Marijko, za mne :
minule byl "problém" ( altánek ) v požadavku výška + šířka / opakování. Nyní ho vidím v opravdu malé době slunečního osvitu.
Předesílám, že do těchto podmínek bych s růží nešla. Navíc, pokud je to pohledově frekventované místo. Udělala bych si tam stínomilné zákoutí.
Problém vidím v tom, že pokud ti tam slunce jde jen ( max. 2 hod. ), dá se předpokládat, že růže budou mít dlouhé přírůstky, násada květů bude výrazně nižší. Navíc to, že slunce tam svítí v době jeho nejvyšší intenzity, do jisté míry vylučuje i použití modrých. Ty právě chtějí úkryt před poledním sluncem.
Samozřejmě platí, že nelze 100% něco tvrdit, musíš si to vyzkoušet na místě, sama uvidíš, jak bude fungovat.
ad Camelot - nemám ho. Nemohla jsem se vyrovnat s tím jeho jemným šrafováním květů. Zajímavé je, že u Letś Celebrate mi nevadí...
ad Louise Odier - ano, u ní se uvádí, že toleruje stín. Už kdysi Zdenka zde toto vyvracela, připojuji se k ní. Měla jsem ji zasazenou v poměrném stínu, málo kvetla. I proto jsem růži, která jí clonila, vykopala. Navíc - on je to opravdu obr, zabírá hodně místa. Moc se mu líbí vyvazování větví horizontálně... bez něj kvete pouze na koncích prutů.
Mám ho moc ráda, to ano. Zejména pro tu jeho vysokou odolnost vůči mrazu, suchu. Ale, mým požadavkem na furtkoukací růži by byla co nejdelší doba květu, držák v každém počasí. A to LO nesplňuje. Není stavěn do extrémů - ani horko ( rychle odkvete ) ani lijáky ( slepí se ).
Druhá vlna navíc ( zde ) není nijak bohatá. I když mu zavčas odstraním ( a to nadávám, páč u něj strávím hodně času ) odkvetlíky. Bez toho dělá pěkné šípky, nezkoušela jsem, zda by při neodstranění zakvetl.
Sečteno a podtrženo - v podstatě u něj strávím až moc času..
Růži zasazenou v tak málo slunci nemám. Nejméně slunce u mne má Leonardo da Vinci. Jde na něj pouze k večeru. Toleruje, kvete. Navíc obrdržák. Nemám ho nijak vysoký, ale Kája ano.
Druhým tipem by pak byla Pomponella. Nemám ji na plném slunci ( zejména na podzim ) - toleruje. Stříhám ji( což bys nemusela ) , v první vlně dosahuje cca 130 cm ( přírůstky od místa odstřižení po násadu květů bajvoko metr ), v druhé pak i více jak 2 m šlahouny. Nohatá, té se podsadba líbí. Nej je na ní to, že kvete mimo ostatní růže - pozdě na podzim, pro mne +.
Samo nezaručím, jak by se chovaly při tak málo osvitu.