Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 29. pro 2018 12:16 #324309

• Anonym
Moc děkuji za toto fórum, na které jsem narazila minulé Vánoce a celý další rok s Vámi strávila. Nyní využívám klidnějšího období a nepřízně počasí k plánování výsadby anglického záhonu a tímto bych Vás moc chtěla poprosit o Vaši pomoc a radu.
Pročítala jsem Vás celý rok a tak vím, že každý máte jinou zkušenost s tou samou sortou, záleží na složení půdy, hnojení, oslunění, teplotě atd. a u každého se růže chová trochu jinak a to i na tom samém pozemku. Takže vím, že je to částečně nepřenosná zkušenost a každý má tak trochu jiný vkus, ale na rozdíl ode mne – opravdu růžaře začátečníka – máte přede mnou 10-ti letý i více náskok, takže každá Vaše rada je pro mne drahá a pomůže mi vyhnout se chybám a omylům.
V mém případě se jedná o nově zakládanou zahradu v Českém ráji, nadmořská výška cca 450 m2, cca 2 tis. m2, celodenně osluněný jižní svah na okraji vesnice, s volným výhledem do krajiny. V okolí jsou smíšené lesy a pole, takže nechci jít do klasického rozária, ale volného, anglického rabátka.
Zahrada je rozčleněna na tři terasy a mezi jimi jsou dva mírné svahy. Do jednoho z nich, o rozměrech cca 40 m na šířku a 3 m na délku, mám v plánu vytvořit něco ve stylu anglického záhonu a s tím, že bude přepůlen na dvě části cestičkou na dolní terasu. Pokud by to klaplo – bylo životaschopné a zvládala bych údržbu, záhon bych zrcadlila i rovinatou terasu, která na svažitý břeh navazuje + boční záhony, takže by rabátko mělo ve výsledku tvar oválu s trávníkem uprostřed (na ploše cca 400 m2).
Jsem „zahradník“ amatér, začátečník, ale pro mě je to neuvěřitelný relax a psychoterapie. Líbí se mi moderní nebo přírodní zahrady (Fler), ale znám se …., když vejdu do zahradnictví, mám chuť si alespoň polovinu z toho odvést s sebou :woohoo: , takže minimalistická zahrada u mě nepochodí. Ale na druhou stranu mám kázeň a budu se (doufám) snažit dodržet alespoň barevný koncept. Jsem romantik, a vyhledávám klid – takže mám barevnou představu pastelových barev - bílá, krémová, růžová, vínová, tlumená červená. Miluji vůně…. proto růže…. a proto Austin.
Mé představě asi nejvíce odpovídá nádherné rabátko založené Skalničkou :kiss:
Vím, že začínám přesně z druhé strany a už mám nakoupené růže – anglické. Asi jsem také zralá na „Martu Kubišovou přes růže“ :sick: , ale bohužel jsem pod bičem kolaudace domu neměla už čas ani energii na terénní úpravy, takže mi prostokořené sazenice od jara zůstaly ve velkých květináčích a ty z podzimu jsou zakopčené na zahradě. Po zkušenostech s letošním létem bych už – možná – do Austinových růží nešla (obrovská podzemní nádrž na vodu byla často bez vody) :( , ale když ony jsou tak nádherné, úžasně voní….a zdály se i zdravé…Ale Pelcovi s novým webem u některých sort výrazně zhoršili rating zdravotního stavu, takže se trochu začínám bát…
Nakoupila jsem tyto, s ohledem na velikost plánovaného záhonu, vše po třech kusech:
Claire Austin
Desdemona
Wollerton Old Hall
Crown Princess Margareta
Lady Emma Hamilton
Sweet Juliet (v bláhovém domění, že je totožná s Juliet

David Austin - Anglické růže VIII 29. pro 2018 12:22 #324310

• Jeny - Jitka
Molineux
Gertrude Jekyll
Maid Marion
The Alnwick Rose
The Wedgwood Rose
Wisley 2008
Strawberry Hill
Boscobel
Royal Jubilee
Princess Anne
Young Lycidas
Falstaff
William Shakespeare
Munstead Wood

Nevím, zda všechny shora uvedené růže jsou vzájemně kombinovatelné a zda některou z nich nebude třeba „odklonit“ do jiného záhonu – např. využít jako popínavou ke garáži /JV stěna/ nebo je-li potížistka, nebo nesnáší úpal, tak ji šoupnout někam do koutu. Snažila jsem se kupovat barvy tak, aby záhon nevypadal jako přeslazená cukrárna, takže jak bílé, tak i tmavé. Jen nevím, v jakém barevném poměru je namíchat. Které z nich dát „na čestné místo“ a které z nich upozadit. Nevím, zda někdo z Vás již ze shora uvedených nemá sestavenou kombinaci, kterou bych mohla použít. A pokud by některá do vzájemné kombinace chyběla, aby se záhon propojil, dokoupila bych ji. Moc se mi líbí: Alan Titchmarsh, Queen Anne, Darcey Busell, Harlow Carr, Jubilee Celebration, Mary Rose, Princess Alexandra of Kent.

Po roce čtení tohoto fóra jsem zjistila, jak jsem naivní, že naklikat a koupit růže je to nejjednodušší…. Podstatně horší bude je správně rozmístit, aby záhon měl barevnou kompozici a zasadit je a starat se o ně ještě horší…. Opravdu mne vůbec nenapadlo, že je třeba kombinovat růže nejenom dle výšky, vzájemně ladících barev, ale i zda jsou studené či teplé a také listu, která z nich dopředu a kterou více upozadit, zda nemá holé nohy apod. Tmavé barvy dolu, světlé dozadu…. Zda se nepálí na slunci atd. No, pro začátečníka opravdu velké sousto, takže budu opravdu vděčná, pokud se mě tady někdo ujmete a pomůžete, poradíte, jak na to a s čím začít, protože vy opravdu máte růže nakoukané řadu let a každá Vaše rada pro mě bude velká pomoc, jak se z toho labyrintu dostat ven…

David Austin - Anglické růže VIII 29. pro 2018 14:09 #324311

• Jeny - Jitka
...zatím si lámu hlavu nad tím, jak sem vložit fotku, tak snad se mi podaří vložit alespoň odkaz na (alespoň pro mě) inspirační web s obrázky, jak bych si představovala finální podobu trvalkového rabátka :-)

www.zivotvzahrade.cz/2016/06/trvalkovy-zahon.html

David Austin - Anglické růže VIII 29. pro 2018 18:03 #324312

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Jeny vítej.....určitě ti tu poradí. Taky jsem před lety šla do růží s ohromnou chutí, láskou a velkým snem o růžové zahradě. Jestli se mi to povedlo, nevím...... jsem taky maximalista a na té své pidi zahradě / proti ostatním tady/ jsem nasyslila růží docela dost a k tomu trvalky, denivky, hortenzie, keříky atd. :laugh: Austinky jsou nádherné, bohužel, u mne se jim moc nelíbí, tak jich moc nemám, ale nevadí.
Takže přeji hodně štěstí ať ti to všechno od jara krásně roste a kvete. :kiss:

DSC08650_2018-12-29.jpg

DSC08826.jpg

Hyde Hall

DSC02558_2018-12-29.jpg

James Galway

DSC03408.jpg

Munstead Wood

DSC08657.jpg

Marinette

DSC08032.jpg
Poslední úprava: 29. pro 2018 18:13 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jikra, Ajka, alenak, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 29. pro 2018 20:28 #324313

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Jeny, vítej mezi námi. Čeká tě krásná cesta pokusů, omylů, úspěchů a radosti. Jsi ve správné společnosti. J.

David Austin - Anglické růže VIII 29. pro 2018 22:42 #324315

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Jeny, vítej :).

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 07:04 #324318

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Jeny. Je dobře, že jsi objevila KR. :) A je to dobré i pro nás, každý další růžový nadšenec je přínosem. Sdílení zkušeností je užitek i radost.

Podle toho množství austinek, které jsi nakoupila, bude tvoje zahrada přímo ukázkovou a měla bys za to dostat od Austina provizi za propagaci jeho růží. :cheer:

Z tvého příspěvku jsem vytušila obavy ze vzájemných kombinací - nejen růží, ale ještě navíc s trvalkami. A k tomu ještě na tak velké ploše zahrady. Ano, sbírej maximum zkušeností jiných, ale především bych doporučila řídit se svým vlastním vkusem, svým subjektivním vnímáním barev (u každého je to trochu jinak). Někdo má přísná měřítka - doslova se otřese odporem nad kombinací např. žluté a červené, jiní jsou benevolentní a případným "neladem" si hlavu nelámou. Myslím, že patřím k té druhé skupině, takže jestli chceš mít zahradu dokonale vyladěnou, na mě nedej. :cheer: Přiznávám, že na začátku svého růžaření jsem se také snažila ladit, ale jak postupně růže přibývaly (dnes jich je cca 400) a byla jsem z toho málem "na Chocholouška", svou rezignaci jsem si pro sebe zdůvodnila tím, že matka příroda taky barvy neladí (viz rozkvetlá louka). Hýřivá barevnost přece k létu patří. No ne ?

K problému kam s čím a vedle čeho bych se řídila hlavně velikostí keře. Rozdíly mezi austinkami jsou dost výrazné. Téměř dvoumetrový James Galway by asi nevypadal nejlíp na kraji záhonu a třeba vedle nižší a do šířky rozevláté Darcey Bussell. Ale na podobné úvahy a plánování máš ještě moře času, do jara je daleko.

A jestli máš pocit, že těch austinek máš ještě málo :cheer: a že by se ještě nějaká hodila, dávám ti k úvaze některé, které jsem v tvém seznamu nenašla a které se mi velice osvědčily.
Crocus Rose (Emanuel)
CrocusRose1.jpg

John Clare
JohnClare4.jpg

Winchester Cathedral
WinchesterCathedral3.jpg

Lichfield Angel
LichfieldAngel.jpg
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, alcearosa, bradhal

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 07:06 #324319

• Anonym
Mám náskok asi rok - je zasazeno. Nicméně u angličanek mi přijde, že se dá před ně vždycky něco zasadit. Menší růže, trvalky, tulipány.. Osobně se bojím dávat vedle sebe podobné barvy pro stejné velikosti květů. Buď proložím bílou, nebo nějakou drobnokvětou. Velikost záleží na střihu, ale dá se myslím vypsat uváděné rozměry a od toho se odrazit. Wollerton určitě dozadu, je taková klackovitá.

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 07:33 #324320

• Eva L.
  • Moderator
Když už jsem se s těmi austinkami tak rozjela, musím připomenout ještě překrásnou Jude the Obscure

JudetheObscure.jpg

barevně zajímavou Benjamin Britten
BenjaminBritten.jpg

elegantní Queen of Sweden
QueenofSweden1.jpg

něžnou Scepterd´Isle
ScepterdIsle_2018-12-30.jpg

a zatím ještě mrňavou, dvouletou, snad nadějnou Tranquillity
Tranquillity2.jpg

Přeji šťastnou ruku při výběru. :)
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, alcearosa, ibiska

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 07:52 #324321

• Eva L.
  • Moderator
Anonym napsal:
Mám náskok asi rok - je zasazeno. Nicméně u angličanek mi přijde, že se dá před ně vždycky něco zasadit. Menší růže, trvalky, tulipány.. Osobně se bojím dávat vedle sebe podobné barvy pro stejné velikosti květů. Buď proložím bílou, nebo nějakou drobnokvětou. Velikost záleží na střihu, ale dá se myslím vypsat uváděné rozměry a od toho se odrazit. Wollerton určitě dozadu, je taková klackovitá.

Aha, tak jsem špatně pochopila, myslela jsem, že teprve plánuješ kam s nimi.

Ty drobnokvětky jsou dobrý nápad. Zjemňují příliš velké kontrasty.
Malá poznámka - řezem se dá velikost keře umravnit, ale nijak zásadně. Jestli má růže v genech větší vzrůstnost, tak se stejně prosadí. Je dobré s tím počítat. Někdy bývá příliš radikální řez na úkor kvetení.
Dokonce může v některém případě i podpořit růst. Jako příklad - James Galway po hlubokém řezu (skoro u země) stejně během léta narostl do skoro 2m.
Poslední úprava: 30. pro 2018 08:07 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa