Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže

Re:Jak se daří angličankám v ČR 02. lis 2009 18:32 #2437

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Šárko, já jsem nakupovala Austinky u Havlise( www.havlis.cz/?gclid=CPuko_vs7J0CFY6EzAodMUEFLg ) letos. Mám 4 Queen of S., 4Molineux a 1 M.Sackler. POdle toho, co říkali, je vozí přímo z Anglie a to dokonce tak, že je kontejnerují u Austina až před odvozem, takže jsem byla upozorněná, že je mám nechat "odpočinout" a sázet až za tři týdny. Mohu potvrdit, že to ve všech případech jsou silné zdravé keře. S jejich ujmutím nebyli žádné potíže.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 02. lis 2009 22:43 #2445

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Šárko, díky za odpověď. Pokud rozvedu téma na dovezené trvalky, tak tam mívám s lecčíms problémy. Chce to dát okamžitě do země, nebo jak říká Olga, aspoň přesadit do normální země. Ta jejich rašelina dlouhodobému skladování v květináči nesvědčí. Už jsem se naučila být rychlá a přesto mi tam jedna červencová trvalka přešlapuje a nevím, jestli vůbec přežije. Jakoby měla problémy s aklimatizací.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 07:05 #2452

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Danate, na podzim řez nedělám, jen opravdu vyjímečně zkrátím příliš dlouhé výhony a to proto, jak zmiňuje Dresla ve vedlejší diskuzi,aby se pod těžkým sněhem nevylámaly.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 11:10 #2456

• šárka
pro Květu - zahrada poblíž Prahy - směr Beroun - Sv. Jan p Skalou
pro Zuzanu - jaké má Havliš ceny? , sortiment? jak vypadal bal po vyklopení- prokořenění?já jsem takový "nevěřící Tomáš"
proč by se měl materiál kontejnerovat před přepravou/vození zeminy??/ Viděla jsi prostokořené keře jak je prodává Proplant? - trocha pilin zajišťuje vlhkost, zabalení do folie minimální hmotnost - máš - li trochu času prosím podrobněji upřesni
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 03. lis 2009 16:58 #2457

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Šárko, já je kupovala v červnu - proč by je prodával v červnu prostokořené? Ceny od 399,- link: www.havlis.cz/. Já jsem zas nevěřící Tomáš v tom směru, že když nevidím kytku kvést tak mám tendenci nevěřit, že je to ona. (Však jsem se takhle spletla s prostokořeným G.Thomasem od France). Austin je má zasazené normálně v zemi, takže se netrápěj zbytečně v kořenáči, kde jim pak nezbyde žádná zem a teprve před prodejem se vyrýpnou a do těch kontejnerů nastrkaj. Bal byl kompaktní, růže kvetly a přesazení se na nich projevilo jen tím, že okamžitě nasadily další výhony. Sázela jsem 1.7. a takhle měly nasazeno na druhé kvetení 8.9.
Molineux_12.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:David Austin (GB) - Anglické růže 1 03. lis 2009 18:57 #2458

• dresla
  • Moderator
ZuzanaCh wrote:
... Austin je má zasazené normálně v zemi, takže se netrápěj zbytečně v kořenáči, kde jim pak nezbyde žádná zem a teprve před prodejem se vyrýpnou a do těch kontejnerů nastrkaj...

Zuzano, tohle ti tvrdil Havlis????
To je přece nesmysl, zkus si zahýbat kytkou, která je ve vegetaci, byť by to byla růže zasazená na jaře a vyndávaná o 3 měsíce později. Zpřetrháš jí kořínky a budeš mít co dělat, abys ji zachránila. (V květnu jsem málem přišla o loňskou růžičku, zpod které jsem jen dolovala pýr, musela jsem jí ostříhat mladé výhony, aby to vůbec rozdýchala). Představ si, jak by se asi kořeny takové růže bez poškození nacpaly do květináče. Jo, prodávají se keře v jutě, ale je to vždy na začátku/konci sezóny a nesnaží se je nacpat do kontejnerů.
Tipla bych si, že Austin to dělá jako ostatní růžařství. Mají chlaďáky, kde udržují prostokořenné až do léta v zimním spánku. Hrnkují je postupně, jak odprodávají, samozřejmě s nějakým předstihem, aby šly na krám napučené. Důvodem je nedostatek místa i snaha prodat růže v nejlepší fázi, nakvetlé a bez chorob. Odkvetlé kontejnerovky - nic moc, všichni to známe z hobbymarketů.
To "odpočinutí" před výsadbou - přeložené z havlisovštiny asi znamená nechat jim čas na vytvoření a zpevnění mladých kořínků, protože ty úplně čerstvé jsou křehké .

Jen mě zajímá, byly Havlisovy růže v zelených hranatých květináčích s logem Davida Austina?
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 19:20 #2459

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
dreslo, netvrdil to osobně Havlis, říkala to jeho prodavačka (kupovala jsem v prodejně u Č.B.) Každopádně u každé kytky byla cedulka, že bylo teprve nedávno kontejnerováno a výsadba se doporučuje nejdříve koncem června. Keře byly v originálních zelených kontejnerech s Austinovým znakem.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 19:47 #2461

• dresla
  • Moderator
Furt ve střehu, tentokrát blábol ničemu neuškodil, ale stejně furt ve střehu.:)
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 19:52 #2462

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
No tedy, já nevím, ale když dát za Austinku 400Kč, tak je dle mého názoru lepší si ji objednat rovnou v Anglii, vyjde to nastejno, nemyslíte?
Tedy nic proti domácím firmám:) , ale musím případně znát prodejce. V.
Téma bylo zamčeno.

Re:Jak se daří angličankám v ČR 03. lis 2009 19:53 #2464

• Šárka
Já si myslím , že v prvotní informaci o nákupu chybělo uřesnění času.Pokud se jednalo o červen plně bych byla za hodnocení Dresly t.j.
materiál od podzimu postupně uváděný na trh a správně označený informací o nedávném konteinerování.
V případě podzimního prodeje vše postrádá logiku
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa