Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 16. dub 2016 22:10 #305663

• Smuma
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 186
Mám jenom jednu zkušenost, nechala jsem je venku a ráno byl tužší, šel oloupat,tam kde jsem tušila pupeny,zbytek, co nešel jsem nechala, pak, jak začaly růst popraskal a loupla jsem to. Třeba to bylo špatně, ale růže to rozdýchaly. Je to teda už 15 let, třeba tehdy byl vosk jiný
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

O růžích 17. dub 2016 07:02 #305667

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Ďakujem, Smuma. Nechala som ich včera v aute, takže by mohol byť ten vosk stuhnutý. Idem to vyskúšať. Keď to nepôjde, strčím ich na chvíľu do chladničky.

O růžích 17. dub 2016 08:00 #305669

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj všichni . co já vím - nemá se to loupat a já bych to nedělala .kdysi jsem koupila zavoskované , ale v květníku . bylo jich devět . ještě bylo zima - v březnu - tak jsem je dala v nevytápěné místnosti na okno . napučely nádherně - měly dokonce poupata, než jsem je dala ven .
- ty samé z Tesca koupila dcera - nevím jak se jim daří - musím se zeptat .
Poslední úprava: 17. dub 2016 09:26 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marta, JUDY

O růžích 17. dub 2016 08:57 #305671

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kája radí dobře - neloupat. Hrozí nebezpečí porušení kůry a následně vniknutí infekce.
Ono je vůbec riskantní kupovat zavoskované růže. Pod voskem nejsou vidět všelijaké záludnosti, jako třeba tady tak často diskutovaná korová spála, nebo i praskliny na kůře. Samozřejmě, že svůj názor nevnucuji, ale já se zavoskovaným růžím vyhýbám a z minulých zkušeností vím proč. :sick:

O růžích 17. dub 2016 09:09 #305672

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, už se to tu kdysi probíralo, někdo odstraňuje, někdo ne.

Mně přijde, že hlavně ta kůra nemůže pod tím voskem dost dýchat. Takže jakmile se růže usadí ( ono jí to do začátku chrání proti přílišnému vypařování), tak odstraňuji, alespoň částečně.
Následující uživatel poděkoval: Marta

O růžích 17. dub 2016 09:26 #305673

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jana V. napsal:

Mně přijde, že hlavně ta kůra nemůže pod tím voskem dost dýchat. .

Ano, to taky, ale taky se nám může stát, že v některých případech (naštěstí vyjímečných) si přineseme domů už odumřelou růži. Nechci strašit, ale objevila jsem loni v Bauhausu mezi zavoskovanými růžemi také několik, které nejevily známky života. Hodně mě to překvapilo a na dotaz, jak je vůbec můžou nabízet k prodeji, prodavačka jen pokrčila rameny, že to není její starost. Takže opatrnosti nikdy nezbývá.

O růžích 17. dub 2016 09:44 #305674

• Kaja
  • Platinum Boarder
chtělo by to fén a opatrně z dálky nahřát - když už odstraňovat . koupila jsem před 14 dny dvě zavoskované - ale v květníku . bylo naštěstí teplo ,když jsem je sadila . takže hezky vypučely .akorát u jedné je jeden malý výhonek kaput .jsou to čajovky - zase jsem se utrhla . ale snad budou hezké . jedna je fialovka Waltz Time druhá Pink Peace.
jindy jsem nasadila zavoskované v chladnu ven - scíply.. stalo se mi to 2x. jednou kdysi dávno - ještě nebyly zkušenosti . podruhé jsem dala na okno napučet , celkem slušně. pak jsem je zasadila a stejně scíply dvě . no ale jak jsem potom zjistila - neměly kořeny. jenom klacky . dost mně to naštvalo , byly to Kordesky . ze čtyř dvě mám .
Poslední úprava: 18. dub 2016 09:06 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marta

O růžích 17. dub 2016 10:01 #305675

• Kaja
  • Platinum Boarder
a z jiného soudku . nedávno se tu Květa ptala - jak staré mám nejstarší angličanky ., ted´jsem tak seděla na zahradě a vzpomněla jsem si ne na angličanky , ale na ty řízky z Erfurtu , co jsem kdysi dovezla / odkloněné / - vnučka měla na vánoce 13 let a tehdy měla 3 roky . tak už je to 10 let , co mám třeba Lovely Meilland / Erfurťanka , The Lady , Postilion a dalších - asi sedm .to už jsem byla silně zasažena růžemi , když jsem měla tu odvahu vzít řízky v botanické zahradě . takže si myslím , že nejstarší angličanky budou starší než deset let . vím , že jsem Postilion považovala za žlutou Austinku .taky už jsem chodila na KR - dávala jsem tu na starou diskuzi fotky z Erfurtu / takže už před r.2006 - :) no jo , utíká to
Následující uživatel poděkoval: JUDY

O růžích 17. dub 2016 10:30 #305676

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Kajo, já mám první Austinky sázené 2007/2008 (teda už je nemám, že).
Tenkrát jsme s Evou-Trifonkem koupili za 69,- Kč u Sieberze ty dvě,
co měl v nabídce: ´Graham Thomas´ a ´Abraham Darby´, další dva Abrahamy
mi máma přivezla ze zářijové Zahrady Čech v Litoměřicích a k nim jednu
´Charles Austin´ - tak ty byly nejstarší (licence v Lit. evidentně nikdo
neřešil). No a první "opravdické" mám sázené na podzim 2009 od Pelcových.
Z nich jsem nehýbal s jednou ´James Galway´ a jednou ´Teasing Georgia´.
Jinak tam nezůstal kámen na kameni. Na jaře 2010 pak přibyly kontejnerované
z Baumaxu (velké kontejnery od ProPlantu) ´William Shakespeare 2000´ (na svém místě)
a ´The Pilgrim´ - stěhována a už ji ani nemám. Ony v těch kontejnerech byly
asi dvouleté.

Takže ty je určitě musíš mít starší.

A pokud má Eva L. ještě Charles Austin a Graham Thomas a další, tak ty
jsou tu podle mého skromného pozorování možná i služebně nejstarší??

O růžích 17. dub 2016 12:27 #305679

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak moje první byly čtyři - zřejmě z Hornbachu - mám je dodnes . C.P.Margaret, T. Georgia , G. Celebration a ?Heritage?. takže jsou to stařenky . tu první jsem ted´ na jaře hodně střihla a nijak moc neraší . no uvidím .poslední z nich byla na špatném místě v mokru , měla plíseń a i když jsem ji přesadila tak dodneška nic moc . asi by chtěla vyměnit . Evy se zeptám na její angličanky . myslím , že G.Thomas ještě má .
Abraham Darby mám v avataru - od začátku .takže ta bude taky stařenka.
Poslední úprava: 17. dub 2016 14:18 od Kaja.
Moderátoři: Eva L., Květa