Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 19. čec 2016 22:42 #311745

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Zeuwicko, Comtesse má normální chlorozu, použij tekuté železo ( Plantela).
Na místě bývalého trávníku by to neměl být problém, taky mám takto udělaný záhon a růže jsou tam naopak perfektní, lepší než kdekoliv jinde, půda byla roky odpočinutá.

Ale jak koukám na ten celý záhon, vidím textilku, nemůže být problém trochu v tom? Nezůstává půda trvale zamokřená?
Případně, není třeba možné, že jsou v zemi zbytky nějakých staveb ( rozpadající se omítky např., u nás pro změnu zase jámy na hašení vápna :S )? To by mohlo lokálně měnit PH - koukám, že v tom záhonu jsou některé růže zelené úplně normálně a některé chlorotické :blink:

Choroby a škůdci růží II 19. čec 2016 22:44 #311746

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Bradhal, netroufnu si tvrdit, jestli to může nebo nemůže být způsobeno KS, na to tu chorobu ještě máme málo nakoukanou. Každopádně odstřihnout co nejdřív do zdravého, bude to nějaká houba určitě. Možná ještě pro sichr ošetřit nějakým fungicidem?
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Choroby a škůdci růží II 19. čec 2016 22:46 #311747

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Zeu, vidím tam textilku, to na nově vysazené růže moc staří zahradníci nedoporučují,mrkni se zítra pod textilku jak to vypadá, jestli hodně pršelo a zem nedýchá, možností je více. Ať to roste :)

Choroby a škůdci růží II 20. čec 2016 00:11 #311750

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Tou textilkou to nebude... U Abrahama a comtessy ji nemám.. Končí za tou bílou stračkou.. Vyšlo to jen na půlku záhonu, růže doma, tak ta část je bez textilky, nebylo kde honem dokoupit.. Ta část co ji má, je právě v pohodě.. Ještě jsem si všimla, že kde mám padlí, tak ze startu mají růže světlejší vrchní lupení, to jsou ty na napravo...
Edit: většina těch chlorotických je z jedné školky, nevím teď z hlavy jestli všechny ale většina určitě.. Může to mít nějakou spojitost?
Poslední úprava: 20. čec 2016 00:16 od zeuwicka.

Choroby a škůdci růží II 20. čec 2016 08:10 #311757

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Zeuwi, nedávala jsi do jámy kompost, který ještě nebyl úplně a zcela uzrálý?

Choroby a škůdci růží II 20. čec 2016 08:26 #311759

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Zeuwi a přišly prostokořenné nebo s balem? Zkus přijít na to, jaké jsou rozdíly mezi těmi zelenými a chlorotickými, mohlo by se najít vodítko.

Mohly ve školce nebo po cestě třeba trošku namrznout nebo zaschnout, pletiva možná mají trochu problém. Kdy jsou sázené? Zkus u nich zašťourat prstem v hlíně, jestli není moc mokrá nebo moc suchá. Jako druhý krok bych zkusila to železo, tím nic nemůžeš zkazit a jestli nebude nic zabírat a chloroza se bude zhoršovat, asi bych zrochu sestřihla, aby se vytvořily nový větve s novým pěkným lupením.

Ale co s tou jednou nejhorší, to fakt nevím :( .

Choroby a škůdci růží II 20. čec 2016 14:16 #311761

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
Nene, kompost jsem nedávala, nezbyl mi.. Jinak všechny růže sázené úplně stejně, kořeny, vše se zdálo v pořádku...prostokořené, sázené loni na podzim..jediná spojitost co tu je, jeden dodavatel.. Mám i chlorozu na Lady emě a pat austin, né moc ale je tam.. Vše jeden dodavatel.. Tak mu nejspíš napíšu, ať poradí, co s tím.. Že by podnož? Ale od Poláků mám na stejné tuším a ty jsou v pořádku...Moc děkuju za rady..

Choroby a škůdci růží II 20. čec 2016 16:40 #311765

• Jana V.
  • Platinum Boarder
U mě je to jednoduché, pokud se mi na nějaké kytce objeví chloroza, tak je to buď suchem nebo je tam někde v půdě schované "ložisko" vápna :S , takže se to většinou vyřeší pořádnou zálivkou, okyselením a případně železem.
Ale máme tu místo, kde děda hasil vápno. Máma , která byla malá holka, když děda barák stavěl, tvrdí, že tam byla nějaká jáma a v tý to děda dělal. Prý to pak zrušil a zasypal, ale cokoliv se tam pak zasadilo, rostlo několik let a pak z neznámých příčin zašlo. Pamatuju, že když jsem byla malá holka já, rostly tam dvě třešně kousek od sebe, lezla jsem po nich, tak už nebyly úplně malé a prý taky najednou znenadání chcíply. To všechno z mámy vypadlo až když mi tam chcípla catalpa za 4 tisíce ( kupovala jsem už velkou) :( .
Neustále při hlubším rytí nacházím "pecky" vápna a zvířecí kosti ( teď už naštěstí vybělené, ale zpočátku to bylo dobrodrůžo :sick: ). Ale naštěstí to dřív bývalo pole, tedy náš barák je první stavba na tomto pozemku, takže nic archaičtějšího nenacházím ;) .
Následující uživatel poděkoval: varouch, papla, Genovesa

Choroby a škůdci růží II 25. čec 2016 10:17 #311864

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
Tak podávám hlášení, růže postříkány železem před 4dny, zatím bez výsledku.. U Abrahama mi bylo doporučeno otrhat listí a postříkat Syllitem, tak snad dnes nebude k večeru opět cedit a zkusím, co to udělá.. Pak se zase ozvu, jak to dopadlo ;)
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Choroby a škůdci růží II 25. čec 2016 11:46 #311866

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jani a cim okyselujes? Mam v terase dve zlutice a myslim si, ze je to vapnem v pude, jak jsme staveli.
Moderátoři: Eva L., Květa