Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 22. kvě 2017 13:23 #318437

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Jak pomoct mladým růžím? Jsou to loňské sazenice, něco zasazeno do nádoby už loni v létě, něco až na podzim. Přezimovaly, narašily, pak to zábava s mrazy tady. To se nelíbilo Westerlandu, po zimě rašil méně očky a byl takový slabší, sestřihnutý na dvě očka. Ostatní ok, pěkně si rostou, ve stínu s krátkým odpoledním sluncem. Minulý týden začaly vadnou lístky na Queen of the musk, taky sestříhnutá na dvě očka, ta ani nevyrašila všechna, teď po víkendu jsou výhonky úplně kaput. Dnes jsem to uviděla i na Darcey Bussel, taky dvouočková, ale proti těm dvěma výhonky od začátku hezky zelená a silné, tak nevidím důvod, proč by měla chřadnout. Je úplně ve stínu, spálená není, zálivka kontrolovaná.
Začínám panikařit, jestli to není lalokonosec. A zas se obávám, že když to vyklepnu z té hlíny a on tam nebude, že tím zbytečně poškodím kořínky.

Choroby a škůdci růží II 22. kvě 2017 13:32 #318439

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal netuším :( . Nevadí jim, že jsou úplně ve stínu? Já mám loňské kontejnerovky dost na sluníčku, stíněné jenom vegetací od východu. Pravda, najaře nechtěly moc rašit a ani jsem je nikam nehonila ( ještě nedostaly hnojivo), ale lístky jsou celkem O.K. Možná bych spíš dala víc na světlo, ale udělala nějakou "stříšku" z bílé textilky. Ono bez světla zas dochází ke kolapsu látkové výměny :unsure: , takže se sto s ním taky nesmí přehánět.
Pokud jde o lalokonosce, zkus růži jemně uchopit za krček a zkusit jemně zatáhnout, jako bys jí chtěla vytáhnout. Pokud by to šlo lehce, tak to bych se bála, ale já tu lalokáče mívám a v růžích jsem je ještě nenašla...

Choroby a škůdci růží II 22. kvě 2017 15:00 #318442

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kika napsal:
Tak mam dost masivne padli na Crocus rose a nejakych mini ruzickach a cernou skvrnitost na Pigrimovi. Dneska rano jsem je strikla Discusem, tak doufam, ze na to padli to pomuze. Na CS mam pouzit neco jineho?

Kiko, Diskus má registraci i na ČS.

Bradhal, těžko říct, co se s nimi děje - z popisu to vypadá, jako kdyby růži kleplo. Což teda moc nebývá. Většinou klepne větev ( vypadá zpočátku OK, pak teplem zjistí, že nemůže proudit míza a zavadne ). V květináči ( zimovaném v bezmrazu ) by se stávat nemělo.

nevím, co ti poradit... zkusit nějakou déle zasazenou opatrně vyndat ( nevím, v jakém to máš substrátu, já když nechám květník vyschnout, mohu vyndat celý bal a podívat se na kořeny bez poškození.. )

mravenci ?
Následující uživatel poděkoval: Kika, bradhal

Choroby a škůdci růží II 22. kvě 2017 19:35 #318447

• bradhal
  • Platinum Boarder
Tak ani lalokonosec, ani mravenci. Růži jsem vyklepla, moc nových bílých kořenů neměla (ale jinak kořenový systém jeden z nejbohatších z té várky sazenic). Při detailním obhlížení byla jasně vidět zčernalá větvička, která byla otočená k oknu a proto nebyla vidět hned. Sazenice byla zastřihlá na dvě viditelná očka, ale vyrašila z nich jen ta horní, výhonky teď úplně zaschly. Bylo vidět i scvrkávání kůry na těch původních kouscích. Zem byla půl substrát pro růže aa půl jemná ornice, vlhkost mi přišla tak akorát. Jeden výhonek raší jakoby od středu, vypadal nejzdravěji, ten jediný jsem nechala, zbytek ostříhala. Nevím, jestli to nemám vzít ještě víc. Na řezu to bylo zelené, ale skvrny na kůře jsou. Také to místo očkování se mi nezdá, ale s tím nenadělám vůbec nic. Dala jsem to do nové zeminy, pořádně prolila. Víc si nevím. Pro srovnání sazenice Tradescant, která je ve stejných podmínkách hned vedle, byla od začátku slabší a ještě minulý týden byla menší než ta Darcey. Slunce se tam teď už dostane, to večerní asi v šest hodin, pak zase rychle stín od sousední stodoly.

IMG_2013.jpg

IMG_2014.jpg

IMG_2016.jpg

IMG_2017.jpg

IMG_2018.jpg

IMG_2019.jpg

Choroby a škůdci růží II 22. kvě 2017 21:43 #318449

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
odkud jsou ? podnož vypadá na šípek. kořeny jsou bílé na řezu, předpokládám.

Bradhal, použila bych fungicid - na té větvičce, co je na ní cedulka - to vypadá na botrytidu.
Po zaschnutí bych růži přiklopila okurkáčem ( igelitem ) pro udržení vlhkosti. Musíš ale dávat pozor na přehřátí. Ten nový výhonek ( zdá se mi postižený, ale je to fotka ) bych uštípla - pokud vrchol zasychá ?

popravdě, moc dobře to s ní nevypadá.. uvidíš, třeba se vzmátoří :unsure:
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Choroby a škůdci růží II 24. kvě 2017 19:30 #318502

• ibiska
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 1248
I letos Queen Anne ohlodává včela čalounice. Růže jsou tříleté ale nevypadají moc dobře, takové slaboučké a malé. Je zajímavé, že tato včela si v první řadě vybírá právě tuto růži. Mám 3 sazenice a všechny jsou okousané. Ostatní růže jsou v pořádku.

DSC_0008-kopie.jpg
Následující uživatel poděkoval: Marta, rok.zaruka

Choroby a škůdci růží II 24. kvě 2017 20:06 #318506

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
I mšice si vybírají. Z růží si vybraly Angelu a z klematisů neznámý drobnokvětý červený kultivar.Vedle je W.Niké a té si nevšímají. Pilatěnka si zase vybrala žlutou Lichtkonigin Lucii.
Následující uživatel poděkoval: ibiska

Choroby a škůdci růží II 14. čen 2017 13:38 #319037

• bradhal
  • Platinum Boarder
Tady jsou mšice všude, ale moc mi to nevadí, roznáším teď po růžích slunéčka nebo jejich larvy a ty tento problém vyřeší velmi rychle a efektivně.
Trápí mě ale něco jiného. V Anglických růžích VII dámy nadhodily okousané listy - poznáte s určitostí výkroje od včel čalounic? Protože ty mi na zahradě nevadí. Dokonce když jsem našla okousané obě Uetersen Klosterrose, tak jsem byla ráda, že tu ty včely mám. Ale neviděla jsem je v akci. A díky jinému fóru ve mně letos totálně panikaří moje vnitřní já kvůli lalokonoscům. A jimi (dospělci) okousané listy vypadají na internetu dost podobně, navíc jsem včera večer pět mladých brouků sesbírala z Nahémy a Ghislaine. Teď váhám, jestli to všechno plošně postříkat nějakým dryjákem proti žravému hmyzu nebo ne. Protože včely hubit nechci.

IMG_2267.jpg

IMG_2237.jpg

Mezi nimi je vrbina, tu pěkně likvidují takové zvláštní bílozelené housenky, ale jenom přes noc. Drží se opravdu jen na ní, chodím to kontrolovat, a protože ji chci zlikvidovat, tak mi tam nevadí.

IMG_2268.jpg

IMG_2270_2017-06-14.jpg
Poslední úprava: 14. čen 2017 13:41 od bradhal. Důvod: špatná fotka

Choroby a škůdci růží II 14. čen 2017 14:20 #319041

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, od lalokáče to vypadá trochu jinak. Kousance jsou cca 4-5mm velké a nepravidelné. Zkontroluj si eounymusy, břečťany a hortenzie, ty jim jedou velmi ( broukům) :unsure: .
Radu nemám žádnou, bojuji s nimi též :( . Teď lze sbírat navečer brouky ( jsem dopoledne našla jednoho dokonce v květu surfinie :angry: ). Kde máš podezření, dát opatrně pod keřík bílý hard a pak zatřást keříkem. Opadají na zem a pár vteřin dělají mrtvé brouky - dají se v tu chvíli rychle rozmačkat ( doporučuji rukavice ). Taky můžeš zkusit postřiky proti žravým - mělo by to otrávit brouky - postříkat ožrané rostliny nebo rostliny, kdes je přistihla. Stříkat navečer, když včely už nelétají. Slunéčka a jiný užitečný hmyz tím ale zahubíš. Proto bych netříkala plošně, ale jen vybrané rostliny :unsure: .
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Choroby a škůdci růží II 14. čen 2017 16:49 #319046

• bradhal
  • Platinum Boarder
Hortensie mám jenom čtyři a malé, tam nejsou, brsleny, břečťan ani jiné pochoutky jako rododendron nemám vůbec. Obešla jsem to v podvečer, ani nebyla tma, s bílou plastovou miskou s vodou a sklepávala je do toho.
Jinak pro méně znalé pár základních dat - dospělci žerou listy, larvy jsou daleko nebezpečnější, žerou kořeny a kůru i celkem velkých rostlin a až se na to přijde, je většinou pozdě na záchranu. Larvy se dají dobře poznat, jsou to tlusté bílé ponravy ve tvaru písmene C s rezavou hlavou a NEMAJÍ NOHY! (pokud to má nohy, je to zlatohlávek nebo chroust a spol.). Dospělci neumí létat, ale samice zvládne za sezonu naklást ke kořenům až 1500 vajíček. Vajíčka jsou ze začátku bílá, pak žloutnout až hnědnou, vypadají trochu jako hnojivo Oscomote, ale jsou menší, do 1mm. Dospělci okusující listy mají dobrou strategii - při nějakém podezření hned spadnou na zem. Plavat ale dlouho nevydrží. Teď už se dají najít mladí brouci, jsou trochu menší a světlejší než dospělí.
Ačkoli jinak mám blíž k přírodnímu stylu v použití postřiků proti chorobám i havěti, tyto potvory na zahradě nechci, opravdu ne.
Následující uživatel poděkoval: Jikra
Moderátoři: Eva L., Květa