Vlaďko, poklesla mi brada.
Máš Aldena naprosto úžasnýho.
Přihnojovala jsi ho během sezóny ?
--
k výšce Jet Spray -
ony se k Lensovým růžím hledají info obecně velmi těžko, u nás s nimi dlouhodobější zkušenost ( zřejmě ) má jen málokdo.
Většinu svých jsem kupovala před 4 lety.
Pokud bych chtěla ( nepřesně ) zobecnit, pak ty, co mám bych mohla rozdělit do tří skupin :
- trčavější vzrůst, samonosné výhony :
Alden Biesen, Guirlande d'Amour, Easy Cut, Heavenly Pink, Bouquet Parfait ( +
Lavender Lassie, Ballerina, Felicia )
- fontánkovitý růst( více či méně ), v záhonu se dají ukočírovat ale je třeba počítat s tím, že nové větve se buď ohnou nebo přímo horizontálně rostou.
Dinky ( umírněný růst ),
Jet Spray ( nízká, ale nová "ramena" se ve výšce cca 50 cm ohnou, celková délka ramene pak letos více než 1 m ),
Jean Stephenne - větve rostou přímo ( horizontálně )
- to samé jako v předchozím případě, ale růst ( výška ) je v záhoně ( pro mne ) neukočírovatelná. Počítám do této skupiny
Guirlande Rose a
Verdi. Ony u mne namrzaly, ale šlahouny v sezoně dokázaly vytvořit i 3 m dlouhé. Navíc, kvetou na jejich koncích. Myslím, že by obě byly krásné někde v parku nebo u zdi nějaké (staré ) stodoly, jako solitéry. Ani jednu již nemám.
--
-
Claire Jolly a
Walferdange ( mám novou ) mi v krutozimě zmrzly.
- trochu odlišné, proto jsem je nikam nezařadila, jsou
Annelies ( umírněný růst, cca 120, větve se přehýbají až na koncích, ),
Petite de Terre Franche - popínavka s trčavým růstem, omrzá mi. Fotky obou jsem dávala.
- od Lense mám ještě
Maria Mathilda ( bílá, s velkými květy, moje hodnocení - průměr ) a
Sharon's Love ( velké jednoduché květy, odmítá přirůstat, stále dva výhony, náchylnější na ČS, v těch jednoduchých mám zkrátka lepší ).
Se středně velkými jednoduchými květy pak mám nově
Bukavu (skvělá ) a mlsně jsem obhlížela
Rush ( nemám ).
Ještě poznámka - při sázení jsem vycházela z rozměrů, které udává Lens na svých stránkách. No, po těch 4 letech špitnu - jsou dosti poddimenzované

.
--
ad barva Dinky - snažila jsem se dát fotky, kt. jsou barevně odpovídající. Takže barva by měla sedět. Na poslední f. z 25,7 jsou již staré květy, kmetí - je trochu vidět, jak věkem zšednou. Stárnutí urychluje déšť.