Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže II

Re: David Austin - Anglické růže II 03. pro 2011 23:01 #273898

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Jo, to by mělo sedět, Evo.
Kdysi tu Honza poznamenal, že myrhu do austinek přinesla hned první Austinova vyšlechtična Constance Spry v roce 1961, jejímž rodičem je právě gallica Belle Isis (druhým rodičem je pak floribunda Dainty Maid).
Mně myrha nevadí. Promíjím ji kvůli kráse květu právě Constance Spry, ale i Scepter d´Isle, Claire Austin, Glamis Castle a Queen of Sweden.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, lenpel, Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 09:00 #273913

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
EvoT. a Doubravko, to je moc zajímavá informace. Z uvedených růží mám Queen of Sweden a rozhodně nemůžu říct, že by páchla, natož smrděla.

A vůbec - víte někdo jak opravdu voní pravá myrha ? :dry: Myslím si, že to nemůže být až tak nepříjemná vůně, když myrha byla ve starověku tak ceněná a vyvažovala se zlatem. A kde je asi začátek její aplikace na vůni růží ? Mám dojem, že s tím přišel hlavně Austin a podle jeho původních popisů vlastních šlechtěnců mi připadá, že vůni myrhy považuje za přednost. Jinak by ji asi tak nezdůrazňoval. Přece by se nesnažil prodat smradlavé růže. Souhlasím s Honzou, že vůně je záležitostí subjektivního vnímání - každý máme jinak nastavený nos. A proto se přimlouvám za růže, které jsou ocejchovány " vůní myrhy", aby jejich vůně nebyla vnímána už předem jako něco nepatřičného, co snižuje jejich hodnotu.
Když myrha voněla biblickým Třem králům, proč by nevoněla i nám ? :) :kiss:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, maggi, helena, Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 09:09 #273915

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
EvoL,moc pěkně jsi to napsala.
Na několika forech zahraničních si tu vůní pochvalovali,konkrétně u Scepter´d Isle,a i na tom posledním odkazu EvyT vůni chválí dva účastníci níže,pokud jsem to dobře v překladu pochopila.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 09:24 #273916

• Evka
  • Platinum Boarder
Doubravko(nebo kdoko-li kdo vlastní Scepter´d Isle),mohla by ses prosím mrknout na tento odkaz,jestli je obrázek vlevo realistický nebo to nebývá až tak krásný a bohatě kvetoucí keřík,děkuji.

www.rosesuk.com/rose_locator/roses/engli...15_scepterd_isle.php
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 11:14 #273935

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Vlastním prvním rokem, z tohoto obrázku jsem byla také unešená. Zatím, jak jsem psala na TOPu nehodnotím, ale rozhodně u mě taková není. Ani barva,ta je mnohem světlejší, ani habitus. Je řídká, keřík u mě zdá se neudělá.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 11:25 #273936

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
Eva L. napsal:

A vůbec - víte někdo jak opravdu voní pravá myrha ? :dry: Myslím si, že to nemůže být až tak nepříjemná vůně, když myrha byla ve starověku tak ceněná a vyvažovala se zlatem. A kde je asi začátek její aplikace na vůni růží ? Mám dojem, že s tím přišel hlavně Austin a podle jeho původních popisů vlastních šlechtěnců mi připadá, že vůni myrhy považuje za přednost. Jinak by ji asi tak nezdůrazňoval. Přece by se nesnažil prodat smradlavé růže. Souhlasím s Honzou, že vůně je záležitostí subjektivního vnímání - každý máme jinak nastavený nos. A proto se přimlouvám za růže, které jsou ocejchovány " vůní myrhy", aby jejich vůně nebyla vnímána už předem jako něco nepatřičného, co snižuje jejich hodnotu.

ja myrhu (i kadidlo) doma palim..a voni mne velmi prijemne.. u tech ruzi nebo hl. glamis castle citim spis..kocourinu.. ale znam lidi, kterym ta ruze nevoni nejak neprijemne, ale nesnesou vuni palene myrhy - pry je to citit jako oznackovani kocourem.. nu tak babo rad :)
jinak po vizualni strance je pro me glamis c. dokonala ruze, ktere se vzdavat nehodlam, naopak pozvolna rozsiruji jeji rady.. jako jediny problem bych u ni vnimala cernou skvrnitost
ruzim zdar

p.s. evka : myrha voni lesem..tak nejak zvlastne, silne, intenzivne, mozna trosku tezce, ale ne neprijemne..jako kdyby byla namixovana i s nejakym korenim do peciva :) .. smrky a borovice mi voni jinak cisteji..
Poslední úprava: 04. pro 2011 11:48 od lanling.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 11:37 #273941

• Evka
  • Platinum Boarder
Já jsem doufala,že třeba bude trochu podobná vytékající pryskyřici ze smrků(jako děti jsme si z růžové,kterou jsme našli vyjímečně,dělali žvýkačky),ale kocouřinu bych nesnesla ani v náznakovém množtví.Nechce se mi věřit,že by nějaká růže mohla být tak cítit a ještě méně,že by to mohlo komuko-li vonět.

Maggi,moc si mně nepotěšila,ale kdyby byla jako na tom obrázku,tak bych ji brala všemi deseti.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., maggi

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 23:19 #274029

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Evko, moje Scepter d´Isle (sázená na jaře 2011) je ještě mládě, takže k tvaru keře se mi těžko vyjadřuje. Musím ale dát za pravdu Maggi, že květ je světlejší. Ta moje vypadala nějak tak jako na fotu tohoto pěstitele z HMF:http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.52154. Byla však krásná! Takovým půvabným způsobem roztomilá. Jsem ráda, že ji mám.

K vůni/nevůni myrhy:
Queen of Sweden nemá silnou vůni, ale spíš slabší, někdy ji necítím vůbec. Rozhodně však nesmrdí.
Ono, jak dobře víme, je to s vůněmi těžké, když dojde na to vyjádřit je slovy. (Honza je v tom výborný hlavně proto, že má krásnou češtinu. Ovšem i tak jde vždy pouze jen o jeho osobní vjem, názor, popř. hodnocení. Mimochodem jedním z důvodů, proč mám v předzahrádce Jamese Galwaye, je to, že jednou Honza popsal jeho vůni jako "vanilkový puding s malinami". A ten miluje můj partner :laugh:, a já ho tam pokaždé hledám a někdy i cítím (ten puding, ne partnera!).
Myrha u mě prostě není překážkou, ani u Glamis Castle. A ten ji teda má! Kort ve vedrech.

Jinak Falstaff, Pat Austin, W. Shakespeare či Golden Cel. a Jude the O., o Munstead Wood nemluvě, mi voní samozřejmě daleko víc.
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 23:32 #274036

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Doubravka napsal:
Marto,
líbily se ti dvě mé favoritky. Queen of Sweden mám teď 6kousků (ano, až tak moc se mi líbí!) a Claire Austin byla v létě taky moc krásná

Doubravko, chtěla ( a nestihla ) jsem ti vyseknout poklonu fotce C.Austin. U tebe opravdu vypadá krásně, dokonalý květ.
Já si na ni opravdu stěžuji ( déšť ). Už jsem to psala.

a QofSweden - moc jsem ji nemusela, nikdy se mi nijak zvlášť nelíbila. Prohlídka v pozdním létě u Pelců můj názor změnila. Byla jedna z nejpohlednějíšch ( vč. zdr. stavu ). Nicméně, zatím jsem k ní nedospěla. Nemám ji.
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 04. pro 2011 23:40 #274038

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Eva L. napsal:
Souhlasím s Honzou, že vůně je záležitostí subjektivního vnímání - každý máme jinak nastavený nos. A proto se přimlouvám za růže, které jsou ocejchovány " vůní myrhy", aby jejich vůně nebyla vnímána už předem jako něco nepatřičného, co snižuje jejich hodnotu.
No třeba manželovi kadidlo smrdí, ale oni měli přísného faráře, který jim flágnul, když to kadidlo ukradli :blink: :whistle:
Opravdu záleží na subjektivním vnímání, no popis vůní od Honzy je pro mně něco nadpozemského, já ji cítím - buď je silná, příjemná a jiná než jiná vůně B)
Q of Sweden si asi pořídím :)
Poslední úprava: 04. pro 2011 23:42 od Eva.Trifon.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa