Přidám hodnocení loňské sezony. Jenom mám málo fotek a jsou částečně z roku 2014.
1. Top růže 2015
Distant Drums – letos nádherná, kvetla 3x, obsypaná květy.
Cinco de Mayo – spolehlivá, zdravá, furtkvetoucí. Horko ji nemohlo rozházet. Jedna z mých nejoblíbenějších růží.
Queen of the Musk – po letech se vzchopila, kvetla hodně, zdravá a vyrostla. Doufám, že nebude pokračovat, je v popředí záhonu.
Queen Anne a
Lady´s Blush – spolehlivé, zdravé, stálekvetoucí.
2. Top nákup podzim 2014/jaro 2015 (prvoročky)
Tak sem rozhodně patří Lensovky:
Heavenly Pink, Pink Magic a La Feuillerie. A nesmím zapomenout na
Sophy´s Rose – stálekvetoucí, 50 cm vysoký keřík. Bezvadná.
William Christie – velmi vytrvalá, kvetla 3x.
3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili
Genevieve Orsi – na fotce vypadá lépe než ve skutečnosti. Nelíbí se mi zejména, jak stárne, má divnou hnědou barvu.
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic...
Les Yvellines a Genevieve Orsi, ale doufám, že se, pokud bude příznivé počasí, ukážou v lepším světle.
5. Neurazí, nenadchne
Martine Guillot – nějak mi nesedí tvar květů a moc neroste. Sebekriticky přiznávám, že ji asi málo hnojím. Musím se polepšit.
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
Zatím žádná.
7. Top vůně
Jednoznačně
Paul´s Himalayan Musk.
8. Top smraďoch - nemám
9. Růže, které si nejvíce vážím (z důvodu... např. bylo obtížné ji získat, čekání, shánění, vzpomínky a pod.)
Stále tato kolonka náleží
Distant Drums – dělá mi jenom radost.
10. Top očekávání aneb slibuju si od této…
Plaisanterie – bude to velký keř? V první sezoně se tak zatím nejeví, opřela se do toho trochu až na podzim, no zatím má cca 60 cm na výšku i šířku. Přirůstá do pěkného kompaktního keříku. Žádné vystřelené pruty.
11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
Ghislaine de Feligondé – díky příznivé zimě je to krásný keř (230 cm na výšku a tak 150 na šířku).
Angela – bezvadná, dlouhokvetoucí, dvě vlny, ale prakticky celé léto.
Queen of Sweden – totéž.
Tuscany, Tuscany Superb a Léda – spolehlivé a obsypané květy. Po odkvětu silně zkráceny, uvidíme letos, jak pokvetou.
Lady Emma Hamilton – spolehlivá, krásný keř, zdravá.
12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy...)
Ambridge Rose – krásné květy, ale nedobře reaguje jak na déšť, tak na velké horko.
Odile Masquilier – letos se vzchopila a kvetla 2x, nádherné květy, zdravá. Jenom kdyby tak rychle nerostla do výšky. Za sezonu má cca 180 cm.
13. Top šípky – nechávám je na
Paul´s Himalayan Musk a Medeu. V obou případech jsou malé a kouzelné.
14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně) – čs byla a celkem brzy v létě. Nestříkám.
15. Potížistka aneb kam s ní?
Les Yvellines – špatná sazenice. Snad se zmátoří. Zatím zůstala na místě.
16. Rozloučení
Minerva – u mě nerost;
Sweet Blondie – nepadla mi do oka. Obě jsou v dobrých rukách „prince Miroslava“.
17. Srážkové úhrny v průběhu roku 2015
Loni jsem „zvlčela“ a nepsala jsem si souhrnné srážky. Obecně jako všude byl katastrofální srpen, kdy nám spadlo na začátku snad 8 mm, na konci 40 mm a mezi tím byla výheň nad 30 stupňů. Nevydržela jsem a zalévala, díky tomu růže přežily v pohodě a díky dlouhé sezoně kvetly velmi často 3x s tím, že poupata se objevila i v prosinci (
Mary Rose).