Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 15. bře 2017 17:44 #317084

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Tak prohlídka růží po zimě nic moc. Všude červené fleky. Slivovice jako desinfekce na nůžky a uklidňovadlo pro mě splnila účel. Diskuze Choroby a škůdci růží I i II pročtěna. Zděšení nad korovou spálou a následné zkušenosti vstřebány (hlavně klid, že Láďo :-) ). Jen mě tak napadlo, největší diskuze ohledně korové s. proběhly na jaře 2015 a od té doby už snad máme i nějaké zkušenosti za sebou.

Takže co vím a dělám:

- střih co půjde do zdravého a pryč s tím.
- desinfekce lihem/slivovicí
- na příští měsíce méně hnojiva s dusíkem
- přidat draslík (máte tip v čem je?)
- pozorování :-)

A jaké zkušenosti máte s přípravky? Ponejvíce tady proběhly tipy na:

- Kuprikol
- HARMONIE HuminoVital s aktivním stříbrem
- Polyversum
- od pana Šípa mám tip na Dithane DG Neotec / Dithane M45
Poslední úprava: 15. bře 2017 18:00 od Vendy.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Regina

Choroby a škůdci růží II 15. bře 2017 18:49 #317090

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Zrovna dnes jsem si na korovou spálu vzpomněla, když jsem na Midsummersnow našla toto. Ale spíš si říkám, jestli to není proto, že je větev narušená mrazem. Zítra ji šmiknu a šmiknu fleky, jen si musím dohledat, jak to má na řezu vypadat.
IMG_20170315_173840.jpg

IMG_20170315_173854.jpg
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Choroby a škůdci růží II 15. bře 2017 19:38 #317091

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Díky za fotku a předem díky zkušenějším za vyjádření. Popisů korové spály růží jsem našla na netu několik, ale nějaká pořádná ilustrační fota ne.

Choroby a škůdci růží II 15. bře 2017 20:07 #317094

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Vendy, já stříkám, když už se k tomu dostanu, Dithane. Ale nebylo tolik času a růže jsem trochu zanedbávala. Mám na nich všechno možné. Ale korovou spálu skoro vůbec ne. Myslím si, že bude něco na tom dusíku. Jak jsem zanedbávala, tak se ani nehnojilo. Ničím jiným to být nemůže, protože jsem s nimi prostě nic nedělala.
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Choroby a škůdci růží II 15. bře 2017 22:34 #317102

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Díky Regino.

Bradhal musíš koukat na KR :-) Skoukni diskuzi Choroby a škůdci růží I nevím teď přesně, ale asi někde kolem 40 stránky, spíš koukej na datum začátek března 2015 a to jaro tam je flekatých fotek dost. Ani se mi to tu dnes nechtělo dávat. Vidím všude červenofialové fleky.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Choroby a škůdci růží II 16. bře 2017 10:38 #317108

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Dík, už jsem se k tomu pročetla, je to kolem stránky 50. Ty jo. Dezinfekci nůžek běžně zcela podceňuju = nedělám, ale dneska jdu prohledat lékárničku, měl by tam být líh po dětech. Zlatice u nás ještě stále nekvete, ale něco už ostříhám. Minimálně ty zimované na půdě, ty už mají výhonky 10 cm, bylo tam moc teplo. :(

Choroby a škůdci růží II 16. bře 2017 12:30 #317110

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Taky mám pročteno. Nějakou krupičku jsem našla na některých růžích až při druhém ohledání. Něco jsem odstřihla, něco nechala. Nepoznám ks od projevů černé skvrnitosti. Takovou krupičku jsem našla i u čs.

Choroby a škůdci růží II 16. bře 2017 13:19 #317112

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Nevím, jak je to efektivní. Spíš bych řekla pro pocit. Nůžky jsem desinfikovala u japonských javorů. Efekt nula. A vůbec si neumím představit, jak by to dělali ve velkém.

Choroby a škůdci růží II 16. bře 2017 17:25 #317113

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, nemyslím, že je to KS - tohle obvykle vznikne už v létě, když boční výhon chytne nějakou černou houbu ( myslím, že to spiíš bude ČS) a přeleze to do větve hlavní. Už jsem si toho loni všimla a odstřihávala už ve chvíli, kdy jsem si toho všimla na té boční větvičce, aby se mi to nešířilo :unsure:
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Choroby a škůdci růží II 16. bře 2017 21:08 #317121

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Tak jsem vše pročetla, studovala google a závěrem mohu říct, že na choroby kašlu. Co přežije, to přežije, co ne, nahradí jiná kráska. Mám na růžích miniaturní hnědou/červenou krupičku sem tam. Třeba C. Hume měl ale loni dost čs. Takže si myslím, že to bude od ní. Asi budu muset vzít chemii na milost, protože jsem musela vzít až k zemi Rosarium Uetersen. Byla flekatá jak hyena (taky mívá čs) a uvnitř hnědá dřeň. No což, letos dostane obelisk, aspoň se tam vejde. No ale jestli to tak půjde dál, popínavka z ní nebude. :(
Poslední úprava: 16. bře 2017 21:10 od Genovesa.
Moderátoři: Eva L., Květa