Pod pojmem "anglické růže" chápu pouze růže Davida Austina, přestože jsou tak označovány i např. Harknessovy růže, nebo odrůdy s velmi plnými tzv. romantickými květy. Takže k austinkám - momentálně jich mám 17, z toho hodnotitelných (starších než 3 roky) je 7 :
Charles Austin - patří k těm vzrůstnějším, výhony má silné, keř se nerozklesává, květy klopí jen málo, silně voní, netrpí na choroby. Dobře opakuje, jen po prvním flóru je delší pauza. V zimě namrzají jen nevyzrálé výhony.
Graham Thomas - myslím, že je nejvitálnější, dorůstá hravě 2m, výhony jsou silné ale vzhledem k jejich délce se keř mírně rozklesává. Kvete přebohatě a dlouho do podzimu. Květy mírně klopí, příjemně voní, zdravý, mrazuodolný.
L.D.Braithwaite - keř střední velikosti max. 1,5m, přesto dokáže na konci léta vyhnat ojedinělé až 2m výhony. Keř je kompaktní, nerozklesává se, květy neklopí, silně voní, dobře opakuje, jen první poupata (červnová) se na celodenním slunci "připalují". Černá skvrnitost se objevuje až na konci léta. Namrzají konce výhonů.
Heritage - platí o ní v podstatě totéž, co o L.D.B., jen keř se mi zdá jakoby subtilnější, květy se klopí, bohatě kvete v prvním flóru, v druhém už méně.
Fisherman´s Friend - vzrůstem a tvarem keře velmi podobný L.D.B., stejně tak i barvou květů (zdá se mi nepatrně tmavší) a "připalováním" prvních poupat. Krásně voní, květy neklopí, dobře opakuje, čer. skvrnitost koncem léta. Vloni mrazům odolal, letos to bylo horší.
Winchester Cathedral - keř dorůstá do výšky okolo 1m, je kompaktní, květy neklopí, květů je v první vlně víc, než v druhé, voní. Č. skvrnitost koncem srpna, jinak je to růže zdravá, mrazuodolná.
John Clare - patří k těm nižším (asi 1m), keř působí křehkým dojmem, přesto se nerozklesává, květy neklopí. Kvete bohatě v prvním i druhém flóru, voní průměrně, na č. skvrnitost netrpí, nijak významně nenamrzá.
Zahrada je v podhůří Jiz. hor v nadmoř. výšce cca 400m, v chráněné teplé poloze s jižní orientací. Bývá tu vlhčí počasí než jinde, ale není to stejné každý rok. Poslední zimy byly bohaté na sníh. Průměrná teplota je určitě nižší, než je celostát. průměr, ale o jak moc to netuším. Zkusím někde najít, docela by mě to zajímalo. Proti houb. chorobám stříkám - většinou 3x během sezóny, poprvé v květnu, střídám Dithane a Baycor. Asi to některé nepotřebují (např. G.Thomas), ale pro jistotu to všechno beru jedním vrzem.
Snad jsem na nic důležitého nezapomněla, pokud ano, připomeňte mi, prosím.
Ještě snad malá poznámka - možná mám trochu zkreslenou představu o tom, jaké výšky je určitá odrůda schopná narůst. Dělám totiž dost hluboký letní řez (podle Austina), abych udržela růže v přijatelné velikosti vzhledem k prostoru, který mají k dispozici.