Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 25. srp 2014 14:20 #291833

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
JtO - v tom studeném počasí rozkvétá hodně do oranžova ;)
P1020831.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, mišpule, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 25. srp 2014 20:37 #291839

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM napsal:
Iveto, taky pozoruju rozdíly mezi jednotlivými sortami (Sharifa Asma vs. New Dawn).
U mne z těch starších čile vyhání nové pruty třeba právě Louise Odier nebo Golden Celebration,
takže v kultivarech rozdíl určitě bude. Zrovna tyto dvě jsem první roky nestříhal
Ohl. pravokořenných nemohu soudit ....

I proto neřízkuji (důvodů je mnoho, už jsem to psal xkrát - slabá výživa vlastními kořeny oproti šípku....

já než se dokopu k reakci :(
ad pravokořenné - já tu pár pravokořenných mám. Dělám si je i jako jistotní, kdyby náhodou nějaká cennost nepřežila první zimu nebo jako doplněk růže, kt. hůře roste /přisadím řízkovance k ní/.
pracovně bych je mohla rozsortýrovat do tří skupin
a) velkokvětky.
těch moc nedělám - mám za to, že jim to dlouho trvá než dorostou do koukatelné podoby. Samo není pravidlem. Kdysi jsem četla, že Evelyn je lepší na vl. kořenech ( v USA ). Mám zasazenou od jara podnožovou, pravokořennou pak v květníku. Pravda je, že obě rostou dobře.
Tzn., že podnožová byla očknutá o rok dříve než byl odebrán řízek. Obě jsou narostlé stejně. Zase ale se srovnává nesrovnatelné. Podnožová úpí suchem, květníková má vláhy dostatek.
b) drobnokvěté + plané ( jednoduchý květ )
- nepozoruji rozdíl u většiny - ať už ve vzrůstu či v rychlosti než udělají koukatelný keřík. Vyjímkou je B.Parfait, pravokořennému se větvit nechce. Je nějaký retardovaný nebo co. :silly:
c) Massadovky. Ty si řízkuju z několika důvodů - jednak blbě dostupné , vysoká cena, jsou na multifloře z kt. mám obavy.. a v neposlední řadě - ochotně koření.
Tam je to kus od kusu. Některé jsou pěkné hned, někt. se moc nechce.
třeba toto je loňský ( červencový ) řízkovanec ( 70 cm pruty )

P1180681.jpg

v zimě 2011/12 jsem o někt. pravokořenné přišla - vzteka jsem měla na Lense, Walferdange přišla jako pravokořenná již od něj - a zgrajzla mrazem.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, evai, Martin, mišpule, Evka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 26. srp 2014 22:23 #291867

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
JanoV, je to tak, barvy jsou ted pekne ostry.
Dokazete nekdo udrzet JudetO. jako soumerny nekandelabrovity ker?Ja tedy ne.Mozna je to mistem, ma ted slunce jen v poledne.Jenom tak 3 hodiny.
23.8.2014022.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Kaja, mišpule, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 26. srp 2014 22:44 #291868

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Evii, na to, že ná tak málo slunce, ti nádherně kvete ;) . Taky mi dělá kandelábry, ale zatím jen cca do metru.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 27. srp 2014 06:57 #291870

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Evoi,nevím jestli by to mohlo být dusíkem,ale zrovna jsem četla:"Při přehnojení dusíkem mají sice listy pěkně tmavozelenou barvu, ale výhony jsou vyběhlé, mohutné..". ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 27. srp 2014 07:48 #291872

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Evoi,nic si z toho nedělej.Hele moje CPM.Pilgrim taky vyjel,ale aspoň drží ve tvaru.Mary Rose má jeden kolem 150cm,zbytek keře je na 70-80cm.Souměrné keříky normální velikosti,mají jen Whisley 2000 a St.Swithun. :(

026CPM.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Kaja, Evka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 27. srp 2014 08:37 #291873

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
taky mi vyjíždějí , ale letos je nemilosrdně cvikám . hned jak takhle vylezou .když už na konci mají viditelné poupě , tak je mi to líto střihnout . předpokládám , že by mohly ještě obrazit .. je to jen pokus - - možná je vysiluji - ale když mají dost síly vyhazovat dvoumetrové pruty ....
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 27. srp 2014 15:23 #291879

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Jen si nestěžujte, já jsem ráda, že jsem JtO letos udržela při životě. Zřejmě umí číst myšlenky a tak trošilinku přidala, ale ještě to nemáme spolu uzavřené.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 27. srp 2014 18:35 #291882

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Myslím, že některé růže prostě budou vyhánět kandelábry za každých okolností, že je to prostě jejich přirozenost. Třeba CPM, ta to dělá pořád, každoročně už od začátku. Loni jsem jeden kandelábr cvičně zastřihla a jediný výsledek byl, že vykvetl později ( až opět dorostl do původně zamýšlené výšky). Na konci kandelábru udělá pugét květů a v dalším roce na něm udělá boční obrost, který pak nádherně kvete v první vlně ( druhá vlna opět kandelábry). Zřejmě to jsou právě ty růže, u kterých austin uvádí, že je mmožné je pěstovat jako nižší climbery. U JtO to udává taky, tj. kandelábry zřejmě budou běžné.

Edit: Fanynko, mě se JtO usazoval dva roky, než bylo jistél, že to přežije ( první pokus dokonce zkrachoval), teprve letos (třetím rokem) už dělá radost.
Poslední úprava: 27. srp 2014 18:37 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., fanynka, Evka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 29. srp 2014 20:07 #291909

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
pls, jen nesměle.. JtO mi nekandelábruje.
Mám ji od r.2009, každoročně 70 cm a víc ani ťukanec.

Prý má ráda celodenní slunce, tak jsem ji loni na podzim přesadila ( nic moc kořenový systém po těch 4 letech ) na "lepší". Odměnila se mi trucováním, letos ani jeden květ.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Marijka
Moderátoři: Eva L., Květa