Růže s oceněním ADR.
Mám pocit (možná mylný), že toho o oceňování růží titulem ADR mnoho nevíme. Vycházím z této nedávné diskuse
www.krasneruze.cz/index.php/forum/4-zahr...-ii?start=330#319058 , kde si navíc pleteme ARD a ADR (=Allgemeine Deutsche Rosenneuheitenprüfung). Ale snad to byl jen překlep.
Zasvěcený pohled na ADR růže má paní Lili, včetně úvahy, proč je mezi nimi převaha kordesek a naopak chybí austinky.
www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/4...ke-ruze/mode-replies
O co jde při oceňování se nejspíš dozvíme zde
en.wikipedia.org/wiki/ADR_rose
a ještě o něco víc zde
www.adr-rose.de/index.htm
Někteří z nás mají pochybnosti o tom, jestli si některá z ADR růží tento titul zaslouží. Nevím, je to spíš otázka subjektivního pohledu. Myslím si, že i při rozhodování komise mohou hrát roli nějaké zákulisní čachry, vždyť jde až v první řadě o peníze, jak se dnes často říká, že.
Nicméně jsem přesvědčená, že objektivita hodnocení je vysoká a že výsledek je dobrým vodítkem při výběru růží do našich zahrádek.
Důkazem serioznosti hodnocení může být i to, že od začátku (r.1950) do r. 2004 bylo ze seznamu ADR růží vyškrtnuto 74 kultivarů. Nesplňovaly požadovaná kriteria. Od té doby (r.2004) jich možná ještě pár přibylo.
www.adr-rose.de/index.htm (kliknout dole na "news", pak na "Herausgenommene ADR-Rosen")
Musím přiznat, že při výběru růží často těm s ADR dávám přednost. Mnohdy je to jeden z mála ukazatelů kvality. Zvlášť u novinek, o kterých je minimum informací.
Mám momentálně 42 ADR růží, z toho k 6 kultivarům mám větší, nebo menší výhrady. Jedná se o malou odolnost vůči dešti a úpalu (Novalis, La Rose de Molinard), rychlé odkvétání a opadávání květů (Kosmos, Lions Rose), pozdní rozkvétání a nedostatečné opakování ( Sonnenröschen), Soul mívá deformované květy a ještě navíc jich mnoho neprodukuje.
Všechny jsou zdravé, dobře rostou a jsou dostatečně mrazuodolné (samozřejmě za předpokladu zimní ochrany nakopčením). Tady ADR funguje bezchybně.