Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 07:32 #302340

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jj, o Gdf jsme si psaly. Pak jsem musela v tech informacich C. Hume nejak zazdit. Coz je neomluvitelne. :laugh: Nastesti pro me jsem ji nakonec objevila. Emmu jsem objednala 2x rovnou. Snad to bude stacit. S Gdf mi delas radost, ja takove kerisko potrebuju. Bude dost v pozadi, par metru. Jen teda nevin, jestli casem nevytlaci brizu a borovici :woohoo:

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 10:34 #302348

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Kveto, diky za informaci o GdF. Tu sirsku na HMF udanou nemaji a ja ji nijak nezkoumala. To by se mi na ten oblouk moc nevesla. Potrebovala bych ji uzsi.
Co byste teda doporucili na oblouk misto Pilgrima a GdF? Potrebuji neco oranzovo-zluto-bileho, i kdyz k bile se teda klonim nejmene. Z druhe strany oblouku bude CPM.

A druhy ruzovy zahon - taky si s tim nevim rady. Co k te Louis Odier? Vedle jsem chtela asi neco nizsiho a pak opet popinavku. U te popinavky jsem uvazovala o Jamesu Galwayi nebo Rosariu Uetersen. Ale obe jsou taky siroka keriska, ne? Vsechny budou v rade u zdi, pred nimi nic (respektive rada modrencu).

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 11:04 #302352

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN0323.jpg

Westerland
DSCN0581.jpg

Barock
nevím co na ten oblouk ..možností je dost - co tahle Snow Goose . Austinku s drobným květem . hezky voní , je skoro bílá , ale má žluté tyčinky . kvetla do zimy . najdu fotky

DSCN2211.jpg

tak tady je vlevo Rosarium Uetersen a napravo Snow Goose. ona by šla hezky i k té CPM . a jsou obě anglické .
ještě mně napadá smetanová Uetersener Klosterrose . tu mám u dalšího oblouku spolu s Giardinou na druhé straně a dva klematisy zároveń .sv modrý Justa a tmavě modrý Polish Spirit .

attachment=43755]DSCN4187.jpg[/attachment]
zprava -Giardina , z druhé strany Uetersener Klosterrose a Polish Spirit
Přílohy:
Poslední úprava: 16. led 2016 12:38 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Kika, Lukáš, Láďa, Jarka, Marijka, Jikra, Genovesa, alenak a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 11:20 #302356

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Nikdo tu asi nemá tolik růží na obloucích, jako má Kája, takže jsem doufala, že se ozve a dá nějaké fotky. Já mám oblouky dva, na jeden se víceméně marně snažím vést clematisy ( v tom našem suchu prostě odmítají být bujné) a na druhý se snažím navést letitou růži olivestkou ( což bych typově přirovnala ke vzrostlé GdF), tj. mám hustý "válec" z boku oblouku, který nahoře jakžtakž poléhá na oblouk. Vzhledem k tomu, že olivetská nejlépe kvete na jedno a dvouletém dřevě, je třeba neustále obměňovat větve a tedy nepřichází v úvahu, že bych je kolem oblouku nějak obmotávala. Prostě jsem to chroští k němu z jedné strany přivázala a uvidíme :whistle: . Z druhé strany jsem dala Lagunu. No, je dvouletá, taže zatím vypadají jak Laurel a Hardy :P . Doufám, že časem se ten nepoměr trošku smyje...

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 11:29 #302357

• Kaja
  • Platinum Boarder
DSCN2951.jpg

DSCN2952.jpg

DSCN2942.jpg

DSCN2941.jpg

taky si myslím , že by k sobě dobře šly CPM a Wollerton Old Hall - ta dokáže fičet do výšky .
jinak mám fotky na flešce . musím se na to podívat . nefotila jsem letos všechno
Poslední úprava: 16. led 2016 12:36 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: sany, Kika, Lukáš, Láďa, Marijka, Jikra, alenak, JUDY

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 12:36 #302362

• Kika
  • Platinum Boarder
Kajo, diky moc. Musim rict, ze na tu Snow Goose bych asi nikdy neprisla, ale kupodivu me docela zaujala. Ale prochazela jsem si forum a vypadalo to podle tvych komentaru, ze jsi nebyla s ni uplne spokojena, ze dobre nerostla. Ted je lepsi?
Westerland jsem poridila na chalupu a tady v Praze nevim, ma dost sytou barvu a mam strochu strach, ze uz to s ostatnimi bude moc.
Ty sama jsi spokojena nejvic s kterou z tech navrhovanych ruzi (mimochodem vidim, ze je mas na podobnych slabych obloucich)? Jak moc jsou z tveho pohledu mrazuvzdorne?

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 13:29 #302364

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad GdF - šířka. Mám ji (možná ) i tak širokou díky tomu stříhání - šmiknu či zmrzne a zacyklí se - nové pruty. Mívá jich hodně, ochotná.

= pro mne +.

Geno, :laugh: :laugh: formulace zazdila, pobavila.
ad LEH - tos udělala dobře s těmi 2 ks. Lépe pak 3 ( trojpon ), dá se vždy dokoupit. Dělávám to pak u růží u kt. si ověřím, že jim mé podmínky a způsob zasazení ( otravuji trvalkami ) vyhovuje. Pozn. : u ní jsem si byla jistá, že nebudu přesazovat, druhou jsem dala dost blízko ( cca 30 cm rozteč ). U mne dostatečná vzdálenost, krásně se spojily = účel.

Pls. dnes nejsem na sloh, zkracuji, pokud bych byla nesrozumitelná, kopněte do mne.

Kiko :
1 ) žluté. ( včera jsem už vafla ).
Třeba počítat s možností žluté = méně mrazuodolné,nepopnou.
- k CPM asi Wollerton Old Hall. CPM u mne namrzá, WOL mrazy nezažil.
- záleží jestli tón v tón, ksichťákově podobné růže nebo kontrast.
- Snow Goose - záleží na podmínkách, u mne slabota v růstu. Dtto i další rostlina jinde.

2) růžové
hm. moc nepomohu, zřejmě
- LO. No, pokud říkám o GdF velká, pak LO je ještě větší/v roce. I 3 m jednoleté pruty. Rád ohnout, lépe kvete. Zeď by dal ( tj. min. 4 m rozpětí ). Neomrzá. Možný problém - zeď hřeje ( ? ) možný tepl. problém s květy v horku.
Teorie - měl by být rannější než moderní růže, ale v posledních 2 letech mi ( bohužel ) vykvétal spolu s nimi.
Je studeně růžový. A to je možný problém. Líbil by se mi v komb. Modrá/bílá/ sv. růžová - ale...
modrá se může upálit, bílá by se našla - ale zatím jsem nenašla vhodnou sv. růžovou růži, kt. by se mi k němu líbila.
Zkouším k němu načervenalou + Lady Salisbury, kt. mi připadá bar. neutrální.
--
ad J.Galway - můj asi = jednou namrzlý, vždy namrzlý. Kvete pouze nahoře. Nezkoušela jsem ohnout, není co. ;) . Jinde vysoký. Barevně - u mne teplý, k LO ... nevím... trochu se mi ježí chlupy.
To ale je fakt na vnímání každého.
R.Uetersen nemám.
:angry: až budu jsoucnější, slohově upravím.
Poslední úprava: 16. led 2016 13:32 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: sany, Marijka, JUDY

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 14:35 #302370

• Kaja
  • Platinum Boarder
Snow Goose- dost dlouho trvalo než se rozjela . ale ted´ už je to dobré . nevím , jestli se tak dlouho rozhoduje , nebo ji vadilo , že je utiskovaná klematisem Ernest Markham . byl velmi bujný . pak jsem ho šmikla a růže narostla .
oblouky zas tak slabé nejsou - drát má průměr 10 mm- což se mi léty osvědčilo . akorát jsou některé trochu křivé - roxory byly starší a je to děláno na koleně / teda ohýbáno na sudu . mám jich devět, ani jeden ještě nespadl - a to je v našem větrném kraji co říct .
DSCN1317_2016-01-16.jpg

pokud jde o J. Galway - tak ten je veliký . ovšem u mně je dost do široka .
z toho je vidět , že každá růže může být u každého jiná . takže těžko radit . musíš se rozhodnout sama .

snowgoose.jpg

ještě jedna Snow Goose . třetí album fotek , tzn celkem brzy v sezoně .
Poslední úprava: 16. led 2016 14:53 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: sany, Lukáš, Jarka, Marijka, Jikra, alenak

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 17:58 #302390

• Kika
  • Platinum Boarder
Uaaa, vy mi davate.

Tak zlute ruze nejak rozhodnu, asi to bude WOH.

A ted ty ruzove. Kveto, mas pravdu, ze je studena. Jenze ja mam na krajich jeste Leonardo da Vinci, u neho mi ta barva prijde taky studena.
Vic se mi teda libi ty teple tony ruzove, ale ja LO a LdV nemam zatim kam jinam presadit. Takze premyslim co k nim. Uz jsem to resila vickrat a nejak nemuzu najit dobre reseni. Navic je to jizni zed, zem pomerne vlhka.
Ach jo.

Jeste dotaz - Harlow Carr - je barvou hodne podobny LO ve skutecnosti?
Poslední úprava: 16. led 2016 18:02 od Kika.

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 18:07 #302393

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kiko a co mezi ně dát něco kontrastního? Bílou nebo naopak tmavou? Mně osobně by nevadil ani kontrast v květech ( více drobnějších květů, jako má třeba Ave Maria)
Následující uživatel poděkoval: Lukáš, Marijka
Moderátoři: Eva L., Květa