Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 16. bře 2017 21:30 #317122

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Geno, tos mě překvapila. Rosarium U je u mě jediná růže, která nemá ČS. Ani vloni, kdy to bylo úplně katastrofální

Choroby a škůdci růží II 16. bře 2017 21:43 #317125

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ona ji mívá až na podzim, loni to nebylo nijak hrozný. Jen furt přemýšlím, proč tak namrzla.

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 16:58 #317145

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Děvčata a chlapci,jsem na infarkt. Včera jsem měla radost, jak to růže přes zimu krásně zvládly. A buch, taková pohroma. Jedna růže se mi zdála nějak nestabilní, zatáhnu za ní a zůstala mi v ruce a ještě asi dalších deset. Některé měly nové jemné kořínky, ale pochybuji, že to přežijí. Všechny byly ohlodané do špice.To je radost, jako by ten krtek nestačil. :ohmy:

DSCN9308.jpg

DSCN9307.jpg

DSCN9306.jpg

DSCN9305.jpg

DSCN9303.jpg

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 17:39 #317146

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Ch jo, Ajko to je hrozný :(

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 18:12 #317147

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ajko,to by mě položilo!Co to tam máš za sv...ě???Hryzce?To snad abys všechno dávala do pletiva,jako by nestačila hmyzí havěť :(
Dnes jsem při střihání zjistila,že mám růženky nějaké zavšivené.Nebylo to na všech a bylo to spíš v horní polovině výhonů,takže se to v poho odstřihalo.

IMG_9842.jpg

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 18:48 #317148

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Mišpul myslím, že to jsou vajíčka mšic. U Ajky řádil hryzec nejspíš, nic jinýho mě nenapadá. Jako mě by asi kleplo. :unsure:

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 18:55 #317149

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Ajko, taky bojuji. Bohužel, právě po krtkovi většinou v jeho tunelech přijdou hryzci a dále si je rozšiřují při povrchu. Při tom ožírají kořeny dřevin. Každý den objevím nový východ, někdy jeden den je otevřený a druhý den koukám, že je od nich mistrně ucpaný. Prý nesnášejí průvan, tak je asi záměrně otevírají/zavírají. Zkouším produkty z kočičího WC tam sypat, ale asi to není moc účinné. Teď mi poradili sypat mleté kafe nebo nalívat uvařené do těch děr. Jenže je to všechno jen takový pachový plašič...nic totálního. Údajně mají velice dobrý čich - i kdyby prý člověk dal do díry např. mrkev namočenou v jedu, tak ji z opatrnosti nesežerou, poznají to. Taky budu vděčná za jakékoliv rady. Kočka, co k nám chodí je k nim netečná, jen leze po stromech a chce lovit ptáčky. :evil:
Poslední úprava: 17. bře 2017 18:58 od JitkaU2.

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 19:34 #317150

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - Jitko,buď budeš útlocitná a humánní k těm bestiím - nebo je zlikviduješ a budeš mít růže.mám doma roky starý jed na krysy . / kdysi se tu u sousedů vyskytovaly u slepic/.. když vidím něco uhryzlé - nebo ted´ nedávno na chodníku asi hryzce - tak namočím kousek rohlíku a omočím v jedu - je modrý . tak se nedá zaměnit . ale dávám pod desku nebo do díry , aby ptáci nebo jiná zvířata nedošly k úhoně.našla jsem shora vyžrané asi dva tulipány . oni mají takový špičatý čumák a tím se dostanou žrát i shora - s povrchu .zůstane důlek a cibule jen šlupka nebo nic. je těch potvor dost a množí se geometrickou řadou .. pak jsme kdysi na jaře uklidili dřevo z pod balkonu a tam byly jejich kostřičky .a ne málo . ten rok bylo dost sněhu a tak žraly na co přišly . i v tom sněhu byly tunely .
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 19:50 #317151

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
S takovou spouští jsem se ještě nesetkala. Přišla mi nějaká nabídka k otvírání jara. A tam byly nějaké přípravky s akční cenou. Objevila jsem tam něco na krtky a možná i hryzce. Nevím, nezkoušela jsem, nikdy jsem o tom neslyšela.
Říkají tomu gelová past.Třeba to bude k něčemu.
www.prohopo.cz/cs/p-2889-total-gel-stop-...krtek-300ml/?cat=194
Poslední úprava: 17. bře 2017 19:55 od Regina.

Choroby a škůdci růží II 17. bře 2017 19:58 #317152

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Ajko a Jituš ahoj, Kája má pravdu. U mě šla humanita taky stranou. Nejsem člověk, který by se vyžíval v hubení čehokoli, ale předloni jsem byla taky zoufalá. Ty díry byly snad všude a taky jsem nadzdvihávala různé užrané rostliny a srdce mi to rvalo. Nejvíc se jim zalíbilo kolem Louise Odier - tam snad měli centrálu nebo co. Myslela jsem, že o ni přijdu, stále jsem ji jen přišlapávala do země. Chvíli pak stávkovala, ale dnes jsem ji stříhala a už vypadá dobře. Kupovala jsem granule na hubení myší normálně v zahrádkářských potřebách - opakovaně, dokud to bylo třeba. Je na nich napsané na jaké druhy myší jsou. Kupovala jsem na hryzce. Dávala jsem si rukavice a snažila jsem se je sypat opatrně ze sáčku přímo dovnitř do děr, abych se jich nedotkla, prý mají opravdu dobrý čich. Chodila jsem to denně kontrolovat a dosypávala, dokud návnada ubývala. Měli těch návnad více druhů, raději jsem je střídala. Když byla díra zacpaná, hledala jsem nové aktuální. Trvalo to nějaký čas a nějaký peníze to taky stálo, ale vyplatilo se to a fungovalo to. Snažila jsem se, aby se to nikde nepovalovalo kvůli třeba cizím kočkám - sami psa nemáme a kočky máme jen doma. A mám pocit, že dokonce měli nějaké, čeho si údajně domácí mazlíčci nevšímají. Loni už jsem měla naprostý klid. Kamenujte mě...
Poslední úprava: 17. bře 2017 21:39 od JUDY.
Moderátoři: Eva L., Květa