Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 05. čen 2014 11:04 #289518

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Evko, já mám England´s Rose rok. Vloni byla úžasná, mně se ty menší květy líbí, působí na mne celkově příjemně rustikálně, sem se mi to hodí. Po zimě byla taky skvělá, teď trochu zlobí. U nás jsou asi dobré podmínky pro ČS. Obírala jsem poctivě přes sezónu všechny listy, po zimě jsem ostříhala i všechny zdravé staré. Zalévala domácím kravským mlékem. Přes to už na některých růžích se ta mrcha skvrnitá rozjíždí. ER, MW, Poulsenova Mary Castle je úplně zoufale napadená. Jsou na vzdušném slunném místě. Asi něco v půdě.
(Vloni jsem, myslím, použila chemický postřik jen na začátku sezóny, pak už vůbec. Nějak si s tou "tvrdou" chemií nerozumím.)

Pořád mne to navádí na složení půdy, které asi bude mít zásadní vliv, možná větší než celkové klimatické podmínky, na to, jak moc, krom vlastní predisposice jednotlivé odrůdy růže, budou růže náchylné k ČS. Kdybych byla přesným opakem toho, co jsem, tak bych teď klikla do příslušné složky a vytáhla pěkný článek o tom, že se ČS nedaří na vápenitých půdách (proto to zalévání mlékem). Ale jsem bordelář, závislý na denním přívalu informací a ukládám jen občas. :S

ER mi napadli různí hmyzáci - nejprve pilatěnky a lalokonosni, květopasi, teď tu řádí japonští brouci (listokazi). Poupata měla ER nasazena velmi brzy. Je jich hodně, zatím ale kvůli napadení nic moc ke koukání. Naštěstí vloni nakvétala neúnavně pořád, doufám v to i letos a jsem proto smířená se současnými pazgřivatými květy.

Líbí se mi i vůně England´s Rose. Letos mi o kousek dál poprvé vykvetla Lousička, což tedy posouvá mou dosavadní škálu vůní úplně jinam. :cheer: Ale pořád vůni ER hodnotím hodně dobře. Doufám, že se znovu v její vůni objeví i ty loňské závany sušených švestek.

Loňská fotka - líbí se mi to výrazné žilkování. Květy procházejí hodně barvoměnou, barva je závislá na počasí a na stáří květu.

Ještě se ptáš na růst - velké přírůstky, mně příjemný habitus - pěkný kompaktní široký keřík, pokusím se najít fotky. Měla jsem pěknou kontejnerovanou, asi dvouletou, sazenici ze Všerub, jejíž kvalitu ocenil i pan Šíp, když u nás byl. Za ten necelý rok, co ji mám, hodně narostla.
Kirsten
Poslední úprava: 05. čen 2014 11:21 od Kirsten. Důvod: doplnění informací
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé

David Austin - Anglické růže 2014 05. čen 2014 11:08 #289519

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Jano, MW ti ani náhodou nerozmluvím. Všude píšu, že MW není nikdy dost. Každý rok přikupuji jednu sazenici. :cheer:

Darcey Bussell mám chvíli, kvést jsem ji ještě neviděla. Těším se na ni.

Honzo, krásný popis!
Kirsten
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 05. čen 2014 13:41 #289524

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Kirsten,moc děkuji za informace.

Aglae,z Dark Lady jsem nadšená,zrovna nakvétá.Na rosebook.ru psali,že nejdřív má krásnou stavbu květů,ale jak stárnou už ne tolik,tak jsem zvědavá co tím mysleli.Každopádně když začne nakvétat vypadá krásně. :up
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 05. čen 2014 13:46 #289525

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Teda to jsou ódy na M. Wood! :woohoo:
Honzo díky!

Mám ji od jara v kontejneru, má několik poupat a už i 1 květ. Barva opravdu úžasná. Musím tedy vymyslet, jaké VIP místo ji vyberu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

David Austin - Anglické růže 2014 06. čen 2014 21:14 #289568

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, děkuji moc za popis obou krásek :) . Jezdím je obě do Lotouše pravidelně okukovat. D.Bussell si dává zatím načas, ale má bohatě nasazeno na květ.
M.Wood nemají ve výsadbě, ale jen v kontejnetu. V úterý jsem byla unešená z toho sametového květu, dneska byly květy hadrovější. Zatím odolávám a vyčkávám až uvidím D.B. v květu ;) .
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 06. čen 2014 22:03 #289569

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
S Monstead W. to mam takto:
18.4.2014020.jpg

to bylo v pol. dubna a zdalo se, ze ma misto
28.5.2014019.jpg

se to zacalo hustit
[attachment:3]3.6.2014 019.jpg[/attachment
mackaji se s The Herbalist(em)
3.6.2014020.jpg

a Cybelle je hned vedle, to jen pro porovnani velikosti kvetu
Mozna to ani neni dobry, mozna by chtel soliterni vysadbu (kdyby bylo kam), mozna s tim neco udelam
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Aglaé, helena, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 06. čen 2014 22:19 #289570

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
A s Golden Celebration si taky muzu tukat na celo.
Na jare (nebo ze by uz na podzim?, ted nevim) jsem ohnula dva pekny vyhony.Kdy se povede takova zima, zejo
19.3.2014012.jpg

potom zacly rasit lilie (Conca d´Or) a phloxy (David)
18.4.2014002.jpg

GC se v tom uplne ztratil, ale! u zeme a blizko zeme na vyhonech vypucely nadherny velky kvety.Zbytek kere normalne obrostl a opoupatil se
2.6.2014130.jpg

2.6.2014131.jpg

2.6.2014133.jpg

Jsem v pracovnim rozpolozeni, tak pridam jeste The Shepherdess
Takto v cervnu 2013
20.6.2013001.jpg

a letos
2.6.2014035.jpg

A Queen Anne je nova od lonska, uhledny kericek, kvety 5-6 cm, takovy misticky
2.6.2014042.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., HonzaPM, fanynka, Aglaé, helena, Martin, mišpule, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 07. čen 2014 05:35 #289576

• Evka
  • Platinum Boarder
Evoi,ta růže v tvé dlani u MW je tedy Cybelle?
Máš krásnou Queen Anne.U mně hezký keřík jak píšeš,bohužel v tom množství srážek,které u nás bývají,patří k těm kterým se slepí pupeny a květy se nemůžou tudíž rozvinout.Podobně jako například u Comte de Chambord,St Swithun,Spirit of Freedom či Geoff Hamilton. :(
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

David Austin - Anglické růže 2014 07. čen 2014 10:18 #289579

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evoi, osvěžující fotky. Díky za The Shepherdess i Queen Anne.
Moje Q. A. letos roste jako blásen, už má dobře 150 cm (a to je u třešně).
(s tou výsadbou to mám naprosto stejně - teď mezi narcisy hledám Gospel-y,
přitom v zimě vypadal ten záhon taaak prázdný :) a přesevy orlíčků už ani nekomentuji)

Přidám slibovanou fotku keříku England´s Rose, foceno včera 6.6.14.
Před dvěma lety jsem ji porovnával s Rosemoor.
Přijdou mi, až na barvu květu, velmi podobné. (tj. květy menší)
(je zajímavé, že v 800 m n.m. už kvete déle než týden, tady (620) jí ještě pár dnů chybí)
P1540307.jpg

aenglandsrose6620141.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: evai, Martin, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 07. čen 2014 11:02 #289582

• Evka
  • Platinum Boarder
Konečně první úspěch s barvami a tudíž i s Noble Antony.Troufám si říct,že u mně je příčinou určitého zbarvení květů některých růží buď nedostatek či přebytek neb nedostupnost některých chemických prvků v půdě.
Jak už jsem psala v historických u Mrs John Laing,jsem většinu růží zalila krystalickým hnojivem Jaro od Forestiny a barvy se u některých změnily.Zvláště Noble Antony konečně začíná mít solidní odstín,i England´s Rose a Sir Betjeman už nemají tak řvavou barvu,z čehož mám ohromnou radost. :cheer: :up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.
Moderátoři: Eva L., Květa