Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 19:59 #317153

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Jitko, měla jsem hryzce pod skalkou a zlikvidovali všechny cibulky. Na radu jsem zasela
lebedu zahradní fialovou a pryšec křižmolistý- žádnou parádu byliny na skalce ten rok nedělaly,
zvlášť lebeda. Vysoká 1,5m klátivá , ale hryzci odešli.Jestli náhoda nebo vadil pach z kořenů-
nevím. Za zkoušku stojí vše. Pro jistotu dávám cibulky tulipánů do drátěných košíků , které
nastříhám z králičího pletiva, ale jak chránit růže mě nenapadá.Je to k vzteku.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 00:02 #317163

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ajko, pokud mají jemné kořínky, zkusila bych je opět zasadit a ostříhat k zemi. Třeba angličanky celkem dobře koření na vlastních ( a mnoho dalších taky).
Jako prevenci leda pro každou vyrobit klícku pro kořeny z králičího pletiva. Dělává se to i pro stromy.

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 06:16 #317164

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Děkuji všem za rady. Ano, je to vodní hryzec. Soused s ním bojoval loni. Na růžích byly i zřetelné otisky zubů, jak hlodal, zmetek. Ono je to u nás těžký, před zahradou řeka, vedle roky neposečená louka...Gel, který doporučuje Regina, je prý dobrý, vychvalovali ho kolegové od manžela už loni, hned pro něj dojdu. Soused, krom různých jedů na krysy, které doporučuje také Kája, cpal do děr hadr namočený v savu a naftalín. Pryšec mám preventivně na zahradě v každém koutě, vysemení se sám. A také tam mám moje zlaté užovky, ale jak byly mírné zimy , tak je asi přemnoženo. :( Jani, růže jsem ostříhala a zpátky vsadila. Monty se vyhříval na slunci a asi se nestačil divit, ostříhala jsem mu srst a dala kolem růže. Pletivo je asi řešení pro nově zasazený růže. Od loňského podzimu se mi lepí smůla na paty. Na chalupě jsem si agátovým polenem vyrazila zuby, přerazila čelist a stále to nemám v pořádku a teď mě pro změnu budou trápit hryzci, ale bude líp. :) Díky, díky za rady.

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 06:35 #317165

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ježiš , děvče zlaté . no chudino, to sis užila :S :kiss:

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 06:37 #317166

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Ajko, budu držet palce, ať se růže vzpamatují, gel si sama zapamatuju, občas vidím díru po krtkovi, zatím doufám. A hlavně, aby už bylo líp. Mělas opravdu ošklivý úraz. Z vlastní zkušenosti a jsem už docela věkovitá, dost často to v životě bývá, špatné a lepší periody se střídají. Tak ať už jdeš do té lepší... :up

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 08:18 #317169

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Ajka,drżím palce, aby si sa hlavne doliečila . S tou potvorskou háveďou bojujeme odkedy máme záhradku,lebo kúsok od nás je potok.Dokonca nám zlikvidovali veľkú jabloň , tak ako si ty vytiahla ružičky, tak sme v tiahli jabloň a susedia sa chodili pozerať na to čudo ohlodané :evil: odvtedy sadíme stromky len do pletiva a cibuľoviny len do košíkov.Takisto do każdej väčšej diery strkám vankúšiky s otravou a vyskúšala som aj ten gel. A po desiatich rokoch od vyhlásenia vojny môżem azda povedať, że sa našej záhrade vyhýbajú :woohoo: Takže prajem pevné nervy a verím, że sa ti podarí ružičky zachrániť

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 08:26 #317170

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ajko přeju brzké uzdravení a úspěšný boj s potvorami ;)

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 09:16 #317172

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ajko, to je teda hrozný úraz. Hlavně, ať se ti to dobře zhojí. Snad aspoň některé růže zakoření. Jak vás tak čtu, asi roznesu jed do děr. Máme tu zatím jen myši a měli jsme křečka.

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 17:39 #317179

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
ahoj Ajko, hlavně přeji uzdravení, co se týče těch hryzců - taky bojujeme, jablunku,i do broskve se pustil, stromky sázíme už jen do pletiva. Gel se u nás neosvědčil, hlavně granule, dáváme trubky do země - stále, krtků se tím chytí dost. Humanita jde stranou, oni potvory nesnášejí průvan, hned díru zahrabou, poznáš tak že jsou aktivní. Taky jsem si vzpoměla, že jsem dávala okolo kývající se broskve skelnou vatu, udělala jsem rigol kolem a vycpala, pak zaházela, broskev přežila. Přeji úspěšný boj :)

Choroby a škůdci růží II 18. bře 2017 19:30 #317180

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ajko,to je hrozný,to musela být bolest.Tos "jedla" brčkem?To bych se svou nenažraností zahynula.Jak dlouho jsi to měla zadrátovaný?
Mamka povinně vyčesává Kikinu a věnečky z chlupů dám kolem klematisů,spolu s Ferramolem-kombinovaná ochrana.
Kdy budete stříkat růže proti houbám?Já je asi vezmu Kuprikolem spolu s broskví(na tu jsem zapomněla,snad to ještě bude něco platný)
Moderátoři: Eva L., Květa