Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 29. srp 2016 13:01 #312542

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad červená s jednoduchým květem ( event. 10 okv. plátků )

- podle mne je červená nejobtížnější barva

- mnoho jich nemám

- Home Run ( dala jsem pryč, u mne nízký, jinak OK )
- Rubis d´Enco ( ňam )
- Dusky Maiden ( moc k ní neřeknu, jen jí tu opatruju pro majitelku co by nováčka. Kupována na doporučení, že jako jedna z mála byla v GB v září bez ČS )
- Talbot House - ( Vissers ) mám, je dost větevnatý, rozdíl mezi čerstvým květem ( teple červený a starším ( purpur, až ).
- pak mám už jen purpurové, či s patrným bílým hrdlem ( Bukavu ) a s příměsí hnědé ( Cinco de Mayo )
- pro mne nej červená je asi Vissersova Winky Girl. 10 okvětních plátků. Nepálí se, hodně dlouhá výdrž květů, téměř stále kvetoucí, zdravá, úhledná. Blbě se fotí - na někt. fotkách vystupuje bílé hrdlo, bělavý rub. Stírá se samet, foťák ho potlačí.

ad So Pretty, dovysvětlení. Její červená je hodně zvláštní. Pěkná, ale ( dle mne ) se snese s málokterou jinou červenou. V HK byla metrovka. Moje je krásně rostoucí, mohutná, keř samostojný, silné klacky. Naprosto zdravý. Pěkné jsou i nové výhony - temné, až nahnědlé listí. Po odkvětu jsou dekorativní tyčinky.
Výška cca 140 cm, každoročně. Inertní vůči suchu, dešti.
K té zmiňované délce květu. Takhle - je třeba rozlišovat délku kvetení výhonu a výdrž květu.
U mne kvete 2x za sezonu ( spolehlivě ), díky bohaté květní násadě jednotlivých výhonů keř kvete poměrně dlouho. Jen - květ jako takový výdrž nemá. Ráno se rozvine, odpoledne začne opadávat.
Mne to až zas tak neirituje, mám ji v pozadí záhonu, takže vidím masu rokvetlých, detail květu ( třeba již částečně opadaný ) nikoliv.

DSCN2194.jpg

fotka červnová, vyšší červená je právě So Pretty, nižší pak Winky Girl. Té sluníčko změnilo barvu. Asi ji mám někde vyfocenou i objektivněji.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., varouch, Evka, alenak, Marta, Gabča, bradhal, Tafi

Porovnávání a vybírání růží 29. srp 2016 17:45 #312555

• Tafi
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 48
Květa, krásne poskladaný záhon, u mňa je sice latentná úchylka smerom k formálnym záhradám +geometrii+pravidelnej nepravidlenosti :) , ale takéto bohaté záhony obdivujem.Zrejme sú zárukou, že prípadné malé nedostaky jednotlivých "účastníkov" nebudú také viditelné a celok bude vždy krásny. Ako toto.

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2016 09:14 #312564

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Děkuji všem za zkušenosti a za srovnání. Pěkné tipy. Růže bude na tom místě sama, teda možná několik kusů ve skupince, ale stejných. Radši ten Talbot House než So Pretty.
Ale vracím se k původní otázce - kde nějakou takovou v ČR sehnat? U Pelců byla z těch vyšších jen Paprika a Korzár, v zahradnictvích v okolí částečná nabídka Kordes, Austin, v Hornbachu a Bauhausu nic.
Občas je to tu trochu depresivní, krásné a zajímavé růže, ale nedosažitelné.

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2016 13:09 #312574

• Květa
  • Moderator
V tvém příspěvku se odpověď mrcasí. :)

V ČR růže tohoto typu seženeš velmi obtížně. Preference jsou naducánky, tudíž jsou k mání ty.

- Talbot House je nový, k mání velmi obtížně.
- počkat na nabídku Dresly. Spíše v ní ale lze očekávat tmavky než jasně červené ( trenýrky ).
- poohlédnout se v zahraničí.
- prolustrovat nabídku Lense ( tam by se našlo ), počkat, jestli Varouch ( :laugh: ) nepůjde na jaře do další obj.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Porovnávání a vybírání růží 30. srp 2016 13:33 #312575

• Květa
  • Moderator
Tafi, díky. Pravdou je, že v původním plánu byl záhon pastelových + teplých barev. Většinou tíhnu k studeným, chtěla jsem něco veselého. Samo, hamižnost se projevila i zde + to, že člověk vybírá podle fotek a realita je pak jiná.

jj, ledacos je skryto :laugh: .

Pravdou je, že něco za chybu považuju ( ale vyrovnala jsem se s tím, zejména z důvodů - sice nehodí, ale je fajn, tak proč bych ji dávala pryč či jinam - a taky kam, že.. ;) , je jich moc ). A taky lenora - není zaručeno, že náhrada by byla o level lepší.
Na podzim sice mám v plánu se tomuhle záhonu radikálněji věnovat ( loni i předloni jsem se věnovala jiným částem zahrady ). Hehe, ale možná zůstane jen u plánů. Ta lenora.

Porovnávání a vybírání růží 02. lis 2016 14:45 #313840

• bradhal
  • Platinum Boarder
Dva suvenýry - Souvenir de Greuville a Souvenir d´Adolphe Turc. Který vybrat? Nebo vzít oba? Jdou barevným odstínem k sobě nebo musí být každý zvlášť?

Porovnávání a vybírání růží 02. lis 2016 15:12 #313841

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.41205&tab=36&qn=1&qc=0 tohle je ten první -ale druhý na HMF není . pokud jsi to napsala správně

Porovnávání a vybírání růží 02. lis 2016 15:54 #313843

• bradhal
  • Platinum Boarder
Jsou tam oba, akorát to chce tu správnou čárku.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.25935.1&tab=36
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.41205.0&tab=36
Líbí se mi obě, akorát ty jejich odstíny růžové k sobě asi nebudou sedět.

Porovnávání a vybírání růží 02. lis 2016 16:18 #313844

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
taky si to myslím - navíc obě s drobnými květy . no ale můžeš je dát každou jinam - pokud se ti líbí .
Poslední úprava: 02. lis 2016 16:22 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 02. lis 2016 16:26 #313845

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Já když se nemůžu rozhodout, kouknu ještě takhle

www.google.cz/search?q='Souvenir+d'Adolp...rc=QVjSMko4mVxBDM%3A

Tahle se mi líbí víc. Ale je to subjektivní. A ne o moc. Ale jak píše Kaaj... :) Někam se vejde

www.google.cz/search?q=Souvenir+de+Greuv...UEuhoKHXdmDuMQsAQIHA

pro pořádek :)
Poslední úprava: 02. lis 2016 16:28 od Regina.
Moderátoři: Eva L., Květa