Moc děkuji za toto fórum, na které jsem narazila minulé Vánoce a celý další rok s Vámi strávila. Nyní využívám klidnějšího období a nepřízně počasí k plánování výsadby anglického záhonu a tímto bych Vás moc chtěla poprosit o Vaši pomoc a radu.
Pročítala jsem Vás celý rok a tak vím, že každý máte jinou zkušenost s tou samou sortou, záleží na složení půdy, hnojení, oslunění, teplotě atd. a u každého se růže chová trochu jinak a to i na tom samém pozemku. Takže vím, že je to částečně nepřenosná zkušenost a každý má tak trochu jiný vkus, ale na rozdíl ode mne – opravdu růžaře začátečníka – máte přede mnou 10-ti letý i více náskok, takže každá Vaše rada je pro mne drahá a pomůže mi vyhnout se chybám a omylům.
V mém případě se jedná o nově zakládanou zahradu v Českém ráji, nadmořská výška cca 450 m2, cca 2 tis. m2, celodenně osluněný jižní svah na okraji vesnice, s volným výhledem do krajiny. V okolí jsou smíšené lesy a pole, takže nechci jít do klasického rozária, ale volného, anglického rabátka.
Zahrada je rozčleněna na tři terasy a mezi jimi jsou dva mírné svahy. Do jednoho z nich, o rozměrech cca 40 m na šířku a 3 m na délku, mám v plánu vytvořit něco ve stylu anglického záhonu a s tím, že bude přepůlen na dvě části cestičkou na dolní terasu. Pokud by to klaplo – bylo životaschopné a zvládala bych údržbu, záhon bych zrcadlila i rovinatou terasu, která na svažitý břeh navazuje + boční záhony, takže by rabátko mělo ve výsledku tvar oválu s trávníkem uprostřed (na ploše cca 400 m2).
Jsem „zahradník“ amatér, začátečník, ale pro mě je to neuvěřitelný relax a psychoterapie. Líbí se mi moderní nebo přírodní zahrady (Fler), ale znám se …., když vejdu do zahradnictví, mám chuť si alespoň polovinu z toho odvést s sebou

, takže minimalistická zahrada u mě nepochodí. Ale na druhou stranu mám kázeň a budu se (doufám) snažit dodržet alespoň barevný koncept. Jsem romantik, a vyhledávám klid – takže mám barevnou představu pastelových barev - bílá, krémová, růžová, vínová, tlumená červená. Miluji vůně…. proto růže…. a proto Austin.
Mé představě asi nejvíce odpovídá nádherné rabátko založené Skalničkou

Vím, že začínám přesně z druhé strany a už mám nakoupené růže – anglické. Asi jsem také zralá na „Martu Kubišovou přes růže“

, ale bohužel jsem pod bičem kolaudace domu neměla už čas ani energii na terénní úpravy, takže mi prostokořené sazenice od jara zůstaly ve velkých květináčích a ty z podzimu jsou zakopčené na zahradě. Po zkušenostech s letošním létem bych už – možná – do Austinových růží nešla (obrovská podzemní nádrž na vodu byla často bez vody)

, ale když ony jsou tak nádherné, úžasně voní….a zdály se i zdravé…Ale Pelcovi s novým webem u některých sort výrazně zhoršili rating zdravotního stavu, takže se trochu začínám bát…
Nakoupila jsem tyto, s ohledem na velikost plánovaného záhonu, vše po třech kusech:
Claire Austin
Desdemona
Wollerton Old Hall
Crown Princess Margareta
Lady Emma Hamilton
Sweet Juliet (v bláhovém domění, že je totožná s Juliet