Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lensovy růže + moschata hybridy

Lensovy růže + moschata hybridy 24. říj 2014 10:26 #292579

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Varouchu je to jedna sazenice, sázená v roce 2011. Je velká, má spoustu samonosných výhonů tak metr a půl dlouhých, naklánějících se na všechny strany, v průběhu sezony z těch vodorovných rostou vzhůru další kolmo a stále nakvétají další. Mrazuvzdorná.
Poslední úprava: 24. říj 2014 10:28 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Lensovy růže + moschata hybridy 24. říj 2014 10:36 #292580

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no tak ta teda je !!! moc pěkná . a taky Dinky od EvyL -o těch teda musím přemýšlet . ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka

Lensovy růže + moschata hybridy 24. říj 2014 13:59 #292581

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďko, krása. Na té prostřední fotce, to tm. vínové, co to je (chrpa)? Ď.

Varouchu, stín i vláhu snese dobře.
Podezřívám Alden Biesen, že je to taková za růži převlečená hortenzie. :lol:
Moje letos přesazená (na vyvýšeno - ultrasucho) vadla a chytila ze sucha padlí.
Jen co jsem ji začal zalévat, tak padlí normálně zmizelo (má asi nějakou samoozdravnou schopnost?)
a začala tak růst, až se bojím.
To ale neznamená, že by v normálním suchu (nebo bez zálivky) nešla, tohle místo je opravdu extrém.

Lensovky mě moc baví.
La Feuillerie sice měla celkem dlouhou pausu a musel jsem jí ustřihnout
pár olbřímích kandelábrů, ale teď má asi dva měsíce druhé kvetení, a je opravdu dechberoucí.
Ani si nevšimla, že v úterý na ni nasněžilo a bylo celý den jen +3°C.
Je to správná hydra, hodně zdravá, průběžně hází nějaká ta poupata. Odolnost počasí - kompletní.
Jen ten srpen měla slabý, spala. Další mini-mínus je lesklejší list, ale to je můj problém.
Fotky jsou dnešní, teď i lehce voní po pižmu. Tvar keře - no spíš do výsadby, kde se opře,
nebo by bylo skvělé použití těch půlkruhů z tuhého drátu, co dávala Eva L.
První rok byla do půl metru, další sezonu tak těch 80 cm, teď, kdybych ji nestříhal, tak 150 cm.

P1750374.jpg

P1750390.jpg

P1750398.jpg

P1750402.jpg

P1750410.jpg

P1750413.jpg

P1750378.jpg

P1750348.jpg
Poslední úprava: 24. říj 2014 14:00 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., JitkaU2, Vlaďka, Kaja, Martin, jana H, Kirsten, Lukáš, ivik

Lensovy růže + moschata hybridy 24. říj 2014 14:31 #292582

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
:) Honzo mne taky hrozně baví, všechny. Jsou to růže do mé stinné zahrady, protože polostín, či toulavý stín snáší velmi dobře. Ald.Biesen je sice na plném slunci, tedy i sušším místě, ale ostatní mají polostín, u Mozarta i ten polostín je silné slovo :laugh: I tak kvete, ale mnohem méně. Ballerina je také v polostínu, teď už moc nekvete, ale má pěkné šípky.
S tou La Feuillerie jsi mne překvapil, ta půlmetrová co byla letos mi vyhovovala, je na popředí záhonu...Jsem zvědavá, jak sei povede dál.

Jo, a to vínové je chrpa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Kirsten

Lensovy růže + moschata hybridy 24. říj 2014 16:38 #292583

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
HonzaPM napsal:
.............
.............
.............

Podezřívám Alden Biesen, že je to taková za růži převlečená hortenzie. :lol:

..............
..............

Honzo, pěkná definice! A prima, že ses zase ukázal. La Feuillerie je taky moc krásná.

Alden Biesen mi zase utekl, já už po něm tak dlouho toužím a furt mi to nevychází. Teď po tom vašem povídání, Vlaďko a Honzo, jsem natěšená ještě mnohem více.

Lensovky vypadají jako moc sympatické růže, přesně pro mou zahradu, kde se díky vzrostlým stromům a proměnlivé výšky slunce v různých ročních etapách hodně proměňují podmínky a stín je toulavý až neuvěřitelně. Za každý postřeh, včetně fotek, k nim budu moc vděčná.
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 24. říj 2014 19:56 #292586

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďko, díky. Ta chrpa vypadá božsky, umíš kombinovat.

Když se podívám na rodiče La Feuillerie, Graham Thomas a Guirlande d´Amour,
tak je jasné, že ona tu kompaktnost prvním rokem jenom hraje.
Taky jsem měl obě v popředí, jednu jsem odklonil k Martinovi a u druhé jsem kousek přiryl.
Takže je dejme tomu uprostřed záhonu (chá, on má na šířku metr).
Ještě jsem před ni chtěl nacpat Molineux, ale tu nemám, naopak mi tu v květníku
přebývá právě Graham Thomas, jenže to už pak bude jungle ála brasil,
to už semi tam žádné chrpové doprovodno (opět) nevejde.

Ballerina mi taky v totál stínu kvete. Kupodivu kvetla i Matchball, kterou z jedné
strany zalehla Louise Odier a z druhé přerostla Lady Salisbury. Z další strany má zeď
a zepředu třešeň. Mozart má stejné podmínky jako Alden Biesen - supersucho.
Ještě je o kousek dál Ghislaine de Féligonde a barevně růžovky s Ghis. spojím (doufám) Maryšou.
Pink Magic jinde šípkuje o stošest a poupat a květů má nepočítaně. Blbě semi fotí - zarostla do Gusty.
Jsou to vděčnice. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Martin, jana H

Lensovy růže + moschata hybridy 24. říj 2014 21:02 #292587

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
:woohoo: Já na ty rodiče úplně zapomněla, přitom to byl jeden z důvodů, proč jsem si ji vybrala...Ta hlava...No bude to tím, že se mi tak nějak zpočátku ztratila v záhoně, než se rozjela, spadala do kolonky: Neurazí-nenadchne. Teď mne nadchly tvé podzimní fotky a těším se na ni na příští sezonu. Jen nevím, ten záhon má projít totální rekonstrukcí, změnily se tam podmínky z jižního slunce na suchý polostín. :blink:
La Feuillerie je ještě na slunci, na tom kraji záhonu, dál začíná stínit sousedovo živý plot a naše lípa. Pořád váhám co tam...
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 25. říj 2014 18:06 #292594

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
vklouznu do klubu vlastníků - Alden Biesen, počítám-li dobře, č.4.
ke všem již přede mnou uváděným positivům přidám další.
Můj je v pozadí záhonu, za celou sezonu jsem u něj byla ( cca )dvakrát. Bezúdržbový.
V podstatě nedostal ani kapku vody - okolní zahuštěnost nedovolila. Při tom velkém suchu...
obdivuhodné. Plné slunce.

P1180410.jpg

moje fotka je z fáze - zelenavé staré kvítky, růžové nové.
( je zasazený v části záhonu, kt. již několik let překopávám. Vždycky si do ní v létě objednám růže, na podzim, když přijdou, je narvu někam jinam. A tak tahle část je stále nedodělaná. Za AB je zasazená vysokánská tráva + miscanthus, kt. jsem se pokoušela na jaře přemístit. Dokaličila jsem si na miscanthusu tak akorát rýč,v polopodrytém stavu tam zůstal. To na vysvětlenou, proč mám AB habitusem doplacata. Bez podpěr.
Do června jsem se snažila redukovat verbeniště, pak ale verbena vykvetla. Škrábe + prodíráním se láme, kácí. Z těchto důvodů jsem pak k Aldenovi nechodila, nechala jsem ho na šípečky. A i tím se následně vytvořila neprostupná houština z verben později vzešlých..mmch., dnes jsem teprve verbenu vytrhávala, pořád kvetoucí. Poprvé u nás bylo lehounce pod nulou. )

P1180480.jpg

kvetl od začátku sezony do poloviny září ( pak se dělaly šípky ).
foceno na přelomu července a srpna, mezi f. je odstup 14 dnů.
Poslední úprava: 25. říj 2014 18:09 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., JitkaU2, Kaja, varouch, Martin, Mandalenka, Lukáš

Lensovy růže + moschata hybridy 28. říj 2014 20:35 #292612

• Květa
  • Moderator
druhou Lensovou růží ukazovanou EvouL byla Dinky.

Přidám svou.

Ona je krásná ( resp. mně se líbí ) každoročně. Letos ovšem byla mimořádná.
Její květy mají obdivuhodnou trvanlivost. Toto léto, kdy na ní neukáplo, se vyprsila do neuvěřitelné výdrže. Kvetla ( přebohatě ) od 1. červnového týdne do konce července ( tj. skoro 2 měsíce ), pak dokvétala. Druhé kvetení je jen symbolické - sem/tam soukvětí( po dobu, co ji mám, se nikdy do žádného bujného opakování nehrnula ). Patří mezi růstově ukázněné Lensovky.
Opět plné slunce, sucho. Zdravá.

P1170886.jpg

6,6
Na f. zcela vlevo je pak Lensova Jet Spray - popíšu jí pod fotkami

P1180014.jpg

24,6

P1180096.jpg

5,7

P1180114.jpg

10,7

P1180389.jpg

25,7

Jet Spray - udávána jako růžinda do výšky 40 - 50 cm. Jako ano... než si plivne v červenci pod větve :laugh:
Tvoří úhledný bobík osypaný drobnými plochými ( cca 1,5 cm ) velkými kvítky. V podstatě kvete stále. Potřebuje plné slunce, jinak kvítky dostávají šedavou barvu. Odkvetlé květy jí nestříhám, otrhávám prsty - jde to snadněji než kdybych používala nůžky.
V polovině léta si vzpomene na papínka, na to, že je vlastně Lensová a vyhodí nové větvičky. Typické lensovkové ( moschatové ) žirafky, fontánkovitý habitus.
Mám dvě, s tou na fotce jsem nehýbala 3 roky. Doprava moc nemůže, vyhodila tedy chapadýlka doleva. Víc jak metříčkové ( v tom suchu :blink: ). Není žádná choulostivka na přesazování, čeká jí to v dohledné době.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Vlaďka, Martin, Lukáš

Lensovy růže + moschata hybridy 28. říj 2014 21:01 #292614

• Květa
  • Moderator
jo, ještě jsem zapomněla přiložit podzimní kvetení ( pro úplnost )
málem víc pavoučků než květů :laugh:

P1190106.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule, Lukáš
Moderátoři: Eva L., Květa