Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže III/2012

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 07. čen 2012 10:44 #279699

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Sharifu Asmu mám od podzima, na západní straně domu, tak uvidíme, jak se jí to bude líbit. Má dvě nebo tři nalitá poupata. Ale trvá ji to trvá..... Vůbec mi růže ještě pořádně nekvetou. Proti vám mám pořádné zpoždění. Těším se na Alana Titchmarsche ( či jak se to píše). Též od podzima a je doslova obalený poupaty.

James Galway na jaře vypadal, že už to má za sebou. Raději jsem se na něj ani nechodila dívat, aby mi z toho nebylo smutno. Nakonec se vzbrechal a hezky roste, i když poupat je jen pár.

Helčo, já neporadím. Možná jen, kdybych byla na tvém místě, počkala bych na nějaký vydatnější déšť a pak zkusila opatrně přesadit. Občas to takhle praktikuju.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 07. čen 2012 18:03 #279734

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Heleno,já přesazuju nerada.Mulčovala bych posekanými kopřivami,zalévala,hnojila na list.
Zase toho úpalu nebude tolik,ne?
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 07. čen 2012 19:05 #279740

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Skalničko, díky, počkat na déšť mě nenapadlo. Pokud se rozhodnu pro přesazení, udělám to takto.

Jano H, díky, bohužel je to čistý jih před domem a léto před námi. Proto mě to "táhne" spíše k přesazení.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 08. čen 2012 04:33 #279760

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Heleno, mám na věc stejný názor jako Jana H. Přesazování v průběhu vegetace je značné riziko. Obrň se trpělivostí a počkej s přesazením do podzimu (pokud se růže nevzpamatuje). Je fakt, že místo u jižní zdi není právě to nejlepší - teplo se znásobuje ještě odrazem od zdi. Ale např. mulčováním se dají podmínky hodně vylepšit. Ty posekané kopřivy, jak radí Jana, je výborný nápad, ale stačí i tráva, v nejhorším i karton. :)
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 08. čen 2012 04:38 #279761

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Přidávám se, růže zvládne lépe rok v mizerných podmínkách, než přesazení za vegetace. Postavila bych před něj nějakou zeleň v kontejneru jako stínítko, mulčovala o život a nechala ho být.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 08. čen 2012 05:33 #279764

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Po zimní příhodě se psem (už jsem to tu někde psala) mi James Galway také stávkuje. Koupila jsem ho vloni v létě jako kontejnerovanou sazenici, byl krásný a pěkně kvetl. Na podzim jsem ho zasadila na místo. Teď má tak 20 cm, slabé větvičky, ale první poupátko se už ukazuje. Nechám ho na místě, jen ho přisypu kompostem a trošku přihnojím na list Hycolem (až přestane pršet) Hanka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 08. čen 2012 06:43 #279773

• helena
  • Platinum Boarder
Evo L, amazonko, díky.
Sice, jak jsem psala, jsem byla připravená ho vyrýt, ale ponechám ho v zemi, zamulčuju, zastíním, postříkám Hycolem a přesun, pokud to vydrží, udělám na podzim.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 08. čen 2012 09:51 #279787

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Heleno, dtto.. nepřesazovat.

Jinak se musím připojit k zástupu majitelů stávkujícího J.Galway.
Svého jsem sázela na podzim 2010, loňskou sezónu byl zarostlý verbenovištěm. Sice ( díky neustálému přísunu srážek ) docela dost narostl do výšky, ale nechtělo se mu tvořit další větve.
Na podzim jsem to tedy popadla a z několika důvodů ( více slunce, posunutí dál od plotu tak, abych na něj lépe viděla ) přesadila.
Letošní jaro taky vydýchává těžce.
Vzhledem k tomu, že mám nových ( max. 2.letých ) růží hodně, je docela zajímavé pozorovat, jak někt. jede ( tvoří poměrně dlouhé přírůstky, hodně poupat ) hned po zasazení, jiná dává energii pouze do větví, další do poupat. No a některá "sedí" a nedělá nic. Váhá, čeká :lol: . Potřebuje čas. Mezi ně - i vzhledem k postřehům ostatních - J.Galvay patří, že ?
Vždycky když vidím toho svého - objeví se mi před očima keřisko EvyL. A věřím, že jednou bude úplně stejný. Jen holt potřebuje nějaký ten rok shovívavosti.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, Evka

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 08. čen 2012 10:39 #279795

• helena
  • Platinum Boarder
Květa napsal:
Heleno, dtto.. nepřesazovat.

Vždycky když vidím toho svého - objeví se mi před očima keřisko EvyL. A věřím, že jednou bude úplně stejný. Jen holt potřebuje nějaký ten rok shovívavosti.

Květo, díky.

Evo L, mohu se optat na jakém místě Jamese Galwaye máš? Snese trochu stínu? Díky.
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 08. čen 2012 11:28 #279798

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Já mám James Gallway sázený na podzim, je poměrně dost přistíněný, ale prosperuje na výtečnou. Pradou ale je, že Gertrude Jekyll sázená zároveň a která je na slunci už stihla dvakrát odkvést.
James Gallway
JG.jpg

Gertrude Jekyll
GJ.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Aglaé, helena, evai, Evka, Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa