Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 11. říj 2014 09:13 #292423

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
Kajo je moc pěkná a myslím že i vitální
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

David Austin - Anglické růže 2014 12. říj 2014 17:00 #292427

• Lukáš
  • Platinum Boarder

Příloha 001_2014-10-12.jpg nebyla nalezena.

Příloha 053_2014-10-12.jpg nebyla nalezena.

Příloha 076_2014-10-12.jpg nebyla nalezena.

John Clare , toho může jen a jen chválit
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, Evka, ivik

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 07:28 #292428

• Lukáš
  • Platinum Boarder
tak se blíží čas sázení růží , jsem zvědavý co jste si objednaly za Austinky
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 11:52 #292429

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
no, co mne se týče, tak jak se mi to zatím jeví, poprvé bude počet nově nakoupených rovný těm Austinkám, které už dál pěstovat nechci.
Možná ( podle toho, jak se budu fyzicky cítit a jestli budu potřebovat místo ) dokonce odeševších bude více než zasazených. :dry: Černé puntíky u mne mají posbírané ještě dvě Austinky, tři jsem již vykopala.

K otázce - letos Queen Anne, Lady Salisbury ( koupena podruhé, loňská se mi nepřijala ) a Wollerton Old Hall ( výhledově možná náhrada za Jude the Obscure se kterou nejsem zcela spokojená )
Poslední úprava: 13. říj 2014 11:53 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 12:29 #292430

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
jejka :blink: Květo, - tak já právě mám objednanou Jude the O. :ohmy:
pak Janet a pak St. Swithum. Teď jsem navíc neplánovaně ve slevách koupila Boscobel a Crocusku (tu už jednu mám a jsem s ní moc spokojená). no snad nebude s tím Judou tak zle..... :whistle:
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 12:34 #292431

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Lukáši, nad Johnem Clarem jsem letos u Dresly na poli vzdychala.
Moc se líbily jemně purpurové stonky a ty poloplné kouličky květů, jejichž barva krásně ladila s těmi stonky. Tak moc se mi líbil, že jsem na něj ve všech objednávkách zapomněla.

Já už obdržela 4 Ostinky od Arbra - Moonstead Wood (už mám od loňského podzimu doma 1 ks a tak mne nadchl, že jsem vzala další - díky Kirsten, která ho tak krásně popsala :) )
Pak Benjamina Brittena, Royal Jubilee a taky Wollertona (toho jsem dala ke Kew Gardens- snad jim to bude slušet a taky by se mohly výškově sladit - podle vás počítám nad 150cm).
Ještě čekám Sophy´s rose a Falstaffa.

Květo, to jsem zvědavá, které Austinky od Tebe letos budou odejit.

Vůbec jsem zvědavá na celkové hodnocení Topek 2014. Protože když různě brousím a hledám ohledně informací na jiné růže, tak se samozřejmě dostanu i na Topky z minulých let a tam je to : letos byla špatná sezona a růžím nepřálo.
Letos to samozřejmě nebylo jiné (ale fakt - ta nezima, sucho, teplo až horko a následné denodenní lijavce k spokojenosti nepřálo). Tak kdy už ?!
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Lukáš

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 13:51 #292432

• Lukáš
  • Platinum Boarder
tak já letos čekám - Kathryn Morley , Tea Cliper , Young Lycidas , Lady of Megginch ,Lady Salisbury , The Shepherdess, Rosemoor a Tess
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 14:26 #292433

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:

Vůbec jsem zvědavá na celkové hodnocení Topek 2014. Protože když různě brousím a hledám ohledně informací na jiné růže, tak se samozřejmě dostanu i na Topky z minulých let a tam je to : letos byla špatná sezona a růžím nepřálo.
Letos to samozřejmě nebylo jiné (ale fakt - ta nezima, sucho, teplo až horko a následné denodenní lijavce k spokojenosti nepřálo). Tak kdy už ?!

:laugh: Miško, nedávno jsem zrovna dumala nad tím, jaký úvod ( za sebe ) do TOPek napíšu.
Několik let za sebou jsem furt krouňala, že do růží pořád prší, letos u mne naprosto opačný extrém.
Domnívám se, že se minimálně vyrovnaly podmínky t.r. u mne s těmi, kt. mívá JitkaU2.
---
Odejity byly :
A Shropshire Lad ( namrzá, dlouhá pausa, netolerance sucha - vůbec neobrazila novými výhonky pro II. flór )
Brother Cadfael - růže ani do sucha ani do deště
Comtes de Champagne - málo mi kvetla, květ pouhý 1 den, netolerance sucha. Šla i vzhledem k tomu, že růží s jednoduchým květem mám spoustu a ona byla "na ocase".

Ještě jsou zasazené, ale s puntíky : Alnwick Castle ( nijak mne neuchvacuje, nechce nic okolo, nevyrovná se s trvalkami, ale hlavně cimprdlína, náchylnější na vše - ať již zmrzlíci, déšť, sucho, nijak dlouhá doba květu... no prostě lehký podprůměr ).
a Geoff Hamilton- vadí mi u něj náchylnost na déšť, ale hlavně - naposledy mi pěkně kvetl loňské jaro. Nedovedu si to vysvětlit jinak, než že je opravdu velmi netolerantní vůči suchu. Péči má stejnou jako ostatní, neroste, nekvete od loňského červencového sucha. Ještě by tedy mohl mít něco s kořeny, ale je zasazen již několik let, vedle něj rostoucí růže zprava i zleva jdou. Takže to je malá až mizivá pravděpodobnost.

ad John Clare - s tím jsem nadmíru spokojená, vždy jej vyzdvihuji v hodnoceních. Dtto Munstead Wood a Crocus Rose ( ta letos trochu suchem byla horší v II. floru, ale i tak kvetla dobře. Teď dokvétá ).
Royal Jubilee vypadá hodně schopně ( mám nového od jara, snažil se, nasazoval květy průběžně. To velmi na nováčka oceňuji, páč jak jsem psala, nové růže jsem obcházela obloukem - zavadaly květy, nerostly ).
Boscobel ( nový ) a Sophy's Rose ( přesazená ) - spokojenost.
Benjamin Britten - ten mi hodně namrzl v krutozimě, nevzpamatovává se. Neobjednala jsem si nového, lituji.

Jitko, ad Jude the Obscure - mám ji od roku 2009. Ona je krásná, moc pěkná vůně, i zdravá... ale..
1.nesmí do ní napršet, to pak upadne celý květ.
2. u mne nijak divoce nepřirůstala, každoročně k zemi. Pak udělala celkem ukázněný metrový keříček, žádné kandelábry. Na podzim, tím jak slunce klesá, se dostávala min. na dopoledne do stínu sousedního domu. Kdysi tu ( pamatuji-li dobře ) Šárka psala, že chce celodenní slunce. Na podzim l.r. jsem ji přesadila tak, aby to slunce měla co nejdelší dobu. A jak někt. A. na přesazení špatně reagují, tak ani ona nebyla vyjímkou. Letos vůbec nekvetla ( to jí odpouštím, hlavně že žije a roste ).
Tu náhradu Wollertonem jsem zmínila z důvodu, že jsem zvědavá, kt. z nich bude lepší ( namrzání, tolerance k dešti, suchu, květuschopnost ). Páč tedy ani počtem květů se Jude u mne nepřetrhne - zřejmě jí podmínky mé zahrady nesvědčí. EvaL ji má daleko, daleko lepší.
Bez pochyby nádherně voní - jenže, u mne je zasazená kus od kraje, při chtíči čmuchání se popíchám prodíráním k ní... tak i tato, jinak velmi oceňovaná vlastnost, se zde míjí účinkem. ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Vlaďka, Evka

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 14:35 #292434

• Květa
  • Moderator
tak ještě ty, co přidal Lukáš -
z nich mám Rosemoor - na jaře jsem se tu nad ním ošklíbala, nakonec se ukázal jako jedna z největších pilňuch tohoto roku. Teměř kontinuální kvetení, zdravý. Jen květy měl proti jiným letům menší ( neva ).
The Shepherdess jsem sázela loni na podzim, tudíž "podobně jako ostatní nováčci".

Lukáši, jsem zvědavá, jak budeš v následujících letech spokojen s Young Lycidas - už po něm pošilhávám několik let,hrozně pěkná barva. Vždy mne od nákupu odrazoval ( a doposud odradil ) slabý růst a nepevné stonky. Třeba ale chce jen čas k tomu, aby byl super.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kaja, Lukáš

David Austin - Anglické růže 2014 13. říj 2014 15:55 #292435

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Miška napsal:
Lukáši, nad Johnem Clarem jsem letos u Dresly na poli vzdychala.
Moc se líbily jemně purpurové stonky a ty poloplné kouličky květů, jejichž barva krásně ladila s těmi stonky. Tak moc se mi líbil, že jsem na něj ve všech objednávkách zapomněla.

Tak John Clare je u mě TOP růže PODZIMU. je krásná a líbí se mi teď i spousty nezralých šípků na keři, kvete si tou svou sytou růžovou barvou, květy jsou nějaké plnější a snad se mi zdají i větší než v létě...prostě krasavice :woohoo: (Jo a taky se mi dobře chytlo mládě pod sklenicí)
Poslední úprava: 13. říj 2014 15:57 od JitkaU2.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Lukáš
Moderátoři: Eva L., Květa