Evko, odpusť mi, že jsem zeditoval tvůj příspěvek - resp. zkratku PAoK na: Princess Alexandra of Kent.
Myslel jsem, že odteď už všichni budeme psát celá jména růží, tak jak si některé z vás přály ve Vzkazech.
Psaní celých názvů rostlin přímo do textu příspěvku je prima i v tom, že to usnadní mnohým z nás funkci Vyhledávání.
Evka napsal:
Honzo,prosím tě pokud jsi ještě nevyhodil austinův rosebook 2009/2010,nenapadá tě,
která by mohla být ta karmínově růžová na straně 33? Děkuji.
Evko, myslím, že v popředí je překrásně voňavá Noble Antony.
Martine, Abraham Darby byla loni (ale i letos) v druhé části sezony - srpen, září - překrásná a na moje skorohorské podmínky
i dost narostlá. Loni jsem při psaní a hodnocení Top Růží možná byl trochu ovlivněný tím, jak růže vypadaly hlavně koncem sezony.
Ty, které byly i později krásné, jsem vyzdvihl. Má to možná svůj smysl, neb první kvetení mají snad všechny růže krásné a jsou tou dobou,
v červnu, i zdravé. Ale letos jsem se snažil o komplexnější náhled a hodnocení růží od začátku do konce sezony.
A tam AD trochu pokulhává při rozjezdu. Záhon je delší dobu "prázdný", než AD - zimou potlačené - narostou.
Samo, trochu hraje roli o moje chyba při volně doprovodných rostlin. Jako příklad za všechny uvedu komuli - keř.
Ona je taky hodně pozdní, takže záhon s AD a komulemi v červnu nevypadá vábně, v srpnu-září to je jiná.
Zda Abraham Darby patří k pozdním růžím (bavím se pouze o prvním floru, ne o rychlosti opakování atd.), netuším,
nemám vypozorováno. Mám sice tři keře AD čtvrtým? rokem, ale stačí pár horkých červencových dnů a růže nakvetou
málem všechny najednou. Nebývám na zahradě denně, takže pak moje pozorování ohl. doby nakvétání nemusí být objektivní
a těžko soudit, která to stihla o kousek před kterou.
Navíc mám záhon před domem - jižní stěna a plácek za domem, sever. Tam je vše cca o 3 týdny později. Je tam i AD.
Abraham Darby 29.9.2011 - tři kousky, 620 m n.m.