Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lens - růže dle šlechtitelů

Lens - růže dle šlechtitelů 12. pro 2018 22:08 #324248

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Přiznávám, že jsem měla taky cukání nad Edouardem, zatím jsem odolala :laugh:

Lens - růže dle šlechtitelů 12. pro 2018 22:16 #324249

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Já jsem neodolala...teď na podzim jsem si nadělila Trianon a Gaard um Titzebierg/ i když ta asi patří jinam /, tak mi držte palce ať mi přežijí do jara ....no sazenice byly moc pěkné...dík Věrko :)
Následující uživatel poděkoval: varouch

Lens - růže dle šlechtitelů 12. pro 2018 22:19 #324251

• alenak
  • Platinum Boarder
Ty se mi líbí taky moc :laugh:, na živo jsem je ale neviděla, jenom z obrázků....
Poslední úprava: 12. pro 2018 22:20 od alenak.

Lens - růže dle šlechtitelů 13. pro 2018 08:37 #324252

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
quendery napsal:
Já jsem neodolala...teď na podzim jsem si nadělila Trianon a Gaard um Titzebierg/
Ahoj Quendery, zjišťuji, že máme podobný vkus a stejné choutky. :cheer:

Trianon mám od loňského podzimu, ale v nějakém momentálním pomatení mysli jsem jí vybrala to nejnemožnější místo - v dosahu kořenů obří třešně. Chudinka to odskákala. Moc nerostla a kvetla minimálně. Asi před měsícem jsem ji přesadila a tak doufám, že to ocení. Na HMF je skvostná.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.32796&tab=1

Gaard um Titzebierg jsem si od Věry přinesla letos v listopadu a moc se na ni těším. Poučená omylem s Trianonem jsem tentokrát vybrala doslova prominentní místečko, snad nebudu dodatečně přesazovat.

A v létě mě asi ještě čeká další příjemné překvapení - Empereur Charles IV. Honzova chvála a jeho fotky na HMF jsou tedy hodně nakažlivé. "Infekci" jsem neodolala.
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.79270

Obě jmenované růže jsou dílem paní Ann Velle Boudolf (stejně tak i E. Vermeulen a další), důstojné pokračovatelky Lensovy šlechtitelské práce.

Lens - růže dle šlechtitelů 13. pro 2018 09:10 #324253

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evi, moc díky za info......no jo, já na těhle drobnokvětkách ujíždím poslední roky, když jsem poznala, že ty krásné, plnokvěté a naducané austinky, poulsenky atd. mi tu opravdu moc nejdou. Opečovávám těch pár, které jsou výjimkou a protože už mám hafo těch drobných od p. Györyho, které si u mě lebedí, začala jsem zkoušet i jiné. :laugh: Snad to vyjde :whistle:

Lens - růže dle šlechtitelů 13. pro 2018 09:53 #324254

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ano, máš pravdu, drobnokvětky jsou většinou méně náročné. Ale ráda bych upozornila na svou zkušenost s moschata hybridy, tedy i s některými lensovkami. Měla jsem dřív představu, že jsou skromné, mrazuodolné, zkrátka růže do nepohody. A ono to není až tak úplně pravda, alespoň ne u všech. V tom jsme se např. shodly s Květou. Těch několik co mám, si docela nekompromisně nárokují výživnou zem, hnojení, dostatek vody a sluníčko. Ale zase na druhou stranu bývají zdravé, nemoci se jim vyhýbají.
Tím tě rozhodně nechci odradit od moschata h., ale myslím si, že praktické zkušenosti nejsou k zahození.
Samozřejmě, že ty zkušenosti nejsou vždy přenosné, každá zahrada má jiné podmínky, ale je dobré počítat se všemi možnostmi. :)
Následující uživatel poděkoval: quendery

Lens - růže dle šlechtitelů 13. pro 2018 10:06 #324255

• alenak
  • Platinum Boarder
Budeme se moci těšit, u Pelců prý mají naočkováno asi 20 druhů, vidět na živo je lákadlo ;)
Následující uživatel poděkoval: quendery, Malajkaa

Lens - růže dle šlechtitelů 13. pro 2018 19:58 #324259

• Anonym
Chystám se na jaro na Chateau de Munsbach, tak jsem zvědavá, jaká bude. A další..

Lens - růže dle šlechtitelů 13. pro 2018 21:35 #324260

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Pro mne je těžké spojit a zároveň oddělit moschata a Lensovy růže.

U většiny zástupců obou těchto skupin které pěstuji pozoruji :

- nižší mrazudolnost. Tzn. skoro vždy stříhány se zemí, nijak je to ale neovlivní, dorostou, bujné. Neplatí pro GdA, neomrzá.
Jediná, kt. mi kdy vymrzla, byla Walferdange.

- při běžné péči ( tzn. pohnojím na jaře, obvykle i po I. fl., ) spolehlivě a hojně kvetou, nevyžadují téměř žádnou péči, jsou schopné se vyrovnat v zápoji s perenami.

- skoro všechny ( kt. mám ) jsou vysoce tolerantní vůči vysokým teplotám - nepálí se, neškvaří se, milují slunce. + nejdéle kvetou, pokud do nich nenaprší.
V letošním pouštním roce ( pravda, při zálivce ) běžně nakvétaly i v tropech, nijak je to nepoznamenalo. Neplatí pro dvě moschata - Lavender Lassie a Nur Mahál. Ty neudělaly od skončení I. fl. ani jeden nový lísteček.
Možná je to u mne dáno i tím, že je sázím o chlup hlouběji. Tak, aby zvládly vytvořit své vlastní kořeny - ty nejdou hluboko a tím se napijí z povrchové vrstvy( zalité, či z toho malého dešťového přídělu ).

- v porovnání s jinými mi připadají méně náročné - z těch výše uváděných důvodů. Nejlépe je to "vidět" v mokrém roce, to člověk nestačí zírat jak rostou.

I díky tomu, jak moc letos obstály, jsem na podzim dokupovala již osvědčené bratry a sestry stávajících kultivarů, něco i nového - na ozkoušení. Château de Munsbach je mezi pokupkami zastoupen.

Místa uvolněného odtruněnými austinkami je dosti. :unsure:

Jak jsem se i jinde již zmiňovala - nově zasazené růže měly v letošním roce obrovské problémy.
Lensovy nováčky jsem měla tři - jsou řazeny sestupně, tak jak se s nepřízní vyrovnaly : Pink Magic - dorostl cca 40 cm, 2x kvetl, normální keřík, Empereur Charles IV. - kvetl jednou, cca 30 cm, dva výhonky, Edouard Vermeulen - 15 cm, dva výhonky, jediný květ. Ale všechny tři růže žijí.
Poslední úprava: 13. pro 2018 21:38 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Kika, Láďa, alenak, bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 14. pro 2018 09:13 #324267

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Diky za vase zkusenosti.

Ten Empereur Charles IV. me moc laka, mrzi me, ze jsem na nej nepomyslela, kdyz jsem pres Verku objednavala Old Port.
Poslední úprava: 14. pro 2018 09:13 od Kika.
Moderátoři: Eva L., Květa