Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 04. zář 2016 23:04 #312725

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Regino, to není špatné řešení, může být v řadě případů úspěšné, ale u nás na placce a ve srážkovém stínu je to těžko řešitelné. Vyvýšené záhony mám, jsou fajn, ale musím tam vybírat suchovzdorné rostliny. Nemám automatickou závlahu, hlína prostě v létě často vyschne tak, že popraská. Jsme vysoko nad řekou, voda je tu hodně hluboko, v létě jsou studny zcela prázdné. Někdy neprší i 3 týdny v kuse.
Jsme oficiálně nesušší oblast ( ikdyž se mi zdá, že jižní Morava nám poslední dobou "šlape na paty"), navíc velmi teplá. Často tu v létě fouká suchý teplý vítr jak z fénu, takže listy mnoha rostlin schnou od toho.
Nebývalo to kdysi tak zlé, pamatuju doby, kdy voda ve studni bývala i v létě ( alespoň po dešti), ale od r. 2003 byly studny deset let bez vody, pak se voda v r. 2013 vrátila ( byly povodně, voda stála i v bramborových řádcích na poli za zahradou) a loni už zase studny prázdné.

Ale nelámu si s tím už hlavu. Prostě jsem pochopila, že je jednodušší se přeorientovat na rostliny, kterým toto vyhovuje a růže jsou naštěstí mezi těmi, které toto zvládají při počáteční zvýšené péči velmi dobře. Krom růží mám sbírku rozličných suchomilných trvalek. Překvapivě dost trvalek to zvládá po většinu roku celkem obstojně , jen v srpnu ( obvykle) musím několik dní zalévat, aby to všechno neuschlo.
Dole u řeky jsou zahrádkářské kolonie, které jsou na tom zcela opačně. Jsou cca 1,5m nad hladinou řeky. Zjara čas od času zaplavené povodní, voda ve studních celoročně. Ideální pro vlhkomilné rostliny, ale růže jim jdou také překvapivě dobře.
Každý máme na zahradě nějaké podmínky, které je třeba dobře poznat a pochopit, pro které rostliny je to vhodné přirozeně a pro které třeba s malou dávkou snažení a péče a takové pěstovat. Ale podle mě nemá smysl se snažit pěstovat rostliny, které potřebují přesný opak toho, co mám k dispozici. Trvalo mi skoro deset let, než jsem na tohle přišla a přestala se snažit to dělat po svém a začla víc vnímat zahradu a přírodu okolo. Koukám, co prosperuje v okolních zahradách, vzpomínám, co kde mívala zasazené babička, atd.

Choroby a škůdci růží II 04. zář 2016 23:23 #312726

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Jano, to je hluboká pravda a moudrost.Písky tady nejsou na jednu stranu taky žádná výhra. Ale jaro je ještě snesitelné a nějak vůbec mám radši zahradu zjara. Dost mě překvapily rhododendrony a azalky. Se suchem se srovnávají fakt dobře. Nejspíš je pro ně mnohem horší zásaditá těžká půda i když vlhčí.Z cibulovin jsou tu unešené tulipány. Trvalky jsem dost vzdala. Hlavně ty pozdější. Ale obecně bych řekla, že nikdy úplně nezklamou růže a pivoňky. Anglickou zahradu prostě mít nebudu :laugh:

Choroby a škůdci růží II 05. zář 2016 08:29 #312732

• Marta
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 211
Jani, určite by kys. citronová aj ocot zmenili PH vody, ale z kyseliny sírovej nevzniknú tie mini zrazeniny ani presne neviem čoho, také mini kryštálky nejakej zlúčeniny - blbá hlava, nezapamätala som si čoho. Je to už pomerne dávno, odkedy s úspechom používame ten postup a človeku - mne teda určite -vedľajšie informácie
vyfučia....
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Choroby a škůdci růží II 08. lis 2016 14:16 #313985

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak jsem naštvaná .. si přestavte - jdu střihnout poupata do vázy a co nevidím - požrané a v děrách sedí - slunéčko ,takové to cizí , černé a na druhém poupěti v díře menší moucha. mám dojem že je to ta potvora , co klade vajíčka do poupat kosatců . tak jsem vám to vyfotila - ačkoliv škůdci zdrhli . kdesi jsem četla, že ty cizí černé slunéčka i koušou - štípou . další věc- ještě jsem dnes narychlo střihla pár kandelábrů - no potěš koště - samo zase spála. !!!

DSCN2595_2016-11-08.jpg

DSCN2593.jpg

DSCN2606.jpg

mázlá fotka, ale už tam nejdu , je mi zima :whistle:
takhle má sem tam výhon Elfe. byla napadena i loni .
Poslední úprava: 08. lis 2016 14:51 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Choroby a škůdci růží II 08. lis 2016 17:31 #313989

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kájo, měla jsem takhle podežraný poupata zjara. Myslím, že to dělala nějaká housenka. Možná se tam to slunéčko jen schovávalo. Zalézají na zimu do děr. Já dnes housenek našla několik :unsure: .
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Regina

Choroby a škůdci růží II 09. lis 2016 20:24 #314023

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Kája má pravdu, koušou a žerou listy, květy-mně to dělají v zz :sick:

Choroby a škůdci růží II 09. lis 2016 21:05 #314025

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Nešlo to sluníčko sežrat tu mouchu?Vždyť jsou to dravci,že by to cizí bylo býložravé?Tyhle podežraný poupata jsem taky měla.Letos jsem měla housenčí invazi,zelené mrchy,nejvíc jim chutnaly historky,po pár dnech bez dozoru byly listy oholené.Mamka je chodila sbírat,ptáci na ně hodili bobek.
Černou skvrnitost a padlí tu mám až teď-teda mimo Mrs.J.Laing,ta je bílá už od půlky léta.

Choroby a škůdci růží II 09. pro 2016 20:26 #314448

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Luša napsal:
Souvenir d´Adolphe Turc na jar vyrašil len takými zelenými strapčekmi
a nič viac. Určite som niekde urobila chybu, ale neviem akú :S

Lušo, v Sezoně 2016 vzpomínáš na tyto tramporty se SdAT - nemohlo jít o herbicid?
Někde v okolí růže, nebo třeba i zherbicidovaný kompost, který pak skončil u růže atd.?

Choroby a škůdci růží II 07. led 2017 11:54 #314826

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Psala jsem tu několikrát, že mívám na clematisech zvláštní mšice, myslím, že jsem nikdy nedala fotku.
P1050644.jpg

Mají prostě tmavou tečku :whistle: . Nikde jinde jsem je neviděla, než na clematisech a nikde se mi nepovedlo vyprátrat, co je to za druh. Každopádně jsou pro clematisy úplně fatální, udělají kolonie pod kalíškem poupěte a vysávají tak, že poupě zakrní. Je to jediný škůdce, se kterým jsem ztratila trpělivost a natvrdo na něj používám chemii ( bodově, vždy, když je objevím)
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Choroby a škůdci růží II 07. led 2017 16:39 #314846

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Následující uživatel poděkoval: babkaela
Moderátoři: Eva L., Květa