podle mého názoru :
anglické růže - ani náhodou chráněny být nemohou. To je jako kdyby byly chráněny francouzské sýry. Čeština je jazyk bohatý.
pokud by něco mohlo být chráněno ( ale pouze jako trademark - obchodní značka, ®, event. TM ), pak
Anglické růže.
Myslím, že ne.
problém zúžení pojmu anglické růže pouze na Austinovy růže je podle mne pouze dost nešťastná zkratka v čj. Jak k tomu přijdou Fryer, Harkness a mnozí další ?

Dtto podobně chápu i zúžení pouze podle typu květu. Páč v produkci Austinových růží nejsou jen ty plnokvěté "naducané" šálky, ale i růže s jednoduchým květem.
Vlaďka napsal:
Nemohu to teď doložit textem, nemám čas v práci dlouze gůglit, ale troufám si tvrdit, že Austin má registrovanou chráněnou značku English Roses
Vlaďko, tohle mne dost zaujalo. Myslela jsem, že trademark má pro DAVID AUSTIN ® , David Austin Roses ® .
Zběžně jsem se koukala na výpis trademark English Roses - našla jsem nějakého výrobce mýdel a výrobce šperků v USA.
V ČR pak
pro růži
oz.kurzy.cz/carolus-c-bvba/english-rose-pz8505711o.htm
pro růže
oz.kurzy.cz/binah-llcco-richard-feldstei...-roses-pz852421e.htm
k Harlow Carr - mám ho druhým rokem, loni jsem s ním byla velespokojená. Letos - první flor totál obsypaný květy. Jen mne zarmoutil tím, že ho přerostla kdejaká astrantia. Z čehož ( možná, spekulace na druhou ) vyplývá i následek. Je to v současnosti jedna z nejpostiženějších růží ČS ( spolu s John Clare a Guillot (-ovou ) Agnès Schilliger. Všechny tři byly loni zcela zdravé.
Už jsem to zmiňovala, letos loňské marodky jsou ( zatím ) totál zdravé, ČS překvapily jiné.
Prostě ZZ, neovlivním. Jsem napnutá, co udělá HC v druhém floru. Zda povyroste. Astrantii ( to mi srdce krváceo, páč nebudou semínka ) jsem po odkvětu ošmikala, dtto i sousedící zvonek - aby HC mohl dýchat, mohlo k němu slunce. Opět ZZ, zvonek překvapil... bude remontovat

.. tudíž nejspíš zase půjde do výšky.. a teď jsem na sebe sama zvědavá, co upřednostním - zvonek nebo HC