Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau III - růže dle šlechtitelů

Tantau III - růže dle šlechtitelů 17. říj 2017 22:02 #320730

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Vítej mezi námi,
když nejsi rozhodnutá jak sázet, můžeš udělat jámu v polostínu a růže tam zasypat do jara, připravit si chvojí a při velkých mrazech přikrýt, na jaře jednotlivě zasadit :) je to lepší než přesazovat, teda dle mých zkušeností, hlavně venku, žádný sklep apod.
Ona každá zahrada má jiné klima, podmínky, ale s trvalkama nic nezkazíš, hlavně co se Ti líbí, můžeš dát na jaře, aby to kvetlo macešky, než budou kvést trvalky, nebo letničky, krásenky, luštěnice, verbeny, traviny, mám ráda afrikány, ty kvetou do mrazu a hlavně vyplňují pauzu kvetení u růží, atd., možností hafo :)

Tantau III - růže dle šlechtitelů 17. říj 2017 22:04 #320731

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
podzimní zbarvení bílého Siriuse
DSC06293.jpg
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Ninkwen, Ajka, Marta, babkaela, LucieT

Tantau III - růže dle šlechtitelů 18. říj 2017 09:50 #320736

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3938
Ahoj Klárko. Všechny zmíněné růže mám. Weddig Piano a Piano mám u sebe a myslím, že spolu krásně ladí jak výškou, šířkou i barvou - bílá a tmavě červená. Ostatní jsou rozhozené po záhonech. Mám moc ráda Nostalgii, které se na mé zahradě velmi dobře daří, stále nakvétá a je vyšší než pěstitelé uvádějí. Ale jak už zde bylo mnohokrát řečeno, růže prospívají na každé zahradě odlišně, každý si musí tu svojí růžijdu najít. Mary Ann je krásná, ale na mé zahradě dost trpí na houbové choroby. Augusta Louise úžasně voní, dala jsem si jí do místa, kde často chodím, abych si jí užila. Přeji, abys´ měla z každé růžičky, kterou pro zahradu vybereš, velkou radost a spokojenost. :)

Tantau III - růže dle šlechtitelů 18. říj 2017 11:00 #320739

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Klárko, ahoj.
- pls., tak vždy příspěvek podepiš, abychom věděli, žes to ty.
K všemu přede mnou napsanému dodám :

- vždy se najde růže, kt. bude zrovna v tvé zahradě ta nej. Faktem je, že se jednotlivý kultivar růže u každého chová jinak. Přičemž záleží na zmiňovaných podmínkách ( pH, druh půdy, dešťová x nedešťová oblast, mrazy, nadm. výška ) ... můžeš s přibývajícími růžemi ( kytkami ) odhadovat jak se která zrovna u tebe bude chovat, následně si stejnak holky udělají co chtějí. :lol:

- z tebou vyvolených růží pěstuji pouze Mary Ann. Tu mám v Divnobarevným koutku. Tzn. spolu s růžemi, kt. možná nejsou hojně v našich zahradách zastoupeny. Fotky v případě zájmu pohledat mohu.

- ad sázení. To je věc zapeklitá. Ono je snazší osazovat 'pole neorané', než následně dosazovat a měnit. Dosazovaným růžím pak 'vadí' okolní - už narostlé - trvalky.
Přičemž růže většinou vybíráš podle fotek - nevíš, jak se budou chovat zrovna u tebe, jestli ti ( i v souvislosti s měnícím se vkusem a nároky ) budou vyhovovat. A jak v reálu vlastně budou vypadat. :laugh:
+ to, jak se budou chovat doplňkové trvalky
... mně to dává až praxe. A stejnak ( občas ) přesazuji.
Trvalky se povětšinou přesazují snáž. Nové růže zasadím, pokud nevyhovují, přesazuji je hned po I. sezóně.

- ad jarní pokupky. Prostokořenné růže se vyrývají všechny na podzim, na jaře se pak prodává pouze to, co 'zbylo' z podzimu. Neplatí o kontejnerech v álaBau.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 18. říj 2017 11:50 #320742

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj Kláro, Louise Odier bych měla mít teď v Lensově podzimní zásilce jednu nebo dvě plonkové volné navíc právě pro případy, že ji někdo někde už nesehnal, tak když ji budeš chtít, tak napiš. :)

Tantau III - růže dle šlechtitelů 18. říj 2017 20:44 #320744

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
U mě Sirius taky zrůžověl ;)
P1120171a.jpg
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta

Tantau III - růže dle šlechtitelů 21. říj 2017 11:35 #320758

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mary Ann

- obvykle mívá v květu daleko více oranžové, letos se rozhodla pro převlek růžovky.
- velká tolerance vůči suchu a vysokým teplotám
- květ má dlouhou životnost ( pokud do něj nenaprší )
- u růže s takto plným květem celkem dobrá tolerance vůči dešti.
- zdravá, 2 vlny kvetení, stejně silné.

- mrazuodolnost : nemám vyzkoušenou, sázena až po krutozimě. Tato zima tedy pro ni byla zatím nejnepříznivější ( -21 st. ), bývá hůř. Po zimě k zemi, podobně jako ostatní.

DSCN5435.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Milada, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, bradhal, LucieT, Dita

Tantau III - růže dle šlechtitelů 22. říj 2017 19:44 #320767

• Anonym
Ahoj všichni :-) Děkuji za rady a milé uvítací komentáře :-) Momentálně si válím šunky na Krétě, tak jsem se s odpovědí trošku omeškala ;-) Každopádně, k tématu, růže Tantau všechny zasazené. Hodila jsem je pospolu do jednoho záhonu v rozestupech asi 80 cm a děj se vůle boží :-)
Varouchu, děkuju za nabídku. Bohužel budeme teď po dovče ko s penězi, takže budu muset opravdu počkat na příští rok. Ale určitě si Louis Odier pořídím!!!! Zdravím, Klára :-)

Tantau III - růže dle šlechtitelů 03. pro 2017 07:51 #321258

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Pěkný zasněžený den! Jak teď nekvete nic na zahrádce, mnohem častěji koukám na růže na netu a na jaro budou mít na floribunda
.pl Mariitheresii, kterou jsem moc chtěla. Zajímá mne však její habitus? Můžete mi zaslat fotky? Chtěla bych vědět, zda jich koupit více a dát k sobě, nebo tvoří pěkný keřík. Předelaváme kus zahrady, takže místo bude! Juchů.
Poslední úprava: 03. pro 2017 07:52 od Ninkwen.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 03. pro 2017 08:45 #321259

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
je asi kolem metru do výšky i do šířky. u mně teda. jinak jak si ostříháš , tak bude.to třeba u mně platí u více růží . vím ,že třeba Honza z nich měl vítací záhon a tam byly menší .měl jimi olemovaný záhon . pokud se nepletu.

mariatheresia.jpg

tak jsem našla jednu fotku MT z počátku sezony. pak narostla trochu více.

je to u některých fakt o střihu - třeba Leonardo da Vinci mám velkou jak popínavku a viděla jsem fotku , kde jsou v záhonu nizoučké .
22221928_1647675018610201_4214244694584311863_n.jpg

leonardodavinci.jpg

to je na dokreslení -
Poslední úprava: 04. pro 2017 06:48 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, Viki, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa