Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Austin David - Anglické růže III/2012

Re: Jsou to opravdu anglic. růže od Austina 30. čec 2012 04:51 #281916

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
AMachek napsal:
Dobrý večer, jsou to opravdu Austinovi růže. Moc to tak nevypadá, ale prodejce to pod tím prodává. Díky za odpověd. Amachek
www.petrburil.webgarden.cz/anglicke-ruze

Prodejce pod označením "anglické růže" nenabízí Austinovy růže, ale Harknessovy. Někdy a někde se pod tímto názvem prodávají (Harkness je taky Angličan) a veřejnost se tak úspěšně uvádí v omyl. :cheer:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: AMachek

Re: Jsou to opravdu anglic. růže od Austina 30. čec 2012 08:32 #281927

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Eva L. napsal:
AMachek napsal:
Dobrý večer, jsou to opravdu Austinovi růže. Moc to tak nevypadá, ale prodejce to pod tím prodává. Díky za odpověd. Amachek
www.petrburil.webgarden.cz/anglicke-ruze

Prodejce pod označením "anglické růže" nenabízí Austinovy růže, ale Harknessovy. Někdy a někde se pod tímto názvem prodávají (Harkness je taky Angličan) a veřejnost se tak úspěšně uvádí v omyl. :cheer:

A tak hned v záhlaví je psáno, že jde o Harknessovy růže, a to, že veřejnost spojuje anglické růže jen s Austinem, je problém veřejnosti. Mmch, v Lottum mají taky Austin a Harkness taky spolu v anglických.
Poslední úprava: 30. čec 2012 09:47 od amazonka01.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, AMachek

Re: Jsou to opravdu anglic. růže od Austina 30. čec 2012 08:41 #281928

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Nemohu to teď doložit textem, nemám čas v práci dlouze gůglit, ale troufám si tvrdit, že Austin má registrovanou chráněnou značku English Roses
Poslední úprava: 30. čec 2012 08:43 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., AMachek

Re: Jsou to opravdu anglic. růže od Austina 30. čec 2012 09:45 #281931

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Vlaďka napsal:
Nemohu to teď doložit textem, nemám čas v práci dlouze gůglit, ale troufám si tvrdit, že Austin má registrovanou chráněnou značku English Roses

I její překlady do jiných jazyků? Bude to pravda (mně zase na googlení příliš šnečí PC), ale s tím překladem to fakt nevím.
Téma bylo zamčeno.

Re: Jsou to opravdu anglic. růže od Austina 30. čec 2012 10:00 #281932

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
No, Amazonko, tos mne dostala, to jsem vůbec neřešila...

Honzo Harlow Carr v levanduli, to je mňamozní fotka, achich... Já na růže rozhodně nespěchám a nechávám jim pár let na usazení, ale asi ho fakt přesadím někam víc dopředu na repre místo. Nějak jsem podle nějaké fotky nabyla dojmu, že bude vyšší a vrazila ho do druhé lajny. :huh:
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 30. čec 2012 10:15 #281933

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Ona to bude spíš otázka pro lingvisty (a potažmo právníky).... lépe a nezavádějícně by bylo určitě "Růže z Anglie", protože pod pojmem "anglické růže" jsou obecně myšleny růže s "anglickým" typem květu, tedy i mnohé austinky by se tam zařadit nedaly.... IMHO
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 30. čec 2012 10:17 #281934

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
.....a asi úplně nejsrozumitelněji by bylo "růže anglického (britského - skotského - velšského etc.) šlechtitele" ;-)
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

Re: Austin David - Anglické růže III/2012 30. čec 2012 11:09 #281935

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Také jsem na několika místech četla,že když se zmiňuje anglické růže-jsou tím vždy myšleny austinovy růže.
Když se do vyhledávače zadá název english roses,tak většinou vyjedou austinovy růže nebo něco spojené s hudbou,taktéž na wikipedii.
en.wikipedia.org/wiki/English_Rose
Poslední úprava: 30. čec 2012 15:24 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

Re: Jsou to opravdu anglic. růže od Austina 30. čec 2012 13:57 #281943

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
podle mého názoru :
anglické růže - ani náhodou chráněny být nemohou. To je jako kdyby byly chráněny francouzské sýry. Čeština je jazyk bohatý.
pokud by něco mohlo být chráněno ( ale pouze jako trademark - obchodní značka, ®, event. TM ), pak Anglické růže.
Myslím, že ne.
problém zúžení pojmu anglické růže pouze na Austinovy růže je podle mne pouze dost nešťastná zkratka v čj. Jak k tomu přijdou Fryer, Harkness a mnozí další ? :silly:
Dtto podobně chápu i zúžení pouze podle typu květu. Páč v produkci Austinových růží nejsou jen ty plnokvěté "naducané" šálky, ale i růže s jednoduchým květem.

Vlaďka napsal:

Vlaďko, tohle mne dost zaujalo. Myslela jsem, že trademark má pro DAVID AUSTIN ® , David Austin Roses ® .
Zběžně jsem se koukala na výpis trademark English Roses - našla jsem nějakého výrobce mýdel a výrobce šperků v USA.
V ČR pak
pro růži
oz.kurzy.cz/carolus-c-bvba/english-rose-pz8505711o.htm
pro růže
oz.kurzy.cz/binah-llcco-richard-feldstei...-roses-pz852421e.htm

k Harlow Carr - mám ho druhým rokem, loni jsem s ním byla velespokojená. Letos - první flor totál obsypaný květy. Jen mne zarmoutil tím, že ho přerostla kdejaká astrantia. Z čehož ( možná, spekulace na druhou ) vyplývá i následek. Je to v současnosti jedna z nejpostiženějších růží ČS ( spolu s John Clare a Guillot (-ovou ) Agnès Schilliger. Všechny tři byly loni zcela zdravé.
Už jsem to zmiňovala, letos loňské marodky jsou ( zatím ) totál zdravé, ČS překvapily jiné.
Prostě ZZ, neovlivním. Jsem napnutá, co udělá HC v druhém floru. Zda povyroste. Astrantii ( to mi srdce krváceo, páč nebudou semínka ) jsem po odkvětu ošmikala, dtto i sousedící zvonek - aby HC mohl dýchat, mohlo k němu slunce. Opět ZZ, zvonek překvapil... bude remontovat :huh: :silly: .. tudíž nejspíš zase půjde do výšky.. a teď jsem na sebe sama zvědavá, co upřednostním - zvonek nebo HC :lol:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Jsou to opravdu anglic. růže od Austina 30. čec 2012 14:35 #281944

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďka napsal:
Honzo Harlow Carr v levanduli, to je mňamozní fotka, achich...

Vlaďko, díky ti pěkně. Aby ses nám tu neuvzdychala. :) Co fotky od tebe? Jak se mají Falstaff a Teasing Georgia, prosím?
A Rosemoor?
Vlaďka napsal:
Nějak jsem podle nějaké fotky nabyla dojmu, že bude vyšší a vrazila ho do druhé lajny. :huh:

Co se předpokladů ohledně Harlow Carr týká - přesně, přesně, přesně.
A toho dojmu jsem nabyl hlavně na poli u Dresly, kde měla (loni, zač. října) Harlow Carr vysokou mě málem k pasu.
Asi Zákony Zahrady 2.

PS: naopak jsem to nevychytal s Queen Anne - ta je taková (zatím) vyčouhlejší, mezi jednotlivými listy (patry) delší mezery.
Tu jsem dal přímo na kraj a budu zřejmě škatulatiti - více "zabudovávati" hlouběji do záhonu.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa