Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 15. říj 2014 15:53 #292475

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
LDB mám moc ráda ikdyž je keřík dost řídký.Možná potřebuje nějakou zvláštní péči nebo opravdu sesadit 3 kusy do trojúhelníku 50x50x50cm?Na odkazu vypadá mnohem hustější než ji mám já. ;) www.chambleeroses.com/order/David-Austin...hwaite-(Auscrim)/239

Květo,mě by právě sluníčková barva vyhovovala,ale mám ráda hlubší květy.Zvláště,že žlutá je u mně teprve poprvé letos (dvě odrůdy)tedy vyjímečně a proto mi musí vyhovovat i tvarem květu. :laugh:
Poslední úprava: 15. říj 2014 15:56 od Evka.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 15. říj 2014 20:19 #292479

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
U mě moc Austinek neroste, mám jich oproti vám poskrovnu.
Mě letos dělá největší radost William Morris - nováček z loňského podzimu.
S L.D.Braithwaite jsem na rozpacích. Keřík nic moc, ale ty květy mě vždy přesvědčí,abych ho brala na milost.
Ale úplně nejhůř letos dopadla Sharifa Asma. Tedy obě. Nevím, zda to bylo počasím jak v zimě, tak v létě, ale fakt bída.Jsou to chudinky.
Jo a pak mě potěšil John Clare. Loni to byl takový chcípaček a letos se pěkně pochlapil. Výška zhruba okolo 1,2m a pěkně kvetl po celou sezonu.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

David Austin - Anglické růže 2014 15. říj 2014 20:29 #292480

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816

Příloha 037_2014-10-15.jpg nebyla nalezena.

Sharifa Asma hmm je to potvurka nemá ráda moc déšt
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

David Austin - Anglické růže 2014 15. říj 2014 20:30 #292481

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
No právě, a u nás lilo a lilo.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 15. říj 2014 20:32 #292482

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
no a u nás moc ne tak byla krásná
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 16. říj 2014 07:46 #292483

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
To právě úplně nechápu, jak můžou v deštivé angliii vyprodukovat růži, která nemá ráda déšť :blink: . Naopak celkem chápu, když růže jako Pat A. nezvládají horka nad 30°C. To je holt problém našeho klimatu, ne jejich. Je na nás si tu selekci udělat.

Druhou věc, co nechápu, je, jak to dělají s listím po zimě. Jak byla letos mírná zima, měla CPM listy až do jara. Obvykle je drží celou zimu a pak v únorových holomrazech zhnědnou a opadají. Letos ne, takže jsem ji musela obrat ručně. No neříkejte mi, že u Austina v rom rozáriu chodí zahradníci a každou růži ručně oberou :blink: .
Poslední úprava: 16. říj 2014 07:47 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

David Austin - Anglické růže 2014 16. říj 2014 11:24 #292484

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak já růže neobírám - to bych nezvládla - loni jsem hodně růží balila do béžové textilky / zbytečně/ . měly ještě zelené listy - tak i s nima . na jaře jsem sundala / třeba Edenka/ a listí se mi sypalo na hlavu .. zhruba jsem pohrábla a jinak to neřeším .. konkrétně Austinky mám sazeny v takových kolečkách v trávníku- až na několik, co jsou v jiných místech . těch je ale jen pár. včera jsem narazila na zajímavé video na FB - tam má jeden zahradník nasazeny růže podobně - jen ve větších rozestupech a každá má dřevěnou ohrádku - čtvercovou - aby neprorůstala tráva . tu má osečenou nakrátko . chodil mezi růžema a pohodlně je stříhal .to by se mi líbilo ., protože musím ta kolečka pořád obnovovat - zarůstají . taky se mi mezi nimi dost špatně manipuluje sekačkou - jsou hodně blízko sebe . po sezoně to ještě jde , jsou střihlé , ale jak narostou je to bída a já orvaná jak samice. :silly:

DSCN1279_2014-10-16.jpg
Poslední úprava: 16. říj 2014 11:27 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Lukáš, renataaali

David Austin - Anglické růže 2014 16. říj 2014 11:54 #292485

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
No, Kájo, já si už mockrát říkala, jak to asi udržuješ, to musí být hrozná dřina! Kdysi dáávno jsem obsekávala několik ostrůvků :sick: , už jsem je před spoustou let spojila do záhonů, zaoblila všecho kolem, aby se to pěkně dokola jedním tahem objelo. Snažím SETO dělat stále jednodušší :whistle:

Jano, Angličani rozhodně růže neobírají. Co je nemocné, spadne samo, uklidí ze záhonu na podzim. Co je zdravé a neopadá, se buď ostřihá s celými výhony(často střihají už na podzim, protože nehrozí mrazy), nebo, a tu zkušenost mám také, hlavně u historek, loňské listy opadají na jaře při rašení nových.
Poslední úprava: 16. říj 2014 11:55 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 16. říj 2014 12:37 #292486

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vlaďko, možná to u nich opravdu vyřeší ten střih na jaře, ale ne u popínavek ( a u mě se CPM jako popínavka chová).
Tam, kde jsem nedosáhla, ty listy také nakonec opadaly při rašení nových, ale nejdřív se na nich projevily houbové choroby. Proto jsem raději obírala, aby se to nepřenášelo na nové listy. Upřímně, zrovna u CPM to bylo houby platné. Nemá klasickou ČS ( jen trochu na spodních listech), ale letos má toto : www.omafra.gov.on.ca/IPM/english/strawbe...rders/leaf-spot.html . Mám to na několika růžích a hlavně na jahodách a na ostružiníku úplně hrozně moc, takže jsem ostružiník kuchla u země ( on zas vyrazí ;) ) a obrala jahody ( a to jsem je po sklizni vzala úplně dohola). Zvláštní je, že lesní jahůdky nemají ani flíček ;) .
Podobné fleky má i ořešák a myslím, že to je základ problému, protože ačkoliv listí z ořešáku každoročně sbíráme a odvážíme do sběrného dvora, stíhá se to z něj během sezóny roznést. Letos tu opravdu bylo neobvykle mokro. Chtěnechtě budu muset sáhnout na jaře k chemii :huh: .
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 16. říj 2014 12:52 #292487

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Já to po jarním ostřihání růží i trvalek na záhoně planžetkovými hráběmi dost vyhrabu.
No a popel po celou zimu sypu na růže, pod růže a vůbec všude po záhoně. Tak snad to jako desinfekce stačí.
Letos jsem stříkala, ale naprosto nesystematicky (nevím kterou jsem stříkla) a hlavně mi nevyšly ty doporučené doby ošetření po prvním střiku. Prostě: až jsem si zase vzpomněla. A že by ČS byla extra masivní letos nějak nepozoruji. Některé jsou chyceny více, některé vůbec. Neřeším a netrápím se.

K MOulinex - patří letos mezi extrastálefurtkvetoucí. U mne si prostě nedala pausu jako obvykle, až ke konci srpna a teď je zase opoupatovaná. Jestli to stihne záleží na počasí. A barvu mám radši, když je právě do měděna až pomerančova. Mám ji vedle LEH tak proto.
Emanuelke92014.jpg

Stejně tak teď krásně kvete (tedy v rámci podzimního kvetení) James Galway. A to jsem ho střihla po odkvětu na 30cm. Pofotím budu se snažit ho sem dát večer, protože dám srovnání i s prvním florem. Mám u něj dost výrazný rozdíl v barvě.

Moulinex14082014.jpg

No a Crocus (Emanuel) rose, ta letos vyšla parádně. U mne 2.kvetení lepší snad než první. A i to vybarvení květů mám radši - stárne do capuccina.

Emanuelke92014.jpg

Vlaďko, okraje záhonů stále přirývám a maskuji to za snadnější obsekávání sekacím traktůrkem, kterým zásadně nesekám já. A oboustranná spokojenost. Že už mám záhony tak o metr zase přirytý nikomu nevadí, hlavně že jsou okraje obsekané :cheer: .

Kájo, tak je spoj v jeden velikánský záhon. To by nešlo? Navaříš a napečeš a pozveš zeťáky a dcery a bude brigáda. Přeci Tě nenechají takhle trápit ;) . A ještě tam nasázíš ty přebytečný delphinia, co ti přerůstají jinde. Týjo, to by byla krása. A to pohodlí pro Tebe.

U Šípa jsem si letos v Angličankách ani neškrtla. Prostě mi to všechno mizelo pod rukama. Fakt. Stihla jsem pár historických.

Ten Emanuel se mi tam nahrál 2x a nevidím ho, abych ho smazala.
Poslední úprava: 16. říj 2014 12:55 od Miška.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Vlaďka, Kaja, Evka, Lukáš
Moderátoři: Eva L., Květa