Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voňavé růže

Re: Voňavé růže 29. čec 2011 21:35 #264751

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
k Felicii - Evoi, je to moschata - z Trifonkova odkazu.

Voní opravdu fest.

Plynulý, nenásilný :laugh: přechod k Vlaďčinu dotazu..
Vlaďko, Felicii mám několik let - bohužel prožila zde ony tři kruté zimy. Nikdy neměla šanci vyjet nahoru, zůstávala nízká.
Nikdy jsem ji ale nekopčila, nepomáhala jí. Víš, že u mne růže přežívají zhusta opravdu pouze k hranici sněhu....
U Dresly se jí nahoru také moc nechtělo.
Výšku měla cca 50 cm, šla do šířky. Trochu klopí ( nijak závratně, nevadí - a to jsem na klopení dost citlivá ). Normální kvetení - 2x/rok.
Zdravá.

Závěr - podsadba, pod vyšší růži
Fotky jsou zde ( 4 ks ), bohužel nemohu do archivu, prý budeme měnit hard, musela jsem přehrát f. z minulých let na flashku. Už je to 3 týdny .. stav něměnný, výměna se nekoná. Chlapi..
www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...99&Itemid=112#238800

Na f. je vidět, že pod černým černým bezem byla vysazená. Letos v květníku ( hryzci ). Zachránila jsem ji, nekvete.
Poslední úprava: 29. čec 2011 21:36 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, evai

Re: Voňavé růže 29. čec 2011 22:40 #264754

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Felicia+Astrantia bila-stastna kombinace.Jak to,ze A.tak pekne buji na slunicku?Splasim Felicii a pridam Verbenu bonar...
nedele17.7.017.jpg

moje prvni Verbena bon.s jedinou kvetouci montbrencii.Vydrzi verbena zimu?Nebo se snad zazracne preseje?

Re: Voňavé růže 30. čec 2011 11:51 #264796

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
JJ, Felicie je pěkná a teď ta Sidonie, má 1,5 m nejen na výšku, ale i na šířku, musím ji svázat.
DSCF5819sidonie.jpg

DSCF5820sidonie.jpg

Re: Voňavé růže 30. čec 2011 12:22 #264805

• Květa
  • Moderator
Šiš, Trifonku, to bude slušné hydře, co ?:lol: jak máš Sidonii dlouho ( jestli jsi psala, omluva )

Evoi, odpověď máš v trvalkách. Verbenu dodám tamtéž.

ad Felicia - mám u Dresly reservovaný poslední ks ( abych nemátla, tak 80 % pravda, semlely jsme spoustu růží ) - reservaci jsem prováděla, páč mi moje podežrali hryzci a nebyla jsem si jistá, jestli znovu zakoření. Snad ano, jedna je dobrá určitě, druhá pak ještě trochu falíruje. No, možná bych se té reservované vzdala.. :unsure:, kdyby byl o ni enormní zájem.

Vlaďko - včera jsem to nedokončila. Ona má opravdu být vysoká, representativní, v mých podmínkách v to nedoufám. I proto pro mne "doporučit" nějakou vysokou růžovou voňavku je obtížné.
Krásně voní i 'Lavender Lassie', květy je obsypaná, měla by být vysoká. Mám ji druhým rokem, má metřík, krásný hustý keřík. Trochu ČS, stříkala jsem pouze jednou. Vypadá, že bude kvést pouze 2x ( co bych chtěla, že ? :lol: )
Nadšená jsem z jarního nákupu Belle de Sardaigne, ještě nepřestala kvést, pořád nové výhony s poupaty. Květy držák a opravdu roztomilé. Měla by mít i krásný tvar keře, vysoká ( to teda zatím u mne nikoliv ).
Nesplňuje tvoji podmínku vůně ( resp. zatím netuším, jestli bude vonět do dálky, přiliš malá ) + nemám ozkoušenou mrazuodolnost.
U Froses mají růžovou Ghislaine.. :evil: :evil:

Re: Voňavé růže 30. čec 2011 12:42 #264806

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Hmm, Belle de Sard. vypadá moc pěkně a od Massada, hmmm...Možná slevím z vůně. Že by u nás měla ty 4 metry se nebojím.
Lavender L. se mi taky líbí, už jsem ji okukovala u Dresly, ale měla jsem ji nějak zafixovanou jako malou růži...
V každém případě dík,prosím pozorujte, pište. Rozhodla jsem se, že jak přestane pršet půjdu na tu Heritage s rýčem, aby si to místo alespoň do podzima trochu odpočalo.
Koukala jsem na Froses :whistle: lepší neotvírat...
Poslední úprava: 30. čec 2011 12:43 od Vlaďka.

Re: Voňavé růže 30. čec 2011 13:37 #264813

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
amazonka01 napsal:

Jinak z Popovic (Kroměříž) jsem brala taky, byly to růže právě z Petrovic Rose ze Srbska, drobné sazeničky, ale životné. Bohužel, netuším, co to bylo za podnož, ale ta letos hryzcům chutnala asi nejvíc (pak Pávák, a Laxu skoro nechali na pokoji).
Z podzimu 2009 z Popovic, má opakovat, ale v tomhle počasí kvete furt, zatím jinak určo pokvete 2x, loni to psala i Dresla.
Následující uživatel poděkoval: Květa

Re: Voňavé růže 30. čec 2011 15:07 #264823

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
evai napsal:
Mrs John Laing mam od podzimu 2008, velky vzprimeny ker-160 cm, ted ma nova poupata.Cetla jsem rozporuplne pokyny na strih.Nekde hluboky, jinde temer zadny, jinak pry nekvete.Rezu malo, kvete hodne

Evo, můžu poprosit o víc podrobností k řezu Mrs J. Laing ? Mám ji zatím malou, jako Květa, ale potěšila mě tvoje informace ohledně výšky. Stříháš odkvetlé výhony ? A jak hluboko řežeš na jaře ? Ráda bych z ní měla pěkně urostlý keř. Dík.

Re: Voňavé růže 31. čec 2011 21:05 #264890

• evai
  • Platinum Boarder
Kveto, co kdybys tu treti Felici zasadila do rucne vyrobeneho kose z kraliciho pletiva?Pro jistotu.Koupila jsem roli a striham a ohybam ruzne velikosti dle potreby-taky potom, kdyz na jare reju a narazim na pletivo...-ha, tady neco bude

Evo L.-dlouho jsem patrala, kde se ve mne vzal ten vnitrni prikaz nestrihat prilis Mrs John Laing.Na rozdil od ruznych cizich stranek, Lily napsala kdysi na foru Zahrada.., ze remont.hyb.kvetou na lonskem dreve a navic na vrcholech vyhonu a typickym prikladem proc nestrihat hluboko je MJL, jinak nekvete klidne nekolik let-huh.Tak ja poslusne na jare o slabou tretinu-kdyz uz je tak vysoka a po prvnim kveteni nad 1.pravym listem.Pristi jaro zrejme vystrihnu u zeme neco starsiho neb uz je pekne husta.Pofotim ted az znovu vykvete, jestli se tedy nejak vycasi.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM

Re: Voňavé růže 31. čec 2011 21:16 #264895

• Květa
  • Moderator
Evoi, děkuji za rady, budu pamatovat. Jak je na tom Mrs John Laing u tebe s mrazuodolností ( to víš, my Seveřanky... ) ?

už jsem o králičím pletivu přemýšlela.. jenže ty potvory žerou všecko. To nevíš, co do něj dát dřív. :( :(
Utěšuji nadějí ( se marnou ), že jsem je vyhubila. Dva jsem našla mrtvé - dostali jed pod geranium, na kt. právě chodili. Noroviště, kde bydleli, jsem cca po měsíci zasypala, neobnovili si ho.
Nic nového sežraného nemám, nové díry v záhonech také ne... tak třeba...
Poslední úprava: 31. čec 2011 21:23 od Květa.

Re: Voňavé růže 31. čec 2011 21:42 #264908

• evai
  • Platinum Boarder
Kveto, tady mi nezmrzla uplne jeste zadna ruze a MJL byla komplet v poradku.Pokud mam cim, trochu prihrnu, vloni v listopadu jsem navalila neco konskeho hnoje a bylo dost snehu, jarni mraz taky prezily.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa
Moderátoři: Eva L., Květa