Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 01. čec 2016 00:26 #310754

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jeníku, krásné fotky krásných růží :up .
Mám LO mladinkou, dvouletou, doufám, že přes to, že jí stíní menší jabloň se nakonec na sluce vyšplhá a jednou za pár let tam udělá takový oblak květů a vůně jako ta tvoje :)

Porovnávání a vybírání růží 15. čec 2016 11:23 #311525

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Místo jen pro růži bez něčeho okolo možné 110*130, výška nerozhoduje, může být velká, podmínka žlutá! Je to roh pozemku, S a V strana tůje, před nimi ze S kompost ohraničený přírodním laťovým plotkem 120 cm. Z V u tůjí jen vysoké kapradí. Z J částečně dětský domek a malý travnatý kopeček - to blokuje to ranní a časně dopolední slunce, jinak zbytek dne osluněno. Vítr blokují tůje, drží se tam víc vlhko. Je tam vidět z domu, pokud bude růže vyšší, tak částečně i z posezení u domu, jinak v podstatě z celé plochy, kde se běžně pohybujeme. Nejčastější pohled na růži bude přímo ze Z až JZ.
Podle Honzova seznamu - která žlutá podle vás nejvíc kvete? Vonět nemusí, velikost a plnost květů nerozhoduje, ale délka kvetení. Aby tam nebylo jen další zelené lupení jako ty kapradiny (i když podsadba něčím na přední straně se nevylučuje).
Rozhoduju se mezi Molineux x Postilion x Goldspatz (tu ale netuším kde sehnat) x případně Julia Child (možná varianta). Před uvedením seznamu jsem zvažovala Austinovy Teasing Georgia nebo Charlotta (myslím podobná barva, velikost jsem neřešila), Graham Thomas a taky Ghislaine de Feligonde (není žlutá, nevím kde ji sehnat, ale je božská a strašně ji chci).
Pokud myslíte, že by se jich tam vešlo víc než jedna a budou spolu ladit, sem s tím.

Porovnávání a vybírání růží 15. čec 2016 13:25 #311529

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Seznam byl prvotní nástřel, viz. první věta. Nejsou tam všechny TOP.

Za sebe bych vysadil Kordesovu ´Friesia´, pocitově mi tam sedí nejlíp.
Kdyby tu ne, tak ´Julia Child´ (vyšleš tu kamarádku znovu ke Starklovi?)
Kordes má ještě novější žlutou, možná potomka Friesie - ´Stuttgardia´.
K mání tř. u Chládka. Na rozměry na HMF nedbej.

Tyhle tři mi tam sedí nejlépe, ale Friesia i silně voní. Favoritka.

´Goldspatz´ si můžeš objednat přes Vlaďku Prouzovou nebo se jí zeptat,
zda někde není k mání. Má ji i Eva L., třeba ti poví, zda ji kupovala někde u nás.

Molineux mi tam přijde malá. Má oranž. tóny.
Ghislaine není žlutá a chce obírat při odkvětu.
Charlotte kvete méně, musela bys mít aspoň tři ks, nepřipadá mi jako solitéra atraktivní,
vhodná... Prospěl by jí trvalkový doprovod.
Graham trpívá na ČS a vyžaduje podpěru.

Neodrazuji - porovnávám.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Porovnávání a vybírání růží 15. čec 2016 14:42 #311539

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Je škoda, že se starými KR zmizelo tolik obsahu.
Dával jsem dřív fotky ´Friesia´ v libosadu a v zahradně letního semestru v areálu ČZU,
ty by byly, myslím, velmi velmi inspirativní.

Porovnávání a vybírání růží 15. čec 2016 22:33 #311552

• bradhal
  • Platinum Boarder
Friesii mám novou, dovezenou z dovolené (Rapotín u cesty, 119,-). Počítala jsem, že bude malá. Paráda.
IMG_9226_2016-07-15.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marta

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2016 19:12 #312030

• bradhal
  • Platinum Boarder
Kterou z poloplných až plných bílých růží vybrat? Pročítala jsem zdejší diskuze, z těch vámi pěstovaných se mi líbí Manuel Canovas, Irene de Denmark, Sněhurka, Kent a Schneewitchen. Má některá z nich vadu, na kterou je potřeba dát si pozor? Hlavně málokvetení a slabou mrazuvzdornost, vůně není podstatná, postřik proti nemoci v přiměřené míře je možný. Nebo sáhnout po některé z Honzova seznamu - Aspirin, Sirius, Anna Maria de Montravel? Je jich tolik krásných, těžké vybírat. :)

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2016 19:42 #312033

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Manuel Canovas není čistě bílá - po rozvití je do žluta . naroste dost velký keř . určitě 1,8x2 m. letos se taky ve vichřici rozvalila - ale poprvé . byly to divoké podmínky a udělala to i Artemis . ta je mimo to fakt bílá .
Sněhurka je drobnokvětka - keřík tak kolem metru - prozatím . má už ale asi tři roky , tak si myslím , že větší nebude .
Irene Denemark mám taky , podobná jako Sněhurka, ale u mně dost trpí na skvrnitost v pozdějším stadiu . Schneewittchen byla letos hezká . , mám dvě . čekám ale, jak budou opakovat - minulé roky u mě nic moc. Aspirin mám ještě tak půlmetrovou . má druhý rok. ale je to hezká růžička.

Porovnávání a vybírání růží 31. čec 2016 20:00 #312036

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Aspirin byla záměna z Hornbachu, kupovala jsem ji jako Pastellu, po které jsem roky prahla, cedulka byl velký omyl. Asi za ten peníz bych si Aspirin nevybrala, ale s odstupem času dávám Káje za pravdu. Moc pěkná růže, nelituji. Pastella tak zůstává dál mou touhou.

Porovnávání a vybírání růží 01. srp 2016 07:52 #312037

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Sirius je pro mě nádherný, sice nemám, ale v Rozáriu HK obdivuji. Naopak Pastellu po několika letech už nepěstuji, udělala radost jinde.

Porovnávání a vybírání růží 01. srp 2016 10:30 #312038

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
taky nejsem Pastelou nadšená . naprosto nevýrazná , malé květy-- nevím jestli jen moje ...
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2
Moderátoři: Eva L., Květa