Pomalu je čas založit téma Růžová sezóna 2017
, moje CPM už ukazuje barvu na 2 poupatech
: Nestihla jsem jí ostříhat, takže je víc jak dvoumetrová
a pokvete letos jako první. Každoročně u mě soupeří s Edenkou, ale tu jsem letos naopak ostříhat stihla a to celkem dost
I ostatní růže, které jsem letos stříhala hodně nízko, už se pomalu chystají. Některé stávkují, ale většina jich nakonec vyrašila ( sice některé jen jedním výhonkem a dál jsou na černé listině). Asi dvě zatím opravdu vypadají , že už nevyrazí
.
Jinak, ačkoliv tu u nás byla zima mírná, slyším ze všech stran, jak dostaly růže zabrat a taky hodně rododendronů záhadně chcíplo
( i letité a i několik let na místě, tj. usazené). V zimě 2011-12 bylo jasným důvodem to, že mrazy přišly, když byly růže už narašené, ale letos je mi to opravdu záhadou. Skoro se kloním k tomu, že můžejít o důsledky suchého roku 2015, který byl příčinou vysoké nemocnosti v r. 2016 ( jsem nikdy neměla takovou invazi ČS a dokonce se na pár růžích objevila rez
) a růže tedy byly hodně oslabené. Jiné vysvětlení mě nenapadá, protože moje komule loni dosáhla výšky 3,5m a v celé své výšce je po zimě zelená
( ani jí nebudu stříhat, čekám, co se bude dít), takže zima u nás byla opravdu mírná a na mrazy to nelze svádět
.
Nakonec jsem došla k tomuto vysvětlení na základě pozorování 40 letého cypřišku. Protože sucho 2015 způsobilo, že masivně prosychá, celý r.2016 z něj padaly proschlé větvičky a proces stále pokračuje
. Dostal zřejmě hrozně zabrat a stále ještě se z toho nevzpamatoval...