Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau III - růže dle šlechtitelů

Tantau III - růže dle šlechtitelů 05. říj 2017 23:01 #320678

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
nojo, při čtení tvého přísp. jsem si uvědomila, že je to u mě podobné, jediná, která je super je Heimatmelodie, ta byla na 2fl. obalená a včas. Taky u mě výborný Jazz, Aspirin, slabší letos kvetení Sirius.
Taková Arábie, začíná kvést déle, teď je krásně zelená, bez jediné skvrny nemocí - ale taky bez jediného květu na podruhé :( ,ještě že má načervenalé stonky, tím vypadá líp, něco se tvoří ale to nevykvete :dry: .
Holt se zaměřím na rannější kvetení růží ;)
Poslední úprava: 05. říj 2017 23:14 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Dita

Tantau III - růže dle šlechtitelů 06. říj 2017 21:00 #320683

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Já asi moc nemám co hodnotit, protože všechny růže od Tantau jsou prvoročky. Ale kromě Rokoko opakovaly všechny a ještě pořád kvetou, takže jsem ráda :) A u mě zase ochotně Sirius kvete podruhé a jsem nadšená z toho, jak dlouho drží květy. Začal na začátku srpna a pořád jede ;)
P1090472a.jpg

P1110871.jpg

P1110933a.jpg

P1110223.jpg

First Lady s našpulenou pusinkou :kiss:
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta

Tantau III - růže dle šlechtitelů 07. říj 2017 21:27 #320686

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Nestěžuju si, ale se mi zdálo u Siriuse loňské kvetení bohatší, výdrž a zdraví má výborné :)
Rokoko zase u mě opakovalo dobře, mám ho letitého, taky je to o podmínkách každé růže.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 08. říj 2017 21:22 #320689

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Pěkný den, jakou máte zkušenost s růží Stephanie baronin zu Guttenberg. Vydrží mi na spíše přistíněném místě, kde slunce sviti hlavne okolo poledne? Jak opakuje kvetení a jak je vysoká? Sháním něco před Jamese Galwaye misto latnate hortenzie a ted už není moc z čeho vybírat, tahle je ještě k mání a padla mi do oka.

2017-07-1526_panorama.jpg

Děkuji

Tantau III - růže dle šlechtitelů 09. říj 2017 09:54 #320691

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ninkwen napsal:
Pěkný den, jakou máte zkušenost s růží Stephanie baronin zu Guttenberg. Vydrží mi na spíše přistíněném místě, kde slunce sviti hlavne okolo poledne? Jak opakuje kvetení a jak je vysoká? Sháním něco před Jamese Galwaye misto latnate hortenzie a ted už není moc z čeho vybírat, tahle je ještě k mání a padla mi do oka.

Děkuji
Mám k sobě sesazené dvě a drží se u mě hodně při zemi. Víc než 40 cm nemají (možná nemají ideální místo, které by jim vyhovovalo). Bohužel u mě i dost trpí na skvrnitost, takže jsem z nich rozpačitá. Kvetou mi ve dvou vlnách.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 09. říj 2017 10:30 #320692

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
stefaniebaroninzugutenberg1.jpg

stefaniebaroninzugutenberg2.jpg

stefaniebaroninzuguttenberg3.jpg

u mě má tato růže po dvou letech možná metr, je na plném slunci a zdravá .
Poslední úprava: 09. říj 2017 11:35 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kika, Ninkwen, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, Dita

Tantau III - růže dle šlechtitelů 11. říj 2017 15:29 #320716

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Stephanie, Baronin zu Guttenberg
- 4. rokem
- vždy max. po kolena
- 2 vlny, hojné
- dokonalý květ, příliš netrpí na horko, trpí na déšť ( opad v poupěti až mumie )
- čerstvý květ narůžovělý až meruňkový střed, stárne do mléčné, trvanlivost 3 - 4 dny.
- keřík poměrně široká základna, dobře větví, hojnost výhonů
- zdravá

- v letošním roce mi poprvé v II. fl. vyhodila jeden ( :D ) prut o délce cca metr.

vyjma dvou fotek - vždy uprostřed
I.fl.
DSCN5323.jpg

DSCN5384.jpg

DSCN5552.jpg

--
II.fl. ( konec srpna )

DSCN6566.jpg

DSCN6567.jpg

- nízké ( slabé ) výhony pod tíhou květů se váhnou
- k James Galway mi připadá příliš nízká, vyšší užitnou hodnotu ( nepřetržité kvetení ) v podobné barvě jako Stephanie, pokud na této barvě visíš, má Sweet Blondie.
Poslední úprava: 11. říj 2017 15:31 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, alenak, Marta, rok.zaruka, Dita

Tantau III - růže dle šlechtitelů 12. říj 2017 23:24 #320719

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Děkuji moc! Včera nešlo forum a jak jsem byla nervózní, že by se růže mohly vyprodat, tak jsem objednala u Pelců. K Stephanie b.z.G jsem objednala ještě Garden of roses, a dám je nakonec úplně jinam, k lemu mezi kakosty a vysoké zvonky. Před J. Galwaye jsem vybrala Leonarda da Vinciho či Chippendale. Ještě musím zvážit, která se tam bude víc hodit. Nakonec jí vyplním misto mezi hortenzií a astrami.

Původně jsem měla v merku Bailando a Mariitheresii ze Spomyšle, ale odradily mne recenze na tento obchod.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 17. říj 2017 21:22 #320727

• Anonym
Dobrý večer všem :-) Bohužel se mi za celých 14 dní nepodařilo zaregistrovat na KR, takže píšu alespoň touto cestou ;-) Jmenuju se Klára, mám překrásnou divokou zahradu léta budovanou a posléze léta neudržovanou předchozí majitelkou a velkou zahradnicí, nyní starou paní, která zahradu budovala 46 let. Kvůli zahradě jsme kupovali dům, byla to moje srdcovka na první pohled :-) Zahrada je na hranici lesa a možná právě z tohoto důvodu tu nikdy nebyla zasazena ani jediná růže. Máme tu spoustu azalek, rododendronů, vřesů, hortenzií apod. (Ale to tu nechci rozepisovat, to spíš někdy do tématu Vaše zahrady). Prostě s obavou, že by tu růže stejně "nešly", tu teď ani jedna není :-( Dva roky od nastěhování jsem tuto teorii slepě následovala, z čehož mě vyvedl můj taťka, pragmatický zahradník, který mi řekl: "Jaký si to uděláš, takový to máš." No a tak jsem jednoho dne sedla k netu, a když muž usnul, tak jsem na tajňačku objednala "ňáký" růže od "ňákých" Pelcových :-) To jsem tak asi v té době věděla, že jsou růže velkokvěté a záhonové a popínavé a ty ostatní jsem hodila do pytle s názvem "asi plané" :-) Růže jsem objednala především podle vůně, pak aby jsme z verandy přes ně viděli ven, když si hrajou děti a aby šly uříznout do kytky na konci školního roku :-) :-) No a jak to tak bývá, možná si někteří vzpomenete na své začátky, tak jsem teprve potom začala pátrat... Zjistila jsem, že existuje super blog Růžová zahrada od Levazy a Kachnischte, tam jsem se dozvěděla o paní Dresle, klikla jsem na odkaz KR a byla jsem ztracená :- :-) Poslední tři měsíce neustále lezu na HMF, KR, zjistila jsem, že ty "planý" jsou vlastně historické růže a že jsem se samozřejmě unáhlila a vlastně byla chudák objednávka celá špatně :-) Taky jsem zjistila, že růže asi vlastně miluju a nemůžu bez nich žít (hlavně bez historických) a pokud si neobjednám na jaře LO, tak asi umřu na srdeční selhání :-) A teď k věci: admin snad promine ten srdceryvný příběh na začátku :-) Zítra mi přijde mj. pět růží od Tantaua: Wedding Piano, Piano, Augusta Louise, Mary Ann, Nostalgie. Mám záhon 6m x 70cm, cvičně mu říkám "školní záhon". Udělám hodně velkou kravinu, když tam růže zasadím jednu vedle druhé s tím, že by sjednocující prvek byla nějaká doprovodná trvalka, která by se táhla celým záhonem? Popřípadě víc trvalek sladěných v jedné barvě (modré, fialové)? Je tu někdo, kdo má takový mišmaš a funguje to? Nebo mám růže rozhodit po celé zahradě na různá místa a na jaře k nim spíš dokoupit další růže? Prostě, někam je udat musím, zároveň to nechci dělat za každou cenu. Mohla bych vás poprosit, pokud tyto výše zmíněné růže máte, o ukázku kombinací s dalšími růžemi nebo s trvalkami? Děkuji :-)

Tantau III - růže dle šlechtitelů 17. říj 2017 22:00 #320729

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Ahoj Klárko, krásně popsáno včetně srdeční zástavy kvůli LO:-DD
Určitě odpoví zkušenější. Já mohu říct jen mou cca 4 letou zkušenost. Začala sem podobně, jen s pidi zahradou a láskou k austinkám. Vkus se mění....a po nějaké době se shlížím v růžích o které sem ze začátku nezakopla.Zahony se vyvíjí postupně, hodně plánu sázení a pak ... zase přesazování:-)
Pokud si nejseš jistá kam...a už vůbec si nejseš jistá tím co si vybrala a teď by si vybrala i jiné....osobně bych je dala do jednoho záhonu...a buď doplánovala ranní objednávku a růže pak na jaře ještě přesadila.....nebo nechala záhon pak tak jak je s tím že jestli to fungovat min barevně nebude....přesadit můžeš dicky. Růže sice zpomalíš...ale jde to...a rozhodně bych z toho nedělala tragošku:-)
Moderátoři: Eva L., Květa