Evko, já mám England´s Rose rok. Vloni byla úžasná, mně se ty menší květy líbí, působí na mne celkově příjemně rustikálně, sem se mi to hodí. Po zimě byla taky skvělá, teď trochu zlobí. U nás jsou asi dobré podmínky pro ČS. Obírala jsem poctivě přes sezónu všechny listy, po zimě jsem ostříhala i všechny zdravé staré. Zalévala domácím kravským mlékem. Přes to už na některých růžích se ta mrcha skvrnitá rozjíždí. ER, MW, Poulsenova Mary Castle je úplně zoufale napadená. Jsou na vzdušném slunném místě. Asi něco v půdě.
(Vloni jsem, myslím, použila chemický postřik jen na začátku sezóny, pak už vůbec. Nějak si s tou "tvrdou" chemií nerozumím.)
Pořád mne to navádí na složení půdy, které asi bude mít zásadní vliv, možná větší než celkové klimatické podmínky, na to, jak moc, krom vlastní predisposice jednotlivé odrůdy růže, budou růže náchylné k ČS. Kdybych byla přesným opakem toho, co jsem, tak bych teď klikla do příslušné složky a vytáhla pěkný článek o tom, že se ČS nedaří na vápenitých půdách (proto to zalévání mlékem). Ale jsem bordelář, závislý na denním přívalu informací a ukládám jen občas.
ER mi napadli různí hmyzáci - nejprve pilatěnky a lalokonosni, květopasi, teď tu řádí japonští brouci (listokazi). Poupata měla ER nasazena velmi brzy. Je jich hodně, zatím ale kvůli napadení nic moc ke koukání. Naštěstí vloni nakvétala neúnavně pořád, doufám v to i letos a jsem proto smířená se současnými pazgřivatými květy.
Líbí se mi i vůně England´s Rose. Letos mi o kousek dál poprvé vykvetla Lousička, což tedy posouvá mou dosavadní škálu vůní úplně jinam.

Ale pořád vůni ER hodnotím hodně dobře. Doufám, že se znovu v její vůni objeví i ty loňské závany sušených švestek.
Loňská fotka - líbí se mi to výrazné žilkování. Květy procházejí hodně barvoměnou, barva je závislá na počasí a na stáří květu.
Ještě se ptáš na růst - velké přírůstky, mně příjemný habitus - pěkný kompaktní široký keřík, pokusím se najít fotky. Měla jsem pěknou kontejnerovanou, asi dvouletou, sazenici ze Všerub, jejíž kvalitu ocenil i pan Šíp, když u nás byl. Za ten necelý rok, co ji mám, hodně narostla.