Miška napsal:
Honzo, Tvoje PAOK už kvete podruhé teď? MOje stále vyčkává a je tak maximálně 30cm nizoučká. Taková válecí. Jak ji máš dlouho a kolik má u Tebe teď? Díky moc.
Teasing Georgia je moc pěkná, hodila by se mi do Žlutého záhonu. Taková žlutá vyšší by se mi tam šikla.
Nejlíp tam furtkvete Moulinex.
Zatím si Austinky moc chválím. Nemám je moc napadené (je fakt že postřiky asi dělají v téhle sezoně své) a střihem je udržuji v pěkné formě. Mám u zdi Yang Lycidas a tam je zas moc famózní, nádherný tvar keře s poupaty, tak jsem zvědavá, jestli se s nimi poválí nebo udrží.
Mmch. mne zaujalo Honzovo tvrzení (jestli jsem to dobře pochopila), že nestřihá po prvním floru. Já nestřihala vloni, a růže pak byly dost vyčouhlé a nohaté. Letos jsem střihla snad na 3 - 4 list směrem ven a čekám, jak na to s kvetením zareagujou. Jak vám kvete např. po střihu James Galway? Můj zatím jen vystrčil nové výhony z ustřižených. Tak si nejsem jistá, jestli to pro něj bylo správné.
Snad si mi povede, že si srovnám v PC vše nafocené a dodám i svoje fota. Zatím jsem ráda, že Vám to všem skouknu a porovnám s mými.
Miško, Princeznu ti zítra přeměřím. To víš, netroufnu si okem odhadovat.
Je super, že máš plusové zkušenosti s Young Lycidas, jsem zvědavson na další vývoj (foto by nebylo?).
Nestřih po prvním kvetení - to je asi nějaký infošum. Já stříhám.
Jen tedy bych ocenil výhledově Paní na stříhání - nevíte o ní někdo?

Prostě k Laguně, jak jsem ji dával hnusnou, a James Galway jsem se stále ještě nedostal.
Nepředpokládám tedy, že by James Galway opakovala (loni kvetla též jednou). Má dost šípků.
Posledním restem je MariaTheresia ve Svatebním (tam ostatně jsou i obě předchozí).
Tím budu mít po prvním květu ostříháno vše (co na tom, že Září je za dveřmi, že...).
Konec odbočného okénka.
Ostinky si při nestřihu (některé) nedovedu představit. Ale např. Sophy´s Rose nebo Darcey Bussell,
tam si myslím, že by (kdyby to bylo nezbytně nutné (nemoc, zdraví) - nebo veřejná zeleň - nebo chata - nebo pokusy)
opravdu stačil jen jarní střih. A tak to asi vyznělo, že nestříhám.
Prostě jsou růže, které když neostříháš, tak buďto budou hnusné anebo nepokvetou, nebo obojí.
A jiné při nestřihu, resp. při neodstranění odkvetlého (ne snižovacím střihu) pokvetou bez problému.
(asi i ta Molineux, že? ale tu jsem neměl dostatečně dlouho - přišlo nežluté období)
Já asi myslel stříhat = odstraňovat odkvetlé a ono to vyznělo ve smyslu: stříhat = zásadně a cíleně snižovat výslednou výšku keře.
I Austin sám uvádí, že tzv. dead-heading (ostraňování odkvetlých stonků) podporuje násadu nových květů.
Ale když dead-heading u Darcey Bussell vynechám (mám čtyři, loni pět - jedna je u sestřenky a je famozní - nejlepší ze všech, co jsem jí dal, mimochodem), tak ona prostě do šípku nepůjde, půjde znovu kvést.
Takové růže mohou být - pro někoho - poklad, a proto jsem se o tom asi rozpindával.
Pak jsou růže, které ten šípek udělají, ale do květu i tak půjdou (Wisley 2008, Royal Jubilee...).