Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 06. srp 2009 16:49 #1322

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Ahoj Janíku, máš dvě možnosti, buď zasadit růži hned s balem (asi je zasazená v lehkém vysychavém rašelinovém substrátu), nebo až na podzim - po přejití prvními přímrazky. Podle svých růží vím, že se kořenům z rašeliny do betonu moc nechce a i při přesazovaní po více letech měly kořeny téměř nerozrostlé. Proto bych asi volila až podzimní výsadbu, rašelinu z kořenů vyklepala a sadila jako prostokořennou.
Jámu vykopej tak o průměru 0,5m, hloubku takovou, aby se místo očkování schovalo cca 10 cm pod zem ( kořeny by neměly dole hned narazit na kamenný jíl). Na výsadbu použij kompost smíchaný s jílem, můžeš přidat hrst rohosky (mleté kravské rohy). První zimu ji nakopči. Nelekej se na jaře, že bude možná omrzlá až k zemi, to se první rok po výsadbě stává. Obrazí odspodu.
Velikost záleží na střihu, ale počítej průměrně s metrem a půl.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 07. srp 2009 01:43 #1331

• Janik
Dekuji mnohokrat za rozsahlou odpoved. Snad se mi vse povede a ruzicka bude prospivat. Pokud ano, tak se urcite ruzovemu nadseni neubranim.
Jeste mne napada jeden dotaz. Muzete mi prosim doporucit, jak v mych podminkach prihnojovat?
Janik
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 08. srp 2009 22:42 #1361

• dresla
  • Moderator
První sezónu nehnojím. Růže si tvoří kořenový systém a mladé kořínky se snadno spálí. V dalších letech je několik možností. Někdo růže na podzim kopčí z obavy před mrazy. To je pak nejjednodušší použít kýbl kompostu, který se na jaře rozhrne a pohnojí. Jinak je možné hnojit na jaře cereritem, nebo něčím speciálním pro růže s upraveným poměrem NPK, rozleželým! hnojem, zálivkou i postřikem na list, může se přidat rohoska. Možností je mnoho, důležité je včas hnojení ukončit, aby stihly vyzrát výhony (tuším někdy na přelomu června a července). Já dávám k růžím banánové slupky.
Téma bylo zamčeno.

David Austin (GB) - Anglické růže 1 09. zář 2009 11:00 #1756

• ája
Hezký růžový den, mám od lońska 3 eglantyny a jsou dost napadene cernou skvrnitosti, moc nepovyrostly, zkratka spis horsi nez lepsi. Je to normalni nebo jsem neco zanedbala?
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 10. zář 2009 17:50 #1757

• kaja
ahoj- nikdo neodpovídá, tak to zkusím. Letos byl náročný rok na vlhko, růže trpěly snad každému.Stříkat pomůže, ale ne úplně. Englantyne je růže, která se projeví až 3.rok -takže nezoufat, postříkat proti skvr. a plísním. Pat AUSTIN MNOHO ÚSPĚCHŮ Kája
P8300373.JPG
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže 10. zář 2009 21:58 #1758

• Zdenka
Na Eglantyně jsem letos měla trochu skvrnek v létě, jak bylo vlhko - tak jsem všechny růže stříkla jednou, obrala listy se skvrnami. Mám sazenice 2 - jednu loňskou a 1 předloňskou. Ta starší na tom byla hůř.
Teď jsou listy beze skvrn.
Ještě jsem dávala koncem jara postřik proti mšicím.
Předloňská kvetla skoro celé léto - viz foto.
Eglantyne___erven09.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin - Anglické růže 12. zář 2009 20:15 #1770

• dresla
  • Moderator
Ájo, angličanky si často potřebují zvyknout. Takže opravdu vydrž 3 roky, budeš snad mile překvapená.
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 14. zář 2009 10:15 #1790

• Ája
Děkuji už se těším.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 23. zář 2009 21:27 #1944

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Mám místo na jednu sytě růžovou anglličanku (do 1,20 m ca) co bude zdravá, opakovaně pokvete, nebude se klopit a blednout atd.
Tak takovou asi ještě nevyrobili ....
Tak co mi doporučíte?
Herritage? (je snad jediná snadno k dostání ale zdá se mi dost "bledá")
Eglantyne ? (má v nabídce p. Šíp, ale posílá 1 kus?)
Aphrodite?
Sharifa Asma?
díky
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 23. zář 2009 22:05 #1945

• dresla
  • Moderator
Všechny jmenované jsou docela světlé. Tmavší nižší by měla být The Mayflower.Austin o ní uvádí, že je úplně zdravá.
Moc pěkný je John Clare, překrásně kvete v pozdním podzimu. EvaL. bude mít v zásobě určitě nějakou fotku.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa