Regino, to není špatné řešení, může být v řadě případů úspěšné, ale u nás na placce a ve srážkovém stínu je to těžko řešitelné. Vyvýšené záhony mám, jsou fajn, ale musím tam vybírat suchovzdorné rostliny. Nemám automatickou závlahu, hlína prostě v létě často vyschne tak, že popraská. Jsme vysoko nad řekou, voda je tu hodně hluboko, v létě jsou studny zcela prázdné. Někdy neprší i 3 týdny v kuse.
Jsme oficiálně nesušší oblast ( ikdyž se mi zdá, že jižní Morava nám poslední dobou "šlape na paty"), navíc velmi teplá. Často tu v létě fouká suchý teplý vítr jak z fénu, takže listy mnoha rostlin schnou od toho.
Nebývalo to kdysi tak zlé, pamatuju doby, kdy voda ve studni bývala i v létě ( alespoň po dešti), ale od r. 2003 byly studny deset let bez vody, pak se voda v r. 2013 vrátila ( byly povodně, voda stála i v bramborových řádcích na poli za zahradou) a loni už zase studny prázdné.
Ale nelámu si s tím už hlavu. Prostě jsem pochopila, že je jednodušší se přeorientovat na rostliny, kterým toto vyhovuje a růže jsou naštěstí mezi těmi, které toto zvládají při počáteční zvýšené péči velmi dobře. Krom růží mám sbírku rozličných suchomilných trvalek. Překvapivě dost trvalek to zvládá po většinu roku celkem obstojně , jen v srpnu ( obvykle) musím několik dní zalévat, aby to všechno neuschlo.
Dole u řeky jsou zahrádkářské kolonie, které jsou na tom zcela opačně. Jsou cca 1,5m nad hladinou řeky. Zjara čas od času zaplavené povodní, voda ve studních celoročně. Ideální pro vlhkomilné rostliny, ale růže jim jdou také překvapivě dobře.
Každý máme na zahradě nějaké podmínky, které je třeba dobře poznat a pochopit, pro které rostliny je to vhodné přirozeně a pro které třeba s malou dávkou snažení a péče a takové pěstovat. Ale podle mě nemá smysl se snažit pěstovat rostliny, které potřebují přesný opak toho, co mám k dispozici. Trvalo mi skoro deset let, než jsem na tohle přišla a přestala se snažit to dělat po svém a začla víc vnímat zahradu a přírodu okolo. Koukám, co prosperuje v okolních zahradách, vzpomínám, co kde mívala zasazené babička, atd.