Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 14. srp 2014 20:04 #291589

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN5870.jpg

DSCN5871.jpg

DSCN5872.jpg

tak jsem teď v osm večer ještě vylezla .. pučí nové výhony na P.C.Margaret - mé nejstarší . ony teda byly koupeny najednou asi čtyři různé , ale ta je pořád největší. . má úplně nové načervenalé výhony postupně od země - ale ne ze země .. vyhání velmi silně . některé už mají přes půl metru . na ostatní se podívám zítra .
Poslední úprava: 14. srp 2014 20:04 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, helena, mišpule, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 14. srp 2014 20:22 #291590

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kájo, to je ono, takhle by se měl keř sám omlazovat, pěkně od základu.
Můžu se zeptat, jak je CPM stará ?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 15. srp 2014 06:34 #291598

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Evo asi 6-7 roků ta špatná zima ji dala taky zabrat . vystřihovala jsem pákovkami skoro vše . zůstaly asi čtyři pruty . to ji taky omladilo, ještě musím ostříhat ty suché pahýlky

DSCN2090.jpg
Poslední úprava: 15. srp 2014 06:34 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Evka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 15. srp 2014 08:07 #291599

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kaja napsal:
vystřihovala jsem pákovkami skoro vše . zůstaly asi čtyři pruty . to ji taky omladilo,

Takové prořezávání keře jsem asi měla dělat pravidelně od začátku a možná by to bylo pomohlo k růstu nových výhonů. Jak se vytvoří ty zdřevnatělé kmeny, tak už je asi náprava obtížná. No jo, člověk se stále učí.

CPM máš nádhernou ! :)
Poslední úprava: 15. srp 2014 08:09 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 15. srp 2014 08:24 #291600

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
EviL, mě CPM celkem ochotně vyhazuje mladé výhony ( kandelábry)odspodu taky, přestože jsem jí poslední dva roky stříhala jako popínavou. Ale je fakt, že všechny ty roky předtím ( mám jí cca od 2008) jsem jí stříhala spíš jako čajovku ;) :
Ale když to porovnám třeba s Edenkou, ta taky vyhazuje kandelábry, ale až tak 30cmnad zemí, kdežto CPM má snahu vyhánět níž.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2

David Austin - Anglické růže 2014 15. srp 2014 21:09 #291615

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
u mě zatím v pohodě no ale co není může být
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 15. srp 2014 21:12 #291616

• Lukáš
  • Platinum Boarder
038.jpg

039.jpg

165.jpg

024_2014-08-15.jpg

Chianti - musím ještě jednou přidat , kvete jen jednou a to je snad jediná chyba co má , nyní má přes 2 m budu muset ještě střihnout , ohromě narůstá
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, JitkaU2, Kaja, helena, mišpule, Evka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 19. srp 2014 21:02 #291703

• Lukáš
  • Platinum Boarder
052.jpg

051.jpg

053_2014-08-19.jpg

076.jpg

John Clare dnes , krásná růže vděčná , bohatě kvete
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zdenka, JitkaU2, helena, mišpule, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 19. srp 2014 23:30 #291704

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Miška napsal:
Honzo, Tvoje PAOK už kvete podruhé teď? MOje stále vyčkává a je tak maximálně 30cm nizoučká. Taková válecí. Jak ji máš dlouho a kolik má u Tebe teď? Díky moc.
Teasing Georgia je moc pěkná, hodila by se mi do Žlutého záhonu. Taková žlutá vyšší by se mi tam šikla.
Nejlíp tam furtkvete Moulinex.

Zatím si Austinky moc chválím. Nemám je moc napadené (je fakt že postřiky asi dělají v téhle sezoně své) a střihem je udržuji v pěkné formě. Mám u zdi Yang Lycidas a tam je zas moc famózní, nádherný tvar keře s poupaty, tak jsem zvědavá, jestli se s nimi poválí nebo udrží.
Mmch. mne zaujalo Honzovo tvrzení (jestli jsem to dobře pochopila), že nestřihá po prvním floru. Já nestřihala vloni, a růže pak byly dost vyčouhlé a nohaté. Letos jsem střihla snad na 3 - 4 list směrem ven a čekám, jak na to s kvetením zareagujou. Jak vám kvete např. po střihu James Galway? Můj zatím jen vystrčil nové výhony z ustřižených. Tak si nejsem jistá, jestli to pro něj bylo správné.

Snad si mi povede, že si srovnám v PC vše nafocené a dodám i svoje fota. Zatím jsem ráda, že Vám to všem skouknu a porovnám s mými.

Miško, Princeznu ti zítra přeměřím. To víš, netroufnu si okem odhadovat.
Je super, že máš plusové zkušenosti s Young Lycidas, jsem zvědavson na další vývoj (foto by nebylo?).
Nestřih po prvním kvetení - to je asi nějaký infošum. Já stříhám.
Jen tedy bych ocenil výhledově Paní na stříhání - nevíte o ní někdo? :)
Prostě k Laguně, jak jsem ji dával hnusnou, a James Galway jsem se stále ještě nedostal.
Nepředpokládám tedy, že by James Galway opakovala (loni kvetla též jednou). Má dost šípků.
Posledním restem je MariaTheresia ve Svatebním (tam ostatně jsou i obě předchozí).
Tím budu mít po prvním květu ostříháno vše (co na tom, že Září je za dveřmi, že...).
Konec odbočného okénka.

Ostinky si při nestřihu (některé) nedovedu představit. Ale např. Sophy´s Rose nebo Darcey Bussell,
tam si myslím, že by (kdyby to bylo nezbytně nutné (nemoc, zdraví) - nebo veřejná zeleň - nebo chata - nebo pokusy)
opravdu stačil jen jarní střih. A tak to asi vyznělo, že nestříhám.
Prostě jsou růže, které když neostříháš, tak buďto budou hnusné anebo nepokvetou, nebo obojí.
A jiné při nestřihu, resp. při neodstranění odkvetlého (ne snižovacím střihu) pokvetou bez problému.
(asi i ta Molineux, že? ale tu jsem neměl dostatečně dlouho - přišlo nežluté období)

Já asi myslel stříhat = odstraňovat odkvetlé a ono to vyznělo ve smyslu: stříhat = zásadně a cíleně snižovat výslednou výšku keře.

I Austin sám uvádí, že tzv. dead-heading (ostraňování odkvetlých stonků) podporuje násadu nových květů.
Ale když dead-heading u Darcey Bussell vynechám (mám čtyři, loni pět - jedna je u sestřenky a je famozní - nejlepší ze všech, co jsem jí dal, mimochodem), tak ona prostě do šípku nepůjde, půjde znovu kvést.
Takové růže mohou být - pro někoho - poklad, a proto jsem se o tom asi rozpindával.
Pak jsou růže, které ten šípek udělají, ale do květu i tak půjdou (Wisley 2008, Royal Jubilee...).
Poslední úprava: 20. srp 2014 00:13 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 19. srp 2014 23:54 #291705

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, přidám se s postřehem k mým novým austinkám ( Royal Jubilee, Princess Anne a Sir John Betjeman). Všechny tři ( nejvíce však Sir J.B. ) prostě během kvetení první vlny v paždí listů vytvářejí nový obrost pro druhou vlnu, takže střih prakticky nelze provést :P , prostě se jen odstraní odkvetlé květy z první vlny ( nevydržela bych neostraňovat, takže nevím, co by se dělo, kdyby se neodstraňovalo).

Sir J.B. dokonce ( Honzo s dovolením použiji tvojí "terminologii" - se mi líbí ;) ) na větvích A vytvořil v paždí prakticky každého listu větvičky B a na nich monentálně kvete, zatímco v paždích listů na větvičkách B, vyhnal větvičky C a na nich už má poupata ( dnes jedno z nich rozkvetlo ;) ). Sympatické je, že větvičky B jsou dlouhé jen asi 20cm, větvičky C zatím asi 10cm, takže celkově keřík zůstává na zatím asi 70cm a nevystřeluje dlouhé výhony ( na fotkách to není dost výrazné, proto je ani nedávám). První květy na větvích B se objevily těsně před odkvětem posledních květů na větvích A. Momentálně má cca 8 květů na větvích B a mnoho poupat na větvích C ( první se rozvilo dnes). Prostě pilňoška :) .
Barva je sice opravdu hodně signální, ale to je tak jediné, co se jí dá vytknout a přiznám se, že jsem si už zvykla a začíná se mi to dokonce i líbit :P .
Poslední úprava: 19. srp 2014 23:57 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa