- Také vám přeji úspěšný rok 2019.
- dtto, pls., zřejmě bude přetrvávat nemožnost registrace, prosím proto "anonymy" o podpisy u příspěvků. Pokud budete pak chtít dávat fotky, půjde to zřejmě ( ? ) pouze přes odkazy na fb, rajče a pod.
Jitko, pár věcí z mého pohledu.
Anonym napsal:
V mém případě se jedná o nově zakládanou zahradu v Českém ráji, nadmořská výška cca 450 m2, cca 2 tis. m2, celodenně osluněný jižní svah na okraji vesnice, s volným výhledem do krajiny. V okolí jsou smíšené lesy a pole, takže nechci jít do klasického rozária, ale volného, anglického rabátka.
Zahrada je rozčleněna na tři terasy a mezi jimi jsou dva mírné svahy. Do jednoho z nich, o rozměrech cca 40 m na šířku a 3 m na délku, mám v plánu vytvořit něco ve stylu anglického záhonu a s tím, že bude přepůlen na dvě části cestičkou na dolní terasu. Pokud by to klaplo – bylo životaschopné a zvládala bych údržbu, záhon bych zrcadlila i rovinatou terasu, která na svažitý břeh navazuje + boční záhony, takže by rabátko mělo ve výsledku tvar oválu s trávníkem uprostřed (na ploše cca 400 m2).
Jsem „zahradník“ amatér, začátečník, ale pro mě je to neuvěřitelný relax a psychoterapie. Líbí se mi moderní nebo přírodní zahrady (Fler), ale znám se …., když vejdu do zahradnictví, mám chuť si alespoň polovinu z toho odvést s sebou

, takže minimalistická zahrada u mě nepochodí.t
Moje zahrada se nachází také v Českém ráji, můžeš/nemusíš mít obdobné podmínky. Z toho, co uvádíš - jsi o 230 m výše. Písek ?
ad minimalistické zahrady - ála Flér mi lahodí vždy v červenci, po výbuchu růžovém si oči rády odpočinou.Hodně se mi líbí, ale celoročně bych se v nich necítila. Už v srpnu mívám zase květové záškuby.
ad rabato -
dvoupohledové ? ( zřejmě )
šířka jde, počítej s tím, že keře ve středu budou hůře opečovávatelné. Ale jde to, mám záhony ( i ) širší.
osázení - no, ono je to dnes celkem oříšek. Páč nikdo nedokáže předpovědět, jak bude. Pokud se naplní předpovědi klimatologů a roky se budou stále více a častěji podobat tomu letošnímu, budeme muset zřejmě skladbu rostlin tomu přizpůsobit.
V době, kdy jsem záhony zakládala, jsem spíše pořád řešila déšť ( slepování květů růží ), pereny byly bez problémů ( kromě houbových onemocnění ). Za tu dobu prožívám třetí období sucha, letos bylo nejdelší a nejsilnější. Ledacos, co jsem před 10 lety zasadila, bych dnes do záhonu se neodvážila doporučit.
Předesílám - i letos jsem zahradu měla pod intenzivní zálivkou. Od května do října. Mám dost velkou osázenou plochu na m2, písek vodu nedrží. I přes mé maximální úsilí ( víc to opravdu nešlo ) - ledasjaké pereny přešly do dormance, ledacos nebylo schopné vykvést ( trávy ), ledacos nedalo ty dlouhodobé vysoké teploty. Jako příklad uvedu šalvěje - jsou brány jako suchomilné rostliny, ano, součinnost v I. fl. s růžemi byla, ale následně nebyly schopné remontovat.
S předešlým souvisí i růže. Tuším na jaře jsem tu někde psala o stresových činitelích majících na růže vliv. Pokud se je intenzivně snažím minimalizovat ( hnojení, zálivka ), ale nedokážu to ( není na podmínky, kt mám, onen kultivar uzpůsobený ) - zamýšlím se nad tím, zda jej budu i nadále pěstovat.
Často mi tane na mysli jeden příspěvek, kt. jsem kdysi na nějakém fóru četla - u mnoha růží můžete napsat vady, kt. vidíte. To ale neplatí o Austinkách.
Z uváděných kultivarů jsem měla či mám ( event. znám ) převážnou část. Pokusím se k někt. uvést poznámky, pokud je již nepěstuji ( neosvědčily se ) uvádím za kultivarem T. Čili jsou to hlavně mé osobní zkušenosti, pokud jsem dala růži pryč, bylo ovlivněno ( někdy ) i tím, že u kamarádek, kt. mají často lepší podmínky, růže neprosperovala také.
Anonym napsal:
Nakoupila jsem tyto, s ohledem na velikost plánovaného záhonu, vše po třech kusech:
Claire Austin - T, menší květy
Desdemona - znám, nemám, měla by být OK, nicméně, nejstarší o kt. vím, je "pouze" 4letá. Krátká doba.
Wollerton Old Hall - vysoký, střílí pruty
Crown Princess Margareta - T, + u mě silně namrzala
Lady Emma Hamilton - z uváděných jedna z nejméně reagujících na sucho/teplo, má oblíbená, na kraj záhonu, menší spon výsadby
Sweet Juliet (v bláhovém domění, že je totožná s Juliet - neznám
Molineux - dtto co LEH, metříkový, kvete "nahoře", pozor na barvu,
Gertrude Jekyll - T
Maid Marion
The Alnwick Rose - T
The Wedgwood Rose - nekoupila jsem, zdála se mi z tepla "unavená"
Wisley 2008 - T
Strawberry Hill - velké květy, teplý tón. Nemám.
Boscobel - T
Royal Jubilee - fajn, jemně klopí květy, uvažuju o další rostlině. Horko nedá, ale na zálivku reaguje, kvete.
Princess Anne - hm, uvažuju o T, horko nedá ( květ odpoledne hodně unavený ), špatně remontuje.
Young Lycidas - nižší, na kraj, pálí se ( ideálně polední stín od další růže )
Falstaff - není můj šálek
William Shakespeare - není můj šálek
Munstead Wood - sucho jej hodně ovlivňuje i se pálí, ale on má tak krásný květ.... nechávám
z uvažovaných :
Alan Titchmarsh - horko nedá, ale na zálivku reaguje, kvete, uvažuju o další rostlině
Queen Anne - horko nedá, ale na zálivku reaguje, kvete. Nemá ráda vodu do květů ( stačí i rosa )
Darcey Busell - není můj šálek, obecně hojně chválená
Harlow Carr - horko dává omezeně, ale na zálivku reaguje, kvete,letos díky dlouhé sezoně 3 vlny, koupila jsem další. Hodně ostnitý, odlišnější habitus od jiných A.
Jubilee Celebration - nemám, krásná barva, klopí květy.
Mary Rose - T
Princess Alexandra of Kent - mám dvě, každou odjinud ( Pelcovi + Proplant ) , jednu na Laxe, druhou na páváku. Ani jedna neprosperuje, nízké ( 30 cm. max ), málo kvetou. Od Pelcových jde o tu nešťastnou dodávku sázenou 2011/12, blbne mi z ní i Gospel. Z Proplantu jde o rostlinu cca o 2 roky mladší. Zřejmě T., pro mé zahradní podmínky nepoužitelná.
Víc se nerozepisuju, už takhle je to sáhodlouhé. Pokud budeš mít nějaké dotazy, pokusím se odpovědět. Ale bez znalosti prostředí, vkusu + spousty dalších věcí i tak je to spíš na román.
Netově nesdělitelný.