Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 09. pro 2015 06:02 #301914

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
opakujíci nemám zrovna nejvyšší - ale třeba Billet Doux , nebo Edenka , Barock , nebo drobnokvětá angličanka Snow Goose , Westerland - ale ten má taky velké trny. hezká je i Postilion , Giardina je krásná a velká, Pomponella - tu doporučuji . ony ale všechny nejsou sloupovité.
Poslední úprava: 09. pro 2015 06:22 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marijka, Ajka

Porovnávání a vybírání růží 22. pro 2015 14:51 #301967

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Mám tu další prosbu (no jo, to je těch 25 nových keříků, ale už jen rozhodit pár posledních):

váhám mezi Louise Odier a Camelot, neb jsem se dopídila, že obě snášejí zastínění. Místo je 2m proti oknu z kuchyně (pracovní plocha), takže tam budu koukat hodně často, ale přímé slunce tam jde jen cca 3 hoďky (do 15. hodiny, takže polední úpal), jinak je obklopeno keříky. Potřebuji, aby kvetla ve výšce cca 1,5-2m, což časem splní obě, k plotu "do zad" dostane ta zvolená dřevěný žebříček.
Babo raď.
Camelot je jemnější, asi lépe snáší stín, na poledním slunci se ale bude víc pálit.
LO nevím, jestli tady nebude trpět víc na nemoci, jestli ji neušetřit přeci jen na slunečnější a vzdušnější místo.
Je to mezi sloupovitou cesmínu a cypřiškem laws., na šířku tak akorát i po 20 letech, až to poporoste (tam co je založený ten srandastromek, barvínek půjde pryč, stejně jako trávník, zbyde tam dlážděná pěšinka). Holé nohy nevadí, trvalek do stínu je dost.
Špagáty z ohradníku jsou kvůli psiskům, funguje to, neb to znají pod proudem u koní, tak tam nestrkají čumák, časem taky zmizí.
Líbila by se mi víc LO, ale bojím se, že to bude přeci jen na ni dost zastíněné (a hlavně bude chytat choroby), vítr vane převážně z leva, cypřišek je tam pro zimní ledové vichry co vanou z druhé strany, že to růži ochrání.
Nebo jestli víte o jiné zdravé, vyšší než širší snášející zastínění a navíc furtkvetoucí?
Přemýšlela jsem i o Martine Guillot, tady bych ji asi mohla nechat šlahounovat.
Trny neřeším, nevadí mi.
Děkuji.

PC220017_LOneboCAM_mala.jpg
Poslední úprava: 22. pro 2015 14:56 od Marijka.

Porovnávání a vybírání růží 26. pro 2015 11:43 #301982

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Marijko, za sebe bych tam camelot nedávala, je to taková hodně pnoucí růžička do stran, nejlépe táhnout po plotu, navíc kvetení nic moc , alespoň zatím (mám ji dva roky). Kvety jsou přeádherné (miluji poloplné), ale kvetla jen jednou a nijak bohatě, navíc květy dlouho nedrží. U me má výstrahu, je na luxusním místě a jestli se nerozkvete, tak ji musím vyměnit. Letos sice vytvořila na plotě bujnou zelenou clonu, je absolutně zdravá, ale fakt kvetla strašně chabě.
Následující uživatel poděkoval: sany, AlenaC, Marijka, Jikra

Porovnávání a vybírání růží 26. pro 2015 15:49 #301987

• Jarka
  • Platinum Boarder
Ještě pro názornost přidám fotku.

P6130612.jpg

P6160704_2015-12-26.jpg

P6160702_2015-12-26.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, AlenaC, Marijka, Jikra, alenak

Porovnávání a vybírání růží 26. pro 2015 20:44 #301990

• Marijka
  • Gold Boarder
Jarko,
moc děkuji za postřeh, bujná zelená clona bude fajn, to přesně potřebuju, vzadu u plotu bude mít "žebřiny", už jsou ve výrobě.
Mne na ní nalákal Honza PM s 2h slunce, díky fotkám co dal na HMF, kde ji už loni popisuje jako "great rebloomer" - tady z roku 2014
a rok 2015
Možná ještě rok, dva, než se usadí a rozjede, možná letos málo vody? Určitě se i Tvoje polepší ;)

Ještě někdo nějaké postřehy k nějaké ze jmenovaných růží, prosím?
Máte někdo LO ve stínu jen s chviličkou sluníčka? Případně Uetersener Klosterrose ve stinné zahradě? Opakuji, přímé slunce jen odhadem 2hodiny, 13:30-15:30.
Moc děkuji.
Poslední úprava: 26. pro 2015 20:47 od Marijka.

Porovnávání a vybírání růží 27. pro 2015 14:14 #301995

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Marijko,já se přidám k Jarce, Camelot mám asi 3 roky, na slunci, je zdravý, krásné květy, které ale vůbec nedrží,podruhé mě letos skoro nekvetl (teda bylo velké sucho a já ho nezalévala) takže za mě bohužel nedoporučuju.
DSCN4739.jpg
Následující uživatel poděkoval: sany, Jarka, Marijka, Jikra, Ajka

Porovnávání a vybírání růží 28. pro 2015 22:11 #302012

• Marijka
  • Gold Boarder
Teda vy mi dáváte, ale moc za to díky, ušetříte mi pár let zklamání.

Nebyl by tam tedy jiný tip na nějakou vzpřímenější cca 2m a "stínokvětku"? By mi stačil sem tam květ pro potěchu, záplavu netřeba.
Jak z fotky výše vložené vyplývá, barevně se to tlouct moc s ničím nebude, asi růžová nebo bílá, snesla bych i temnou karmínovou, do sametova, nejlépe poloplný květ. Nemá někdo pro změnu dobrou zkušenost?
Tohle místo je chráněné (a balila bych, tady to za to stojí), takže to nemusí být úplně severská selekce.
Děkuji.

Porovnávání a vybírání růží 29. pro 2015 09:36 #302020

• Jarka
  • Platinum Boarder
Já ten Camelot zatím nezatracuju, četla jsem recenze na fóru Rosebook, kde uvádějí, že Camelot kvete celé léto, možná opravdu potřebuje čas na usazeni, takže u mě má ještě šanci. ☺ Jinak v polostínu mám New dawn, vypadá to, že jí stín nevadí, spíš vyhovuje, ve stínu mám i Rhapsody in Blue, s ní ale ještě nemám zkušenosti, teprve uvidím, jestli se jí pod magnolií bude líbit. Ale někde jsem vyčetla, že ty tmavší odstíny a modrokvětky snášejí přistínění poměrně dobře.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Porovnávání a vybírání růží 29. pro 2015 10:22 #302023

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Camelot mám taky , nezdá se mi špatný .. už dorostl na pergolu . nedá se usuzovat z jednoho roku a navíc z takového léta jak bylo .
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Porovnávání a vybírání růží 29. pro 2015 12:52 #302030

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, za mne :
minule byl "problém" ( altánek ) v požadavku výška + šířka / opakování. Nyní ho vidím v opravdu malé době slunečního osvitu.

Předesílám, že do těchto podmínek bych s růží nešla. Navíc, pokud je to pohledově frekventované místo. Udělala bych si tam stínomilné zákoutí.

Problém vidím v tom, že pokud ti tam slunce jde jen ( max. 2 hod. ), dá se předpokládat, že růže budou mít dlouhé přírůstky, násada květů bude výrazně nižší. Navíc to, že slunce tam svítí v době jeho nejvyšší intenzity, do jisté míry vylučuje i použití modrých. Ty právě chtějí úkryt před poledním sluncem.

Samozřejmě platí, že nelze 100% něco tvrdit, musíš si to vyzkoušet na místě, sama uvidíš, jak bude fungovat.

ad Camelot - nemám ho. Nemohla jsem se vyrovnat s tím jeho jemným šrafováním květů. Zajímavé je, že u Letś Celebrate mi nevadí...

ad Louise Odier - ano, u ní se uvádí, že toleruje stín. Už kdysi Zdenka zde toto vyvracela, připojuji se k ní. Měla jsem ji zasazenou v poměrném stínu, málo kvetla. I proto jsem růži, která jí clonila, vykopala. Navíc - on je to opravdu obr, zabírá hodně místa. Moc se mu líbí vyvazování větví horizontálně... bez něj kvete pouze na koncích prutů.
Mám ho moc ráda, to ano. Zejména pro tu jeho vysokou odolnost vůči mrazu, suchu. Ale, mým požadavkem na furtkoukací růži by byla co nejdelší doba květu, držák v každém počasí. A to LO nesplňuje. Není stavěn do extrémů - ani horko ( rychle odkvete ) ani lijáky ( slepí se ).
Druhá vlna navíc ( zde ) není nijak bohatá. I když mu zavčas odstraním ( a to nadávám, páč u něj strávím hodně času ) odkvetlíky. Bez toho dělá pěkné šípky, nezkoušela jsem, zda by při neodstranění zakvetl.
Sečteno a podtrženo - v podstatě u něj strávím až moc času.. :laugh:

Růži zasazenou v tak málo slunci nemám. Nejméně slunce u mne má Leonardo da Vinci. Jde na něj pouze k večeru. Toleruje, kvete. Navíc obrdržák. Nemám ho nijak vysoký, ale Kája ano.
Druhým tipem by pak byla Pomponella. Nemám ji na plném slunci ( zejména na podzim ) - toleruje. Stříhám ji( což bys nemusela ) , v první vlně dosahuje cca 130 cm ( přírůstky od místa odstřižení po násadu květů bajvoko metr ), v druhé pak i více jak 2 m šlahouny. Nohatá, té se podsadba líbí. Nej je na ní to, že kvete mimo ostatní růže - pozdě na podzim, pro mne +.

Samo nezaručím, jak by se chovaly při tak málo osvitu.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Jarka, Marijka, Jikra
Moderátoři: Eva L., Květa