Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 07. led 2017 17:47 #314850

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kruci, proč zrovna já musím mít takový extrabuřty :unsure: .
Mšice na všem ostatním nechávám, maximálně rozmačkávám rukou. Příroda si to do 14 dnů nějak zvládne vždycky sama. Ale tyhle potvory snad nic nežere :( . Jen občas se o to zřejmě pokusí nějaký ptáček, přotože sem tam najdu jakoby naštípnutý stonek pod poupětem.

Díky Květo ;) .

Choroby a škůdci růží II 08. led 2017 16:21 #314898

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Ťažko povedať Honzo, prečo prave táto rużička takto dpadla, u żiadnej inej nič také nebolo, túto jar si na to hnojenie aj postreky dám väčší pozor :SHonzaPM napsal:
Luša napsal:
Souvenir d´Adolphe Turc na jar vyrašil len takými zelenými strapčekmi
a nič viac. Určite som niekde urobila chybu, ale neviem akú :S

Lušo, v Sezoně 2016 vzpomínáš na tyto tramporty se SdAT - nemohlo jít o herbicid?
Někde v okolí růže, nebo třeba i zherbicidovaný kompost, který pak skončil u růže atd.?

Choroby a škůdci růží II 17. led 2017 11:22 #315353

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Preferují srny růže před jinými keři nebo je to náhodné oždibování?
Jakože je jasné, že pokud jsou na zahradě k dispozici jabloňové větve, okoušou je stoprocentně dřív než peckoviny a jiné okrasné, černý rybíz tak z nouze. Ale jak je to s růžemi? Chutnají jim tak, že je cíleně vyhledávají nebo je to o náhodě, že prochází okolo a okoušou to? Srna se asi nedá typicky nazvat škůdcem, ale vhodnější kolonka mě nenapadla.
Následující uživatel poděkoval: Regina

Choroby a škůdci růží II 17. led 2017 12:13 #315356

• ivik
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 736
Srny růže milují, skoro bych řekla preferují. Ale i mezi nimi si vybírají ty s poupaty, těmi co čekáš a jsi zvědavá, jak budou vypadat. Na ta maličká poupátka si klidně počkají další dny. U mě takto "sklízely" první kvetení u nováčků, než jsem zjistila, kudy se k nám dostávají :sick: Později objevily další "vstup" a opakovalo se to :sick: . Takže za mě, opravdu růže milují a poupata nejvíce :)

Choroby a škůdci růží II 17. led 2017 12:24 #315357

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jj- mám virtuální kamarádku z Jizerských hor . ta má chuděra růže ožrané každý rok . jdou klidně až pod okna. i když mají plot . klidně přeskočí i 150 cm .a když je navíc sníh , tak si ho odhrabou .

www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/2...dci-ruzi-ii?start=20 ale připomenu loni velký výskyt
proliferace bylo to na více růžích - nakonec se ale vada odstranila a zmíněná Chippendale kvetla nádherně - jako každý rok .
proč a co to způsobuje nevím . podle toho , že jsem to neměla sama, si myslím že počasím. mrazík

DSCN7753_2017-01-18.jpg

měla ten problém i angličanka Mary Rose

DSCN7863_2017-01-18.jpg

tady je zas jiný problém. na Rose de Resht se usadil Pidikřísek,vysává list zespodu a pak je takový jako vyšisovaný
Poslední úprava: 18. led 2017 08:37 od Kaja.

Choroby a škůdci růží II 19. úno 2017 10:22 #316482

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Co používáte na mšice? Sazenice zazimované na půdě jsou v různém stádiu narašení (jako Kent i kvetl, ten se naprosto nezastavil) a jsou obalené mšicemi. Doslova. Brutální invaze. Postříkala jsem je Pirimorem, ale tak nějak mi přijde, že se mi ty mšice smějí do obličeje.

Choroby a škůdci růží II 19. úno 2017 10:54 #316483

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Bradhal, na vše používám Agrio delta, 1/2 l s rozprašovačem, dá se dokoupit náhradní náplň, moc se mi osvědčil :)

Choroby a škůdci růží II 19. úno 2017 12:44 #316485

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Já Mospilan. Anebo co najdu ve sbírce. I Pirimor. Ale venku. Na zimujích rostlinách, jak popisuješ, tam nemám zkušenost. Někdy zimoviště fuchsií nebo muškátů, když obrážejí. A zase, co najdu. Co píše Alenak jsem nezkoušela. Ale případně vyzkouším. Při zimování doma jsou mšice nějak odolnější než venku.

Choroby a škůdci růží II 19. úno 2017 15:09 #316488

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Když jsem přezimovávala doma,osvědčil se mi biool nebo tak nějak se to jmenovalo.Je to s olejem,takže to mšicím zalepí dýchací otvory,co maj na pr...Možná bych zkusila do vody pár kapek řepkovýho(myslím,že to mělo takové složení)nebo rozmydlit trochu mýdla na praní.To taky zabírá a na doma lepší než chemie.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Choroby a škůdci růží II 19. úno 2017 16:22 #316491

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Agrio pouze ven, nebo vynesu kytky a stříká se venku. Vyčetla jsem, nevím už kde, že na míchání do postřiků je nejlepší olivový olej, vloni jsem to zkoušela jako zimní postřik a zdálo se mi to dobrý. Letos to chci zkusit opět ;)
Následující uživatel poděkoval: mišpule, bradhal
Moderátoři: Eva L., Květa