ZuzanaCh wrote:... Austin je má zasazené normálně v zemi, takže se netrápěj zbytečně v kořenáči, kde jim pak nezbyde žádná zem a teprve před prodejem se vyrýpnou a do těch kontejnerů nastrkaj...
Zuzano, tohle ti tvrdil Havlis????
To je přece nesmysl, zkus si zahýbat kytkou, která je ve vegetaci, byť by to byla růže zasazená na jaře a vyndávaná o 3 měsíce později. Zpřetrháš jí kořínky a budeš mít co dělat, abys ji zachránila. (V květnu jsem málem přišla o loňskou růžičku, zpod které jsem jen dolovala pýr, musela jsem jí ostříhat mladé výhony, aby to vůbec rozdýchala). Představ si, jak by se asi kořeny takové růže bez poškození nacpaly do květináče. Jo, prodávají se keře v jutě, ale je to vždy na začátku/konci sezóny a nesnaží se je nacpat do kontejnerů.
Tipla bych si, že Austin to dělá jako ostatní růžařství. Mají chlaďáky, kde udržují prostokořenné až do léta v zimním spánku. Hrnkují je postupně, jak odprodávají, samozřejmě s nějakým předstihem, aby šly na krám napučené. Důvodem je nedostatek místa i snaha prodat růže v nejlepší fázi, nakvetlé a bez chorob. Odkvetlé kontejnerovky - nic moc, všichni to známe z hobbymarketů.
To "odpočinutí" před výsadbou - přeložené z havlisovštiny asi znamená nechat jim čas na vytvoření a zpevnění mladých kořínků, protože ty úplně čerstvé jsou křehké .
Jen mě zajímá, byly Havlisovy růže v zelených hranatých květináčích s logem Davida Austina?