Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 12. srp 2016 00:17 #312296

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Sex-appeal, nesex-appeal, tabulky jsou pro mne nutností.

Nedávno jsem byla tázána, kolik vlastně rostlin na zahradě pěstuju. Sečetla jsem si všechny položky, trochu ubrala ( páč jsem dlouho neprobírala např. heuchery, kt.jsem již nechala dožít - a pořád jich mám zaznamenaných/neaktualizovaných 72 kultivarů )... a číslo se pohybuje kolem 900.
Tzn. pereny, keře, trávy, růže... bez cibulovin.
Desetiletí hamounění někde musí být znát. :laugh:

I vzhledem k tomu, že o ledasčem se dlouho nebavím ( nepíšu ), věci, kt. jsem kupovala dávno, pamětí by mohly proklouznout. Plus ty, kt. se neosvědčily, měla jsem je třeba krátce.

Pravdou je, že tabulku k většině věcí nepotřebuju, vím o nich a hard zatím drží, ale stárne.

Co se růží týče - pamatuju si je, poznám si je. V tabulce ale mám i jiné věci - rok pořízení, odkud, odkaz na HMF ( nemusím vyťukávat, pokud jej chci použít ) a šlechtitele. Na dalším listě pak ty, kt. už nemám s poznámkou proč.

Mám hodně francouzských růží, fr. nevládnu, většina nese jména lidí.. chyba v psaném by se udělala snadno.

Jako pamatujte si Árpád-házi Szent Erzsébet emléke, že ... ( ještě že má i anglický název :laugh: ). Hodně dlouhou dobu mi dělala potíž Dr. Hermann Schulze-Delitzsch, tu už ale zvládám. Aristokracii, Souriry a Souveniry, deset Mařen dám taky dohromady.
Jediné jméno růže kterou momentálně nedávám je CENTENAIRE DE L'HAŸ LES ROSES. Natož s výslovností translate.google.cz/#fr/en/CENTENAIRE%20...%C5%B8%20LES%20ROSES... si to zkuste :laugh: . Tu si zkracuju na L´Haÿ.
Poslední úprava: 12. srp 2016 00:50 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, Evka, Ajka, Marta, Pavla K., bradhal

O růžích 12. srp 2016 10:30 #312299

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3929
No tedy Květo, klobouk dolů. To je úžasný. :laugh:

O růžích 12. srp 2016 11:08 #312300

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
;) no fakt jsou nejlepší ty maďarské jména .už se nedivím , že si to někdo zjednoduší třeba na Šílený Ištván :P

O růžích 22. srp 2016 13:34 #312447

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Dnes jsem si koupila v Lídlu červenou minirůžičku za dvacku, jen tak, pro radost. Má sice na sobě různá čísla a označení rostlinolékařského pasu, ale zjistit něco konkrétního mi z toho nejde. Nevím, jaký má potom smysl to uvádět - ano, povinnost ze zákona, ale k čemu vlastně je dobrá, když z ní poznám možná jenom to, že to není rostlina určená k jídlu? Jméno nic, pěstitel nic, země původu snad Německo. Tak tu mám na stole růžičku z nějakého množitelského gigapodniku, jednu kapku z obrovského růžového oceánu. Doufám, že i bez jména mi bude dělat radost.

IMG_0699.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Evka, alenak, Marta

O růžích 22. srp 2016 14:19 #312448

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
a to ještě není jisté, zda se časem nezmění z "mini" na "normal" velikost. Je pěkná :up

O růžích 22. srp 2016 14:55 #312449

• bradhal
  • Platinum Boarder
To je taky možné, vyprchají inhibitory růstu a bude z ní keř. Uvidíme, jestli vůbec přežije. Spíš mě fascinuje, jak o růži, která se prodává po celé EU, která je v letácích v Irsku i Srbsku, v Litvě i na Maltě, se nedá zjistit nic.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alcearosa

O růžích 31. srp 2016 13:32 #312603

• bradhal
  • Platinum Boarder
Ptala jsem se na vedení záznamů o zahradě, díky za odpovědi. Budu to určit potřebovat, protože jiřin, lilií, denivek, klematisů a ostatních začínám mít celkem slušné množství. A růže? K původním třem mám za poslední tři měsíce dalších 25! nových. A to pořád jsou jen ty "obyčejné". A místa je dost.
Myslím, že už chápu, jak někdo může mít v zahradě 100, 200 a více sort, už to vidím celkem jasně.

O růžích 16. zář 2016 09:13 #312974

• bradhal
  • Platinum Boarder
Nevím, kde se zeptat - jak daleko od sebe sadit DVĚ růže jako Ghislaine dF nebo Guirlande dA (nebo jejich kombinaci), aby to udělalo jeden velký keř, ale růže se navzájem nedusily? Chci náhradu za keř šípkové růže, který dělal kouli 3*3 metry.
(Možná už jsem se na to ptala, ale nemůžu to najít, tak pardon.)

O růžích 08. lis 2016 20:14 #313995

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3690
Přešla jsem do správného šuplíčku dle Honzovy rady.....
Marto, z těch jmenovaných růží jsem měla na své zahradě tři. Bohužel, už je nemám, neustály mrazivé zimy bez sněhu.

Nette Ingeborg - výška cca 100 cm, silné výhony
Nette Lotte - nejvíce 80 cm, trochu slabší růst
November Rain - nejnižší z nich, tak do 60 cm

Musím ještě připomenout, že na mojí zahradě růže nikdy nevyrostou tolik jako v "teplejších krajích", táhne mi tu zima z údolí od potoka, tak je třeba počítat s tím, že ti možná vyrostou víc. :whistle:

O růžích 08. lis 2016 20:54 #313996

• bradhal
  • Platinum Boarder
Tak se taky zeptám - máte někde The Prince od Austina? Jaký má habitus keře? Fotky a údaje na netu jsou všelijaké. A jak vám voní?
Moderátoři: Eva L., Květa