Jinak bych shrnul letošní ne-zimu, v půli dubna už je, myslím, ten správný čas.
Včera jsem přemýšlel, kam hodnocení frknout, O růžích semi jevilo nejlépěji,
a vona mi to Mišpulka i takhle pěkně vytáhla, takže jsem u toho přemýšlení mohl
v klidu usnout a nechat to na dnešek.
Takže - u mě dobrý.
Na druhou stranu jsou leckde mrazové fleky (černý kus na jinak "zelené" větvi),
což loni nebylo.
Až k zemi zmrzla jediná -
Parfum d´Orléans - je to křáp, do mé oblasti zcela nevhodná.
Už jsem i uvažoval, že vytáhnu Kandidáty na uličku hanby (ti mi přišli včera do cesty
při hledání toho vhodného tématu pro hodnocení zimy), ale zasejc si říkám, zda je to
vůči dané růžindě tak úplně fér. A že by voněla tak, jak se dá představovat z jejího názvu,
tak to také ne. Nicméně kvete bohatě a květy mají dlouhou výdrž, list je zcela zdravý.
Korovou spálu má také jediná (naštěstí) -
Sweet Juliet
- neměla ideální podmínky, byla přesazena, bylo sucho, byl jsem přes čtvrt roku mimo = nezálivka...
To nic nemění na tom, že ji vykmitnu (Květin termín, ech, ta mluva je nakažlivá),
protože byla "flekatá jako hyena" (Kájin termín

).
Vono totiž - já už když jsem ji sázel na nové místo, jsem měl v hlavě představu,
že řadu, kterou mám cik-cak ´Golden Celebration´ - ´Lady of Shalott´ doplním ještě jednou GoldCeleb.
No a co čert nechtěl... Nějakou nevysvětlitelnou záhadou jsem se ocitl v srpnu ve Všerubech, viď,
a voni tam tu Golden Celebration úplnou náhodou měli, a vona byla tak krásná a narostlá a mocná,
že úplně lákala ke koupi a řvala "vem si mě". No, to, že jsem ji v srpnu zakoupil, ještě neznamená,
že je v dubnu zasazena, že? Asi jsem chytil takovou tu nemoc od jednoho našeho místního ticháčka
(zdravím, Gábinko) - nakupovat, ale nesázet.

No ale tou spálou mi to Sladká Julča usnadnila - už vím, kam s Golden Celebration - a hlavně -
- nakonec to bude i dobrý skutek (a vykmitnutí nemocníka), že?
Jsem já to ale šikula.
Takže ostatní růže přežily krásně, i nezakrytá obří ´Golden Celebration´, i všechny další.
Zakryl jsem (rákosovou rohoží, rychlovka) jen ´Sombreuil´, ´Rose de Tolbiac´ (slaboučká,
tak ochrana a extra péče), obě ´James Galway´ (aby zeď nebyla - náhodou - holá) a ´The Generous
Gardener´ - prostě proto, že ji mám obvzláště rád.
No a teď už bych prosil déšť a jaro, děkuji.