Dobrý večer všem

Bohužel se mi za celých 14 dní nepodařilo zaregistrovat na KR, takže píšu alespoň touto cestou

Jmenuju se Klára, mám překrásnou divokou zahradu léta budovanou a posléze léta neudržovanou předchozí majitelkou a velkou zahradnicí, nyní starou paní, která zahradu budovala 46 let. Kvůli zahradě jsme kupovali dům, byla to moje srdcovka na první pohled

Zahrada je na hranici lesa a možná právě z tohoto důvodu tu nikdy nebyla zasazena ani jediná růže. Máme tu spoustu azalek, rododendronů, vřesů, hortenzií apod. (Ale to tu nechci rozepisovat, to spíš někdy do tématu Vaše zahrady). Prostě s obavou, že by tu růže stejně "nešly", tu teď ani jedna není

Dva roky od nastěhování jsem tuto teorii slepě následovala, z čehož mě vyvedl můj taťka, pragmatický zahradník, který mi řekl: "Jaký si to uděláš, takový to máš." No a tak jsem jednoho dne sedla k netu, a když muž usnul, tak jsem na tajňačku objednala "ňáký" růže od "ňákých" Pelcových

To jsem tak asi v té době věděla, že jsou růže velkokvěté a záhonové a popínavé a ty ostatní jsem hodila do pytle s názvem "asi plané"

Růže jsem objednala především podle vůně, pak aby jsme z verandy přes ně viděli ven, když si hrajou děti a aby šly uříznout do kytky na konci školního roku

No a jak to tak bývá, možná si někteří vzpomenete na své začátky, tak jsem teprve potom začala pátrat... Zjistila jsem, že existuje super blog Růžová zahrada od Levazy a Kachnischte, tam jsem se dozvěděla o paní Dresle, klikla jsem na odkaz KR a byla jsem ztracená :-

Poslední tři měsíce neustále lezu na HMF, KR, zjistila jsem, že ty "planý" jsou vlastně historické růže a že jsem se samozřejmě unáhlila a vlastně byla chudák objednávka celá špatně

Taky jsem zjistila, že růže asi vlastně miluju a nemůžu bez nich žít (hlavně bez historických) a pokud si neobjednám na jaře LO, tak asi umřu na srdeční selhání

A teď k věci: admin snad promine ten srdceryvný příběh na začátku

Zítra mi přijde mj. pět růží od Tantaua: Wedding Piano, Piano, Augusta Louise, Mary Ann, Nostalgie. Mám záhon 6m x 70cm, cvičně mu říkám "školní záhon". Udělám hodně velkou kravinu, když tam růže zasadím jednu vedle druhé s tím, že by sjednocující prvek byla nějaká doprovodná trvalka, která by se táhla celým záhonem? Popřípadě víc trvalek sladěných v jedné barvě (modré, fialové)? Je tu někdo, kdo má takový mišmaš a funguje to? Nebo mám růže rozhodit po celé zahradě na různá místa a na jaře k nim spíš dokoupit další růže? Prostě, někam je udat musím, zároveň to nechci dělat za každou cenu. Mohla bych vás poprosit, pokud tyto výše zmíněné růže máte, o ukázku kombinací s dalšími růžemi nebo s trvalkami? Děkuji