Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 14. čen 2017 19:35 #319049

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, před chvílí jsem jich našla několik v květech hortenzií ( v kontejnerovkách) :angry: , už nevědí ty potvory, kam si až vlízt :unsure: . Blbě se odtamtud lovili a drželi se zuby nehty, vůbec nechtěli skákat dolů :unsure: .
Asi mladí brouci, protože dole v substrátu byly patrné výlezové otvory :unsure: .

Na to, že původně byli specializovaní jen na seda a dlužichy ( a podobné rostliny s dužnatými kořeny), jsou na můj vkus moc přizpůsobivý :angry: . Doufám, že se neadaptujou na růže :unsure: . Hortenzie taky nemá dužnatý kořeny a stejně si je vyloženě oblíbili :S :S ( tedy alespoň kontejnerovky).

Jinak, larva lalokonosce je dlouhá ve své maximální délce cca 1-1,5cm, takže výrazně menší než zlatohlávek nebo chroust. Při přeměně v brouka jí pak nožičky postupně narůstají. Larvy i ty napůl přeměněný jsou mléčně bílé narozdíl od chroustů. Larvy chroustů jsou 2-3cm velké a cca 1cm tlusté.

Rozhodně se chystám všechny hortenzie vzít Mospilanem v co nejbližší době.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Choroby a škůdci růží II 17. čen 2017 15:10 #319159

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Nevíte někdo, kdo mi takto zohyzďuje květy Elfe? Na jaře mi dost omrzla, hodně jsem ji stříhala, teď se zvetila a zase toto. Je to na dost poupatech. :S Díky.
DSC00062_2017-06-17.jpg

DSC000612.jpg

Choroby a škůdci růží II 17. čen 2017 19:46 #319162

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Koza?

Choroby a škůdci růží II 17. čen 2017 19:52 #319163

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Gábi, to sice nevím, ale mám to taky. Tak jsem se radovala, že po téhle zimě bude škůdců méně, ale opak je pravdou. Všechno mám vožraný vším možným- čalounice, mšice, pilatky, teď jsem čapla na Summer Songu nějaký housenky - jsou vidět na fotce na poupěti...už jsem stříkala proti lalokonoscům - měla jsem zbytek Calypsa, ten zabíral skvěle, ale už se prý zas nedělá, tak mi paní místo toho doporučila myslím Karate, ale člověk zas nechce mít ze zahrady chemickou továrnu, tak jsem ho zatím nerozdělala :( , je to boj. :angry:
20170615_161636.jpg

Choroby a škůdci růží II 17. čen 2017 19:54 #319164

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
MartaZ. napsal:
Koza?

Koza ne, tu tady nemáme. Ani srnky doufám nepřipadají v úvahu. Ty by je sežraly celý. Fakt netuším. Že by nějaké ptactvo? Ale takhle pravidelně? I když mohly být naklovaný už menší a teď ten defekt s nima roste. Fakt nevím.... :blush:

Choroby a škůdci růží II 17. čen 2017 20:08 #319167

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Gábi, taky si myslím, že to roste s růží. Já jsem uštipovala už ty nakousaný poupata, protože mi bylo jasný, že to nic hezkýho nebude.

Choroby a škůdci růží II 18. čen 2017 23:41 #319191

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Já jsem letos na takto okousaném poupěti našla opakovaně mravence. Ale nevím, jestli to ožrali oni nebo tam chodí za tím, co to ožírá...

Choroby a škůdci růží II 29. čen 2017 14:56 #319503

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Můžou mravenci ohrozit růži? Mám tu Midsummersnow a jaksi mi prosychá, dva výhony jsou hnědé a některým se svinují a usychají listy. Růže jinak fleky nemá, nic jsem nenašla, prostě prožloutává. Hodně jsem zalila a posypala proti mravencům, ti jsou jediní, co jsem na ní viděla. No a sestříhám, stejně už odkvítá a stříknu radši dithane. Snad mi neodejde, krásně narostla. Ch jo.

Choroby a škůdci růží II 29. čen 2017 15:04 #319505

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Geno, ano, pokud si v ní udělají mraveniště, tak můžou svým způsobem narušit kořeny. Oni mají potřebu si v mraveništi neustále větrat, takže nadělají chodbičky a vysušují a vysušují a růže pak nemá dost vody. Zkus prolévat, nesnášejí mokro. Pokud to nepomůže, tak holt Formitox :unsure: nebo nějakou jinou chemii : www.agromanualshop.cz/atak-prasek-na-mravence-amp-250g/ :whistle:

Pokud budeš mít při odstříhávání nějakou schopnou větvičku, tak si jí pro jistotu nařízkuj. Chytá se pěkně a budeš mít zálohu ;)

Choroby a škůdci růží II 29. čen 2017 15:23 #319510

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Už jsem kvůli mravencům přišla o několik růží. Hlavně co jsem měla v květináči. A "rukávy" u růží sleduju pořád a prolévám a sypu a přiznám se už jsem i stříkala ze zoufalství.
Moderátoři: Eva L., Květa