Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voňavé růže

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 13:14 #265503

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Hmm, tady už je podobnější, ale i tak je ten rozvitý květ jiný. Tak ti nevím. Každopádně ta moje voní, normálně čajovkově.

Jinak pokud vím, tak Šíp dělá jen na Páváku (ty obří kořenové systémy), Dresla zase na Laxe (proto má sazenice trochu subtilnější).
Normálně je to asi fuk, ale když je půda extrémně posunuté (písek, jíl) tak volbou vhodné podnože můžeš hodně růži pomoci.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 13:18 #265504

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ještě, když už jsme táák mimo, mi přijde, že čerstvě sázené růže na páváku mi tu přes zimu rády hynou.
Možná to je něčím jiným, možná ten pávák chce jarní sázení a musí se dobře ujmout.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 13:51 #265507

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Však to můžeme posléze přesunout do "podnoží" :)

S vymrzáním ve spojení konkrétně s Pávákem zkušenost nemám, nějak mi zatím (až na Dainty Bess) z podzimního sázení nikdy nic nevymrzlo, bez ohledu na podnož.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 15:22 #265515

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
HonzaPM napsal:
Ještě, když už jsme táák mimo, mi přijde, že čerstvě sázené růže na páváku mi tu přes zimu rády hynou.
Možná to je něčím jiným, možná ten pávák chce jarní sázení a musí se dobře ujmout.
Šoupla jsem svého Gagarina do Neznámých růží, tak to ještě pozměňte.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 20:26 #265543

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM napsal:
....že tak voní i Pope John Paul II).
Papeže jsem min. týden mámil z jedné ze dvou emerických školek, kt. ho na HMF nabízejí, bohužel... Druhá školka (zatím) nekomunikuje.

Hi,
Unfortunately, we cannot ship outside of the continental US at this time.

The variety Pope Jonh Paul II will not be available as bare root plants for 2012 .
This variety, as well as several others, is out of production at the current time following the bankruptcy of Jackson & Perkins company.

We are hopeful that the J & P Exclusive varieties will return to commercial production soon.

Thank You for your interest

Jeff Smith
S & W Greenhouse, Inc.

Honzo, ty bys šel do placení fytocertifikátu ? + náklady na dopravu ?
koukala jsem se k nim na stránky, nějaké růže by mne u nich zajímaly. Na stránkách mají uvedeno ale pouze zasílání na území USA.
No, ono je to zřejmě off, zvlášť když ti odepsali, že pro r.2012 ( zasílání do jara 2012 ) ho po bankrotu JaP company nemají.
Kdybys do nějaké obj. z USA šel, dej vědět, pls.
( mj. před časem jsem četla, že zřejmě Austin sebral prodejcům v USA možnost prodávat jeho růže, zřídil si v zámoří své vlastní zastoupení . Ale to je taky mimo téma, jen jsem si vzpomněla :unsure: ).

Jano, Madrigal Rusové uvádějí jako 2 +. To by asi při troše stříkání šlo ustát, ne ?
www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/the-fetzer-syrah-rose/
( faktem je, že ledaskdy se chová růže jinak než uvádějí, ale vodítko by to být mohlo )
Poslední úprava: 07. srp 2011 20:27 od Květa.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 20:27 #265544

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
pls - LO a MJL - nezasloužily by si převést do samostatné diskuse ? máme je mnozí, možná by bylo dobré soustředit poznatky k nim v čase na jedno místo.

ad laxa versus pávák. Raději laxu. Pávák u mne měl problémy loňské jaro - růže sázené na podzim, ale i na jaře. Jako možnou příčinu jsme vydedukovaly mokro - v místě, kde se drží více voda v předjaří i na podzim měly problémy. Dvě mi dokonce odešly.
Na ostatních ( sušších ) místech zahrady bez problémů.
Honzo, myslela jsem, že Pelcovi přešli také kompletně na laxu. Vím že zkoušeli i multifloru, ale pak od ní odešli.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 20:46 #265545

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Dany, mas ukazkove "ohnutou" LO.Metoda, ktery me zajima.V anglictine mozno nalezt po "pegging roses",da se najit i na youtube.Anglicanky, obzvlaste ty slahounovite, by mohly jit dobre ohybat.Moje Crown Princesse Marg. si polozila uz vloni jeden dlouhy vyhonek, nechala jsem na jare bez strihu, krasne obrostla kratkyma kvetoucima stoneckama.Bude to mit jeste par zaludnosti, prozkoumame.U Mrs.John Laing to moc nevidim.Vetveni je dosti pevne a od prirody jaksi vzprimene.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 21:17 #265552

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květa napsal:
Honzo, myslela jsem, že Pelcovi přešli také kompletně na laxu. Vím že zkoušeli i multifloru, ale pak od ní odešli.

To nevím, že přešli. Díky za info.

USA - pokud by "papíry" vyřídila odesílací školka, pak by seto nějako udělalo.

Amazonko, možná to u páváku není jen o zmrznutí, ale i (nebo spíš) o máčení po vybalení, zasazení do studené půdy...
Kdo ví. Možná, jako např. broskvoně, koření jen za tepla. Spekuluji v nejvyšší možné míře. :lol:

Re: Voňavé růže 08. srp 2011 06:22 #265571

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
JJ Evo, nějakou dobu jsem o tom přemýšlela, nyní při diskuzi zrealizovala. Jak píšeš, jde to a je to logické.
MJL má opravdu silné výhony, to by šlo jen s novými, ale střihem půjde kvetení odspodu vynutit dobře, jsem si jistá.
U angličanek by mě to nenapadlo, dík za info i za osvěžení termínu "pegging roses", mrknu na teorii, ať prověřím už udělanou práci :) .
Samostatné téma, jak píše Květa, by bylo fajn
Poslední úprava: 08. srp 2011 06:23 od Dany.

Re: Voňavé růže 08. srp 2011 08:23 #265578

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Děkuji Vám za odpovědi,Květi,do toho Madrigalu půjdu.
Honzo,náš Hornbach myslím HK,bydlím asi kousek od Jitky U,blízko hradeckého Baumaxu,o něm mám přehled nejlepší.Ptala jsem se jich,jestli by mi dovezli s jarní dodávkou tantau růže podle objednávky-chtěla jsem artemis a pastellu po 5 kusech,a ještě další,řekli,že to nejde.Vím,že to není nic překvapujícího,ale stejně...když nabízejí službu objednání zboží...
Popupata u sázených růží z kontejneru většinou uštípnu jen z pověrčivosti,aby růže dobře rostla,vím,že moc rozumu v tom není.U Annapurny to navíc bylo tak,že za 3 týdny v kontejneru vůbec nepoporostla,ani lísteček,ani jedno poupě,tak jsem ji chtěla po zasazení trochu nastartovat.
A navíc,ve svém věku jsem se naučila některé radovánky trochu odkládat a to těšení také není špatné:cheer:
Málem jsem zapomněla-kdybyste šli do objednávky papeže kdekoliv,mohli byste mě přibrat?Ráda bych se podílela penězi i pomocí,chtěla bych 3 rostliny.
Jana
Poslední úprava: 08. srp 2011 08:25 od jana H.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM
Moderátoři: Eva L., Květa