Eva L. napsal:
HonzaPM napsal:
Květo, prosím pěkně, předčasné stárnutí ostinek, pravíš?
Prosil bych rozpitvati, děkuji.

Honzo, odpovídám za Květu, protože její výrok souvisí s naší nedávnou debatou. Uvažovaly jsme o tom, jakého věku se vlastně dožívají moderní růže očkované na podnožích. Motivem této debaty bylo moje pozorování na několika nejstarších růžích (asi osmiletých), že přestávají tvořit nové mladé výhony na bázi keře, ale vyrůstají ze zdřevnatělých kmínků např. 30cm i výš nad zemí. Loni a předloni jsem se to pokusila řešit vyříznutím těch nejstarších kmínků (jako u rybízu

) Bohužel se očekávaný efekt nedostavil v takové míře, jak bych si přála.
Nevím, jestli to mám považovat za příznak stárnutí keře, ale tak nějak mi to připadá. Velice bych přivítala názory tvoje i ostatních krásnorůžařů(ek).
A proč byla řeč o austinkách ? No protože shodou náhod se tento problém týká těchto čtyř nejstarších růží z mojí sbírky - Graham Thomas, Winchester Cathedral, Eglantyne a Charles Austin. To samozřejmě neznamená, že austinky předčasně stárnou, to rozhodně ne. Jako příklad můžu uvést stejně starou A Shropshire Lad, která tento problém nemá. A naopak musím zmínit Meillandovu Colette, která "zestárla" za těch 8 let natolik, že jsem se s ní, sice nerada, rozloučila. Měla kmeny jako ruka, výhonky stále slabší a květy menší. U té jsem s tím zmlazováním začala a bylo to stejně na ... starou bačkoru.
Nevím, jestli jsem problém stárnutí náležitě rozpitvala, však v případě zájmu můžeme v debatě pokračovat.

Evo, děkuji za náležité rozpitvání.
Nemám s danými sortami tak dlouhé zkušenosti (no, vlastně asi s žádnými, že).
Colette je mi opravdu líto. Musím prohlédnout tři mé, jak si vedou.
Problém stárnutí jsem asi pochopil dobře. U mne zlobí dvě Sharifa Asma, dvě Boscobel, Kathryn Morley,
Maid Marion a Tantauova Gartenträume - dvě. Nevyhánějí nové pruty zpod země.
James Galway (2009, letos výška před dva metry) taky nevyhání nic ze země. Mladší (2011 nebo 12?) vyhnala jeden-dva pruty a taky nic. Asi jim prostě stačí dostatek asimilační plochy a víc už nechtějí?
Stárnutí sleduji až letos, do posledních dvou nezim mé růže poctivě zmrzly (až na Louise Odier) vždy k zemi,
takže vyhánět mladé pruty prostě musely. Uvidíme, jak příští jaro. Zkusím přidat radikální střih.
Myslím ale, (samo, nelze zobecnit), resp. sleduji, že stěžejní vliv na nové pruty zpod země má výživa
a závlaha.
Tam, kde jsem zahrabal zjara hrsti granulovaného koňského hnoje, je růst přebujný.
Hnůj jsem aplikoval jen náhlým vnuknutím, bez konkrétního cíle a spíš jsem se bál, abych je nespálil.
(takže jsem i dost vlažil - možná pomohlo po suché zimě).
Jinak zjara tak akční nejsem, ani nemám tolik času (zima tu panuje do dubna a pak už vše jede moc rychle).
Ale díky mírné zimě a nesněhu se prostě na zahradě dalo dělat průběžně celou zimu,
tak u mne "z nudy" došlo i na ten granulovaný koňský hnůj.
A osvědčil se tedy náramně, budu to teď tak dělat (doufám) každé jaro.
Např. Golden Celebration vyhnala tolik prutů, že bych ji až potřeboval rozsadit.
Asi jako obří trs přerostlých floxů. Prostě je tak hustá, že by se z ní daly udělat čtyři slušné.
Další bujné např.: William Shakespeare 2000, Queen Anne, The Generous Gardener, Lady Emma Hamilton, Sombreuil.
Je ale zajímavé sledovat jednotlivé sorty, kterých mám vícero kusů.
Tak např. Lady Emma Hamilton - mám jich pět. Jedna je nažloutlá, neobrůstá, stojí, je hrozná.
Ostatní jsou dechberoucí. Dá se z toho něco vyvodit?
Anebo Young Lycidas - nejstarší (léto 2011) je teď opravdu perfektně silná, obrůstá, bují ze země,
zbylé tři jsou jaro 2012, a z nich: jedna roste velmi pěkně, na podmínky, které má,
druhá je dost ubohá, taková Popelka - snaží se, ale moc jí to nesluší, a třetí - ta je na odchod.
Ani po výrazném zlepšení podmínek (odstranění okolních trvalek, přidání gran. koň. hnoje, závlaha)
nepředvádí nic. Vůbec nic. Jen stojí. - tj. co z toho si vzít, co usoudit? Těžko něco.
Jen dodám k Sharifa Asma a Gartenträume - v kořenech měli hnízdo mravenci, na spodku výhonů
byl u země ten velejemný písek, jak to asi znáte - tj. může mít vliv. Nebylo jim dobře.
Resp. to může podporovat teorii o výživě - vláze (možná jsou jen ostinky tuze hladové a žíznivé).
Možná to zobecnit nejde, ale popindat si můžeme.