Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 09. lis 2016 08:07 #313998

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Ďakujem, quendery. Sama neviem, čo u nás prežije a bude prosperovať. Snažím sa o ruže starať čo najlepšie, ale skúsenosti mám skôr ako zeleninár a ovocinár. Ruže ešte ani nemám doma a neskutočne sa teším na jar a kvitnutie ...

O růžích 09. lis 2016 09:51 #314002

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marto, myslím, že to je velmi dobrá průprava ;) .
Stále víc mi připadá, že ta podobnost mezi růžemi a ovocnými keři je velká. Taky je třeba dobře vybrat místo, dát při výsadbě velkou péči a první roky zapěstovávat požadovaný tvar keře ( stejně jako u angreštů a rybízů), hnojení, okopávání, střih....

Takže někdo, kdo má praxi s ovocnými keři a stromy, je na tom o moc líp, než někdo, kdo nemá zkušenost žádnou nebo třeba jen s bylinami.

Ze zkušenosti víš, že od keříku rybízu se první rok nedá čekat velká sklizeň, že je důležitější dobré zakořenění a tvarování, aby v následných letech keř dával dobrou úrodu. Je to vlastně totéž, jen místo kuliček rybízu jsou "plodem" květy ( a skutečné lody jsou víceméně nežádoucí a nenechávají se dozrát a vyhazují se :P ).
Nováček, který nemá takové zkušenosti, je zklamán, pokud růže první rok hned nekvete záplavou květů. To ty nebudeš, páč víš svoje ;) .
Poslední úprava: 09. lis 2016 09:56 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Marta

O růžích 20. lis 2016 09:40 #314212

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,ta růže nahoře je LO ?,a před ní dole je prosím která?
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/28703...telu?start=20#314210

O růžích 20. lis 2016 10:10 #314214

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Pod LO na obrázku vpravo by měla být Gertrude Jekyll, ptala jsem se na to v tématu přímo o LO, odkud pochází tato Honzova fotka. (Mimochodem, nádherná kombinace, jako toto mu orpavdu závidím). U cestičky nevím, jestli je to taky ona nebo jiná.

Poslední úprava: 20. lis 2016 10:14 od bradhal. Důvod: vložení fotky
Následující uživatel poděkoval: Láďa

O růžích 20. lis 2016 11:37 #314216

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Naprosto neplánovaná výsadba.

Místo ´Pink Magic´ bývala ´Soused Gusta´, v jedné slabší chvíli jsem ji vyhodil,
ani vlastně nevím proč. Míval jsem tam ´Bailando´, ´Lavender Dream´, nerost ´Brother Cadfael´
a už ani nebudu vzpomínat, co ještě (Heavenly Pink, Rose de la Petite Chabote, tu modrou od Massada,
Maria Teresa, aj.).

´Gertrude Jekyll´ jsem míval jinde, nedokázal jsem ji vyhodit (ale ze čtyř jsem si nechal dvě),
tak jsem taky nacpal sem na slunce a ony i celkem kvetou a jsou nízké, ne jako ve stínu - dvoumetrové
pruty bez poupat.

Prostě se tak nějak cpalo a cpalo a vyhazovalo a vyhazovalo a vono to ve finále možná i nějak vypadá,
přitom to vznikalo leta. Kvetoucí zahrada vždycky vypadá dobře.
Záleží, kam si člověk stoupne a co vnímá a co umí potlačit.
apinkmagicPOPIS123.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Vlaďka, sany, quendery, Evka, Kika, papla, Láďa, alenak, Marqetka a tento uživatel má 5 dalších poděkování

O růžích 20. lis 2016 14:43 #314217

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Honzo,děkuji za popisky.Alan T. by mě teda nenapadl.Ta kombinace ať vznikla jakkoliv se ti moooc povedla,jak barevně tak i kompozičně. :) :up

O růžích 21. lis 2016 12:04 #314231

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Hmm, tak všechny růže, které jsem teď na podzim před cca 2-3 týdny sadila, začínají rašit. Aby ne, když od čtvrtka neklesla teplota pod 12 stupňů a dnes je na slunci dokonce 20!

O růžích 21. lis 2016 12:57 #314233

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
To je velice dobře, Lucie. Víš čeho je to totiž znamení? Že žijí i pod zemí.
Čiperně v tom teple koření, sílí a na jaře budou mít obrovský náskok.

Evko, ď.
Následující uživatel poděkoval: LucieT

O růžích 21. lis 2016 13:05 #314234

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Honzo a neuškodí jim to přes zimu? Sice na jaře je střihnu, ale jestli se teď zbytečně nevysilují a přes zimu ty čerstvé výhonky stejně pomrznou.

O růžích 22. kvě 2017 09:34 #318421

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Pomalu je čas založit téma Růžová sezóna 2017 ;) , moje CPM už ukazuje barvu na 2 poupatech :whistle: : Nestihla jsem jí ostříhat, takže je víc jak dvoumetrová :huh: a pokvete letos jako první. Každoročně u mě soupeří s Edenkou, ale tu jsem letos naopak ostříhat stihla a to celkem dost :unsure:

I ostatní růže, které jsem letos stříhala hodně nízko, už se pomalu chystají. Některé stávkují, ale většina jich nakonec vyrašila ( sice některé jen jedním výhonkem a dál jsou na černé listině). Asi dvě zatím opravdu vypadají , že už nevyrazí :( .
Jinak, ačkoliv tu u nás byla zima mírná, slyším ze všech stran, jak dostaly růže zabrat a taky hodně rododendronů záhadně chcíplo :unsure: ( i letité a i několik let na místě, tj. usazené). V zimě 2011-12 bylo jasným důvodem to, že mrazy přišly, když byly růže už narašené, ale letos je mi to opravdu záhadou. Skoro se kloním k tomu, že můžejít o důsledky suchého roku 2015, který byl příčinou vysoké nemocnosti v r. 2016 ( jsem nikdy neměla takovou invazi ČS a dokonce se na pár růžích objevila rez :ohmy: ) a růže tedy byly hodně oslabené. Jiné vysvětlení mě nenapadá, protože moje komule loni dosáhla výšky 3,5m a v celé své výšce je po zimě zelená ;) ( ani jí nebudu stříhat, čekám, co se bude dít), takže zima u nás byla opravdu mírná a na mrazy to nelze svádět :unsure: .
Nakonec jsem došla k tomuto vysvětlení na základě pozorování 40 letého cypřišku. Protože sucho 2015 způsobilo, že masivně prosychá, celý r.2016 z něj padaly proschlé větvičky a proces stále pokračuje :( . Dostal zřejmě hrozně zabrat a stále ještě se z toho nevzpamatoval...
Moderátoři: Eva L., Květa