Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 14. dub 2016 22:29 #305575

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jani,to já taky,nestřihala jsem jen LO,Mrs.J.Laing a Yolande d´A.,ale na těch nic není,raší.

O růžích 15. dub 2016 21:26 #305624

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jedna od Brouka Pytlíka

Nevýhoda lednového sázení. Vše zatažené, nepozná se kde co je..

DSCN0387.jpg

věděla jsem, že tam ten česnek NĚKDE je.. :laugh:
navíc, tohle je A.giganteum
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Jikra, Smuma

O růžích 15. dub 2016 21:34 #305625

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Hele Květo, to je nějaký virus, u mě se to občas stává taky :laugh:
Poslední úprava: 15. dub 2016 21:35 od alenak.

O růžích 15. dub 2016 21:42 #305627

• Květa
  • Moderator
Aleno, :laugh:
když virus vyrušíš, třeba ATBčkama, ale tenhle Němec, ten je už na furt a sílí. :laugh:

O růžích 15. dub 2016 21:54 #305630

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, normálka. Takhle krásně mám aplikovanou jednu z Princess Alexandra of Kent.
Už několik let. Každé jaro ty česneky vyškubu, každé jaro jsou tam znova, safra...
Výdrž... Herdek... A to tu někdo psal, že se mu okrasných česneků nedostává...

No, a druhou Princess Alexandra of Kent pro změnu zajala mavuň. Echt.

Halt Princezny, musej bejt poráde někde (a něčim) zakletý. :lol:

O růžích 15. dub 2016 22:12 #305631

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jinak bych shrnul letošní ne-zimu, v půli dubna už je, myslím, ten správný čas.
Včera jsem přemýšlel, kam hodnocení frknout, O růžích semi jevilo nejlépěji,
a vona mi to Mišpulka i takhle pěkně vytáhla, takže jsem u toho přemýšlení mohl
v klidu usnout a nechat to na dnešek.

Takže - u mě dobrý.

Na druhou stranu jsou leckde mrazové fleky (černý kus na jinak "zelené" větvi),
což loni nebylo.

Až k zemi zmrzla jediná - Parfum d´Orléans - je to křáp, do mé oblasti zcela nevhodná.
Už jsem i uvažoval, že vytáhnu Kandidáty na uličku hanby (ti mi přišli včera do cesty
při hledání toho vhodného tématu pro hodnocení zimy), ale zasejc si říkám, zda je to
vůči dané růžindě tak úplně fér. A že by voněla tak, jak se dá představovat z jejího názvu,
tak to také ne. Nicméně kvete bohatě a květy mají dlouhou výdrž, list je zcela zdravý.
P1860280.jpg

P1860286.jpg

P1860207.jpg

Korovou spálu má také jediná (naštěstí) - Sweet Juliet
- neměla ideální podmínky, byla přesazena, bylo sucho, byl jsem přes čtvrt roku mimo = nezálivka...
To nic nemění na tom, že ji vykmitnu (Květin termín, ech, ta mluva je nakažlivá),
protože byla "flekatá jako hyena" (Kájin termín :laugh: ).
Vono totiž - já už když jsem ji sázel na nové místo, jsem měl v hlavě představu,
že řadu, kterou mám cik-cak ´Golden Celebration´ - ´Lady of Shalott´ doplním ještě jednou GoldCeleb.
No a co čert nechtěl... Nějakou nevysvětlitelnou záhadou jsem se ocitl v srpnu ve Všerubech, viď,
a voni tam tu Golden Celebration úplnou náhodou měli, a vona byla tak krásná a narostlá a mocná,
že úplně lákala ke koupi a řvala "vem si mě". No, to, že jsem ji v srpnu zakoupil, ještě neznamená,
že je v dubnu zasazena, že? Asi jsem chytil takovou tu nemoc od jednoho našeho místního ticháčka
(zdravím, Gábinko) - nakupovat, ale nesázet. :laugh:
No ale tou spálou mi to Sladká Julča usnadnila - už vím, kam s Golden Celebration - a hlavně -
- nakonec to bude i dobrý skutek (a vykmitnutí nemocníka), že?
Jsem já to ale šikula.

Takže ostatní růže přežily krásně, i nezakrytá obří ´Golden Celebration´, i všechny další.
Zakryl jsem (rákosovou rohoží, rychlovka) jen ´Sombreuil´, ´Rose de Tolbiac´ (slaboučká,
tak ochrana a extra péče), obě ´James Galway´ (aby zeď nebyla - náhodou - holá) a ´The Generous
Gardener´ - prostě proto, že ji mám obvzláště rád.

No a teď už bych prosil déšť a jaro, děkuji. :)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, sany, Lukáš, Láďa, AlenaC, Jikra, Smuma

O růžích 16. dub 2016 14:01 #305643

• Květa
  • Moderator
:woohoo: vykmitnu jsem taky přejala, není původní.
To JanaV, :laugh: , ta provádí vykmitnutí. U mne se jedná ( obohatím místní slovník ) vykmitávání, častěji.
Jako dokonavý vs. nedokonavý, že--
občas taky vykmitnu, většinou v nějakém ataku, spíše ale vykmitávám. Tzn. postavím se k holce s rýčem, podumám, odejdu. Opakuji běžně tak 15x, pak se na to ancvajc.. že až někdy příště.
Bezva zábava. :laugh:
Checht, právě nad Parfum d´Orleans jsem již strávila drahně času. No, budeme spolu i v této sezoně. :laugh:
O takto bohatém kvetení si u svého mohu jen nechat zdát. Je z té várky sazenic, kt. byla postižena předloňským suchým jarem, ani loni valná většina se z toho nevzpamatovala.

Stav po zimě - u většiny dobrý. Přesto - překvapivě dost růží mělo při střihu hnědou duši. Zejména ty, kt. pro/přežily krutozimu. S některými to vzdávám a na podzim půjdou ( James Galway. B.Britten, asi.). Jsou namrzlé až v místě očkování, nové zdravé pruty nejsou štont udělat. Nejvíce je to vidět na Astronomii, loni jsem povykovala, že mi kvete v listí. Na novém prutu to pak nedělala. Nyní, při střihu, jsem zjistila, že všechny ty "v listí", jsou vevnitř hnědé.
K zemi - zmiňovala jsem vedle - Charleston

DSCN0243.jpg

co mne těší - loni nebyly suchem růže ( hojně ) schopny vytvořit nové letní výhony. Už při přesazování jsem postřehla, kolik z nich má přichystáno pro jaro výhonky, schované pod zemí. Tudíž nenamrzly, teď krásně vystrčily růžky. Předpoklad - vyzrají do konce roku, hurá. Růže se tedy i dost snadno zmlazují.
Na podzim jsem si založila nový záhonek ( ach jo ), teda spíš je to rochniště ( bude tam hafo plevelů, obtížných ). Přesazovala jsem doň růže zasazené v r. 2009, s obavami, zda se přijmou. Opučávají, krásně. Jedna z nich - John Clare - je ještě o pár roků starší, dostala jsem ji již jako pár let pěstovanou. Nestárne. Poklonu vysekávám.
Uvidí se, co pak v sezoně - kořeny x nadzemní část.

co mne netěší - díky mým širokým záhonům jsem někt. růže stříhala hodně časně. Bylo mokro, rány nezaschly. Na ranách - i přes dost pečlivou desinfekci - se usídlila KS, infekce z půdy. Musím dostříhávat.
V podstatě odkudkoliv mám nováčky - KS na střihu ( ve špičkách ) je.
Při podzimních nákupech jsem si vyprázdnila wišlístek. Přes velké nepříjemnosti všechny růže mám. Poklepávala jsem si původně po rameni, jak jsem ukázněná, pak jsem sečetla... no, nejsem. :dry: Tak jsem si alespoň nyní žádnou neobjednala..
Poslední úprava: 16. dub 2016 14:04 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, sany, Láďa, Jikra

O růžích 16. dub 2016 14:31 #305644

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jj, já používám "vykmitnu" a to přesně v tom významu, u mě je to totiž obvykle dílo okamžiku ( a obvykle velmi krátká doba od myšlenky k realizaci :whistle: ), zvlášť takhle zjara bývám velmi rychlá a razantní. Jsem teď nedávno běhěm 10 minut vykmitla korejskou jedli ( byly na to po ruce jedny silné ruce a valník na odvoz, to se muselo využít ;) ).
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Smuma

O růžích 16. dub 2016 20:54 #305656

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Květa napsal:
Jedna od Brouka Pytlíka

Nevýhoda lednového sázení. Vše zatažené, nepozná se kde co je..

DSCN0387.jpg

věděla jsem, že tam ten česnek NĚKDE je.. :laugh:
navíc, tohle je A.giganteum
Mně se tohle stává taky. Akorát s rebarborou.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

O růžích 16. dub 2016 21:21 #305660

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Prosím, prosím, ako dostanem vosk zo sadeníc ruží z Tesca? Nemohla som si pomôcť a kúpila som sedem prostokorenných kúskov - lebo veď po 1,49 €! No nekúp to! Lenže sú tak zavoskované, že by asi ani nemohli vyrašiť. Kto má skúsenosti, poraďte, prosím.
Moderátoři: Eva L., Květa