Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 22. kvě 2017 12:02 #318433

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
hmm- Jano , možné to je, ale u nás zase takové sucho nebylo . a růže jsou taky dost špatné . to bylo košů , co jsem ostříhala . hodně jsem jich brala u země. a jak jsem si včera všimla-- taky je už ledakde skvrnitost a viděla jsem už i tečky rzi :(
včera jsem s velkým vypětím dostříhala angličanky.. no není to perfektní a už bylo pozdě zakracovat . třeba taková J.Galway je neskutečně narostlá . a to jsem ji na podzim kus střihla.
Edenka chuděra by potřebovala k zemi .má chloristické listy , ale nechce se mi do toho .

O růžích 22. kvě 2017 12:27 #318436

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, moje Edenka taky měla chlorozu, přihnojila jsem organominerálním hnojivem a pořádně zalila a trošku se to spravilo, ale některé větve jsou na koncích stále chlorotické, takže až odkvetou, ještě je zkrátím :unsure:

O růžích 22. kvě 2017 18:32 #318444

• Kaja
  • Platinum Boarder
hnojivo dostala , vodu taky - no ještě zítra zaliju tím humusákem . ;)

O růžích 22. kvě 2017 18:47 #318445

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Hnojivo v malé dávce tomu nemůže na jaře uškodit, i když ne všecka chloroza je jen z nedostku železa. Možná je to letos víc počasím, já jsem poprvé hodně chlorotickou The Fairy, která už je na svém místě pár let usazená. Pak pěkně zapršelo, pak chvilku svítilo slunko a dneska je jak ze žurnálu, pěkně krásně zelená, svítící zdravím.
K tomu zakracování v sezoně - dostříháváte ještě třeba větve, kde nevyrašila poslední očka? Nebo nějaké slabé?

O růžích 22. kvě 2017 18:56 #318446

• Kaja
  • Platinum Boarder
pokud je slepý výhon - takový který má jen tupý konec a žádný náznak poupěte - uštípnu k dalšímu listu . měl by obrazit a snad později nasadit na květ .na některých je jich dost . dnes jsem tohle dělala na mladém řízku . no mladém - už má tři roky.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

O růžích 25. čec 2017 10:11 #320100

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Chippendale a jiné krásky vám mohou odteď doma kvést po celý rok.
Vánoce se blíží, co si budeme povídat, tak možná je na čase popřemýšlet
nad nějakým tím dárkem pro sebe nebo své milé.

www.sjolanderembroidery.com/shop

www.rosen-tantau.com/unser-sortiment/zus...sen-chippendale?c=26

.
k-170424_1912.jpg

O růžích 28. čec 2017 13:28 #320167

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Růže s oceněním ADR.

Mám pocit (možná mylný), že toho o oceňování růží titulem ADR mnoho nevíme. Vycházím z této nedávné diskuse
www.krasneruze.cz/index.php/forum/4-zahr...-ii?start=330#319058 , kde si navíc pleteme ARD a ADR (=Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung). Ale snad to byl jen překlep. :cheer:

Zasvěcený pohled na ADR růže má paní Lili, včetně úvahy, proč je mezi nimi převaha kordesek a naopak chybí austinky. www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/4...ke-ruze/mode-replies

O co jde při oceňování se nejspíš dozvíme zde en.wikipedia.org/wiki/ADR_rose
a ještě o něco víc zde www.adr-rose.de/index.htm

Někteří z nás mají pochybnosti o tom, jestli si některá z ADR růží tento titul zaslouží. Nevím, je to spíš otázka subjektivního pohledu. Myslím si, že i při rozhodování komise mohou hrát roli nějaké zákulisní čachry, vždyť jde až v první řadě o peníze, jak se dnes často říká, že.
Nicméně jsem přesvědčená, že objektivita hodnocení je vysoká a že výsledek je dobrým vodítkem při výběru růží do našich zahrádek.
Důkazem serioznosti hodnocení může být i to, že od začátku (r.1950) do r. 2004 bylo ze seznamu ADR růží vyškrtnuto 74 kultivarů. Nesplňovaly požadovaná kriteria. Od té doby (r.2004) jich možná ještě pár přibylo.
www.adr-rose.de/index.htm (kliknout dole na "news", pak na "Herausgenommene ADR-Rosen")

Musím přiznat, že při výběru růží často těm s ADR dávám přednost. Mnohdy je to jeden z mála ukazatelů kvality. Zvlášť u novinek, o kterých je minimum informací.

Mám momentálně 42 ADR růží, z toho k 6 kultivarům mám větší, nebo menší výhrady. Jedná se o malou odolnost vůči dešti a úpalu (Novalis, La Rose de Molinard), rychlé odkvétání a opadávání květů (Kosmos, Lions Rose), pozdní rozkvétání a nedostatečné opakování ( Sonnenröschen), Soul mívá deformované květy a ještě navíc jich mnoho neprodukuje.
Všechny jsou zdravé, dobře rostou a jsou dostatečně mrazuodolné (samozřejmě za předpokladu zimní ochrany nakopčením). Tady ADR funguje bezchybně.
Poslední úprava: 28. čec 2017 18:46 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, JitkaU2, alenak, babkaela, rok.zaruka, bradhal, Dita

O růžích 06. led 2019 14:15 #324396

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3690
Jak jsme si tu na Austinkách povídali, jak která fešanda roste, tak mi napadlo nahlídnout do svého šuplíčku, kde mám růže, které prošly za ta léta mojí zahradou.
Některé odešly samy / vymrzly, nelíbilo se jim to moje kamení, zimy s mrazy a bez sněhu, minimum srážek a vedřiny v posledních letech/ nebo se mi prostě nelíbily, nerostly tak jak jsem si představovala, kvetly málo atd. a tak jsem je většinou poslala dál hledat pro ně lepší zahradu :-)
Když jsem začala s růžemi, učarovaly mi hlavně ty historické, tak jsem jich měla ze začátku docela dost. Krásně rostly, kvetly, vůně bylo kolem zahrady dost a dost, sousedky se zastavovaly a "fetovaly", ale..... za pár dnů bylo po parádě a až do konce roku byly všude jen zelené houštiny :dry: Protože moje zahrada je opravdu malá, tak se většina jednokvetoucích taky stěhovala a já si nechala jen pár miláčků jako je Léda, Zorja Mičurina nebo Alchymist.
Zjistila jsem, že těch růží je docela dost a tak jsem na rajčeti udělala přehlídku..... když budete mít zájem, je tady quendery.rajce.idnes.cz/Ruze,_ktere_prosly_moji_zahradou. :whistle:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Jikra, alenak, babkaela, alcearosa, LucieT

O růžích 06. led 2019 19:05 #324410

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7622
Quen, krásně udělaná přehlídka :up
Následující uživatel poděkoval: quendery

O růžích 14. dub 2019 13:14 #324981

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Růže z Blatné

Krásné jihočeské město Blatná milují filmaři. Na zámku se natáčela komedie Zdeňka Podskalského Bílá paní (1965) i pohádka o šíleně smutné princezně (1968). Návštěvníci se tu ale ptají i na osud blatenských růží a letos padne dotaz možná častěji. Uplyne totiž sto let od chvíle, kdy sem přišel Jan Böhm, jejich mezinárodně proslulý pěstitel.

www.novinky.cz/bydleni/zahrada/499464-ru...ly-zmeny-rezimu.html

.
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Jikra, Zoja
Moderátoři: Eva L., Květa