Genoveso, já to doteď dělala tak, že jsem prostě přisypala rašelinu koldokola a ona se při deštích do toho "vylouhuje" , ale ne vždy to zabralo.
Jinak, půdu okyselují všechna hnojiva na bázi síranů, ale to je na mě moc složité, jít a zjišťovat v hobymarketu, co to které hnojivo obsahuje. Nicméně, řekla bych, že ačkoliv to na obalu nepíšou ( nepíšou tam vůbec nic o složení), bude zřejmě toto :
substraty-hnojiva.heureka.cz/agro-floria...-a-rododendrony-1-l/ fungovat na stejném principu. To jsem objevila letos ( resp. mi to přinesla "stejně postižená" kamarádka).
My totiž, když chceme sázet rododendrony, nebo azalky, kanadské borůvky apod.., musíme nejdřív vykopat jámu, nasypat několik pytlů rašeliny a pak trochu původní země a promíchat a pak doufat, že to stačilo. Někdy ( často) bohužel nestačí. Máme tu opukové podloží, studniční vody jsou silně vápenité ( někde až tak, že se na hrnku čaje navrchu udělá "škraloup" ). Tenhle "okyselovač" je pro nás rychlé řešení "bez práce"

, ikdyž jeho účinky vydrží jen pár měsíců. Nahradit hlínu rašelinou je totiž problém hlavně v tom, že jak je tu sucho, rašelina vysychá ještě víc než obyč. hlína, takže rostliny pak trpí chlorozou třeba ne tolik kvůli PH, ale prostě proto, že půda je suchá

.