Květo moc díky,
s tím se dá pracovat
Mimochodem jsem se dopídila i u Dresly, tak se podělím (snad se na mne nebude zlobit, jsou to podle mě cenné znalosti), kdyby někdo sháněl taky informace, trochu upravuji kvůli jménům a zkrácení:
Abigail Adams - pěstovaná krátce, neprošla testem zimy 11/12. Ten hybrid multiflora je trochu zavádějící pojem. Multiflora je jednoukvetoucí popínavka a její hybridy bývají většinou jednou kvetoucí "chlupaté a s pomačkanými listy" ramblery. Např Veilchenblau, Rambling Rector.... To, že hybrid multiflora opakuje značí velké zředění multiflořích genů. Což je nakonec fuk, jen, že se info o původu na HMF musí brát s rezervou. Sama jsem opravdu zvědavá na mrazuodolnost Z4, což by bohatě pokrylo celou ČR........jenže vzhledem k habitu červík pochybností hlodá.... (Má ale krásného rodiče Sweet Chariol, který by mě lákal.)
Darlow´s Enigma je vzhledově typická "moschata". Jenže termín MOSCHATA HYBRIDY je konstrukt, který nemá s rosou moschatou (o níž ale nikdo neví, je-li to botanika, nebo nějaký dávný, možná spontánní hybrid) nic společného krom moschusové vůně. Moschata hybridy bývají nějaké multiflora hybridy (Trier nejčastěji a ten už je i opakující) s přimíchanou krví choulostivek (opakujících, často žlutých). Připadá mi, že dělení vede spíš přes šlechtitele (Pemberton, Bentall, Lens, Velle jsou stvořitelé růží, značených jako moschata, Turbatova GdF se řadí do skupiny multiflor, i když dle mého by atributy splňovala).
....sama jsem zvědavá na mrazuodolnost těch dvou růží (Darlow's Enigma rostla v čurbesu nepozorovaně a neopečovávaně, takže vlastně nevím, kolik jí v zimě 11/12 umrzlo). Moc HMF ale nevěřím, protože Trier se tu jako Z4 nechová, v RHS encyklopedii se uvádí Z6 a tu bych odkývala, i když je odolnější než jeho děti (logicky s ohledem na příměs).
Co se mrazuodolnosti týká, počítám kvůli habitu u obou se Z6 a třeba budu mile překvapená. Se stínem neporadím. Darlow's Enigma ale překrásně voní, tu dejte někam, kde tenhle bonus uplatníte.
Za sebe doplním, že jsem při lustraci na anglofonních forech našla info o spolehlivosti DE pro zonu 5 a její schopnost růst/přiměřené méně kvést i v úplném, byť světlejším stínu (ten stín platí pro zonu 7a bohatou na vodu, tj teplejší podnebí)
Abigail bude překvápko