Podařilo se mně získat úplně poslední místo na zahradě pro tři růže přesazením pivoněk. Jednou z možností je zkusit to s austinkami, se kterými mám nejméně zkušeností.
Přečetl jsem tuto diskuzi i Pelcovy komentáře, vybral jsem si a pak ověřil s rosebookem i helpm.
Chtěl bych Mary rose, Sophys Rose a Darcey Bassell (víc se mně líbí L D Braithwaite ale někde uvádějí náchylnost k ČS).
Ale proč to píši. V novější anglické verzi austinových stránek ztratilo mnoho růží jeho doporučení a jedná se nejen o starší růže ale i novější, jako Heathcliff - o tom psal Jeník už před půl rokem, Cariad, Wollerton Old Hall.
A Austinovo doporučení ztratily i první dvě z mých vybraných růží. Četl jsem o tom anglickou diskuzi, ovšem bez jednoznačného závěru (marketingový tah, s vypuštěnými růžemi se v budoucnu nepočítá, starší růže nebyly šlechtěny s tak velkým důrazem na odolnost proti chorobám, v některých regionech Evropy i Ameriky jsou diametrálně odlišné podmínky).
Proto bych chtěl poprosit zkušené pěstitele austinek, jestli Mary Rose a Sophys Rose mají proti novějším odrůdám nějaké nevýhody.
Další možností je osadit záhon neaustinkami (jak v diskuzi před lety uvedla EvaL), např Yves Piaget ap.
Jediným mým kriteriem je četnost a bohatost kvetení.
Všem, kteří mně napíší svůj názor moc děkuji.