ad červená s jednoduchým květem ( event. 10 okv. plátků )
- podle mne je červená nejobtížnější barva
- mnoho jich nemám
- Home Run ( dala jsem pryč, u mne nízký, jinak OK )
- Rubis d´Enco ( ňam )
- Dusky Maiden ( moc k ní neřeknu, jen jí tu opatruju pro majitelku co by nováčka. Kupována na doporučení, že jako jedna z mála byla v GB v září bez ČS )
- Talbot House - ( Vissers ) mám, je dost větevnatý, rozdíl mezi čerstvým květem ( teple červený a starším ( purpur, až ).
- pak mám už jen purpurové, či s patrným bílým hrdlem ( Bukavu ) a s příměsí hnědé ( Cinco de Mayo )
- pro mne nej červená je asi Vissersova Winky Girl. 10 okvětních plátků. Nepálí se, hodně dlouhá výdrž květů, téměř stále kvetoucí, zdravá, úhledná. Blbě se fotí - na někt. fotkách vystupuje bílé hrdlo, bělavý rub. Stírá se samet, foťák ho potlačí.
ad So Pretty, dovysvětlení. Její červená je hodně zvláštní. Pěkná, ale ( dle mne ) se snese s málokterou jinou červenou. V HK byla metrovka. Moje je krásně rostoucí, mohutná, keř samostojný, silné klacky. Naprosto zdravý. Pěkné jsou i nové výhony - temné, až nahnědlé listí. Po odkvětu jsou dekorativní tyčinky.
Výška cca 140 cm, každoročně. Inertní vůči suchu, dešti.
K té zmiňované délce květu. Takhle - je třeba rozlišovat délku kvetení výhonu a výdrž květu.
U mne kvete 2x za sezonu ( spolehlivě ), díky bohaté květní násadě jednotlivých výhonů keř kvete poměrně dlouho. Jen - květ jako takový výdrž nemá. Ráno se rozvine, odpoledne začne opadávat.
Mne to až zas tak neirituje, mám ji v pozadí záhonu, takže vidím masu rokvetlých, detail květu ( třeba již částečně opadaný ) nikoliv.
fotka červnová, vyšší červená je právě So Pretty, nižší pak Winky Girl. Té sluníčko změnilo barvu. Asi ji mám někde vyfocenou i objektivněji.