Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže II

Re: David Austin - Anglické růže II 05. pro 2011 17:16 #274179

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Zdenko, moje zmínka v Top růžích ohl. Abraham Darby se týkala toho, že je u mne opravdu důstojná a krásná až v druhé části sezony.
Tj. po prvním kvetení. Vysvětluji si to tak, že Abraham dostane přes zimu pořádně za uši, zmrzne až k zemi - pravda, nikterak ji nekopčím, nechvojuji, nechráním - a pak se těžko rozjíždí. Tj. v červnu nestojí za mnoho, ale pak, až nové větve začnou mohutnět, obrůstat
a košatět, prostě až je víc nadzemní hmoty, pak se Abraham předvede ve své kráse. I když klopí. Možná jednou přijde taková zima,
že nosné silné větve přežijí a na nich pak narostou nové, bujné a keř bude vyšší a klopení tak nebude moc vadit.
Jestli je první kvetení Abrahama pozdnější bohužel nepotvrdím, znovna téhle růže si až tak nevšímám a navíc to může být tím namrznutím.

Jinak Austin píše, že Mary Rose (a její sporty) má v sobě kapku krve z Rosa rugosa - a proto je ranější oproti ostatním sortám.

Evo L., vystihla jsi to skvěle - ve dřevě Mary Rose došlo ke spontánní mutaci - chybě při přepisu DNA - a tak se můžeme těšit
z Winchester Cathedral a Redouté.

O Hyde Hall jsem uvažoval dlouho, nakonec si ji nepořídím.
Poslední úprava: 03. úno 2012 15:11 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, hana.johana

Re: David Austin - Anglické růže II 05. pro 2011 17:50 #274191

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
K myrze nemyrze - tak se to správně skloňuje, Lenpel:

Myslím, že jádro zakopané růže je v tom, že tento typ vůně (toto chemické složení) je často lidmi u růže neočekávané.
Většina z nás by asi u růže čekala šípek, jablka, maliny, citron, hrušky, okurku...
Po lačném přičichnutí, silném nasátí pak přijde facan, překvapení - jak to pěkně napsala Dresla - smrad bez varování.
Tudíž myslím, že ta vůně není špatná sama o sobě, ale pro růže je prostě netypická, nezvyklá, nečekaná. Někdy nežádoucí.
Osobně mi přijde, že Austin z vůně myrhy udělal znouzecnost. Dost možná to ale byl šlechtitelský záměr.
V chladnějším Anglickém klimatu možná myrha přijde více "k chuti".

Evko - myrha osvěžující mentolovou vůni pryskyřice jehličnanů nepřipomíná ani trochu, bohužel.
Mám-li to za sebe hodně shrnout, jsou to takové žluklé mandle. Hořké. Zejména v horkém létě. V chladnu mi myrha nevadí.
Blbé je, že se na Wikipedii píše, že se myrha používala při upalování pro maskování pachu hořících těl. No fuj.

Ostinky jako takové asi nejde shrnout do skupin - myrha ano, myrha ne i když jsme se o to tady snažili.
Např. The Pilgrim má myrhy jen kousek, tak 10%, zbytek je čistý anýz.
Mary Rose a její sporty mají mandle, med a myrhu - asi tak 33/33/33 % (Jirka psal, že Winch. Cath. voní jako Nivea, zajímavé)
Strawberry Hill u mne má myrhu a čaj a trochu jádřince z jablka - asi tak 55/20/25 %.

Queen of Sweden bych jako příklad růže s myrhou (nebo jinou vůní) nebral. Ta růže nevoní vlastně skoro vůbec.
Snad jen v rané fázi květu, když má květ ještě meruňkovou barvu. Květ téhle sorty hodně rychle opadává, v horku 2-4 dny.

Scepter d´Isle byla u Chládka po celé léto i podzim opravdu ve světlejším tónu. Ta růže se mi moc líbí, uvažuji o ní.
Jednotlivé kvítky mi trochu připomínaly Angelu - Kordes. Ale typ květenství a růstu je jiný.

Celkově mi růže s myrhou připadají dosti zdravé.
Těžko říct, zda gen pro myrhu z historické růže Belle Isis na sebe váže i gen pro odolnost listů, možné to je.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, hana.johana, helena, Doubravka, Martin, Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 06. pro 2011 10:40 #274260

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Honza už krásně řekl vše a nechci unavovat,ale mně připadá vůně Pilgrimu jako naftalín,ale nevadí mi to.Jsem zvědavá na vůni William and catherine-má být čistá myrrha a Artemis-to má být anýz.V červnu 2012 dám vědět,to už je za pár...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jevgenija, Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 06. pro 2011 12:02 #274264

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
HonzaPM napsal:
Celkově mi růže s myrhou připadají dosti zdravé.
Těžko říct, zda gen pro myrhu z historické růže Belle Isis na sebe váže i gen pro odolnost listů, možné to je.

Děkuji, to je moc zajímavý postřeh. Že je zvýšená citlivost vůči nemocem dána geneticky, to je zjištěno. Ale nalézt další vztahy a souvislosti s jinými vlastnostmi odrůdy by nebylo od věci. Konkrétně vztah myrhové vůně a zdraví by nebylo až tak složité zjistit. V mém případě to ovšem naráží na problém, že moje čichové schopnosti jsou patrně omezené, myrhu nedokážu odlišit od jiné vůně. Copak o to, Austin svědomitě uvádí, které z jeho růží voní myrhou. Horší je to u těch ostatních, tam se to dozvím těžko, pokud vůbec. Samozřejmě si nedělám ambice na nějaký ohromující odborný výzkum, ale ze zvědavosti budu v tomto ohledu všímavější, alespoň u těch austinek.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 07. pro 2011 11:00 #274323

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,prosím tě pokud jsi ještě nevyhodil austinův rosebook 2009/2010,nenapadá tě,která by mohla být ta karmínově růžová na straně 33,děkuji.
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 08. pro 2011 10:06 #274389

• Aglaé
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 197
Myrha je aromatická pryskyřice ze stromu rostoucího převážně v Arábii, Africe a Indii. Vůně myrhy je těžší, nahořklá, pryskyřičná, vosková, může být lehce nasládlá do vanilkova.
Vůně jsou krásné a zvláštní tím, že je každý člověk vnímá úplně jinak. Někteří cítí v myrze
gumu, lékořici, aroma lékárny, v němž se mísí bonbóny proti kašli, léky a krabičky náplastí. Jiní vnímají sladkou pryskyřici, včelí vosk, mléčně vanilkový benzoin. A konečně další ji přirovnávají jako k vůni žvýkačky Wrigley či cukrového hada.
Protože mně žádní mudrcové dary nenosí, když jsem chtěla vědět, jak vypadá a voní čistá myrha, musela jsem si ji sehnat sama. www.rymer.cz.
Z růží Davida Austina má, jak již zde bylo zmíněno velmi silnou vůni Constance Spry. Další Austinovy růže s výraznou myrhou: Glamis Castle, Fair Bianca, St. Swithun, Scepter'D Isle a St. Cecilia, Jude de Obscure (u poslední je myrha v kombinaci se svěží vůní ovoce – to mě zajímá).
Sama jsem u své Gentle Herminone nevyčichala myrhu ani náznakem. Pro mě je to prostě vůně Nivey – bíle krémová a jemně svěží. Moc se mi líbí.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, Martin, Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 08. pro 2011 10:40 #274392

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Honzo, měl bych na tebe dotaz k Abraham Darby. V letošním hodnocení píšeš že je důstojná a krásná až v druhé části sezóny. V hodnocení z 2010 jsi měl AD na prvním místě - " zdraví, obří květy, neskutečně příjemná vůně, kvetení nonstop a trochu nevychovaný tvar keře, který zajistí, že si té růže prostě všimnete".
Znamená to, že v letošní sezóně prosperoval hůře a v loňské sezóně byl lepší? Nebo jsi letos pojal hodnoceníl jinak? Zajímá mě, zda je pro AD pozdější rozkvět typický, nebo je to sezonou.Díky.
Téma bylo zamčeno.

Re: David Austin - Anglické růže II 08. pro 2011 10:43 #274393

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Aglaé, moc pěkná charakteristika vůně pravé myrhy. Dík. :)

Já jsem spíš přemýšlela nad tím, která složka růžové vonné silice připomíná myrhu a jestli její přítomnost u některé odrůdy má souvislost s vyšší odolností proti chorobám. Tato Honzova myšlenka je opravdu zajímavá.

Na hodnocení např. austinek s myrhou si musím počkat do léta. Z těch, které jmenuješ, mám jen Jude the Obscure a ta je opravdu odolná. :up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: David Austin - Anglické růže II 09. pro 2011 08:48 #274414

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Lubera.com popisuje vůni Strawberry Hill : příjemná vůně myrhy a medu s lehkou citrusovou vůní na tomto odkazu

lubera.com/shop/strawberry-hill_produkt-de-992396.html

Na jejich odkazu je video Princess Alexandra of Kent,zajímalo by mě jestli dokážou vypěstovat tak bohatě kvetoucí keřík
nebo jsou sesazené 3 rostliny.

www.gartenvideo.com/video/131-die-englis...-kent_vid_25862.html
Poslední úprava: 09. pro 2011 14:34 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: David Austin - Anglické růže II 09. pro 2011 14:45 #274422

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evko, odpusť mi, že jsem zeditoval tvůj příspěvek - resp. zkratku PAoK na: Princess Alexandra of Kent.
Myslel jsem, že odteď už všichni budeme psát celá jména růží, tak jak si některé z vás přály ve Vzkazech.
Psaní celých názvů rostlin přímo do textu příspěvku je prima i v tom, že to usnadní mnohým z nás funkci Vyhledávání.
Evka napsal:
Honzo,prosím tě pokud jsi ještě nevyhodil austinův rosebook 2009/2010,nenapadá tě,
která by mohla být ta karmínově růžová na straně 33? Děkuji.

Evko, myslím, že v popředí je překrásně voňavá Noble Antony.

Martine, Abraham Darby byla loni (ale i letos) v druhé části sezony - srpen, září - překrásná a na moje skorohorské podmínky
i dost narostlá. Loni jsem při psaní a hodnocení Top Růží možná byl trochu ovlivněný tím, jak růže vypadaly hlavně koncem sezony.
Ty, které byly i později krásné, jsem vyzdvihl. Má to možná svůj smysl, neb první kvetení mají snad všechny růže krásné a jsou tou dobou,
v červnu, i zdravé. Ale letos jsem se snažil o komplexnější náhled a hodnocení růží od začátku do konce sezony.
A tam AD trochu pokulhává při rozjezdu. Záhon je delší dobu "prázdný", než AD - zimou potlačené - narostou.
Samo, trochu hraje roli o moje chyba při volně doprovodných rostlin. Jako příklad za všechny uvedu komuli - keř.
Ona je taky hodně pozdní, takže záhon s AD a komulemi v červnu nevypadá vábně, v srpnu-září to je jiná. :)

Zda Abraham Darby patří k pozdním růžím (bavím se pouze o prvním floru, ne o rychlosti opakování atd.), netuším,
nemám vypozorováno. Mám sice tři keře AD čtvrtým? rokem, ale stačí pár horkých červencových dnů a růže nakvetou
málem všechny najednou. Nebývám na zahradě denně, takže pak moje pozorování ohl. doby nakvétání nemusí být objektivní
a těžko soudit, která to stihla o kousek před kterou.
Navíc mám záhon před domem - jižní stěna a plácek za domem, sever. Tam je vše cca o 3 týdny později. Je tam i AD.

Abraham Darby 29.9.2011 - tři kousky, 620 m n.m.
P1060766.JPG
Poslední úprava: 11. pro 2011 15:37 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lenka, helena, Martin, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa