Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 09:35 #324322

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Evi, krásně jsi to napsala.....jj každý máme jiný vkus a jinou představu, ale občas to dopadne tak, že mi přijde růže, tak ji vezmu a chodím po zahradě a koukám, kam se ještě vejde :lol: A když jí pak zasadím a rozkvete, tak zjistím, že asi i ten šestý smysl je dobrý rádce......no je pravda jak víte, že já jsem "džungloidní" :laugh: Dík za krásnou přehlídku Austinek......máš je parádní. Ano a drobnokvětky jsou opravdu jako doplněk těch naducánků úžasné....cink cink reklama " Růže Györy" :whistle:

Nějak mi přijde, že Jeny a ten druhý Anonym jsou dvě různé osoby, nebo se mýlím?
Přidám ještě taky pár fešand....
Grace

DSC01317.jpg

Othello - úžasná voňavka

DSC05053.jpg

William Shakespeare 2000

DSC01708.jpg

Graham Thomas

DSC02471.jpg
Poslední úprava: 30. pro 2018 21:55 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Ajka, alenak, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 10:21 #324323

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Evi, mam dojem, ze anonym se zasazenymi ruzemi je nekdo jiny, Jeny preci pise, ze je ma zakopcene ci v kvetinacich.

Jeny, vitej.
Ja tolik zkusenosti taky jeste nemam, ale z tech, co doporucuje Eva, tak miluju Crocus rose (opravdu krasna bezproblemova ruze), Benjamin Britten (syta ruzova, moc hezka). Queen of Sweden ja mam jako soliteru u revy, nejak mi svym vznostnym drzenim nepasovala k ostatnim ruzim, ona to je opravdu takova slechticna s vysoko zdvizenymi hlavickami. :) Naopak u mne se jeste nepredvedla Lichfield Angel.
Ja mam jeden zahon ruzovo-bily (nejen Austinky) pas ruzi, spis ve studenem tonu, kde se stridaji barvy za sebou a nevypada to spatne, jen nekvetou vzdy ve stejnou dobu.
A pak jsem mela kremovo-oranzovy, naopak ton v tonu (jen ted jsou ruze presazene na provizornim miste, nez opet bude finalni, takze fotky nemam) a tam jsem mela Crocus rose, Lady Emma Hamilton, Crown Princess Mary a Wollerton Old Hall.
Trosku problem je pro me osobne Boscobel, hodně mi mění barvu, takže se mi ho zatím nepodařilo nějak sladit s ostatními růžemi, asi bude časem někde stranou.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Ajka

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 11:19 #324324

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Quendery, zdravím s přáním šťastného a na květy bohatého roku 2019. :)
Tvůj popis bloumání po zahradě a hledání místa pro novou růži mě pobavil. Jako když vidím sama sebe. :laugh: Dřív jsem z toho měla málem trauma, taky na to dost starších růží doplatilo vyhazovem, aby uvolnily místo (naštěstí to byly většinou chudinky, které marodily, nebo nerostly). Ale taky se mi naopak podařilo vyhodit docela slušnou růži a nahradit ji zmetkem. Dnes už to tak neprožívám. Zahrada není veřejný prostor, musí se líbit především mně.

Ahoj Kiko, taky ti přeju šťastný nastávající rok a radost z krásných kytek. :)

Děvčata, máte s tím Anonymem asi pravdu. Znovu jsem si pozorněji přečetla příspěvek Anonyma č.1 a porovnala s tím, co píše Anonym č.2 a vidím tam rozpor. :unsure:

Navrhuji, aby se neregistrovaní Anonymové pod své příspěvky podepsali(y), jinak dochází k trapnostem, kdy odpovídáme jednomu na otázky toho druhého. Nemyslím to zle, chápu problém s registrací, který už nějaký čas trvá.
Následující uživatel poděkoval: quendery, Kika, Ajka, alenak

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 11:53 #324325

• quendery
  • Platinum Boarder
Jj s těmi podpisy je to pravda.....omlouvám se, že to píši tady, ale nechci aby to zapadlo......s Dreslou jsem již několikrát mluvila o tom, zda by se Pavel mohl podívat na přihlašování nováčků, že to nejde....prý je to tím starým formátem webu....ale koukám, že Jeny se povedlo, tak nevím. Asi to chce zkoušet..... :)
Jinak díky za přání, nápodobně.....
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

David Austin - Anglické růže VIII 30. pro 2018 22:13 #324329

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Také vám přeji krásný nový rok a rozkvetlou zahradu!
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Láďa, Ajka, babkaela

David Austin - Anglické růže VIII 01. led 2019 12:42 #324330

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
- Také vám přeji úspěšný rok 2019.

- dtto, pls., zřejmě bude přetrvávat nemožnost registrace, prosím proto "anonymy" o podpisy u příspěvků. Pokud budete pak chtít dávat fotky, půjde to zřejmě ( ? ) pouze přes odkazy na fb, rajče a pod.

Jitko, pár věcí z mého pohledu.Anonym napsal:
V mém případě se jedná o nově zakládanou zahradu v Českém ráji, nadmořská výška cca 450 m2, cca 2 tis. m2, celodenně osluněný jižní svah na okraji vesnice, s volným výhledem do krajiny. V okolí jsou smíšené lesy a pole, takže nechci jít do klasického rozária, ale volného, anglického rabátka.
Zahrada je rozčleněna na tři terasy a mezi jimi jsou dva mírné svahy. Do jednoho z nich, o rozměrech cca 40 m na šířku a 3 m na délku, mám v plánu vytvořit něco ve stylu anglického záhonu a s tím, že bude přepůlen na dvě části cestičkou na dolní terasu. Pokud by to klaplo – bylo životaschopné a zvládala bych údržbu, záhon bych zrcadlila i rovinatou terasu, která na svažitý břeh navazuje + boční záhony, takže by rabátko mělo ve výsledku tvar oválu s trávníkem uprostřed (na ploše cca 400 m2).
Jsem „zahradník“ amatér, začátečník, ale pro mě je to neuvěřitelný relax a psychoterapie. Líbí se mi moderní nebo přírodní zahrady (Fler), ale znám se …., když vejdu do zahradnictví, mám chuť si alespoň polovinu z toho odvést s sebou :woohoo: , takže minimalistická zahrada u mě nepochodí.t

Moje zahrada se nachází také v Českém ráji, můžeš/nemusíš mít obdobné podmínky. Z toho, co uvádíš - jsi o 230 m výše. Písek ?
ad minimalistické zahrady - ála Flér mi lahodí vždy v červenci, po výbuchu růžovém si oči rády odpočinou.Hodně se mi líbí, ale celoročně bych se v nich necítila. Už v srpnu mívám zase květové záškuby. :laugh:

ad rabato -
dvoupohledové ? ( zřejmě )
šířka jde, počítej s tím, že keře ve středu budou hůře opečovávatelné. Ale jde to, mám záhony ( i ) širší.
osázení - no, ono je to dnes celkem oříšek. Páč nikdo nedokáže předpovědět, jak bude. Pokud se naplní předpovědi klimatologů a roky se budou stále více a častěji podobat tomu letošnímu, budeme muset zřejmě skladbu rostlin tomu přizpůsobit.
V době, kdy jsem záhony zakládala, jsem spíše pořád řešila déšť ( slepování květů růží ), pereny byly bez problémů ( kromě houbových onemocnění ). Za tu dobu prožívám třetí období sucha, letos bylo nejdelší a nejsilnější. Ledacos, co jsem před 10 lety zasadila, bych dnes do záhonu se neodvážila doporučit.
Předesílám - i letos jsem zahradu měla pod intenzivní zálivkou. Od května do října. Mám dost velkou osázenou plochu na m2, písek vodu nedrží. I přes mé maximální úsilí ( víc to opravdu nešlo ) - ledasjaké pereny přešly do dormance, ledacos nebylo schopné vykvést ( trávy ), ledacos nedalo ty dlouhodobé vysoké teploty. Jako příklad uvedu šalvěje - jsou brány jako suchomilné rostliny, ano, součinnost v I. fl. s růžemi byla, ale následně nebyly schopné remontovat.
S předešlým souvisí i růže. Tuším na jaře jsem tu někde psala o stresových činitelích majících na růže vliv. Pokud se je intenzivně snažím minimalizovat ( hnojení, zálivka ), ale nedokážu to ( není na podmínky, kt mám, onen kultivar uzpůsobený ) - zamýšlím se nad tím, zda jej budu i nadále pěstovat.
Často mi tane na mysli jeden příspěvek, kt. jsem kdysi na nějakém fóru četla - u mnoha růží můžete napsat vady, kt. vidíte. To ale neplatí o Austinkách. :laugh:

Z uváděných kultivarů jsem měla či mám ( event. znám ) převážnou část. Pokusím se k někt. uvést poznámky, pokud je již nepěstuji ( neosvědčily se ) uvádím za kultivarem T. Čili jsou to hlavně mé osobní zkušenosti, pokud jsem dala růži pryč, bylo ovlivněno ( někdy ) i tím, že u kamarádek, kt. mají často lepší podmínky, růže neprosperovala také.Anonym napsal:
Nakoupila jsem tyto, s ohledem na velikost plánovaného záhonu, vše po třech kusech:
Claire Austin - T, menší květy
Desdemona - znám, nemám, měla by být OK, nicméně, nejstarší o kt. vím, je "pouze" 4letá. Krátká doba.
Wollerton Old Hall - vysoký, střílí pruty
Crown Princess Margareta - T, + u mě silně namrzala
Lady Emma Hamilton - z uváděných jedna z nejméně reagujících na sucho/teplo, má oblíbená, na kraj záhonu, menší spon výsadby
Sweet Juliet (v bláhovém domění, že je totožná s Juliet - neznám
Molineux - dtto co LEH, metříkový, kvete "nahoře", pozor na barvu,
Gertrude Jekyll - T
Maid Marion
The Alnwick Rose - T
The Wedgwood Rose - nekoupila jsem, zdála se mi z tepla "unavená"
Wisley 2008 - T
Strawberry Hill - velké květy, teplý tón. Nemám.
Boscobel - T
Royal Jubilee - fajn, jemně klopí květy, uvažuju o další rostlině. Horko nedá, ale na zálivku reaguje, kvete.
Princess Anne - hm, uvažuju o T, horko nedá ( květ odpoledne hodně unavený ), špatně remontuje.
Young Lycidas - nižší, na kraj, pálí se ( ideálně polední stín od další růže )
Falstaff - není můj šálek
William Shakespeare - není můj šálek
Munstead Wood - sucho jej hodně ovlivňuje i se pálí, ale on má tak krásný květ.... nechávám
z uvažovaných :
Alan Titchmarsh - horko nedá, ale na zálivku reaguje, kvete, uvažuju o další rostlině
Queen Anne - horko nedá, ale na zálivku reaguje, kvete. Nemá ráda vodu do květů ( stačí i rosa )
Darcey Busell - není můj šálek, obecně hojně chválená
Harlow Carr - horko dává omezeně, ale na zálivku reaguje, kvete,letos díky dlouhé sezoně 3 vlny, koupila jsem další. Hodně ostnitý, odlišnější habitus od jiných A.
Jubilee Celebration - nemám, krásná barva, klopí květy.
Mary Rose - T
Princess Alexandra of Kent - mám dvě, každou odjinud ( Pelcovi + Proplant ) , jednu na Laxe, druhou na páváku. Ani jedna neprosperuje, nízké ( 30 cm. max ), málo kvetou. Od Pelcových jde o tu nešťastnou dodávku sázenou 2011/12, blbne mi z ní i Gospel. Z Proplantu jde o rostlinu cca o 2 roky mladší. Zřejmě T., pro mé zahradní podmínky nepoužitelná.

Víc se nerozepisuju, už takhle je to sáhodlouhé. Pokud budeš mít nějaké dotazy, pokusím se odpovědět. Ale bez znalosti prostředí, vkusu + spousty dalších věcí i tak je to spíš na román.
Netově nesdělitelný.
Poslední úprava: 01. led 2019 12:56 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Láďa, Ajka, alenak, alcearosa, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 01. led 2019 18:20 #324331

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Květo, nejsem sice anonym, ale přesto ti děkuji za ochotu podělit se o tvé zkušenosti!! Musím říct, že tvé rady jsou neocenitelné a dost často z nich čerpám. Takže ještě jednou děkuji moc!

Co se týká zmiňovaných růží, mám dva roky Darcey Bussel, je to poměrně mohutný keř cca 150cm, kvete prakticky pořád až do zámrazu. Odpoledne je ve stínu, vyhovuje mu to, květy déle vydrží.
Lady Emma Hamilton - moc krásná růže, nenáročná.
Prices Alexandra of Kent - krásný květ, , mám ji 2.sezonu, kvetla ve 2 vlnách, ale v kvetení se nepřetrhne. Keř cca 120cm
Strawberry Hill - má oblíbená, kvete prakticky pořád až do zámrazu, nádherně voní, po 2 letech narostla do většího keře cca 130cm.
Darcey Bussell
DSC_4295_2019-01-01.jpg

Lady Emma Hamilton
DSC_4043_2019-01-01.jpg

Princess Alexandra of Kent
DSC_7364_2019-01-01.jpg

Strawberry Hill
DSC_7807_2019-01-01.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Láďa, Ajka, alenak, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 01. led 2019 22:35 #324334

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Nemáte někdo novou na r. 2018 Emily Brontë, líbí se mi, zajímavý květ na foto, taková pro mě teplá barva.

David Austin - Anglické růže VIII 02. led 2019 10:20 #324335

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Díky všem, kdo přispěl k hodnocení austinek. :) Skoro to vypadá, že letos aspoň částečně nahradí tradiční hodnocení TOP růže roku, do kterého (se mi zdá) se zatím nikdo nehrne. Tedy včetně mě. :cheer:

Myslím si, že tato skupina růží si to zaslouží. Jsou svým způsobem náročné. Neříkám, že všechny, ale je mezi nimi dost "cimprlín", které nesnášejí tu sucho, tu zase déšť, vedro, úpal...., potrpí si na vydatnou stravu a dostatek vody, nelíbí se jim konkurence kořenů keřů, stromů a některých agresivnějších trvalek. Ale zase musím uznat, že většina z těch, co mám, se dokáže dobře vypořádat např. s černou skvrnitostí a je relativně mrazuodolná. A taky uznávám, že díky výběru v minulých letech mi tu zůstaly ty méně zlobivé. S několika jsem se postupně rozloučila - C. P. Margareta, Pat Austin, Jubilee Celebration, The Alnwick Rose, W. Shakespeare, Hyde Hall. Nějak se jim tu nelíbilo a nedařilo se jim tak, jak by mělo.
Tady je možné nasbírat hodně užitečných informací: www.rosebook.ru/roses/?type=intr&str=Austin

Kromě těch, které jsem uvedla v minulém příspěvku, jsem si mezi vzorné zařadila ještě:

Teasing Georgia
TeasingGeorgia.jpg

[attachment:1]Teasing Georgia 1.JPG[/attachmen

Mary Rose
MaryRose.jpg

MaryRose1.jpg

Molineux
Molineux_2019-01-02.jpg

Molineux1.jpg

Darcey Bussell
DarceyBussell42.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 02. led 2019 11:07 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: quendery, Láďa, alenak, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 02. led 2019 10:35 #324336

• quendery
  • Platinum Boarder
Evi krásně ti kvetou.....vidíš a u mně TOP je právě Hyde Hall / 7 let/...nejstarší moje Austinka, bezproblémová, furtkvetoucí a to je na přímém slunci celý den a já zalévám opravdu jen v krajním případě. Opravdu si myslím, že je třeba "holky" vyzkoušet.....ale stejně zkušenosti tady od všech jsou k nezaplacení. Člověk ví, na co se tak nějak připravit.... :whistle:

DSC02371.jpg

DSC02287.jpg

DSC06035.jpg

DSC07203.jpg

Poslední fotka je z 1. 10 :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa, Ajka, alenak, alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa