Miška napsal:
Spodní voda dělá divy, to souhlasím.
Ale nedávno tu Lukáš napsal, že Austinky na jaře střihá o 1/3.
Nechci se tím Lukáše dotknout, každý si děláme své a jak mu to vyhovuje , ale osobně si neumím představit, že to takhle lze praktikovat k dosažení rovnoměrného a hezkého tvaru. Alespoň u všech soret.
Jsou růže, které porostou i po zastřižení k zemi vysoko a jsou růže, které se na koncích budou mrnit a nic víc.
Chce to zkoušet nejdřív ve vlastní zahradě a porovnávat. Pak buď přičítat nebo odečítat.
Já si myslím, že není nejvyšší meta, mít co nejvyšší keře k nebi, ne?

podepisuji
fajn je, že u růže lze ( do určité míry, že ) přizpůsobit svému chtění, potřebám, vidění zahrady.
Skoro vždy jsem musela růže stříhat k zemi. V posledních třech letech k tomu nejsem až zas tak nucena.
Přesto raději přitlačím na střih poučena minulými dvěmi seźonami. Nemusím tyčkovat, ledaskdy nestřihem bývá neupravený tvar keře....
a to ještě nezmiňuju pak střih po odkvětu, který také každá dělá jinak.
( jen uštipuju květy, EvaL - abych byla konkrétní - provádí A. doporučovaný zpětný střih. Moje květy Crocus R. byly proti Eviným cca poloviční.Bylo jich více, to ano, ale téměř k nepoznání )
Když se tu probírala Queen of Sweden - kroutila jsem hlavou. Nemám ji, znám. Domnívám se, že ji lze v poho udržet lehce nad metr.