Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lensovy růže + moschata hybridy

Lensovy růže + moschata hybridy 28. říj 2014 22:22 #292618

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Hm, ta Dinky by stála za hřích, když je to takový pracant. A barva je opravdu taková jako na fotce, nebo foťák barvu lehce zkreslil? Mně třeba vůbec nevyfotí tm.fialovou a její odstíny - bere je do modra a basta.
Dám sem svojí Jet Spray , ale vůbec jsi mě s tou výškou nepotěšila. Počítala jsem právě s tou miniaturou (je úplně na kraji záhonu, za sebou má HydeHall s Ballerinou a pak to jistí LO. Takže barevně jsem to asi utopila. Ještě to budu muset něčím orámovat a právě jsem myslela na něco tmavšího a vyššího.

JetSpray102014.jpg

Jinak dodám, že u mne jako loňský podzimní nováček kvetla od jara do poloviny srpna NEPŘETRŽITĚ a pak si dáchla, ostřihala jsem ji téměř k zemi a teď opět kvete, viz. foto.

Ad Alden Biesen - mně by vyhovovala ta přestárlá barva. Taky jsem nad ní dumala, když Dresla vyvěsila nabídku. Ale já si počkám.

Mmch. jak vám opakuje Ballerina? Já ji po odkvětu zastřihla tak na 30cm a teď by kvetla opět, ale to už asi nestihne. Ale ty šípečky, ty jsou jak korálky.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Lensovy růže + moschata hybridy 29. říj 2014 20:28 #292634

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Ballerinu jsem moc nestřihala, nechala jsem něco na šípky, přesto docela opakovala. ještě má i sem tam květ a poupata, která nestihnou vykvést. Začala jí ale hodně stínit ruj, budu ji muset letos umenšit. je tam víc růží, který to slunce prospěje.
Slibovala jsem aktuální fotku toho Aldena Biesena. Tak ze včerejška:
_A281074.jpg

Překonává se, miláček.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, mišpule

Lensovy růže + moschata hybridy 30. říj 2014 11:42 #292642

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, poklesla mi brada.
Máš Aldena naprosto úžasnýho.
Přihnojovala jsi ho během sezóny ?
--
k výšce Jet Spray -
ony se k Lensovým růžím hledají info obecně velmi těžko, u nás s nimi dlouhodobější zkušenost ( zřejmě ) má jen málokdo.
Většinu svých jsem kupovala před 4 lety.
Pokud bych chtěla ( nepřesně ) zobecnit, pak ty, co mám bych mohla rozdělit do tří skupin :
- trčavější vzrůst, samonosné výhony : Alden Biesen, Guirlande d'Amour, Easy Cut, Heavenly Pink, Bouquet Parfait ( + Lavender Lassie, Ballerina, Felicia )
- fontánkovitý růst( více či méně ), v záhonu se dají ukočírovat ale je třeba počítat s tím, že nové větve se buď ohnou nebo přímo horizontálně rostou. Dinky ( umírněný růst ), Jet Spray ( nízká, ale nová "ramena" se ve výšce cca 50 cm ohnou, celková délka ramene pak letos více než 1 m ), Jean Stephenne - větve rostou přímo ( horizontálně )

- to samé jako v předchozím případě, ale růst ( výška ) je v záhoně ( pro mne ) neukočírovatelná. Počítám do této skupiny Guirlande Rose a Verdi. Ony u mne namrzaly, ale šlahouny v sezoně dokázaly vytvořit i 3 m dlouhé. Navíc, kvetou na jejich koncích. Myslím, že by obě byly krásné někde v parku nebo u zdi nějaké (staré ) stodoly, jako solitéry. Ani jednu již nemám.
--
- Claire Jolly a Walferdange ( mám novou ) mi v krutozimě zmrzly.
- trochu odlišné, proto jsem je nikam nezařadila, jsou Annelies ( umírněný růst, cca 120, větve se přehýbají až na koncích, ), Petite de Terre Franche - popínavka s trčavým růstem, omrzá mi. Fotky obou jsem dávala.
- od Lense mám ještě Maria Mathilda ( bílá, s velkými květy, moje hodnocení - průměr ) a Sharon's Love ( velké jednoduché květy, odmítá přirůstat, stále dva výhony, náchylnější na ČS, v těch jednoduchých mám zkrátka lepší ).
Se středně velkými jednoduchými květy pak mám nově Bukavu (skvělá ) a mlsně jsem obhlížela Rush ( nemám ).

Ještě poznámka - při sázení jsem vycházela z rozměrů, které udává Lens na svých stránkách. No, po těch 4 letech špitnu - jsou dosti poddimenzované :laugh: .
--
ad barva Dinky - snažila jsem se dát fotky, kt. jsou barevně odpovídající. Takže barva by měla sedět. Na poslední f. z 25,7 jsou již staré květy, kmetí - je trochu vidět, jak věkem zšednou. Stárnutí urychluje déšť.
Poslední úprava: 30. říj 2014 11:45 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Martin, Miška

Lensovy růže + moschata hybridy 30. říj 2014 11:51 #292644

• Květa
  • Moderator
ad střih ( Ballerina ) -
Většina moschata hybridů mi namrzá. V I. floru kvetou na nižších výhonech, později pak na nových ( letošních ) výhonech.
Stříhám pouze odkvetlé květy. Na starých výhonech mi zopakují spolehlivě, na nových většina. Ballerina na konci sezony ( kvete mi na nich cca od poloviny září, i nyní na ní nějaká květenství jsou ).
Vyjímka Dinky - tomu se opakovat moc nechce.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 30. říj 2014 11:55 #292645

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
tyhle růže já moc nemusím mám jen Bouquet Parfait ,ale ta nazelenalá Alden je pěkná
a mám vlastně růži Mozart
Poslední úprava: 30. říj 2014 12:01 od Lukáš.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 30. říj 2014 18:13 #292649

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Páni, to je krása. Není nad to vidět lensky na vlastní oko, páč jejich stránky jsou na prd
a ledaskde jinde jich mnoho nevidno, že?

Miško, Jet Spray vypadá rozkošně křehce. Píši si ji do zahrady příštího života.

Vlaďko, tedy, to jsou opravdu stokvětové palice Alden Biesen, že?

Květo, prosím pěkně o popis (modrá velkokvětka a bílá květuchtivka) foto č. 0096. Ď.

Co mě momentálně předvádí delbardova Vierge Folle, to je dechberoucí.
Je jasné, že tahle budoucí krása bude utnuta mrazem, ale i tak - snaha se cení.
Kvetla od června neustále, jen jsem v srpnu ostříhal odkvetlíky - tj. jeden zásah ročně,
nepočítám-li jarní střih.
Pro stínomajce - Slunce má až po 14 hod., teď na podzim ještě později.
Je asi vidět, jak se ode zdi odklání za sluncem. (jináč by byl růst vzorný, raketa)

Vierge Folle 28/10
P1750634.jpg

P1750647.jpg

P1750644.jpg

P1750652.jpg

Loni jsem na jednom výhonu napočítal 160 květů, letos jich je mnohem víc,
do tolika už ani počítat neumím. :lol:
Poslední úprava: 30. říj 2014 18:23 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., helena, Martin

Lensovy růže + moschata hybridy 30. říj 2014 19:02 #292650

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Honzo, to je poupat! škoda, že už to nestihnou...Takhle opoupatovaný je můj Souv de Greuville. Ale zatím nemrzne...tak mu fandím .I další ještě rozvíjejí
Lavender Lassie Kvete jak v létě
_A281060.jpg

_A281063.jpg

Guirlande Amour aktuální foto. Kvetou takto 3 výhony, nevejdou se do záběru. Další v poupatech.
Květo, jak psalas o tom habitu, já ji mám fontánovitou se spoustou výhonů. Našla jsem na netu fotku, kde ji měli vytaženou vedle dveří jako pnoucí.KDYBY jako nezmrzla, nedovedu si to představit, jak to dělají. Vystřihat přebývající výhony? já bych těma dveřma neprošla...Jedno takové chráněné slunné místo mám, tak jsem o tom přemýšlela... :blink: noo je to blbost já vím :laugh:

Květo přihnojovala jsem po prvním floru zálivkou, pak na list.
Poslední úprava: 30. říj 2014 19:04 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Martin

Lensovy růže + moschata hybridy 30. říj 2014 19:15 #292651

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
krásně vám to kvete - pane vedoucí , co ty těm růžím dáváš papat - nechápu .. :ohmy: tolik poupat na výhonech- a ještě teď .
Vlaďko - chodím na FB - tam teda taky ledakdo má neskutečné růže .. dokonce ruska Elena -- už je u nich sníh - má je přikryté takovýma králikárnáma a na nich ještě deky . neuvěřitelné - ovšem v sezonu má růže překrásné .
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 30. říj 2014 21:57 #292657

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Ballerina byla u mne snad stále kvetoucí až do mrazů. Zato letos právě trochu polevila. Kvetla nepřetržitě, to ano, ale tak do poloviny srpna. Pak byl konec, nové přírustky žádné, tak jsem ji střihla tak na 30cm, ona vyhnala nové pruty, které jsou obalené poupaty, ale začíná kvést až teď.
No zase u nás pršelo od posledního červencového týdne každý den a nebyly to deštíčky. Jestli to ji rozhodilo.
MOzart to samé (tady podotýkám, že jsem si ho v mé minulé nevědomosti o růžích obecně vedla jako popínavku, jak to bylo na cedulce v květníku napsáno, takže letos přerostl kadibudku, u které je zasazen.) snad dohledám foto.
Lanender Lassie - pouze 1 kvetení a pak nic.
Jet spray - co jsem už napsala. On na fotce nevypadá tak roztomile jako ve skutečnosti, ale ve své maličkosti zářil na dálku. Ale 2 nebo 3 pruty cca 80cm už vyhodil
Verdi - byl od loňského podzimu v dočasném záhonu založen. Vyhodil 1 dlouhý prut a zakvetl. Dala jsem si ho dál od okraje záhonu (je to úplně nový neosázený záhon s cílem do modra barvy). A zrovna jsem se chtěla na něj zeptat, jak jsi to s ním vyřešila. Natrefila jsem totiž na diskusi z minulých let, kde jsi se na něj vyptávala Jirky, jestli je samonosný. No tak nic. Každopádně počítám s tím, co jsi k němu napsala - tyčkováním ho uvedu do vyšších pater.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Lensovy růže + moschata hybridy 01. lis 2014 00:52 #292662

• Květa
  • Moderator
Honzo, tvá V.Folle je neskutečně opoupatovaná. Měla jsem ji také tento rok moc pěknou, ale toto :woohoo: :woohoo: . :up

Bělokvětku dám do Meillanda, velkokvětku do Harknesse ( Fryer ).

Vlaďko, ke Guirlande d'Amour se vrátíme, jo ?
( ještě pohledám i f. Heavenly Pink )

Miško,ad Verdi. Teď si nejsem zcela jistá jak dlouho jsem ho měla. Ale myslím že pouze od jara do podzimu ( 1 sezonu ). On mne hrozně vyděsil musím napsat. Jako ano, některým růžím se tu vyloženě daří - úrodná půda, dala jsem mu zásobu rohozky, dost pršelo... ale on mi za tu jednu sezonu udělal cca 2m ( možná víc, už je to dlouho ) šlahouny, kt. jely opravdu horizontálně. Plazily se po trvalkách v okolí - to v tom mém širokánském záhonu nešlo. Třeba se mýlím, nevím. Ale mně ti připadal opravdu jako solitéra s nějakými jarními cibulovinami pod ním. Jinak nic, vše by větvemi jdoucími k zemi překryl.

Jet Spray - jj, tu jeho roztomilost fotky nevystihují.

Přidám Lavender Lassie ( páč na fotky jsem při přehrabování narazila )

P1170756.jpg

I. flor, 16,6. Letos byla slunkem hodně světlounká. Ještě víc než ji slunce vyblajchovalo Johna Clare ( v průhledu za ní ).
( Vlevo dole na f. Constanze Mozart - bodejť bych neprskala, když jí toto slunce provádělo. Ráno vykvetla, odpoledne vypadala takto. Navíc, už jsem se zmiňovala, sucho jí vůbec nešlo pod fousy - nekvetla. )

P1170801_2014-11-01.jpg

Má dlouhou pausu mezi jednotlivými kveteními. Rok, možná dva, po zasazení mi vůbec neopakovala. Pak ano, opakování se slabší intenzitou. Letos překvapila - po tomto dost bohatém kvetení zakvetla znovu na nových větvích, v září pak opakovala na těch původních.

P1180825.jpg

2,9 - se snížením teplot kvetla poměrně dlouho
Poslední úprava: 01. lis 2014 02:17 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa