Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 04. lis 2016 09:44 #313885

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Rozhodování mezi suvenýry bylo rozhodnuto - jeden byl hned pryč, mám jen ten Turc. Možná další rok.

Ale mám další dotaz - co je větší, mohutnšjší keř, Guirlande Amour nebo Darlow´s Enigma? Případně Louise Odier. Lépe řečeno, co dát do popředí a co do pozadí, když budou za sebou ve svahu.

Měla jsem nějakou představu co chci a kam to v budoucnu půjde, ale devět růží z mého seznamu bylo hned pryč. A pro změnu tu kopáči oznámili najednou, že to plánované místo dokončí už letos. Takže se bude dat hned osadit. To mě úplně zaskočilo. Tak vymýšlím honem kombinace, což jsem si myslela, že budu mít celou zimu čas, že růže budou někde jenom strčené v brázdě.

Porovnávání a vybírání růží 04. lis 2016 21:07 #313895

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Bradhal. Škoda, že ti nevyšly oba, pokud jsi je chtěla. Co se týče mě, zůstal ten, co se mi víc líbil.
Jsou tu určitě odborníci. Já si je dala zas v obrázcích. A podle nich bych se těžko rozhodovala. Tak jsem zvědavá, jak to je doopravdy.
www.google.com/search?q=Guirlande+Amour&...rc=Uu5eSNK8QSWePM%3A

www.google.com/search?q=Darlow%27s+Enigm...R6EuugHaEf1GvxBMpeV8

www.google.com/search?q=Guirlande+Amour&...=isch&q=Louise+Odier

Tahle mi přijde nejmenší. Ale může být naprostý omyl.

Zas taková škola hrou.
Poslední úprava: 04. lis 2016 21:12 od Regina.

Porovnávání a vybírání růží 20. lis 2016 22:28 #314222

• bradhal
  • Platinum Boarder
Otázka do placu, ať se tu nenudíte.
Dá se říct, že Bernd Weigel je menší a světlejší Angela?

Porovnávání a vybírání růží 21. lis 2016 06:36 #314223

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
bradhal napsal:

Tím myslíš, že jsou si podobné ? Tak to vůbec ne, odlišností je mnoho. Stačí jen porovnat fotky.

Angela
Angela_2016-11-21.jpg

Bernd Weigel
BerndWeigel.jpg
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Porovnávání a vybírání růží 21. lis 2016 06:52 #314224

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
bradhal napsal:
Mno menší... U mě má zatím Bernd Weigel sloupovitý vzrůst, výšku zhruba stejnou jako Angela. Angela má u mě víc kulovitý tvar a k podzimu ráda vyhazuje dlouhé kandelábry, což mi zatím BW nedělá. Květy má BR větší, chladně růžové, Angela jde víc do teplého tónu a květy má drobnější.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Porovnávání a vybírání růží 21. lis 2016 08:00 #314225

• bradhal
  • Platinum Boarder
Angelu znám, okukuju ji tu v jedné zahrádce už pět let a letos jsem si pořídila vlastní u Pelců. Ten Bernd mi na HMF na některých fotkách přišel podobný, taky takový kalíškový. V reálu jsem ho neviděla. Ta místní Angela má s přehledem 120 cm, je kulovitá a taky má snahu na podzim házet kandelábry. Bernd by měl byt podle HMF nižší (60 cm), ale to už vím i já, že tyto informace se často liší od skutečnosti.

Porovnávání a vybírání růží 21. lis 2016 10:06 #314227

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
bradhal napsal:

Rozhodně se tu nenudíme, milá Bradhal.
A kdyby ses nudila, mohla by sis zde zadat v hledání obě růže a s jejich porovnáním budeš mít jasno razdva.

A co takhle vsunout pod Tvé dotazy ona dvě zázračná slůvka: prosím a děkuji? Hm? ;)

K Berndt Weigel - u mne naprosto zapracovaly ZZ - suveréně 160 až 180cm v 1.lajně. I přes jarní střih na 3 očka a po 1.floru o 1/2. A to jen na podzim přihodím kompost. :S
Mám ji díky EvěL. - krásně ji tu vychválila, díky :kiss: .
Následující uživatel poděkoval: quendery, alenak, alcearosa

Porovnávání a vybírání růží 21. lis 2016 10:38 #314228

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Bernd 60cm? V chudé písčité půdě možná. U mě v jílu s jedním lehčím přihnojením má teď odhadem 120cm.

Miška má hodně výživnou půdu, jestli si dobře pamatuju, tak u ní všechno roste nadměrečně. Miško k tobě na kraj možná jen mini růže - Popcorn a spol. Ty jsou u mě do 40 cm, tak to by u tebe mohly být kolem 60. :)

Porovnávání a vybírání růží 21. lis 2016 10:39 #314229

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Bernd Weigel mám 5 let od Pelců a fotka Evy L je věrná. Při koupi mně zaujal Pelcových popis růže-
že keř je obsypán poloprázdnými květy jak motýlími křídly - popis trefný , keř v plném květu je
krásný souměrný, za tu dobu nepřesáhl 1m. Růžová barva je něžná, křehká.
Angelu mám krátce, sesadila jsem 2 keře a už nyní má přes metr. Mám ji v polostínu mezi trvalkami,částečně
pod smrkem,barvou - sytější růžovou malinko do lososova - rozsítí místo. Myslím, že dost odolná,vydržela přísušek a také v letošní sezóně ČS ji měla ze věech růží nejméně.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., bradhal

Porovnávání a vybírání růží 22. dub 2017 13:34 #317784

• bradhal
  • Platinum Boarder
Prosím zkušenější o radu s výběrem:
Vnější roh domu, kolem zdi 40cm okapový chodník, potom metr záhon bez možnosti rozšíření, ale růže mohou rozložit větve až ke zdi. Růže vysazené přesně na pravý úhel, z každé strany rohu Angela. V pozadí o nějaký metr dál za jednou Angelou Perrenial Blush, na druhé straně v pozadí směrem ke vchodu je Louise Odier. Tou rohovou růží měla být podle původních představ Guirlande d´Amour, bohužel jsem ji umořila. Řízky mám, ale nevím, jestli je tam dát a čekat nebo dát něco jiného. Všechny ostatní růže v této části budou nižší výplňové bílé nebo růžové (odstínově k té Louise Odier, Gertrudě Jekyll a Angele), ostatní rostlinstvo jen bílá, růžová a odstíny modré a fialové.

Nevím, myslela jsem, že by tam dobře vypadalo něco světlejšího a vzrůstnějšího než ty růžové Angely nebo naopak nižšího, nevím. K dispozici mám Alden Biesen, Ballerinu, Queen of The Musk, teoreticky ještě White Jacques Cartier. Nebo pro změnu něco tmavého - Darcey Bussel, Tradescant, Prince, Gospel, ale je to na celodenním slunci. Dát tam strakatého Ferdinanda Picharda by byla asi divočina, nevím, Leonardo da Vinci a Rose de Rescht mi tam nesedí, asi by to bylo moc podobné intenzity růžové.

Prostor na tu růži je bezpečně půl metru na obě strany, pak už se asi bude dotýkat větvemi s Angelami (podle toho, jak porostou). Směrem dozadu k rohu domu má volno, může být i o něco opřená. Nebo tam nedávat nic většího, nechat narůst Angely a dat před ně něco malého?

Chtěla jsem Annelies, ale ta byla u Dresly pryč než jsem mrkla. Nicméně můžu něco zkusit dokoupit, pokud by tam nepáslo něco z výše uvedeného.
Předem díky za rady a názory.
Moderátoři: Eva L., Květa