Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 14. říj 2015 18:02 #301195

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jarko, je pravda, že mi do toho nic není, že si každý vybírá růže podle své osobní volby. Ale nedá mi to a musím se Leonarda zastat. Je to jedna z nejvděčnějších růží, které znám. Kvete nepřetržitě celé léto, květy mají neuvěřitelnou výdrž, na déšť nereagují, keř chorobami netrpí. I v tom letošním vedru květy obstály na výbornou a nepálily se. Jen se podívej na Kájinu fotku. A takhle Leonardo vypadá až do podzimu.
Pokud je ti příjemná barva květů, tak svoje rozhodnutí ještě uvaž. :)
Následující uživatel poděkoval: Marijka, Jikra

Porovnávání a vybírání růží 14. říj 2015 19:16 #301196

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Naopak Evo, já ti moc děkuji za názor, vždyť já tady na fóru hltám každý názor! Od loňska od podzimu si buduju úplně novou zahradu s růžemi a pořád se v tom plácám ☺ ale je to krásné plácání ☺. Moc mě to baví a jen mě mrzí, že na výsledek si musím počkat a nevidím hned, jak se co povedlo nebo nepovedlo
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Porovnávání a vybírání růží 14. říj 2015 21:26 #301202

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jarko, souhlasím s Evou! Leonarda je třeba na zahradě mít ;) . Je to spolehlivá a vděčná růže a je prostě krásná. Kdybych si musela vybrat na zahradu jen 10 růží, by LdV určitě mezi nimi B) .
Navíc, je to naprosto bezpracná růže. Není ničím záludná, nepotřebuje nic speciálního, nemůžeš to prostě zkazit. Úspěch zaručen předem ( což se nedá o všech austinkách tvrdit).
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jarka, Marijka, Jikra, Ajka

Porovnávání a vybírání růží 15. říj 2015 06:28 #301215

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Tak musím přiznat,že mně prozatím tato růže nijak neuchvátila.Je sice pravda,že jsem ji už dvakrát přesazovala,snad mě ještě překvapí?? ;)
Na druhé straně se mi její obrázky většinou líbí,jen u mně se prozatím "naživo" nijak zvlášť neukázala.
Poslední úprava: 15. říj 2015 06:29 od Evka.
Následující uživatel poděkoval: Jarka, Ajka

Porovnávání a vybírání růží 15. říj 2015 10:35 #301217

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
asi tři roky nebyla nic moc - a pak najednou začala růst a vyhazovat dlouhé pruty .přihnojila jsem ji a nasměrovala jsem je do strany . je to fakt krasavice
jediná její vada - nevoní . i když letos se mi zdálo , že malinko ano .

DSCN5704_2015-11-06.jpg

vyměnila jsem fotku za dnešní /6.11 /
Přílohy:
Poslední úprava: 06. lis 2015 12:22 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Evka, Jarka, Jikra, Ajka

Porovnávání a vybírání růží 15. říj 2015 13:36 #301222

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jj, ta kdyby voněla, byla by prostě dokonalá :P ( stejně jako Edenka). Jenže ony tyhle růže s tužšími okvětními plátky většinou moc nevoní.
Následující uživatel poděkoval: Jarka, Ajka

Porovnávání a vybírání růží 04. lis 2015 20:11 #301543

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Dobrý večer vespolek,
mám dotaz asi na zkušenější růžaře/-ky

na místo k plotu potřebuji keř, ale na tom konkrétním místě je v případě déle trvajících dešťů vyšší výskyt hlodavců (čti hryzci se sunou od řeky a ožerou cokoliv jim přijde pod nos).
Mám tu jeden hybrid multiflora (Abigail Adams) a jeden hybrid musk (Darlow´s Enigma), obojí na laxe. Netušíte, která z těch dvou "rodů" lépe pouští vlastní kořeny? Jde mi o to, že pokud myšáci kus ožerou, že by byla šance, že by se růžinda udržela na svých.
Velikost, barevnost a tvar teď řešit netřeba, obě by tam byly nádherné a místo na druhou mám taky vedle cesty, tam se hryzci nevyskytují pro změnu vůbec.
Netušíte, zda se v podobném případě vyplatí sázet do "krabice" z králičího pletiva jako v případě ovocných stomků?
růžindy tady:
AA www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.39395.1&tab=1
DE www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1455&tab=1

Děkuji.

Porovnávání a vybírání růží 04. lis 2015 20:52 #301547

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Neporadím,jen chci obě pochválit.Ty šípky na Abigail mi vyrazily dech,to je krása!O Darlow´s Enigmě je tu psáno v hloubi některé diskuze.Moc se mi ti obři líbí,ale zasadit tu jednoho či dva,by se mi nevešlo nic jinýho.Nemožné-Paul´s Himalayan Musk apod.Škoda...

Porovnávání a vybírání růží 04. lis 2015 21:09 #301548

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Mišpul ony šípky mají moc pěkné obě,
trochu se kloním k Darlow´s En. (ano, historii jsem propátrala důkladně, ale moc tu toho není), neb je to co jsem kde na netu našla asi o fous větší hydra. Zas nevím proč si myslím, že hybrid multiflora by mohla lépe kořenit?
ale znáš to, dojem a prů... kdoví co jsem kdy kde prolítla očima a vůbec to nemusí být pravda.
Děkuji.
Někdo kdo ví, prosím ?

Porovnávání a vybírání růží 05. lis 2015 09:09 #301553

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Nijak zvlášť nesleduju u sebe rozdíly v podnožích, nemám tu takový problém v ne/růstu. Ale krtky, hraboše a myši ano.
Krtci vyryjou chodby a ty další se tam nastěhují, ale že by mi ohlodávaly kořeny, to jsem zatím nezaznamenala. Jasně, to vzduchoprázdno kolem kořenů je nepříjemný, ale růže a trvalky to zatím dobře zvládají. Já tu mám spíš sucho a kvůli nim jsem v tomto nešťastném létě nepřišla o nic.
Darlow´s Enigma tu opravdu moc diskusí nemá, spíš žádnou, takže jedu naslepo. Vzhledem k tomu, že si ji Dresla vede v prodeji i v kolonce Sadovky, tak počítám s tím, že na jaře se může střihnout na 2 očka a ona vyrazí do 2 m určitě.
Stejně jako Kájou tady výše ukazovaná Goldfinch. Ta si ji vede po plotě, ale dá se tímto způsobem vést i jako vyšší keřovka. Kájo, je parádní, ale já jí tu takovou šanci asi nedám. Nemám tu plot.
Zkus ji Marijko zasadit hlouběji, ona určitě pustí větvě i ze svých pravých. Právě jsem stěhovala roční Goldfinch a ta už je stihla.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marijka
Moderátoři: Eva L., Květa