Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 30. srp 2019 20:10 #326329

• Monika P.
…...
Zároveń jsou to růže, kt. bych si při případném konci světa pořídil kdykoliv znovu.
Jsou ale i růže, které 3x mít není nutné - ve smyslu aby udělaly pořádný keř.
Třeba ´Royal Jubilee´ stačí bohatě dvě. Tři už by byly i moc na stříhání odkvetlíků.
Ale zase by byly dechberoucí a ohromující.
No, takže zrovna u té i někt. jiných jsem třetí i ubíral (a daroval tř. do Bečova do botanické).

Když člověk dělá někde větší obj., tak není problém vše po jedné.
Ale když chci jen jednu rózu, tak už kvůlivá poště atd. někdy vezmu více od jedné.

Samozřejmě si vždy, když už "nemám" místo na nové vzpomenu na tebe, že 1 ks od sorty
stačí, páč se jich tak vejde víc různých. to je vlastně obrovská pravda, že.

No ta tam jsou doby, kdy jsem měl např. 30 ks MariaTheresia a 20 ks Pastella atd.
Věřila bys, že MarTher nemám už ani jednu? To jsou věci...
Růže musely ustoupit bazénu, skleníku, houpačkám, trampolínám, prolejzačkám, domečkům.
A já jsem vlastně asi i rád. Aspoň mám více času na gauč. :laugh:[/quote]

Honzo, v Bečově jsem byla v rámci dovolenkových aktivit ve středu, botanickou zahradu jsem samo nemohla minout... hlásím jedna vzrostlejší Pastella v květu, ostatní jsem nezaregistrovala, v tom plevelu a smytých popiskách. Jinak na mě místní "rozárium" působí jako čistý sadismus, zvláště řady uschlých sazenic pod stoletými listnáči (a to nebyly žádné chudinky sazeničky, vše větší keříky, asi Tvoje podárky). Sucho a nevhodné umístění udělaly své... na to bych povahu neměla, nedokázala bych darovat ani jednoho svého "miláška" do takového "růžového gulagu". Pak tam prokvétaly nějaké drobnokvětky, Rose de Rescht, ale celkově mi toto místo přivodilo depresi, kterou nespravil ani Chodovar a lodičky u rybníka. Jsem zvědavá, jak tento růžový experiment bude za pár let vypadat...

O růžích 30. srp 2019 20:19 #326330

• Monika P.
Omlouvám se za nevydařenou citaci Honzova příspěvku o růžích, které daroval dál (do Bečova).
Napsala jsem pár vět ke stavu bečovské Pastelly a ostatních, které jsem v plevelu rozeznala. Nemohu vkládat fotky, ale nebyl to nijak pěkný pohled, bohužel.
Některé se projevily jako extra odolné, mezi nimi i Pastella, jiné byly chuděrky mrtvé (nebylo jich málo). Celkově na mě bečovské rozárium působilo skličujícím dojmem, nezachránily to ani růže u přístupové cesty u plotu, které se snažily prospívat. Budu ale optimista - třeba mě za nějakou dobu překvapí...

O růžích 31. srp 2019 07:48 #326335

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3936
Moniko, díky. Tak to je hodně smutné. Darů bychom si měli umět vážit o to víc, že nám je někdo s dobrým záměrem věnoval a my je se stejným přijali.

O růžích 09. zář 2019 13:05 #326388

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Monika P. napsal:
Honzo, v Bečově jsem byla v rámci dovolenkových aktivit ve středu, botanickou zahradu jsem samo nemohla minout... hlásím jedna vzrostlejší Pastella v květu, ostatní jsem nezaregistrovala, v tom plevelu a smytých popiskách. Jinak na mě místní "rozárium" působí jako čistý sadismus, zvláště řady uschlých sazenic pod stoletými listnáči (a to nebyly žádné chudinky sazeničky, vše větší keříky, asi Tvoje podárky). Sucho a nevhodné umístění udělaly své... na to bych povahu neměla, nedokázala bych darovat ani jednoho svého "miláška" do takového "růžového gulagu". Pak tam prokvétaly nějaké drobnokvětky, Rose de Rescht, ale celkově mi toto místo přivodilo depresi, kterou nespravil ani Chodovar a lodičky u rybníka. Jsem zvědavá, jak tento růžový experiment bude za pár let vypadat...

Ahoj Moniko. Páni, ty jsi cestovatelka. Tak doufám, že sis výlet užila.
Ke tvým dojmům - zkrátím to jak jen to půjde.

Růže - měl jsem osázené záhony, nahusto. Pak musely růže pryč (neřeš proč).
Takže buďto je vyházet do biokontejneru (chtěl jsem) nebo je někomu darovat (chtěli ostatní).
Bečovská botanická zahrada byla mnou v podstatě zmanipulována, aby si růže vzala a "zachránila".
Nebyl to žádný předem promyšlený záměr, cíl, plán.
Prostě jsem jim napsal - chcete je nebo je vyhodím.
Chtěli - peníze nazbyt nemají a když někdo zdarma nabízí cokoliv - proč je nevzít.
To, že klasická část botanické zahrady je zastavěná firmou Elektro - tudíž plocha pro klasické
rovinaté a osluněné záhony u řeky není - je jasné, a tak nezbylo, než "experimentovat"
všude, i pod korunami stromů. Spíš se divím, že alespoň některé přežily.
V hlavách je i myšlenka odkoupit louku nad zahradou - majitelé údajně nejsou proti -
a udělat rozárium a záhony tam, stromy a kořeny tam nejsou, slunce a dobrá půda ano.
Vizí je hodně. Kvalif. lidí a peněz a vody málo.

Zahrada - rodina Š. dokonce kvůli zahradě opustila svá civilní povolání,
svůj ateliér a další, aby se natrvalo uvázali k zahradě - blázni, no ne?
Místo toho ti inženýrka a architektka opéká stejk nebo čepuje ten Chodovar,
a nemusela by, měla by "na lepší práci".
Jejich mladistvý synovec tam letos např. vedl rybářský kurz - všechny zisky jdou na zahradu.
Daroval jsem jim i cibuloviny, eremurusy - ty tam byly skvostné, mnoho trvalek aj.

Rybník - věřila bys, Moniko, že ještě předloni jim rybáři odklonili přítok k rybníku,
a ten tak po obnovení znovu vyschl? Všimla sis toho bývalého mlejnského náhonu, který se táhne
celou spodní částí, a je zoufale prázdný? Jak by to bylo hezké (a biorozmanité, že),
kdyby v něm opět proudila voda z řeky, jako za starých časů.
Rybářství-Sádky o tom ale nechce slyšet a Zahrada s ním tak vede jeden z mnoha sporů.
Těch sporů je vícero. Vysilují.

Vstup - letos Elektro začalo dělat problémy se vstupem - zahrada byla týdny zcela uzavřená.
Na druhou stranu se Elektru nedivím - na vrátnici sedí důchodci snažící něco si přivydělat
a do Zahrady chodí různé "navnaděné" biomatky, které mají s oněmi
vrátnými potřebu rozebírat, "proč jako nejsou po Bečově cedule směřující k botance",
což vrátné zcela odlišné firmy zdržuje od práce a nic to nevyřeší.
Jen kvůli cedulkám k zahradě bylo na městu tolika jednání (historický ráz, hrad, estetika, info).
Takže firma ústy sjednanou podporu vstupu a prodej vstupenek ukončila a muselo se hledat
náhradní řešení - evidentně tedy už je. To už pak na nějaké pletí nezbývá (čas ni energie).

Vandalové - lezou přes a kradou a ničí, co se dá - několikrát zmizela i pádla
z těch lodiček. Věřila bys tomu?

Srny a myši - "někdo" poškodil plot - vnikly srny. Umí to ale i samy přes řeku.
Asi si dokážeš představit, co srny s růžemi (a dalšími výsadbami) udělají.
O škodách způsobených hlodavci jsem tu letos napsal elaborát.
Mnoho růží mají na svědomí myši i tam.

Voda - na zalévání není, chodí se s konvemi ručně do kopce, a shora už roky zoufale chybí.
V podstatě - ani se nedivím, že některé ty "MarieTheresie´ zašly - už ode mě šly jako
"zkušené" sazenice, nebo jsem je máchal týdny ve vodě, než si pro ně někdo přijel.
Nebo jsme celý den vyrývali u mě, až z nás tekl pot, ale pak neměl kdo růže ostříhat
a nasázet, tak byly pár dnů pod plachtou na káře.

Brigádníci - velký špatný.
Příklad za všechny - z Průhonic byly vysázeny sbírkové pivoňky, ocedulkováno.
Aby záhon nebyl mimo sezonu pivoněk fádní, byla krásná předsadba jiřin.
Brigádníci dostali jeden podzim pokyn - vyrýt jiřiny, zachovat podle popisek, uložit.
Fajn - jenže oni vyryli i celou tu řadu pivoněk za tím. A přeházeli.
Hubovat jim nemůžeš - snažili se...
Takže vše pryč a znovu zkusit z Průhonic získat pivoňky odrůdově odpovídající.
Přece jenom Bečov chce být botanickou zahradou s odrůdovou správností.
Brigádníky posílal Úřad práce - nejdřív jich chodilo třeba 5-8, až byl problém pro ně "vymyslet práci".
Ne že by nebyla volná ruka neustále potřeba, ale takové to, při čem by udělali více užitku,
než škod (a nenakradli sazenice pro sebe). Jindy poslali jen dva, že víc není.
Pak byla změna v zákoně o veřejně prosp. pracích a neposlali nikoho.
Někdy bys to měla vypleté sama rychleji, než se vším tím uvítáním, zadáním a kontrolováním a škodami.
Jenže když pak chceš žádat nějaké příspěvky nebo podporu, musíš jít úřadům vstříc.
Občas se stane, že jedna dobrá duše (sportovec) ráno půlhodinku před prací vezme konve a nosí
nahoru zalévat, co se dá. Takhle to funguje.
Není to zahrada s dvacítkou koordinovaných zaměstnanců. Jsou tam dva + dobrovolníci.

Darování - když tu občas uvedu, že jsem odrůdu "daroval do B." a ty si to tiše čteš,
nevnímej to jako, že dávám něco zdarma na dobrou věc a jsem kabrňák a vše bude super.
Uvádím to proto, že kdybych napsal - tuhle růži už nemám,
tak hned následují dotazy - a proč, málo kvetla, byla nemocná, namrzala, lepila?
Ne, prostě třeba jen překážela někomu v cestě.

Jsem rád, že potvrzuješ kvality ´Pastelly´, je to vynikající růže.
Za všechny ostatní tam ještě vynikala ´Guirlande d´Amour´.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, alenak, babkaela, bradhal

O růžích 09. zář 2019 15:10 #326391

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Honzo, se zájmem jsem si přečetla tvoji odpověď Monice. Tedy klobouk dolů před těmi, co se snaží vytvořit tu zahradu.....v Bečově jsem byla před dávnými lety. Je to jistě práce jak na kostele....... a s těmi překážkami, jak píšeš, to je musí člověk jen a jen obdivovat. Palec nahoru a "hlubokosklon", jak říkal můj děda.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

O růžích 24. zář 2019 09:09 #326446

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN4825_2019-09-24.jpg

takhle ptáci klovají šípky na pergole- ALE - včera sedím a koukám do blba , najednou na schodku myš. sousedka říkala , že mají na zahradě všechno podryté .. tak mně napadá , že ty semena ze šípků ty myši asi lákají . no už jsem dala návnadu . mám strach o cibule tulipánů .
četla jsem , že hryzci jsou letos přemnožení - :S
Následující uživatel poděkoval: Eva L., babkaela

O růžích 24. zář 2019 21:45 #326448

• Monika P.
Honzo díky z obsáhlou odpověď, nakoukla jsem a se zájmem přečetla Tvůj příspěvek k Bečovské botanické zahradě. Ne, že bych v tématu "O růžích" chtěla nějak rozmazávat jedno konkrétní místo, ale Tvé vysvětlení "jak a proč", příčin a následků mi přišlo velmi zajímavé. Docela jsem nepochopila argumentaci města ohledně značení k zahradě coby prvku narušujícího historickou zónu, protože Bečov nad Teplou jako město (městys?) je vzhledem k památce, jakou na svém území mají, naprosto zabitá a zanedbaná lokalita(vietnamský minimárket z bývalého nákupního střediska s místními opilci, cesta k botance lemovaná rozbitými zpustlými domy apod.)...ale to teď nechme stranou, opravdu, když přijede "cizinec", který nezná místní pozadí a reálie, vidí něco, co může mít zářnou budoucnost, jen s velkou dávkou fantazie a neustálé intenzivní práce. Ale pokud rodina spravující zahradu má vizi, neříkám, že se to nemůže podařit, náhodou spodní část zahrady u rybníka a rybník jsou velmi pěkné a malebné (a lodičky měly pádla komplet). Okrasné záhony ve spodní části udržované a vkusně vysázené... Nebyli jsme sami, komu se u rybníka líbilo, přítomná rodina Holanďanů, se kterou jsme se dali do řeči, byla nadšená a po úvodních otázkách typu "co ti domorodci kolektují ve foristu do těch báskitů" projevila svoje nadšení i nad místním rozáriem...což jsem nepochopila, protože lidi ze země, kde mají Keukenhof… no, asi cenili tu snahu majitelů a brigádníků.... A chtěla jsem se hlavně zeptat, co ty pozemky se zbytky základů skleníků? Jsou slunné a v dosahu spodní vody, to majitelům nepatří? Je to za rybníkem směrem k ferratám… Než sázet růže pod vzrostlé duby, tam by bylo po odstranění zbytků základů bývalých skleníků ideální místo pro super rozárium... Je fajn, že jsou dárci jako Ty, kteří nejsou zbytečně měkkosrdcatí a jsem zvědavá, co uvidím příští rok, pokud se zase pojedu rekreovat do Mariánek, rozhodně Bečov a botanickou zahradu nevynechám.

O růžích 24. zář 2019 22:04 #326449

• Monika P.
Kaja napsala:
takhle ptáci klovají šípky na pergole- ALE - včera sedím a koukám do blba , najednou na schodku myš. sousedka říkala , že mají na zahradě všechno podryté .. tak mně napadá , že ty semena ze šípků ty myši asi lákají . no už jsem dala návnadu . mám strach o cibule tulipánů .
četla jsem , že hryzci jsou letos přemnožení - :S[/quote]

Kájo, u nás na jihu Moravy jsou přemnožení hraboši a to Šíleně:-( Bydlím ve skorocentru Brna, kde máme i zahradu a jak je půda provrtaná chodbičkami od hrabošů, to jsem ještě za tu dobu, co zde bydlíme (6. rok) neviděla. Nepomáhají ani poštolky uhnízděné na vysoké budově v sousedství, ani jiní dravci(káňata?) hnízdící na Ústředním hřbitově přes cestu. Sypu do děr jed, ale tráva okolo vstupů do chodbiček je pořád vykousaná, občas najdu mrtvolku hraboše. Cibuloviny jsem ještě nesázela, jsem zvědavá, jestli ušetří i ty, které mám v záhonech od minulých let... zvláštní je, že nejdou třeba do popadaných jablek.. zde je okus minimální. Zatím se ani nesnažím osít kousek nového trávníku, protože semínka určitě požerou...

O růžích 25. zář 2019 16:10 #326454

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Také mi přišlo vysvětlení Honzy zajímavé, je vidět, že ne vždy je všechno tak, jak se zdá. Jen je to veliká škoda, že takové úsilí, které tomu majitelé věnují, přijde tak trochu nazmar. :(
Následující uživatel poděkoval: babkaela

O růžích 14. led 2020 19:02 #326765

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Nevím, zda jsem ve správném šuplíku. Ale, potřebuji - uvažuji o nízké růži na okraj záhonu, v hledáčku mám Heidi Klum, Lavender Ice, kvůli barvě. Nějaké info jsem na webu dohledala - ale co je pravda, jde mi hlavně o zdraví a opakované kvetení. Budu ráda za každé info, kdo s nimi máte nějakou zkušenost.
Děkuji moc, Alena
Moderátoři: Eva L., Květa