HonzaPM napsal:
Iveto, taky pozoruju rozdíly mezi jednotlivými sortami (Sharifa Asma vs. New Dawn).
U mne z těch starších čile vyhání nové pruty třeba právě Louise Odier nebo Golden Celebration,
takže v kultivarech rozdíl určitě bude. Zrovna tyto dvě jsem první roky nestříhal
Ohl. pravokořenných nemohu soudit ....
I proto neřízkuji (důvodů je mnoho, už jsem to psal xkrát - slabá výživa vlastními kořeny oproti šípku....
já než se dokopu k reakci

ad pravokořenné - já tu pár pravokořenných mám. Dělám si je i jako jistotní, kdyby náhodou nějaká cennost nepřežila první zimu nebo jako doplněk růže, kt. hůře roste /přisadím řízkovance k ní/.
pracovně bych je mohla rozsortýrovat do tří skupin
a) velkokvětky.
těch moc nedělám - mám za to, že jim to dlouho trvá než dorostou do koukatelné podoby. Samo není pravidlem. Kdysi jsem četla, že Evelyn je lepší na vl. kořenech ( v USA ). Mám zasazenou od jara podnožovou, pravokořennou pak v květníku. Pravda je, že obě rostou dobře.
Tzn., že podnožová byla očknutá o rok dříve než byl odebrán řízek. Obě jsou narostlé stejně. Zase ale se srovnává nesrovnatelné. Podnožová úpí suchem, květníková má vláhy dostatek.
b) drobnokvěté + plané ( jednoduchý květ )
- nepozoruji rozdíl u většiny - ať už ve vzrůstu či v rychlosti než udělají koukatelný keřík. Vyjímkou je B.Parfait, pravokořennému se větvit nechce. Je nějaký retardovaný nebo co.

c) Massadovky. Ty si řízkuju z několika důvodů - jednak blbě dostupné , vysoká cena, jsou na multifloře z kt. mám obavy.. a v neposlední řadě - ochotně koření.
Tam je to kus od kusu. Některé jsou pěkné hned, někt. se moc nechce.
třeba toto je loňský ( červencový ) řízkovanec ( 70 cm pruty )
v zimě 2011/12 jsem o někt. pravokořenné přišla - vzteka jsem měla na Lense, Walferdange přišla jako pravokořenná již od něj - a zgrajzla mrazem.