Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 28. pro 2012 11:48 #285860

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
helena napsal:
Jak jsou na tom v našich podmínkách stromkové růže? Pokud je pěstujete, můžete se, prosím, podělit o zkušenosti? Našla jsem místo, kam by se mi hodila, ale netuším, zda to vůbec má smysl o ní uvažovat. Díky.

Helo, měla jsem 3 stromkové růže. Moc jsem je chtěla, líbí se mi. 2 byly na kmínku 90 cm (žlutá a oranžová - koupeny v době, kdy jsem o růžích věděla naprosté prd a odrůdy jsem neřešila), třetí The Fairy kmínek 60 cm. Ty dvě vyšší růže přežily snad jednu nebo dvě zimy. Pravda, žádné velké balení před zimou se nekonalo. Kmínková The Fairy vydržela podstatně déle, krásně kvetla, ale nepřežila loňskou zimu. Sečteno podtrženo - další kmínkové už pořizovat nebudu. Jsem obecně líná balit před zimou a tyhle růže, aby dobře přezimovaly, opravdu potřebují předzimní péči.
Následující uživatel poděkoval: helena, Evka

O růžích 28. pro 2012 13:29 #285861

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evka napsal:
Jestli Květa nemyslela toto:
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.39391.2

jo, jo, myslela jsem právě tuto.
Právě, Bonicu ( normální, keřovou ) mám, jsem s ní hodně spokojená ( násada květů = záplava, zdravá, ách ). Navíc, tuhle špatnou zimu moc nenamrzla.
Pořád mám touhy po popnutí slavobrány, lákalo by mne zkusit jestli Bonica climber by ustála moje mrazy. Při letošním objednávání jsem o ní přemýšlela, nakonec dala přednost jiným. Teď jak mám roupy - mrzí mne, že jsem ji neobjednala.

Vlaďko, tvá Bonica je normální nebo climber ? pokud druhá možnost, je vyřešeno :(

O růžích 28. pro 2012 13:47 #285863

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květo, tenkrát v těch lech jsem ji kupovala jako ,,růžovou pnoucí", byla kontejnerovaná a květy se mi moc líbily. Hlavně jsem v té době ocenila, že opravdu vůbec vidím co kupuji. Že je to Bonica jsem si již jistá, srovnávala jsem.
Následující uživatel poděkoval: Květa

O růžích 28. pro 2012 13:58 #285865

• Květa
  • Moderator
Vlaďko, díky. Tudíž moje idea popnutí oblouku jde k šípku :laugh:

O růžích 28. pro 2012 14:37 #285866

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Skalničko, díky. Balení by zase tolik nevadilo, je to celkem nenáročná práce nad zemí. Jenom se v pravý čas přemluvit. :) Uvidím, jaký efekt bude mít letošní zabalení Grahama Thomase a Ghislaine de Féligonde.

O růžích 28. pro 2012 19:43 #285868

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Vzhledem k tomu,že stromková Bonica bez balení a ohýbání úspěšně přežívá, asi bych Květo popínavou zkusila....myslíš,že máš horší podmínky než jsou ty švédské ?

O růžích 28. pro 2012 20:39 #285869

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Jani zasadni rozdil je ve snehovych perinach. Ty nemame.

O růžích 28. pro 2012 23:15 #285870

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
No jo,to je pravda,to mi nedošlo :huh:

O růžích 29. pro 2012 06:52 #285871

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mám pocit,že Květa někde psala o problémech se Sympathii a pnoucí Bonica patří do stejné usda zóny.Na oblouk si nejspíš bude muset najít růží pro zónu 5 nebo lépe 4.?
Poslední úprava: 29. pro 2012 08:18 od Evka.

O růžích 29. pro 2012 13:27 #285873

• Květa
  • Moderator
mám dneska psavou :P

ad Cl.Bonica - spekulace, ovšem ničím nepodložená : domnívám se, že při zavádění nové sorty je většinou na HMF dávána zóna 6b - jako hranice od kt. jsou růže běžně pěstovány. Jen u vyjímek - pokud jsou známy - je zóna udávána vyšší ( možná v nižší nikdo nezkusil ) nebo naopak nižší ( růže šlechtěné pro studené podmínky - např. růže série Exploer ).
Bonica má udávanou z4b
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.792

a i po letošní mizerné zimě byla u mne super, skoro jsem nemusela stříhat.
Tak mi hlodal v hlavě červík, jak by to asi bylo s pruty cl. Bonicy - jestli by vykazovaly stejnou mrazuodolnost jako keřová. Laicky posouzeno, snad by mohly, ne ?
Zas tolik mne to netlačilo, jen zvědavost.

- minulé 4 zimy byly mizerné.
Jo, kde jsou ty časy, kdy jsem hlásala, že u nás pouhých -18.
Éra lihových teploměrů na zápraží, kdy člověk nejnižší teploty prochrněl, je v tahu. Stejně tak i éra zelinářská, kdy začátkem prosince se dorylo a v klídku se zima přežila. Bez stresu jaká kytka omrzne.
Čert vzal všeodhalující meteostanice. :lol:

Při srovnávání ( růží, zejména ) vidím jak velký rozdíl dělají ty cca 4 stupně o kt. mám větší mrazy než EvaL v Liberci + méně sněhu, samozřejmě. Kupovaly jsme stejné růže v stejném roce - u mne někt. nepřežily vůbec, jiné mám daleko méně narostlé. Kopčené, nekopčené - jedno jest.
Nutno podotknout, že u EvyL mají ( některé ) i lepší podmínky v roce - více slunce a nadstandardnější péči. ( Evo, pardon, že tě tak moc zmiňuju :cheer: ).
Mám široké záhony, kombinovanou výsadbu s trvalkami. I proto pořád "řeším" namrzání růží. Většinou musím stříhat k zemi, když se zadaří, k hranici sněhu. Medailí ověnčit ty nenamrzající, kt. mohu stříhat jak chci, ne jak musím.
Hodně růží mi v prvním flóru dosahuje tak půl metříčkové výšky. A když je přeroste kdejaký zvonek... :unsure:
I proto jsem letos dost růžemi šoupala více dopředu. Asi se budu muset smířit s tím, že z růží bude lem záhonu, žádné vysokánské keře v pozadí.
a oklikou se dostávám k popínavkám... s tím, že mi ( opakující ) nepopnou oblouk jsem smířená. Namrzá mi kde - co. Zmiňovaná Sympathie, dtto i ( z5 ) Parkdirektor Riggers....
Balit jsem ještě nezačala.. zatím ? ... jsem napnutá, jak dopadne po letošní zimě Helenina ochráněná GdF.. třeba následně taky začnu.. koneckonců, už kopčím, že :silly:
Skoro všechny popínavky dorůstají u mne výšky sadovek. Ale pozoruju u některých odlišné chování. Někt. v prvním flóru vykvetou holt v nízké výšce, pak si pod sebe plivnou a v druhém flóru mají těch cca 150 ( a více ) cm - GdF, Belle de Sardaigne, Saly Holmes, Buquet Parfait a pod.
Více či méně uspořádaný keřík ( méně BP ), násada květů odlišná ( od hodně, po celou sezónu - Belle, po palice na prutech - Sally, BP, až k sem/tam kvítku - GdF ). Pak mám ale i popínavky, kt. v červnu kvetou bezva, pak si ovšem vzpomenou na geny popínavek, dají se do tvorby dlouhatánských prutů a ačkoliv by měly, podruhé nekvetou - např. Summer Wine.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, jana H, mišpule, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa