Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voňavé růže

Re: Voňavé růže 06. srp 2011 14:21 #265462

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
ještě doplním
- vedení výhonů růží šikmo nebo dokonce vodorovně je popsaná záležitost, to funguje jak u růží tak i u jabloní, oboje je vyzkoušeno funguje dobře. Např. u Alohy jsem letos dosáhla opravdu hojného kvetení. Výhony, které vyrazily z vedeného výhonu a kvetly stříhám na dvě tři očka, aby další rok výhon zase krásně kvetl na krátké větvičce. Tento způsob vyžaduje ovšem oporu, proto jsem budovala ty své příšerné opory z roxorů.
- ohýbáním větví jsem nemyslela to jednoduché vedení šikmo, ale způsob, kdy pěstitelé ohnou výhon docela až k zemi, je to nějak pojmenováno, ale já si nevzpomenu. Chce to hodně místa kolem.
- jenže zjistit musím(e), co s volně rostoucím keřem jako např MJL. Zatím to opravdu vidím na dobře vymyšlený střih, jak píše i maggi.
- ramblery do stromů - to vidím poprvé letos, se uchytí vysoko a nové výhony visí dolů, na koncích příští rok vykvetou a tuším, že další rok vyrazí z těchto visících výhonů další směrem vzhůru, ale taky pak padnou dolů. A tak to půjde asi pořád stejně, až mě to vystěhuje ze zahrady :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Jevgenija, JaninkaH

Re: Voňavé růže 06. srp 2011 17:28 #265470

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Tak jsem "to" udělala s LO a v červnu za rok uvidíme :) Snad to bude v koláži vidět. První fotka původní dnešní stav před úpravou.
LouiseOdierkol1.jpg
Poslední úprava: 06. srp 2011 17:28 od Dany.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Vlaďka, maggi, JaninkaH, Eva.Trifon

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 08:21 #265483

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Mi LO sice kvete opakovaně ale neroste, že by ji bral živiny phlox? Nemá žádný nový výhon :S , je od Šípa. Budu shánět hnůj na podzim.
Sidonie v tom horku taky trochu divně voněla, ve vedru asi nečuchat k růžím, večer už je to lepší.
DSCF5875sidonie.jpg

K silně voňavým má patřit i Major Gagarin, mi smrdí, nevím máte ji někdo, poslal mi p.Šíp záměnu nebo ne :whistle: , je to čajovka, velmi úzký keř.
DSCF5886nnmajorgagarin.jpg

Krásně voní Rose de Recht
DSCF5888rosedesrecht.jpg
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, maggi

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 09:32 #265486

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
jana H napsal:
Pro Honzu-v našem Hornbachu jsem vykoupila Annapurnu,měli tři,neodolala jsem těm referencím o vůni.Zasadila jsem je do trojsponu,uštípala poupata,zatím se měsíc nic neděje...uvidíme asi až příští rok.

Jano, díky a zdravím. Co to je "Váš Hornbach"? Dík. Oštipování poupat - není to škoda? Stačilo růži nechat vykvést (tř. v kontejneru)
a pak nařezat do vázy a sazenici vysadit. Annapurna má ve váze opravdu výbornou výdrž a skvěle voní i další dny.
U mě tedy to stříhání mělo jiný důvod - substrát se mi rozpadl při sázení, růže okamžitě zvadla.
Teď už má super nové výhony, zatím jalové. Má slunce až po 15.00 hod, tak asi proto, ale zase je pod stříškou proti dešti.
S dalšími sazenicemi (snad Filroses) plánuju experimentovat, co se stanoviště týká.
Vůně Annapurny je boží a stejná jako má Kronprinsesse Mary Castle (předpokládám, že tak voní i Margaret Merril a Pope John Paul II).
Papeže jsem min. týden mámil z jedné ze dvou emerických školek, kt. ho na HMF nabízejí, bohužel... Druhá školka (zatím) nekomunikuje.

Hi,
Unfortunately, we cannot ship outside of the continental US at this time.

The variety Pope Jonh Paul II will not be available as bare root plants for 2012 .
This variety, as well as several others, is out of production at the current time following the bankruptcy of Jackson & Perkins company.

We are hopeful that the J & P Exclusive varieties will return to commercial production soon.

Thank You for your interest

Jeff Smith
S & W Greenhouse, Inc.
Poslední úprava: 07. srp 2011 10:58 od HonzaPM.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 09:49 #265487

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Trifonku, na druhé fotce máš "gagarina"? Jestli ano, tak to nebude on.

Mám ho, je to klasická čajovka, jak tvarem květu (vyšší v poupěti, pak celkem křapáč), keře, tak i vůní (čajová, příjemná)

20.9.09004.jpg
Poslední úprava: 07. srp 2011 09:52 od amazonka01.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 09:52 #265488

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Trifonku, taky mám doplnění. Jestli jste opravdu téměř každý druhý den pod vodou a pokud máš Louise Odier na páváku,
pak neroste asi právě proto. Máš-li hojně bršlici - tj. (ponejvíce) úrodná vlhká zem - to nejsou ideální podmínky pro pávův šípek.
Poslední úprava: 07. srp 2011 09:53 od HonzaPM.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 09:56 #265489

• amazonka01
  • Administrator
Sice OT, ale i tak, mám tu bršlici, kopřivy i ptačinec žabinec, ve více než hojném množství, a rozhodně tu není vlhčí a úrodná půda. Moc tomu sama nerozumím, ale prostě si občas příroda dělá, co chce :D

Nicméně, potvrzuju, že růže na Páváku rostou v písku lépe (až moc, na to, jak mají být hladové), než ty na Laxe, takže obráceně to bude platit taky.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 10:56 #265491

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Amazonko, ona je taky bršlice a bršlice. Někde může být půlmetrová, vesele kvetoucí a jinde zažloutlá sotva 5 cm - ale drží se, mrcha. :lol:
Poslední úprava: 07. srp 2011 10:56 od HonzaPM.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 11:48 #265493

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Major Gagarin znovu, jinak je hezká, až na to že vyžene maxim.jeden silný prut a na hoře je květ, nebo soukvětí.
I LO mám od p.Šípa, půda je dost vlhká a to tam roste i smrk, ale ten půjde časem pryč. Bršlica je velká, převeliká, pokud není likvidována. Pan Šíp používá i Pavův šípek ? No tak to mě podrž, takže teď abych zjišťovala na čem jsou růže naočkované.
Přílohy:
Poslední úprava: 07. srp 2011 15:21 od Eva.Trifon.

Re: Voňavé růže 07. srp 2011 12:50 #265500

• amazonka01
  • Administrator
HonzaPM napsal:
Amazonko, ona je taky bršlice a bršlice. Někde může být půlmetrová, vesele kvetoucí a jinde zažloutlá sotva 5 cm - ale drží se, mrcha. :lol:

No, občas bují i v metru, včera jsem jí takovou rvala ze sušiny pod smrkem, kde jí škubu tak každé dva měsíce :S
Poslední úprava: 07. srp 2011 13:20 od amazonka01.
Moderátoři: Eva L., Květa