Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 11:32 #301561

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijka napsal:
Někdo kdo ví, prosím ?

Marijko, bohužel.
Myslím, že Darlow´s Enigmu má Dresla v nabídce poprvé. Co vím, tak se o ní kdysi zmiňovala, že budila rozruch na růžařských fórech, ptž. se jedná o nějaký znovunalezený kultivar moschata z USA.
Překvapuje mne udávaná mrazuodolnost, moschata ( alespoň ty, co mám ) mají sklon k namrzání, mrazuodolnost je daleko nižší. Čímž ani zbla tu DA zónu 4 nezpochybňuji.

Kdyby bylo na mně, upřednostnila bych také DA. Ony ty moschata dělají pěkný tvar keřů.

Co se týče schopnosti kořenění - domnívám se, že bude u obou podobná, vysoká.
Nějaké růže s ožranou podnoží od hryzců skoro do mrtě tu mám, růže přežily. Pletivo by se použít ( chceš-li ) asi dalo.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Marijka

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 12:59 #301566

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květo moc díky,
s tím se dá pracovat :)

Mimochodem jsem se dopídila i u Dresly, tak se podělím (snad se na mne nebude zlobit, jsou to podle mě cenné znalosti), kdyby někdo sháněl taky informace, trochu upravuji kvůli jménům a zkrácení:
Abigail Adams - pěstovaná krátce, neprošla testem zimy 11/12. Ten hybrid multiflora je trochu zavádějící pojem. Multiflora je jednoukvetoucí popínavka a její hybridy bývají většinou jednou kvetoucí "chlupaté a s pomačkanými listy" ramblery. Např Veilchenblau, Rambling Rector.... To, že hybrid multiflora opakuje značí velké zředění multiflořích genů. Což je nakonec fuk, jen, že se info o původu na HMF musí brát s rezervou. Sama jsem opravdu zvědavá na mrazuodolnost Z4, což by bohatě pokrylo celou ČR........jenže vzhledem k habitu červík pochybností hlodá.... (Má ale krásného rodiče Sweet Chariol, který by mě lákal.)

Darlow´s Enigma je vzhledově typická "moschata". Jenže termín MOSCHATA HYBRIDY je konstrukt, který nemá s rosou moschatou (o níž ale nikdo neví, je-li to botanika, nebo nějaký dávný, možná spontánní hybrid) nic společného krom moschusové vůně. Moschata hybridy bývají nějaké multiflora hybridy (Trier nejčastěji a ten už je i opakující) s přimíchanou krví choulostivek (opakujících, často žlutých). Připadá mi, že dělení vede spíš přes šlechtitele (Pemberton, Bentall, Lens, Velle jsou stvořitelé růží, značených jako moschata, Turbatova GdF se řadí do skupiny multiflor, i když dle mého by atributy splňovala).

....sama jsem zvědavá na mrazuodolnost těch dvou růží (Darlow's Enigma rostla v čurbesu nepozorovaně a neopečovávaně, takže vlastně nevím, kolik jí v zimě 11/12 umrzlo). Moc HMF ale nevěřím, protože Trier se tu jako Z4 nechová, v RHS encyklopedii se uvádí Z6 a tu bych odkývala, i když je odolnější než jeho děti (logicky s ohledem na příměs).

Co se mrazuodolnosti týká, počítám kvůli habitu u obou se Z6 a třeba budu mile překvapená. Se stínem neporadím. Darlow's Enigma ale překrásně voní, tu dejte někam, kde tenhle bonus uplatníte.

Za sebe doplním, že jsem při lustraci na anglofonních forech našla info o spolehlivosti DE pro zonu 5 a její schopnost růst/přiměřené méně kvést i v úplném, byť světlejším stínu (ten stín platí pro zonu 7a bohatou na vodu, tj teplejší podnebí)
Abigail bude překvápko :)
Poslední úprava: 06. lis 2015 13:05 od Marijka.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 15:49 #301568

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
helpmefind.com/rose/l.php?l=21.242952
Tohle je taková nádhera!Kdybych měla prostor,chtěla bych ji a moc!

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 18:00 #301569

• Marijka
  • Gold Boarder
Jenže ten chlapík, co to fotil, je z Tennessee, koukala jsem na zony, je v 6b/7a
Tahle fotka je ze zony 5, tj orientačně do -29°C:
helpmefind.com/rose/l.php?l=21.78816
Dresla určitě zase naočkuje :up

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 18:44 #301571

• mišpule
  • Platinum Boarder
No,je kapku menší,ale taky žádný chcípák :P
Mám u Dresly objednanou Baltimor Belle helpmefind.com/rose/l.php?l=21.245909 ,taky žádnej trpaslík ;) ,jenže asi ji tu nikdo nemá(tuším dany,ale už sem asi nechodí)

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 19:11 #301572

• Marijka
  • Gold Boarder
a v plánu je tohle (zona 4b)? helpmefind.com/rose/l.php?l=21.135447
To aby Dresla očkovala jako zběsilá :P
Poslední úprava: 06. lis 2015 19:11 od Marijka.

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 19:32 #301573

• mišpule
  • Platinum Boarder
Ó la la :woohoo: !
Já ji mám v plánu tam,co je zásobník(ten zůstane,ostatní dříví přijde pryč)s tím "žebříkem".Půjde tam dobře i vyvazovat.A právě za plotem je ten sousedovic bordel,podél plotu bude záááhon s růůůžema(se nediv jásotu,po mnoha letech jsem zlomila odpor ;) )
005_2015-11-06.jpg

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 20:03 #301574

• Marijka
  • Gold Boarder
Tak to jsem ráda, že pomáhám odkrýt i netušené možnosti :laugh:
Mišpul určitě tam bude nádherná, držím palce, ať se jí daří.

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 20:51 #301576

• mišpule
  • Platinum Boarder
Měla jsem ji objednanou už na letošek,ale nějak se nechytla a jsem docela i ráda,aspoň mám čas si vše promyslet.Zamilovala jsem se do ní na DODu 2014

176BaltimoreBelle.jpg

Má světlejší lupení,ale ten kout si myslím pěkně rozsvítí.Na ten plot,aby se zakryla sousedovic džungle,hledám něco většího+klematisy.mrknu i do historek.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Porovnávání a vybírání růží 06. lis 2015 23:13 #301578

• mišpule
  • Platinum Boarder
Si tak projíždím "Historické" a najednou (na str 203), na mně vykoukne Baltimore Belle :woohoo:
Vendy ji má!Tak až se Vendy objevíš,napiš prosím co a jak s BB děláš,kdyby byly fotky... :)
Poslední úprava: 06. lis 2015 23:14 od mišpule.
Moderátoři: Eva L., Květa