Miška napsal:
Vůbec jsem zvědavá na celkové hodnocení Topek 2014. Protože když různě brousím a hledám ohledně informací na jiné růže, tak se samozřejmě dostanu i na Topky z minulých let a tam je to : letos byla špatná sezona a růžím nepřálo.
Letos to samozřejmě nebylo jiné (ale fakt - ta nezima, sucho, teplo až horko a následné denodenní lijavce k spokojenosti nepřálo). Tak kdy už ?!

Miško, nedávno jsem zrovna dumala nad tím, jaký úvod ( za sebe ) do TOPek napíšu.
Několik let za sebou jsem furt krouňala, že do růží pořád prší, letos u mne naprosto opačný extrém.
Domnívám se, že se minimálně vyrovnaly podmínky t.r. u mne s těmi, kt. mívá JitkaU2.
---
Odejity byly :
A Shropshire Lad ( namrzá, dlouhá pausa, netolerance sucha - vůbec neobrazila novými výhonky pro II. flór )
Brother Cadfael - růže ani do sucha ani do deště
Comtes de Champagne - málo mi kvetla, květ pouhý 1 den, netolerance sucha. Šla i vzhledem k tomu, že růží s jednoduchým květem mám spoustu a ona byla "na ocase".
Ještě jsou zasazené, ale s puntíky :
Alnwick Castle ( nijak mne neuchvacuje, nechce nic okolo, nevyrovná se s trvalkami, ale hlavně cimprdlína, náchylnější na vše - ať již zmrzlíci, déšť, sucho, nijak dlouhá doba květu... no prostě lehký podprůměr ).
a
Geoff Hamilton- vadí mi u něj náchylnost na déšť, ale hlavně - naposledy mi pěkně kvetl loňské jaro. Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že je opravdu velmi netolerantní vůči suchu. Péči má stejnou jako ostatní, neroste, nekvete od loňského červencového sucha. Ještě by tedy mohl mít něco s kořeny, ale je zasazen již několik let, vedle něj rostoucí růže zprava i zleva jdou. Takže to je malá až mizivá pravděpodobnost.
ad
John Clare - s tím jsem nadmíru spokojená, vždy jej vyzdvihuji v hodnoceních. Dtto
Munstead Wood a Crocus Rose ( ta letos trochu suchem byla horší v II. floru, ale i tak kvetla dobře. Teď dokvétá ).
Royal Jubilee vypadá hodně schopně ( mám nového od jara, snažil se, nasazoval květy průběžně. To velmi na nováčka oceňuji, páč jak jsem psala, nové růže jsem obcházela obloukem - zavadaly květy, nerostly ).
Boscobel ( nový ) a
Sophy's Rose ( přesazená ) - spokojenost.
Benjamin Britten - ten mi hodně namrzl v krutozimě, nevzpamatovává se. Neobjednala jsem si nového, lituji.
Jitko, ad
Jude the Obscure - mám ji od roku 2009. Ona je krásná, moc pěkná vůně, i zdravá... ale..
1.nesmí do ní napršet, to pak upadne celý květ.
2. u mne nijak divoce nepřirůstala, každoročně k zemi. Pak udělala celkem ukázněný metrový keříček, žádné kandelábry. Na podzim, tím jak slunce klesá, se dostávala min. na dopoledne do stínu sousedního domu. Kdysi tu ( pamatuji-li dobře ) Šárka psala, že chce celodenní slunce. Na podzim l.r. jsem ji přesadila tak, aby to slunce měla co nejdelší dobu. A jak někt. A. na přesazení špatně reagují, tak ani ona nebyla vyjímkou. Letos vůbec nekvetla ( to jí odpouštím, hlavně že žije a roste ).
Tu náhradu Wollertonem jsem zmínila z důvodu, že jsem zvědavá, kt. z nich bude lepší ( namrzání, tolerance k dešti, suchu, květuschopnost ). Páč tedy ani počtem květů se Jude u mne nepřetrhne - zřejmě jí podmínky mé zahrady nesvědčí. EvaL ji má daleko, daleko lepší.
Bez pochyby nádherně voní - jenže, u mne je zasazená kus od kraje, při chtíči čmuchání se popíchám prodíráním k ní... tak i tato, jinak velmi oceňovaná vlastnost, se zde míjí účinkem.