mám dneska psavou
ad Cl.Bonica - spekulace, ovšem ničím nepodložená : domnívám se, že při zavádění nové sorty je většinou na HMF dávána zóna 6b - jako hranice od kt. jsou růže běžně pěstovány. Jen u vyjímek - pokud jsou známy - je zóna udávána vyšší ( možná v nižší nikdo nezkusil ) nebo naopak nižší ( růže šlechtěné pro studené podmínky - např. růže série Exploer ).
Bonica má udávanou z4b
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.792
a i po letošní mizerné zimě byla u mne super, skoro jsem nemusela stříhat.
Tak mi hlodal v hlavě červík, jak by to asi bylo s pruty cl. Bonicy - jestli by vykazovaly stejnou mrazuodolnost jako keřová. Laicky posouzeno, snad by mohly, ne ?
Zas tolik mne to netlačilo, jen zvědavost.
- minulé 4 zimy byly mizerné.
Jo, kde jsou ty časy, kdy jsem hlásala, že u nás pouhých -18.
Éra lihových teploměrů na zápraží, kdy člověk nejnižší teploty prochrněl, je v tahu. Stejně tak i éra zelinářská, kdy začátkem prosince se dorylo a v klídku se zima přežila. Bez stresu jaká kytka omrzne.
Čert vzal všeodhalující meteostanice.
Při srovnávání ( růží, zejména ) vidím jak velký rozdíl dělají ty cca 4 stupně o kt. mám větší mrazy než EvaL v Liberci + méně sněhu, samozřejmě. Kupovaly jsme stejné růže v stejném roce - u mne někt. nepřežily vůbec, jiné mám daleko méně narostlé. Kopčené, nekopčené - jedno jest.
Nutno podotknout, že u EvyL mají ( některé ) i lepší podmínky v roce - více slunce a nadstandardnější péči. ( Evo, pardon, že tě tak moc zmiňuju

).
Mám široké záhony, kombinovanou výsadbu s trvalkami. I proto pořád "řeším" namrzání růží. Většinou musím stříhat k zemi, když se zadaří, k hranici sněhu. Medailí ověnčit ty nenamrzající, kt. mohu stříhat jak chci, ne jak musím.
Hodně růží mi v prvním flóru dosahuje tak půl metříčkové výšky. A když je přeroste kdejaký zvonek...

I proto jsem letos dost růžemi šoupala více dopředu. Asi se budu muset smířit s tím, že z růží bude lem záhonu, žádné vysokánské keře v pozadí.
a oklikou se dostávám k popínavkám... s tím, že mi ( opakující ) nepopnou oblouk jsem smířená. Namrzá mi kde - co. Zmiňovaná Sympathie, dtto i ( z5 ) Parkdirektor Riggers....
Balit jsem ještě nezačala.. zatím ? ... jsem napnutá, jak dopadne po letošní zimě Helenina ochráněná GdF.. třeba následně taky začnu.. koneckonců, už kopčím, že

Skoro všechny popínavky dorůstají u mne výšky sadovek. Ale pozoruju u některých odlišné chování. Někt. v prvním flóru vykvetou holt v nízké výšce, pak si pod sebe plivnou a v druhém flóru mají těch cca 150 ( a více ) cm - GdF, Belle de Sardaigne, Saly Holmes, Buquet Parfait a pod.
Více či méně uspořádaný keřík ( méně BP ), násada květů odlišná ( od hodně, po celou sezónu - Belle, po palice na prutech - Sally, BP, až k sem/tam kvítku - GdF ). Pak mám ale i popínavky, kt. v červnu kvetou bezva, pak si ovšem vzpomenou na geny popínavek, dají se do tvorby dlouhatánských prutů a ačkoliv by měly, podruhé nekvetou - např. Summer Wine.