Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voňavé růže

Re: Voňavé růže 01. srp 2011 07:17 #264948

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Případný střih Mrs John Laing mě bude v budoucnosti také zajímat. Zatím jsem keř nestříhala, zasazen jaro 2010, foto z 06.06.2011 - výška v té době cca 150 cm, nyní 170. Doufám, že bude ještě vyšší, samozřejmě se musím postarat, aby kvetla nejen na horních výhonech. Přezimovala bez problémů i v našich holomrazech. Málokdy u nás prší, takže až teď poznávám, že květy mumifikují :(
MrsJohnLaing060611.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, Kaja, maggi

Re: Voňavé růže 04. srp 2011 19:53 #265342

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Má milovaná voňavka Jolanda D Aragon :up :up :up . To je parfém :) :) :) :)
005-2.JPG
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Rhea, Kaja, ROMANA, Daniela

Re: Voňavé růže 04. srp 2011 21:09 #265349

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Dany, to je tedy parádní keř. Nádhera. :up Bude mít při opakování také tolik květů ?
Posedět na lavičce a cítit tu nádhernou vůni musí být požitek. :kiss:

Re: Voňavé růže 05. srp 2011 05:17 #265359

• Dany
  • Platinum Boarder
Evo, posílám včerejší foto, vidíš - vidíte, kvete jen nahoře, dole už ne, musíme tomu přijít na kloub, zatím bych se přikláněla ke střihu, vždyť kvetla a opakovala i po zasazení na úplně nových výhonech. Druhé foto srpen 2010. Co myslíš, Evo, Ty a Květa a další?
IMG_1468.JPG

100_0011_2011-08-05.JPG
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Rhea, Kaja, ROMANA, maggi, JaninkaH

Re: Voňavé růže 05. srp 2011 06:15 #265364

• Eva L.
  • Moderator
Dany, teď bychom tu potřebovali Dreslu, aby nám to důkladně vysvětlila. Přemýšlím, jak to paní Lili myslela. Teoreticky by se Mrs J.L. měla chovat podobně, jako většina austinek (mají původ v historických růžích). Starým dřevem je myšlen loňský (nebo starší) výhon a všechny výhonky z něj vyrůstající by měly být květuschopné. Až sem je nám to asi všem jasné. Čím delší (bez řezu) se starý výhon ponechá, tím by mělo být víc květonosných výhonků. Jenomže ! Růže (podobně jako další z čeledi růžovitých, třeba i jabloně) mají akrotonní charakter růstu, t.j. nejintenzivnější růst se stěhuje k vrcholu loňského (starého) výhonu a vzniká tak "košťátko" a růže kvete převážně nahoře, zatímco dolní část keře začne vyholovat. Proto Austin ve svém návodu na řez doporučuje zkrátit na jaře o třetinu až polovinu a v létě po prvním kvetení znovu stejně.Tím se podpoří obrůstání dolní části keře. Když má keř dostatek takto zapěstovaných větví, vyrostlých od báze keře, a později chceme, aby byl vyšší, pak je asi možné řez omezit a nechat růži růst do výšky.
Toto je můj názor na věc a byla bych moc ráda, kdyby se k tématu vyjádřili i ostatní. Víc hlav = víc rozumu. :cheer:
Následující uživatel poděkoval: zdenka

Re: Voňavé růže 05. srp 2011 07:45 #265373

• Dany
  • Platinum Boarder
JJ, to chápu.
Úplně laicky si myslím, že když ji chci mít vysokou, tak některé výhony budu omlazovat úplně dole, některé zkrátím a některé nechám, abych dosáhla vzrůstu.
LO i MJL mám taky od pana Šípa, jsem moc spokojená.
Edit - a střih budu střídat, ne vždy ty stejné výhony.
Poslední úprava: 06. srp 2011 14:25 od Dany.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Re: Voňavé růže 05. srp 2011 09:02 #265380

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Tak nyní jsem se nadmula pýchou jak krocan. Vypozorovala jsem totiž lety to samé. Stříhat, stříhat a stříhat. Do pyramidy a kvete i odspoda. Je to tak. Nebo také ohýbat. Jak se prut ohne, vyrazí na něm květuschopné výhony. Snažila jsem se do spirály vysoké pruty otáčet kolem opory, ale hodně jsem jich polámala. Pokud se to ovšem udělá s ramblery, které jsou pružné, domnívám se, že výsledek bude záplava květů. Je to jen má teorie, praxe teprve ukáže.
MJL, to je teda nádhera. Některá z Vás, tuším Jaja mě poslala větvičky a jedna se krásně chytla a úspěšně roste. To se fakt moc těším a ještě jednou děkuji. Pokud to nebyla Jaja, tak velkou omluvu dárkyni....každopádně vděčnost veliká :) :) :)
Poslední úprava: 05. srp 2011 09:05 od maggi.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka

Re: Voňavé růže 05. srp 2011 15:33 #265396

• Eva L.
  • Moderator
Maggi, myslím, že tvoje teorie by měla fungovat. U ovocných stromů se doporučuje pro větší plodnost také ohýbat větve. Tak proč by to nemělo platit i u růží ?
Následující uživatel poděkoval: maggi, Eva.Trifon

Re: Voňavé růže 06. srp 2011 09:47 #265451

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Souhlasím s Vámi,podle mých zkušeností je většinou lepší ohýbání než řez,pokud to jde,staré dřevo se ohýbat nedá...
V hornbachu mají silně voňavou Madrigal(fetzer syrah),nemáte s ní někdo zkušenosti?Bojím se,že nebude moc zdravá.
Pro Honzu-v našem Hornbachu jsem vykoupila Annapurnu,měli tři,neodolala jsem těm referencím o vůni.Zasadila jsem je do trojsponu,uštípala poupata,zatím se měsíc nic neděje...uvidíme asi až příští rok.

Re: Voňavé růže 06. srp 2011 11:18 #265456

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - Anapurnu jsem už obhlídala taky. nakonec jsem ji nevzala.. asi jsem měla...:silly:
Moderátoři: Eva L., Květa